Piilossa pylvään takana

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Nuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli helpottanut etenemistä sijoittamalla tervetulotiimin jäseniä pitkin matkaa. Joka mutkassa vastassa oli naisia ja miehiä, jotka hymyilivät ja nyökkäsivät iloisesti.

Jotkut meistä olivat hyvin vaikuttuneita siitä, kuinka ihmiset otettiin vastaan. Itse mietin, että hyvästä ideasta huolimatta vähempikin olisi riittänyt. Me ihmiset olemme niin erilaisia; introvertille tuollainen huomion vyöry tuntuu jo vähän kuormittavalta.

Jotenkin ihmiset on kuitenkin huomioitava, ovat he luonteeltaan millaisia tahansa. Opiskelupaikkakunnallani liityin seurakuntaan, jonka pastori kätteli jokaisen tulijan ovella. Moni sanoi, että juuri se oli saanut heidät tulemaan uudestaankin.

Itse lähestyin kyseistä seurakuntaa pienimuotoisen rukousillan kautta. Minut otettiin alusta asti niin hyvin mukaan keskusteluihin, että aloin käydä säännöllisesti. Olin ihan eri ikäluokkaa kuin muut kävijät, ja pastorin teini-ikäinen poika vitsailikin, että minun pitäisi keksiä itselleni muuta tekemistä, koska ”sinne on pääsy kielletty alle 40-vuotiailta”. Ikää tärkeämpää oli kuitenkin se, että minut hyväksyttiin joukkoon ja minua kuunneltiin. Yllätyksekseni muut olivat kokeneet asian toisinpäin: heitä oli rohkaissut se, että minä, nuori ihminen, olin hyväksynyt heidät. Tämä on hyvä muistaa, kun mietitään ratkaisuja sukupolvien väliseen kuiluun.

Tervetulleeksi toivottamisessakin kannattaa varoa liian pitkälle meneviä tulkintoja. Eräs tuttavani oli kiireisessä lapsiperhevaiheessa ehtinyt vain harvoin seurakuntaansa, ja kun hän lopulta sinne asti pääsi, häntä luultiin ensikertalaiseksi. Tervetulotiimiläinen esitteli hänelle seurakunnan toimintaa niin innokkaana, ettei tuttavani kehdannut tunnustaa olleensa jäsenenä jo kymmenen vuotta. Lopputuloksena oli ennemmin kiusaantunut kuin tervetullut olo.

Tunnen monia vapaakristittyjä, jotka ovat kokeneet vaiheen, jolloin he ovat vetäytyneet joksikin aikaa oman seurakuntansa toiminnasta ja käyneet keräämässä voimia luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa. Itsekin olen toisinaan väsyneenä päätynyt juuri luterilaisen kirkon penkkiin.

Mistä tässä ilmiössä on kyse? Joidenkin kohdalla oma yhteisö on vaatinut liikaa ja luterilainen tapa toteuttaa hengellisyyttä tuntuu armollisemmalta. Mistään kovin dramaattisesta irtiotosta ei kuitenkaan aina ole kysymys. Joskus vain ihminen kaipaa sitä, että voisi hukkua massaan, mikä ei pienissä ja tutuissa yhteisöissä ole mahdollista.

Jos elämä on ollut niin hektistä, että ajatus kirkkokahvikeskusteluista uuvuttaa jo etukäteen, on helpotus livahtaa isoon kirkkoon tuntemattomien ihmisten joukkoon ja vetäytyä jonkin pylvään taakse murjottamaan. Siinä saa kohdata Jumalaa ja olla ihmisten keskellä ilman seurallisuuden vaatimusta.

Viime aikoina massaan hukkuminen on käynyt luterilaisessakin ympäristössä yhä vaikeammaksi. Ne mokomat ovat omaksuneet samoja tapoja kuin meikäläiset: koskaan ei tiedä, milloin joku käskee taputtamaan käsiä musiikin tahtiin tai kättelemään vierustovereita ja toivottamaan siunausta. Mihin tässä maailmassa enää voi luottaa, jos ei edes luterilaiseen jäykkyyteen?

Pakko kuitenkin myöntää, että vaikka välillä on rentouttavaa heittäytyä anonyymiksi, pohjimmiltaan ihminen kaipaa yhteisöllisyyttä ja nähdyksi tulemista. Yksinäisyys on paikka, jossa kannattaa toisinaan vierailla, mutta sinne ei ole terveellistä jäädä asumaan.


Säde Loponen


46/2016

UutisetYhdysvalloissa spekuloidaan, tekikö tuleva presidentti uskonratkaisun viime keväänä.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PääkirjoitusKoko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlitti...
Miten onSuomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto osallistui 7. marraskuuta Tallinnassa pidettyyn Pohjoismaiden ja Baltian maiden helluntaijohtajien kokoukseen.

Keitä kaikkia kokouksessa oli edustettui...
UutisetHelluntaiseurakuntia kutsutaan ensi syksyn yhteiseen suureen lehtijakeluun.
UutisetPieni ryhmä vapaaehtoisia muokkaa RV-lehden näkövammaisille kuunneltavaksi. Potentiaalisia ”kuuntelijoita” on kolmetuhatta.
UutisetElämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja tähdensi viime viikolla blogissaan, ettei kaikkien uskontojen taustalla ole sama Jumala.

– Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda...
UutisetRV-TV:ssä haastatellut asiantutijat arvioivat, että YK:n kulttuurijärjestö Unescon Temppelivuori-päätöslauselman taustalla on esiintynyt painostusta.

– Esimerkiksi Unescon johtaja Irina Bokovan...
UutisetKristillisen tutkimuskeskus Barna Groupin mukaan Yhdysvaltain tunnustavista kristityistä vain 37 prosenttia lukee Raamattua säännöllisesti. Ahkeran raamatunlukijan arkkityyppi on afroamerikkalainen yl...
Uutiset– Ihminen on kokonaisuus, joten mielen kivut voivat ilmetä fyysisinä kipuina ja toisinpäin, kirkkohallituksen sielunhoidosta ja saattohoidosta vastaava asiantuntija, sairaalapastori Virpi Sipola pohti...
UutisetLuulajan helluntaiseurakunta Pohjois-Ruotsissa järjestää sunnuntaisin neljä jumalanpalvelusta: ruotsiksi, suomeksi, arabiaksi ja amharaksi, uutisoi Dagen-lehti.

Kaupunki sijaitsee noin 130 kilo...
UutisetIhmiset etsivät Jumalaa Syyrian verisen sisällissodan piinaamassa Aleppossa, World Watch Monitorin haastattelema paikallinen pastori kertoo.

– Ihmisillä on nälkä päästä lähemmäs Jumalaa. Tämä n...
UutisetPosti on kantanut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon toimitiloihin vähintään satoja Raamattuja sen jälkeen, kun YK-järjestö lokakuussa hyväksyi Jerusalemin temppelivuorta koskevan pää...
MielipideKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerät...
MielipideJuhlimme 30.10. neljääkymmentä yhteistä vuottamme. Alajärven Siion-temppeli täyttyi ystävistä, sukulaisista, työtovereista ja tuntemattomista musiikkimme kuuntelijoista.

Olemme todella kiitolli...
MielipideLienemmekö ajassa ja huomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa? Tarkoitan tällä naturalismia, siihen liittyviä uskomuksia ja siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttav...
MielipidePikkupoikia juoksi kerran juoksuradalla. Yksi heistä kompastui ja kaatui. Tämä kaatunut pieni kilpailija huusi mahallaan maassa: ”Hei kaverit, oottakaa! Voittaja kaatui.”

Siinä on asennetta mei...
MielipideKylmä mutta valitettava totuus on se, että moni seurakunta painiskelee nykyisin taloudellisten paineiden kanssa. Jopa niin, että paimenet, siis pastorit ja vanhimmat, joutuvat uhraamaan paljon aikaa j...
UutisetIso Kirja aloittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vieton järjestämällä jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.11. rukoustapahtuman teemalla Isänmaan puolesta.

Tapahtuman tavoitteena on kor...
UutisetHelluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ot...
UutisetPyhäinpäivän kristilliset kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa.
KolumniNäyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että mei...
MuutJuutalais-kristillisen näkemyksen mukaan Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa. Onko Jumala siis luonut myös pahan?

Ei, Jumala ei ole luonut pahaa eikä pahuutta. Näin voidaan todeta jo pelk...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
MuutLeevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän...
Artikkelit”Musiikki on makuasia”, on tapana sanoa. Tämä pitää paikkansa myös uusimpien neurologisten musiikkitutkimusten mukaan.
MuutHelluntailiikkeessä käydään jälleen vilkasta keskustelua hengellisen musiikin tyylistä ja tehtävästä. Myös seinäjokelaiset työtoverit pysähtyivät pohtimaan aihetta.
Muut“Lue Raamattua lapsen silmin”, kehottaa eksegetiikan professori Lauri Thurén (Uusi Tie 44/16).

Reformaattorit nousivat sitä ajatusta vastaan, että Raamattu on niin vaikea, että sitä ei parane t...
PikavisiittiHanna Jokimäki haluaa välittää turvattoman maailman keskellä lapsilleen turvallisuuden tunnetta.
MuutLaulaja-lauluntekijä ammentaa kirjoista luovuutta, rohkaisua ja hengellistä evästä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan