Raamattuja tarvitaan koko ajan lisää - Syvännön Raamattutyötä tehdään yhä juutalaisille ensin -periaattella, mutta se on laajentunut kansainväliseksi

Vaikka Raamattuja jaetaan paljon, Jonatan Syvännön mukaan on tärkeää, että Sanan lahjoittamiseen liittyy aina henkilökohtaisuus. - Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertovat oman tarinansa maahanmuuttajille. (Syvännön Raamattutyö)
Vaikka Raamattuja jaetaan paljon, Jonatan Syvännön mukaan on tärkeää, että Sanan lahjoittamiseen liittyy aina henkilökohtaisuus. - Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertovat oman tarinansa maahanmuuttajille. (Syvännön Raamattutyö)

Anssi Tiittanen 

(15.4.2023) Jonatan Syväntö nostelee Raamattuja pakettiautoon. Monet Syvännön Raamattutyön välittämien kirjojen kansista ovat vuodesta 2022 alkaen olleet sinikeltaisia. 

Ukrainan juutalaisia on kotiutunut Israeliin sodan vuoksi yli 15 000. Monet pitävät ensimmäistä kertaa elämässään ukrainankielistä Raamattua käsissään. 

– Koko Raamattu, jossa on myös Uusi testamentti, on monille juutalaisille vieras kirja, kuin Koraani kristityille, Syväntö vertaa. 

Ukrainan värein koristetut Raamatut ovat olleet haluttuja. Niitä on toimitettu Raamattutyön kautta, jota Jonatan Syväntö johtaa yhdessä Aviel ja Nirit Gershin (o.s. Syväntö) kanssa. Ukrainankielisiä Raamattuja on jaettu tähän mennessä pari tuhatta. 

– Emme tyrkytä Raamattua kenellekään, eikä niitä lähetetä johonkin satunnaiseen osoitteeseen. Ihmisen täytyy itse pyytää saada Raamattu. 

 

Syväntö on myös huomannut, että paperille painetulla Raamatulla on äppien aikakaudella yhä suuri merkitys. 

– Raamattu on pyhä kirja. Ortodoksijuutalaiset esimerkiksi ajattelevat, ettei sitä voi lukea tabletin ruudulta. 

Usein paperinen Raamattu on myös käytännöllisin vaihtoehto. 

– Osa toimittamistamme Raamatuista viedään esimerkiksi Afrikkaan sinne, minne ei edes posti kulje. Ei siellä ole sähköä eikä kännyköitäkään. 

Raamattutyön puitteissa Raamattuja on toimitettu yli 30 kielellä kaikkialle maailmaan. Kaikkiaan kirjoja – Raamattuja, Uusia testamentteja ja eri evankeliumeja – on vuosikymmenien saatossa toimitettu arviolta muutama miljoona. 

 

Israel on nykyisin tyyris maa asua ja kotiutua. Tel Aviv kuuluu maailman kalleimpien kaupunkien joukkoon. 

Kerrostaloasunnosta kohtuullisella sijainnilla saa maksaa 500 000 euroa, omakotitalon hinta kipuaa 800 000:sta miljoonaan euroon. 

– Israel on hightec-maa, ja se vaikuttaa kaikkeen. 

Startup-kulttuurissa Israeliin on syntynyt kymmenkunta vanhan Nokian veroista menestyjää. Niiden ekosysteemeissä on satoja pienempiä huippuyrityksiä. 

– Täällä on kasvava määrä ihmisiä, joilla on paljon rahaa. Toisaalta monilla Israelissa on talousvaikeuksia, jotka johtuvat hintojen rajusta noususta ja palkkojen heikkenemisestä. 

Israelin talous on noussut parikymmentä vuotta ilman suurempia häiriöitä. Maahan muuttaa myös jatkuvasti varakkaita ihmisiä esimerkiksi Ranskasta ja Yhdysvalloista. 

– Monille ei ole mitään väliä, maksaako koti miljoonan vai viisi miljoonaa. 

 

Jonatan Syvännön perheeseen kuuluvat amerikkalainen Melissa-vaimo sekä tytär Naomi. Syvännöt asuvat monille suomalaisille tutulla Jad Hashmonan alueella Jerusalemin lähistöllä. 

Kun Syväntö aloittaa opastuksen alueella vierailevalle suomalaiselle turistiryhmälle, kiinnostuneita korvia riittää. Syvännön opastuksessa kuuluu sukupolvien mittainen syvä kokemus ja tieto pyhästä maasta. 

Syväntöjen opastukset ovat olleet osa suomalaisten matkailijoiden yhteistä Israel-kokemusta jo vuosikymmenien ajan. Oppaina ovat toimineet Jonatan Syvännön isä Olavi, setä Kalervo tai isoisä Kaarlo Syväntö, joka saapui Israeliin vuonna 1947 – siis jo ennen maan itsenäistymistä – ja aloitti Raamattutyönä yhä tunnetun palvelun, jonka tehtävänä on toimittaa Raamattuja Roomalaiskirjeen hengessä ”juutalaisille ensin, sitten myös kreikkalaisille”. 

Tärkeänä tukijana työssä on läpi historian ollut Lempäälän helluntaiseurakunta ja sen ylläpitämä Lempäälän Israel-kassa. Muita tärkeitä tukijoita ovat olleet muun muassa Raamattuopisto Kauniaisissa sekä medialähetysjärjestö Avainmedia. 

 

Jonatan Syväntö, 53, on yksi harvoista kolmannen polven Israelin suomalaisista. Suomessa hän on asunut yhtäjaksoisesti aikanaan vain parin vuoden ajan ollessaan töissä rakennusalalla ja varusmiespalveluksessa. Syväntö palveli raivaajasukeltajana, jonka tehtävänä on muun muassa purkaa merimiinoja. 

Kasvaminen Israelissa sisältää jännitystä, josta tulee myös tiedostamatonta.  

– Ulkopuolisen silmin meno on hullua. Illalla raketit lentävät ja aamulla mennään taas töihin. 

Israelin puolustusvoimien vahva ohjuspuolustus on luonut luottavaisen ilmapiirin. 

– Toisaalta, mitä vaihtoehtoja meillä on? Elämän on aina jatkuttava, eivätkä ihmiset halua luovuttaa. 

Perheen muuttoa vuonna 2016 Yhdysvalloista takaisin Israeliin ihmeteltiin. 

– Moni täällä kysyi, miksi ihmeessä tulitte. Israelilaiset ystävät ja työtoverit sanoivat, että asuisivat paljon mieluummin itse Amerikassa, jos vain sinne pääsisi. 

Syväntö toteaa, että elämä Yhdysvalloissa oli monella mittapuulla helpompaa kuin Israelissa. 

– Meillä oli omakotitalo ja kaksi autoa. Fysioterapeutin klinikkaa oli siellä ihan hyvä vetää. 

Israeliin Syvännön toi kutsu tehdä jotain Jumalan valtakunnan hyväksi. Ei ollut itsestään selvää, että se jokin olisi jatkaa isän ja isoisän Raamattutyötä. 

– Edelleen olen sitä mieltä, että tämä ei voi olla mikään oma pakkomielle. Teemme tätä työtä niin kauan kun on olemassa näky ja tukijoita, jotka pitävät tätä työtä tärkeänä. 

Valtaosa Raamattutyön vastaanottamista lahjoituksista menee Raamattujen painamiseen, varastointiin ja jakeluun. Sekä Syväntö että Aviel ja Nirit Gershin palvelevat omien ammattiensa ohella. 

 

Uudet maahantulijat, muutkin kuin ukrainalaiset, ovat Raamattutyön keskeistä kohderyhmää.  

– Kun uusi siirtolainen tulee, alkuvaiheessa on yleensä paremmat mahdollisuudet myös puhua hengellisistä asioista. Ihminen kotiutuu tänne kolmessa–viidessä vuodessa, ja avoimuus usein karisee pois. 

Silti koko ajan eri taustoista tulevia juutalaisia löytää Jeesuksen messiaana. 

– Olen tavannut ortodoksijuutalaisia, jotka ovat löytäneet Jeesuksen Vanhasta testamentista, esimerkiksi lukemalla Jesajan kirjasta kärsivästä messiaasta. 

Monille uskonnollisille juutalaisille Vanha testamentti on sivuroolissa. Tilalle ovat tulleet myöhemmät juutalaisuuden pyhät tekstit, kuten Mishna ja Talmud. 

Jonatan Syväntö pitää tärkeänä sitä, että Raamattuja ja evankeliumia välittävät ne, joilla on omakohtainen kokemus asiasta ja jotka puhuvat samaa kieltä juutalaisten kanssa. 

– Siksi ukrainankieliset Raamatutkin menevät nopeasti. Jeesukseen uskovat Ukrainan juutalaiset kertoivat oman tarinansa ja sen, mihin heidän uskonsa nyt perustuu. 

– On hienoa tukea heitä. Autamme kaikenlaisia ihmisiä ja järjestöjä, jotka vain tarvitsevat Raamattuja.  



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan