YK-veteraani Mauno Mäkinen

”Työ Kyproksella ja Lähi-idässä avasi uusia näköaloja”

Suomalaiset YK:n rauhanturvaajat vievät sovittelua maailmalle. Kuvassa Mauno Mäkinen (kesk.) Suezilla vuonna 1973 pystyttämässä joukkuetelttaa. Kuva: Mauno Mäkisen albumi
Suomalaiset YK:n rauhanturvaajat vievät sovittelua maailmalle. Kuvassa Mauno Mäkinen (kesk.) Suezilla vuonna 1973 pystyttämässä joukkuetelttaa. Kuva: Mauno Mäkisen albumi

Vaativa pesti Kyproksella ja Suezilla antoi valmiuksia pärjätä elämässä.

Mies nostaa kätensä korkealle ilmaan pysähtymisen merkiksi. Israelilainen panssarikolonna pysähtyy ketjut kirskuen. Tämä on rauhanturvaajan jännittävä ja pelottavakin huippuhetki. 

 

Nyt YK:n rauhaturvaaja­veteraani Mauno Mäkinen asuu Karjalohjalla itse rakentamassaan talossa. Näppärä mies on nikkaroinut korkean mäen laella olevaan taloon aurinko- ja tuuli­energiaa tuottavat laitteet.

 

Lähes kaikki tarvittava energia syntyy täysin luonnonmukaisesti.

 

Verenperintö

Mauno Mäkisen synnyinkoti oli Lieksan rajavartiostossa. Hänen isänsä  kuului kantahenkilö­kuntaan. Perheen koti sijaitsi aivan kasarmialueen vieressä.

 

Mäkisen kristillinen tausta löytyy körttiläisyydessä. 

 

– Muistan monet käyntini äitini kanssa herättäjäjuhlilla. Niitä järjestettiin eri puolilla Suomea. 

 

Juhlat toivat mukanaan hengellistä pääomaa. 7-vuotiaana umpisuolileikkauksen jälkeen Mäkinen pyysi äidiltään Jeesus-kirjaa luettavakseen. Äiti toi kirjan, jonka sanoma ja kuvitus painuivat syvälle mieleen. 

 

Maunon teki kuitenkin mieli nähdä maailmaa ja etsiä virikkeitä elämään.  

 

– Äiti antoi 400 markan matkakassan. Siihen aikaa tuo oli varsin iso raha. Matkustin yksin Ruotsiin, kyselin Tukholmassa vento­vierailta mahdollisista työkohteista, ja vinkin johdattamana päädyin Eskilstunaan. 

 

Rauhanturvaajaksi Kyprokselle

Ei kestänyt kauaakaan, kun Mauno Mäkinen tempautui mukaan uuteen muutokseen. Suomessa tarvittiin vapaaehtoisia YK-joukkoihin. 

 

– Kainuun prikaatin miehenä ajattelin heti, että ”sinne!”. 

 

Vuoden 1972 heinäkuussa Mäkinen löysi itsensä Kyproksen saarelta, pääkaupunki Nikosian lentokentältä. Vuonna 1974 Turkin vallattua saaresta vajaan puolet kenttä suljettiin sen jäätyä ei-kenenkään maalle. 

 

– Myös me kaikki aliupseerit jouduimme aloittamaan työmme perustasolta eli jääkäreinä. Oli opittava tuntemaan työkenttä ja vieraan maan tavat. 

 

Mäkinen eteni pikkuhiljaa vartio­jääkäristä ensimmäisen komppanian kirjuriksi ja alikersantiksi, ja siitä tiedustelupuolelle kersantiksi ja edelleen ylikersantiksi.

 

Työ oli kiinnostavaa. 

 

– Kiertelin maastoautolla turkkilaisen alueen ja kreikkalaisen alueen keskelle jääneissä pienissä kylissä.

 

– Tehtäväni oli rauhoitella, etupäässä turkkilaiskylissä. Piirtelin karttoja alueen tapahtumista ja raportoin pääesikunnan operatiiviseen toimistoon.

 

Yöllinen herätys

Jo tavanomaiseksi muodostuva työ muuttui kuitenkin yllättäen, ja vieläpä keskellä yötä. 

 

– Meidät herätettiin kysyen, olisiko joukossa vapaaehtoisia lähtemään Egyptiin. Olimme toki seuranneet lokakuussa 1973 syttyneen Jom Kippur -sodan kulkua, mutta lähtökehotus tuli meille kaikille todella nopeasti ja yllättäen. 

 

– Olin vapaaehtoinen, mutta yritin kertoa, että minut ehkä luetaan puolueelliseksi, koska olin kihloissa israelilaisen kanssa. Asialla ei kuitenkaan ollut merkitystä. 

 

Jo heti aamuyöllä joukko kuljetettiin englantilaisten tuki­kohtaan. Sieltä matka jatkui
amerikkalaisella kuljetuskoneella Kairon sotilaskentälle. 

 

– Majoituimme sananmukaisesti lutikkalinnaan, paikalliseen upseerien kasarmiin. Sieltä matkamme jatkui aamulla kuorma-autoilla kohti Suezin kaupunkia. 

 

– Leiriydyimme arolle. Nukkumisesta ei tahtonut tulla mitään, sillä ympärillämme löyhkäsi mätäneviä arabisotilaiden ruumiita. 

 

Päivällä lämpötila oli lähes 50 astetta. 

 

– Hautasimme kuolleita hiekkaan. Lähettyvillä oli myös kuuluisaksi tullut 101-kilometri­pylväs, jossa osapuolten väliset rauhanneuvottelut käytiin. 

 

Jom Kippur -sota alkoi Israelin ja Egyptin, Syyrian ja Irakin välillä 6. lokakuuta 1973. Sota kesti kaksi­kymmentä päivää. 

 

Käden nosto pysäytti panssarikolonnan

Mauno Mäkisen vartiointi­asemaksi tuli yksi makean veden kanavan silloista noin kaksi
kilometriä kaupungin keskustasta. Kanava toi juoma- ja pesuvettä
kaupunkiin. 

 

– Emme saaneet koskea veteen. Se oli bilhartsian saastuttama. 

 

Kerran lähellä olevasta palmu­metsästä juoksi esiin arabi. Hän esitti kädellä kansainvälistä tappo­elettä kaulaansa ja jatkoi pakomatkaansa.

 

– Lähdimme katsomaan metsikköä. Noin sata metriä kuljet­tuamme eteemme hyppäsi israelilais­sotilas. Hän osoitti meitä aseella, oma rynnäkkökiväärini osoitti maata. Nostin vapaan käden ylös ja sanoin: ”Lo, lo” eli ”Ei, ei”. 

 

Tilanne laukesi ja YK-sotilaat jatkoivat sillalle johtavalle tielle.

 

– Alkoi kuulua moottorin ääntä ja kolinaa, joka voimistui voimistumistaan. Sieltä sitten putkahti esiin israelilaisten panssarikolonna. Nostin taas käteni ylös ja tervehdin majurin arvoista upseeria, joka seisoi ensimmäisen vaunun miehistöluukun aukossa. Ihmettelin, kun majuri uskoi komentoani. 

 

Israelilainen kolonna pysähtyi. YK-joukon tapaaminen taisi olla yllätys, ja ylikersantin natsojeni tunnistaminen. 

 

– Ajattelin hieman pilke silmäkulmassa sitä, sekoittiko hän mahdollisesti natsani kenraalin natsoihin.

 

Neuvottelua sillalla

Israelilaisten panssarikolonnan tehtävä oli tyhjentää Suezin ja makean veden kanavien välinen maakaistale aina kaupunkiin saakka, ja nyt tiellä oli 190 senttiä pitkä ylikersantti Mauno Mäkinen sitä estämässä.  

 

– Tilanne oli vaarallinen, koska alueella oli myös 300 sotilaan arabiryhmittymä. Sovimme, että kutsun omat neuvottelijani paikalle.

 

Neuvonpitoa pidetiin israelilais­majurin, kolmen suomalaisupseerin ja heidän tuomansa egyptiläisupseerin kanssa. 

 

– Niin, ja yksi ylikersantti kiltisti kuunteli. Neuvottelujen tuloksena alue tyhjeni sotilaista.

 

Pian jännittävän tapahtuman jälkeen Mauno Mäkinen palasi takaisin Kyprokselle ja sieltä Suomeen.  

 

– Kävin vielä toistamiseen YK-tehtävissä saarella. Tällä kertaa autoin vuosien saatossa kertyneen arkiston pakkaamisessa, kun suomalaiset rauhanturva­joukot vedettiin pois saarelta. 

 

Punainen bussi

Mauno Mäkinen asui kaksitoista vuotta Englannissa. Hän oli töissä vaatetusalalla, keskisuuren yrityksen konttorissa. Kun liike lopetti toimintansa, Mäkinen toimi myös kaksikerroksisen punaisen bussin kuljettajana Lontoon keskustassa. 

 

Karjalohjalla asuva ja muun muassa salolaisessa Arto Tinellin johtamassa Christianus-
kuorossa puolisonsa kanssa laulava Mäkinen on kiitollinen siitä, että hän saa kristittynä siunata Israelia. 

 

– Vietin kaikki YK-lomani Israelissa. Jouluyö Betlehemissä oli ikimuistoinen. Paimenet vartioivat lammaslaumojaan kedolla. Näkymä toi mieleen kuvan Jeesus-paimen-kirjasta – siitä kirjasta, jonka äiti minulle lapsena antoi. 

 

– Hyvän Paimenen turvissa on hyvä elää jokaista päivää. Odotan kohtaamista Paimenen kanssa.

 

 

Eero Ketola



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan