YK-veteraani Mauno Mäkinen

”Työ Kyproksella ja Lähi-idässä avasi uusia näköaloja”

Suomalaiset YK:n rauhanturvaajat vievät sovittelua maailmalle. Kuvassa Mauno Mäkinen (kesk.) Suezilla vuonna 1973 pystyttämässä joukkuetelttaa. Kuva: Mauno Mäkisen albumi
Suomalaiset YK:n rauhanturvaajat vievät sovittelua maailmalle. Kuvassa Mauno Mäkinen (kesk.) Suezilla vuonna 1973 pystyttämässä joukkuetelttaa. Kuva: Mauno Mäkisen albumi

Vaativa pesti Kyproksella ja Suezilla antoi valmiuksia pärjätä elämässä.

Mies nostaa kätensä korkealle ilmaan pysähtymisen merkiksi. Israelilainen panssarikolonna pysähtyy ketjut kirskuen. Tämä on rauhanturvaajan jännittävä ja pelottavakin huippuhetki. 

 

Nyt YK:n rauhaturvaaja­veteraani Mauno Mäkinen asuu Karjalohjalla itse rakentamassaan talossa. Näppärä mies on nikkaroinut korkean mäen laella olevaan taloon aurinko- ja tuuli­energiaa tuottavat laitteet.

 

Lähes kaikki tarvittava energia syntyy täysin luonnonmukaisesti.

 

Verenperintö

Mauno Mäkisen synnyinkoti oli Lieksan rajavartiostossa. Hänen isänsä  kuului kantahenkilö­kuntaan. Perheen koti sijaitsi aivan kasarmialueen vieressä.

 

Mäkisen kristillinen tausta löytyy körttiläisyydessä. 

 

– Muistan monet käyntini äitini kanssa herättäjäjuhlilla. Niitä järjestettiin eri puolilla Suomea. 

 

Juhlat toivat mukanaan hengellistä pääomaa. 7-vuotiaana umpisuolileikkauksen jälkeen Mäkinen pyysi äidiltään Jeesus-kirjaa luettavakseen. Äiti toi kirjan, jonka sanoma ja kuvitus painuivat syvälle mieleen. 

 

Maunon teki kuitenkin mieli nähdä maailmaa ja etsiä virikkeitä elämään.  

 

– Äiti antoi 400 markan matkakassan. Siihen aikaa tuo oli varsin iso raha. Matkustin yksin Ruotsiin, kyselin Tukholmassa vento­vierailta mahdollisista työkohteista, ja vinkin johdattamana päädyin Eskilstunaan. 

 

Rauhanturvaajaksi Kyprokselle

Ei kestänyt kauaakaan, kun Mauno Mäkinen tempautui mukaan uuteen muutokseen. Suomessa tarvittiin vapaaehtoisia YK-joukkoihin. 

 

– Kainuun prikaatin miehenä ajattelin heti, että ”sinne!”. 

 

Vuoden 1972 heinäkuussa Mäkinen löysi itsensä Kyproksen saarelta, pääkaupunki Nikosian lentokentältä. Vuonna 1974 Turkin vallattua saaresta vajaan puolet kenttä suljettiin sen jäätyä ei-kenenkään maalle. 

 

– Myös me kaikki aliupseerit jouduimme aloittamaan työmme perustasolta eli jääkäreinä. Oli opittava tuntemaan työkenttä ja vieraan maan tavat. 

 

Mäkinen eteni pikkuhiljaa vartio­jääkäristä ensimmäisen komppanian kirjuriksi ja alikersantiksi, ja siitä tiedustelupuolelle kersantiksi ja edelleen ylikersantiksi.

 

Työ oli kiinnostavaa. 

 

– Kiertelin maastoautolla turkkilaisen alueen ja kreikkalaisen alueen keskelle jääneissä pienissä kylissä.

 

– Tehtäväni oli rauhoitella, etupäässä turkkilaiskylissä. Piirtelin karttoja alueen tapahtumista ja raportoin pääesikunnan operatiiviseen toimistoon.

 

Yöllinen herätys

Jo tavanomaiseksi muodostuva työ muuttui kuitenkin yllättäen, ja vieläpä keskellä yötä. 

 

– Meidät herätettiin kysyen, olisiko joukossa vapaaehtoisia lähtemään Egyptiin. Olimme toki seuranneet lokakuussa 1973 syttyneen Jom Kippur -sodan kulkua, mutta lähtökehotus tuli meille kaikille todella nopeasti ja yllättäen. 

 

– Olin vapaaehtoinen, mutta yritin kertoa, että minut ehkä luetaan puolueelliseksi, koska olin kihloissa israelilaisen kanssa. Asialla ei kuitenkaan ollut merkitystä. 

 

Jo heti aamuyöllä joukko kuljetettiin englantilaisten tuki­kohtaan. Sieltä matka jatkui
amerikkalaisella kuljetuskoneella Kairon sotilaskentälle. 

 

– Majoituimme sananmukaisesti lutikkalinnaan, paikalliseen upseerien kasarmiin. Sieltä matkamme jatkui aamulla kuorma-autoilla kohti Suezin kaupunkia. 

 

– Leiriydyimme arolle. Nukkumisesta ei tahtonut tulla mitään, sillä ympärillämme löyhkäsi mätäneviä arabisotilaiden ruumiita. 

 

Päivällä lämpötila oli lähes 50 astetta. 

 

– Hautasimme kuolleita hiekkaan. Lähettyvillä oli myös kuuluisaksi tullut 101-kilometri­pylväs, jossa osapuolten väliset rauhanneuvottelut käytiin. 

 

Jom Kippur -sota alkoi Israelin ja Egyptin, Syyrian ja Irakin välillä 6. lokakuuta 1973. Sota kesti kaksi­kymmentä päivää. 

 

Käden nosto pysäytti panssarikolonnan

Mauno Mäkisen vartiointi­asemaksi tuli yksi makean veden kanavan silloista noin kaksi
kilometriä kaupungin keskustasta. Kanava toi juoma- ja pesuvettä
kaupunkiin. 

 

– Emme saaneet koskea veteen. Se oli bilhartsian saastuttama. 

 

Kerran lähellä olevasta palmu­metsästä juoksi esiin arabi. Hän esitti kädellä kansainvälistä tappo­elettä kaulaansa ja jatkoi pakomatkaansa.

 

– Lähdimme katsomaan metsikköä. Noin sata metriä kuljet­tuamme eteemme hyppäsi israelilais­sotilas. Hän osoitti meitä aseella, oma rynnäkkökiväärini osoitti maata. Nostin vapaan käden ylös ja sanoin: ”Lo, lo” eli ”Ei, ei”. 

 

Tilanne laukesi ja YK-sotilaat jatkoivat sillalle johtavalle tielle.

 

– Alkoi kuulua moottorin ääntä ja kolinaa, joka voimistui voimistumistaan. Sieltä sitten putkahti esiin israelilaisten panssarikolonna. Nostin taas käteni ylös ja tervehdin majurin arvoista upseeria, joka seisoi ensimmäisen vaunun miehistöluukun aukossa. Ihmettelin, kun majuri uskoi komentoani. 

 

Israelilainen kolonna pysähtyi. YK-joukon tapaaminen taisi olla yllätys, ja ylikersantin natsojeni tunnistaminen. 

 

– Ajattelin hieman pilke silmäkulmassa sitä, sekoittiko hän mahdollisesti natsani kenraalin natsoihin.

 

Neuvottelua sillalla

Israelilaisten panssarikolonnan tehtävä oli tyhjentää Suezin ja makean veden kanavien välinen maakaistale aina kaupunkiin saakka, ja nyt tiellä oli 190 senttiä pitkä ylikersantti Mauno Mäkinen sitä estämässä.  

 

– Tilanne oli vaarallinen, koska alueella oli myös 300 sotilaan arabiryhmittymä. Sovimme, että kutsun omat neuvottelijani paikalle.

 

Neuvonpitoa pidetiin israelilais­majurin, kolmen suomalaisupseerin ja heidän tuomansa egyptiläisupseerin kanssa. 

 

– Niin, ja yksi ylikersantti kiltisti kuunteli. Neuvottelujen tuloksena alue tyhjeni sotilaista.

 

Pian jännittävän tapahtuman jälkeen Mauno Mäkinen palasi takaisin Kyprokselle ja sieltä Suomeen.  

 

– Kävin vielä toistamiseen YK-tehtävissä saarella. Tällä kertaa autoin vuosien saatossa kertyneen arkiston pakkaamisessa, kun suomalaiset rauhanturva­joukot vedettiin pois saarelta. 

 

Punainen bussi

Mauno Mäkinen asui kaksitoista vuotta Englannissa. Hän oli töissä vaatetusalalla, keskisuuren yrityksen konttorissa. Kun liike lopetti toimintansa, Mäkinen toimi myös kaksikerroksisen punaisen bussin kuljettajana Lontoon keskustassa. 

 

Karjalohjalla asuva ja muun muassa salolaisessa Arto Tinellin johtamassa Christianus-
kuorossa puolisonsa kanssa laulava Mäkinen on kiitollinen siitä, että hän saa kristittynä siunata Israelia. 

 

– Vietin kaikki YK-lomani Israelissa. Jouluyö Betlehemissä oli ikimuistoinen. Paimenet vartioivat lammaslaumojaan kedolla. Näkymä toi mieleen kuvan Jeesus-paimen-kirjasta – siitä kirjasta, jonka äiti minulle lapsena antoi. 

 

– Hyvän Paimenen turvissa on hyvä elää jokaista päivää. Odotan kohtaamista Paimenen kanssa.

 

 

Eero Ketola



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan