Sydämen asiana naisten voimauttaminen

- Kaikkien ei tarvitse olla Raamatun opettajia tai teologeja. Jumalaa voi palvella niillä lahjoilla, joita itse kullakin on, lähetystyöntekijä ja Caring Hands -järjestön toiminnanjohtaja Milla Happonen vakuuttaa. Kuva: Heikki Salmela
- Kaikkien ei tarvitse olla Raamatun opettajia tai teologeja. Jumalaa voi palvella niillä lahjoilla, joita itse kullakin on, lähetystyöntekijä ja Caring Hands -järjestön toiminnanjohtaja Milla Happonen vakuuttaa. Kuva: Heikki Salmela
Vieraillessaan kerran Ugandan pääkaupungin Kampalan slummissa lähetystyötekijä Milla Happonen näki keski-ikäisen naisen tekevän paperihelmiä.

Naisten, erityisesti yksinhuoltajaäitien voimauttaminen on Happoselle sydämen asia, ja askartelusta kiinnostuneena hän ajatteli, että voisi alkaa kouluttaa naisia käytetyistä sanomalehdistä valmistettujen helmien tekemiseen.

Vaikka idea on vanha, helmiä ei vielä tuolloin tehty Kampalassa kovinkaan paljon. Helmien valmistus voisi auttaa naisia olemaan omavaraisia, Happonen pohti.

– Afrikassa naiset ovat yhteiskunnan selkäranka. Olen käytännössä nähnyt, että asiat ovat kotona paremmin, kun äiti voi hyvin. Kun naisen saa voimautettua niin, että hän ansaitsee omalla työllään toimeentulonsa, naisen itsetunto kasvaa ja hän pystyy huolehtimaan perheestään, Happonen toteaa.

Hänen vuonna 2005 perustamansa Caring Hands -järjestön tavoitteena on rikkoa köyhyyden kierre perheissä tarjoamalla työtä ja koulutusta yksinhuoltajaäideille sekä muille heikossa asemassa oleville naisille.

– Monet ovat päässeet toimintamme kautta jaloilleen ihan itse, Happonen iloitsee.

Hätäavusta organisoituun auttamistyöhön

Caring Hands sai alkunsa pienestä: Happosen halusta auttaa oman asuinyhteisönsä hiv-positiivisia ja kaikkein köyhimpiä.

Eräänä kesänä toimelias nainen käynnisti varainkeruun järjestääkseen jouluruokailun läheisen slummin sadalle köyhimmälle perheelle. Lahjoituksia tuli niin paljon, että jouluateria voitiin tarjota 120 perheelle ja lisäksi ruokaa yli 600 ihmiselle kuukauden ajaksi.

Happonen alkoi pohtia, miten köyhyyden kierrettä voisi katkaista ruoka-apua pidemmällä ratkaisulla – kunnes tapasi slummissa paperihelmiä tehneen naisen.

Aluksi lähetystyöntekijä tiimeineen koulutti 15 jouluruokalahjan saanutta naista askartelemaan helmiä. Helmien tekemisen ohessa naisille opetettiin lukemista sekä kirjoittamista ja heitä opastettiin terveysasioissa sekä oman talouden ja yrityksen hoitamisessa.

Nyt kyseiset helmentekijät ovat jo omillaan.

– Monet naisista saivat helmiä myymällä hankittua itselleen tontin sekä rakennettua pienen talon. Muutamat kouluttautuivat edelleen ja perustivat erilaisia bisneksiä, Happonen kertoo.

Tällä hetkellä helmistä saaduilla tuotoilla autetaan 600:aa orpoa tai muuten huonossa asemassa olevaa lasta ja heidän huoltajiaan sekä järjestetään aikuisille suunnattua luku- ja kirjoitustaitokoulutusta.

Kaikella on aikansa

Milla Happosella on teini-iästä asti ollut tietoisuus siitä, että hänen elämällään on tarkoitus.

– Tulin uskoon kymmenenvuotiaana. Hyvin pian sen jälkeen minulle heräsi halu tehdä lähetystyötä, ja opiskelin sairaanhoitajaksi.

Vuonna 1995 Happonen perheineen muutti Kanadasta Ugandaan. Hannu-puolison matkustellessa ja opettaessa raamattukoulussa Milla hoiti kotona perheen kolmea pientä lasta.

– Vaikka kotiin jääminen oli oma valintani, jouduin kriisiin siitä, ettei lähetystyö ollut minun kohdallani sellaista kuin olin kuvitellut.

Oma äiti rohkaisi Happosta ja sanoi, että elämä kulkee erilaisissa vaiheissa aivan kuin vuodenajat. Tuolloin oli aika hoitaa lapsia kotona, ja Taivaan Isä näyttäisi kyllä sitten, mikä olisi hänen tehtävänsä Afrikassa.

– Jälkeenpäin koin, että ratkaisuni jäädä kotiin oli oikea. Jumala ei halua, että jätämme kutsumuksemme vuoksi huolehtimatta lapsista. Ymmärsin myös, että tuolloin en olisi ollut vielä edes valmis nykyiseen tehtävääni.

Lasten kasvaessa Happonen alkoi rukoilla: ”Jumala, näytä minulle, mitä sinä haluat minun tekevän.”

Profeetan sanat puhuttelevat

Kymmenen kotona vietetyn vuoden jälkeen Happosen elämässä alkoi toteutua kutsumus köyhien naisten voimauttamisesta.

– Raamatun sanoma Jumalan ja lähimmäisten rakastamisesta on tullut minulle koko ajan yhä tärkeämmäksi. Työtäni ohjaa Jesajasta löytyvä raamatunkohta: ”Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettuja, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa leskien asiaa” (Jes. 1:17).

– Caring Handsissa kouluttamamme naiset ovat juuri näitä sorrettuja ja heikkoja, joita tässä yhteiskunnassa ei yleensä huomioida: hiv-positiivisia, leskiä, yksinhuoltajia ja työttömiä.

Happonen nauttii työstään, siitä, että voi auttaa yhteisössä eläviä köyhiä perheitä pääsemään omilla aikaansaannoksillaan eteenpäin elämässä.

– On mahtavaa, kun joku avun piirissä ollut tulee kiittämään tuesta, jota sai järjestöltämme jossakin vaikeassa elämänvaiheessa, ja kertomaan, miten heidän elämänsä on muuttunut.

Caring Hands on saanut myös tunnustusta, kun järjestölle vuonna 2008 myönnettiin Ugandan valtion vienninedistämispalkinto.

Happosen toiveena on, että Caring Handsissa naiset saisivat taloudellisen tuen ohella kokemuksen johonkin kuulumisesta.

– Toivomme, että meidät kohdatessaan nämä kovia kokeneet naiset voisivat löytää Jumalan, joka välittää heistä.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kirpaisevat

Kulunut kevät on ollut Milla Happoselle raskas. Suomen hallituksen tiukka linjaus kehitysyhteistyön rahoittamisessa on vaikuttanut myös Caring Handsin toimintaan.

– Jätimme jatkohankeanomuksen viime vuonna, mutta emme saaneet rahoitusta. Jouduimme nyt irtisanomaan viisi tiimiläistä, Happonen suree.

Järjestön strategian kehittämiselle onkin nyt entistä suurempi tarve: miten markkinoida tuotteita, miten rekrytoida lisää jälleenmyyjiä ja miten kehittää toimintaa niin, että järjestön tulevaisuus on jatkossakin turvattu.

– Olemme pyrkineet verkostoitumaan Ugandassa eri organisaatioiden kanssa ja tarjoamme nykyään muun muassa erilaisia koulutuksia, Happonen valottaa uusia avauksia.

”Kierrätä hyvää!”

Lähetystyöntekijän käsitys kutsumuksesta on syventynyt oman elämänkulun myötä. Joskus kutsumus voi teologian sijaan olla ”tekologiaa”.

– Jumalan käytössä voi olla monin eri tavoin. Jumalan Henki voi toimia esimerkiksi kädentaitojen kautta. Vanhassa testamentissa kerrotaan, miten Jumala varusti Oholiabin ja Besalelin viisaudella, ymmärryksellä ja taidolla suunnitella sekä valmistaa taidokkaita töitä ilmestysmajaan (2. Moos. 36). Jumala antoi heille myös kyvyn opettaa muita, Milla Happonen innostuu.

– Meillä on ollut silloin tällöin artesaaniopiskelijoita suorittamassa koulutukseen liittyvää harjoittelujaksoa. Osa heistä on saanut tuotteitamme kehittäessään ja suunnitellessaan ahaa-elämyksen siitä, että taiteen tekemiselläkin voi palvella Jumalaa ja lähimmäisiä.

– Hengellisyyden pitäisikin näkyä eri elämämme alueilla ja kaikessa, mitä teemme.

Happonen kannustaa jokaista uskovaa miettimään, mitkä ovat omia vahvuuksia ja mitä osaa ja haluaa tehdä. Sitten kannattaa vaan alkaa tehdä sillä, mitä itsellä on, kouluttautua ja olla innovatiivinen.

– Kukaan ei ole ekspertti hetkessä. Meidänkin toimintamme on kasvanut työnteon myötä, olemme oppineet tekemällä ja kasvaneet ottamaan vastuuta. Jos tykkää siitä, mitä tekee, tulokset ovat yleensä hyviä.

– Jokainen meistä voi tehdä jotakin toisten hyväksi. Kannattaa laittaa kiertoon se hyvä, mitä itsellä on, Milla Happonen rohkaisee.


Marika Anttila

Kuka

Milla Happonen
» Caring Hands -järjestön toiminnanjohtaja.
Järjestö tunnetaan kierrätyspaperihelmistä,
kierrätyskolikkokoruista, koreista, korteista,
kasseista ja pussukoista sekä palmunsiemenistä tehdyistä
tuotteista.
» toiminut vuodesta 1995 lähtien Fida Internationalin
ja kanadansuomalaisten helluntaiseurakuntien
lähetystyöntekijänä
» koulutukseltaan sairaanhoitaja
» asuu Kampalassa, Ugandassa
» puoliso lähetystyöntekijä Hannu
Happonen, kolme aikuista lasta
» kertoo tarinansa kirjoissa Minun äitini
(toim. Merja Larkkonen, Aikamedia 2011)
sekä Minun paikkani (Elina Rautio,
Päivä 2016)
» harrastaa valokuvausta, uintia
ja kävelyä


Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan