Noah opiskelee hepreaa Raamattukodilla - "Aitojen ympäristöjen näkeminen auttaa kääntäjiä tekemään osuvampia raamatunkäännöksiä äidinkielilleen"

Nahounou Angenor Yao eli Noah on rukouksen mies. Hän on saanut monia rukousvastauksia, kuten vakituisen työn opettajana. Kolmen kuukauden opiskelu Israelissa on myös merkinnyt paljon. (Maritta Määttänen)
Nahounou Angenor Yao eli Noah on rukouksen mies. Hän on saanut monia rukousvastauksia, kuten vakituisen työn opettajana. Kolmen kuukauden opiskelu Israelissa on myös merkinnyt paljon. (Maritta Määttänen)

Maritta Määttänen 

Norsunluurannikolta kotoisin oleva 37-vuotias Nahounou Angenor Yao on asunut pari kuukautta Yad Hashmonassa sijaitsevalla Raamattukodilla Jerusalemissa. Käännöskonsultiksi opiskeleva Nahounou, tuttavallisemmin Noah, tuli uskoon yli 20 vuotta sitten. 

– Isäni kuoli, kun olin nelivuotias. Isäni veli huolehti minusta sen jälkeen. Minulla on isosisko ja neljä veljeä. Olin kahdeksanvuotias, kun äitini tuli Assembly of God -seurakunnan tilaisuudessa uskoon. Aloin käydä seurakunnan pyhäkoulussa ahkerasti. 

Noah muistelee lämmöllä vierailujaan niin ikään kristityn tätinsä luona. 

– Menin tätini luokse, kun meillä oli lomaa koulusta. Hänen luonaan pidettiin kotikokouksia. Kävimme myös seurakunnassa viikoittain. Tätini puhui meille lapsille usein Jeesuksesta ja henkilökohtaisesta uskosta häneen. Tätini oli avainpersoona uskoontulossani.

 

 

   Kun luen Raamattua, kiinnitän

   paikannimiin enemmän huomiota.

 

Henkilökohtaisen uskonratkaisunsa Noah teki vuonna 2000. Kasteella hän kävi seuraavana vuonna. Uskoontulolla oli suuri merkitys koko elämän suunnalle. 

– Kun otin kristillisen elämän tosissani, luin Raamattua ja hengellisiä kirjoja, sekä otin aikaa rukoilemiseen, moni asia muuttui elämässäni. Se, millainen olen tänään, on paljolti tuon ajan tulosta, Noah sanoo. 

– Koen, että voin mennä askel askeleelta eteenpäin uskon tiellä. Olen erityisen iloinen siitä, että sain kertoa koulussa eräälle ystävälleni, että olen antanut elämäni Jeesukselle. Hän otti evankeliumin vastaan ja toimii tällä hetkellä pastorina, Noah hymyilee. 

 

Noahilla on vaimonsa Natashan kanssa kaksi lasta, nelivuotias poika, Might Maximilien ja neljän kuukauden ikäinen tytär, Lynell Shekinael. Perhe asuu Abidjanissa, Norsunluurannikon suurimmassa kaupungissa. Heidän kotiseurakuntansa on Eglise Evangeligne MEME, johon kuuluu noin 200 jäsentä. 

Noah on opiskellut monia kieliä. Nyt niihin on liittynyt mukaan myös heprea. 

– Innostus opiskella raamatunkääntämistä lähti liikkeelle, kun luin Translation Newspaperia. Ymmärsin asian tärkeyden ja jotain syttyi sisälläni. Kaikki mitä olin opiskellut, liittyi kieliin. 

Noah ei tiennyt, miten tulla raamatunkääntäjäksi, mutta ajatteli, että kenties voisi aloittaa opiskella hepreaa. 

– Keskustelin asiasta yliopiston professorin, Ahoua Firminin kanssa vuonna 2012. Hän kehotti minua menemään SILiin. 

SIL on maailmanlaajuinen, uskoon perustuva ja voittoa tavoittelematon järjestö. Se työskentelee paikallisten yhteisöjen kanssa ympäri maailmaa kehittäen kieliratkaisuja, jotka laajentavat mahdollisuuksia parempaan elämään. 

Noahille SILiin menosta tuli käännekohta. 

– Tapasin siellä Yegbe Antoinen, jolta pyysin apua opiskeluuni. Hän antoi minulle työkalun kääntää Raamattua paitsi puhutulle, oraaliselle kielelle, myös kirjoittaa Raamatun tekstiä. Vuonna 2017 SIL:n Cornelia Wusthoff lähetti minut opiskelemaan Burkina Fasoon kuukaudeksi. 

 

Noah valmistui sovelletun kielitieteen tohtoriksi vuonna 2018 Université A.O Bouakésta. 

– Puhun gbanaa äidinkielenäni, mutta osaan myös ranskaa, englantia ja saksaa sekä osaan lukea ja kirjoittaa myös arabiaksi. 

Tällä hetkellä Noah opiskelee hepreaa Jerusalemin Raamattukodilla (Home for Bible Translators and Scholars in Jerusalem, HBT). 

– Pidän heprean opiskelusta Raamattukodilla, koska sitä opetetaan elävän ja modernin kielen menetelmin. Seuraava suunnitelmani on hakea apurahaa Uuden testamentin opiskeluun ja oppia myös kreikkaa. 

Noah kertoo, että hänen kotimaassaan on nykyään suuri tarve äidinkielisille raamatunkäännöksille. 

– Monilla Norsunluurannikon kielillä ei vieläkään ole täydellistä Raamattua, sekä Vanhaa että Uutta testamenttia. Huomattavalla osalla niistä on osa tai koko Raamattu, mutta käännökset on silti tarkistettava. 

Ensi elokuussa on määrä aloittaa vuodelta 1997 peräisin olevan daloan bete -murteella tehdyn Uuden testamentin tarkistaminen ja aloittaa Vanhan testamentin kääntäminen. 

 

Yksi Raamattuprojektin etu Noahin mukaan on, että se hyötyy vahvasta yhteisön osallistumisesta. Tämä taas on ansiota kyseisen kielen puhujien kattavasta lukutaidosta. 

– Emme voi sivuuttaa laadukkaan käännöksen merkitystä, sillä se ei ainoastaan määrää pyhien kirjoitusten vaikutusta yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen elämään vaan myös sen sopivuutta paikalliselle yhteisölle. Tätä varten tarvitaan hyvää koulutusta, Noah toteaa. 

– Arvostamme JCBT:n pyrkimyksiä tarjota korkealaatuista koulutusta, jossa otetaan huomioon kaikki raamatunkääntämisen näkökohdat. Professorit ovat kotoisin monipuolisesta ja rikkaasta taustasta, ja he eivät ole vain oman alansa tuntevia, vaan osaavat myös välittää tietämystään ja yhdistää sen todellisuuteen, jota äidinkielen käyttäjät todennäköisesti kohtaavat erilaisissa projekteissaan. 

– Olen kiitollinen mentorilleni tohtori Lynell Zogbolle ja JCBT:lle tästä mahdollisuudesta, jota olen odottanut niin kauan. 

 

Noah on rukouksen mies, joka on saanut monia rukousvastauksia. Yksi niistä on vakituinen työ opettajana. Myös opiskeluaika Israelissa on merkinnyt Noahille paljon. 

– Olemme vierailleet monissa Raamatun maan paikoissa. Se on auttanut ymmärtämään useita asioita, jotka tulevat esiin Raamatussa. 

Esimerkkinä tästä ovat paikkakuntien nimet ja niiden etäisyydet toisistaan. 

– Kun luen Raamattua, kiinnitän paikannimiin enemmän huomiota, sillä olen käynyt niissä, Noah sanoo. 

– Israelissa ollessani olen tullut ymmärtämään myös oman maani vapauden julistaa evankeliumia. Siitä mahdollisuudesta minun on jatkossa otettava enemmän irti. Israel on mielestäni hyvin kaunis ja mielenkiintoinen maa. Toivonkin, ettei tämä ole ainoa matkani Israeliin. 

 

Mirja Ronning kertoo Jerusalemin liepeillä olevan Raamattukodin kouluttavan raamatunkäännöskonsultteja, joilla on vastuu äidinkielisten raamatunkäännösten tarkkuustasosta. 

– Raamattukodin akateeminen opinto-ohjelma vaatii kahden kuukauden opiskelun zoomin kautta opiskelijan kotimaassa ja kolme kuukautta Israelissa. Vaativa kurssi keskittyy Raamatun heprean sekä Raamatun maan perusteelliseen tuntemiseen. Siten heimokielinen käännös tulee vastaamaan Raamatun alkutekstin ajatusta. 

– Raamattukoti on toiminut vuodesta 1995 ja kouluttanut Israelissa vähän yli 200 kansallista kääntäjää tai käännöskonsulttia. Päämäärä on edesauttaa kaikkia kansoja saamaan Jumalan sana omalla kielellään, Mirja Ronning kertoo. 

– Vuoden 2022 kurssin seitsemän oppilasta edustavat kuutta eri maata, mutta he ohjaavat monia eri käännösprojekteja. Vastuu on kova.

 



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan