Noah opiskelee hepreaa Raamattukodilla - "Aitojen ympäristöjen näkeminen auttaa kääntäjiä tekemään osuvampia raamatunkäännöksiä äidinkielilleen"

Nahounou Angenor Yao eli Noah on rukouksen mies. Hän on saanut monia rukousvastauksia, kuten vakituisen työn opettajana. Kolmen kuukauden opiskelu Israelissa on myös merkinnyt paljon. (Maritta Määttänen)
Nahounou Angenor Yao eli Noah on rukouksen mies. Hän on saanut monia rukousvastauksia, kuten vakituisen työn opettajana. Kolmen kuukauden opiskelu Israelissa on myös merkinnyt paljon. (Maritta Määttänen)

Maritta Määttänen 

Norsunluurannikolta kotoisin oleva 37-vuotias Nahounou Angenor Yao on asunut pari kuukautta Yad Hashmonassa sijaitsevalla Raamattukodilla Jerusalemissa. Käännöskonsultiksi opiskeleva Nahounou, tuttavallisemmin Noah, tuli uskoon yli 20 vuotta sitten. 

– Isäni kuoli, kun olin nelivuotias. Isäni veli huolehti minusta sen jälkeen. Minulla on isosisko ja neljä veljeä. Olin kahdeksanvuotias, kun äitini tuli Assembly of God -seurakunnan tilaisuudessa uskoon. Aloin käydä seurakunnan pyhäkoulussa ahkerasti. 

Noah muistelee lämmöllä vierailujaan niin ikään kristityn tätinsä luona. 

– Menin tätini luokse, kun meillä oli lomaa koulusta. Hänen luonaan pidettiin kotikokouksia. Kävimme myös seurakunnassa viikoittain. Tätini puhui meille lapsille usein Jeesuksesta ja henkilökohtaisesta uskosta häneen. Tätini oli avainpersoona uskoontulossani.

 

 

   Kun luen Raamattua, kiinnitän

   paikannimiin enemmän huomiota.

 

Henkilökohtaisen uskonratkaisunsa Noah teki vuonna 2000. Kasteella hän kävi seuraavana vuonna. Uskoontulolla oli suuri merkitys koko elämän suunnalle. 

– Kun otin kristillisen elämän tosissani, luin Raamattua ja hengellisiä kirjoja, sekä otin aikaa rukoilemiseen, moni asia muuttui elämässäni. Se, millainen olen tänään, on paljolti tuon ajan tulosta, Noah sanoo. 

– Koen, että voin mennä askel askeleelta eteenpäin uskon tiellä. Olen erityisen iloinen siitä, että sain kertoa koulussa eräälle ystävälleni, että olen antanut elämäni Jeesukselle. Hän otti evankeliumin vastaan ja toimii tällä hetkellä pastorina, Noah hymyilee. 

 

Noahilla on vaimonsa Natashan kanssa kaksi lasta, nelivuotias poika, Might Maximilien ja neljän kuukauden ikäinen tytär, Lynell Shekinael. Perhe asuu Abidjanissa, Norsunluurannikon suurimmassa kaupungissa. Heidän kotiseurakuntansa on Eglise Evangeligne MEME, johon kuuluu noin 200 jäsentä. 

Noah on opiskellut monia kieliä. Nyt niihin on liittynyt mukaan myös heprea. 

– Innostus opiskella raamatunkääntämistä lähti liikkeelle, kun luin Translation Newspaperia. Ymmärsin asian tärkeyden ja jotain syttyi sisälläni. Kaikki mitä olin opiskellut, liittyi kieliin. 

Noah ei tiennyt, miten tulla raamatunkääntäjäksi, mutta ajatteli, että kenties voisi aloittaa opiskella hepreaa. 

– Keskustelin asiasta yliopiston professorin, Ahoua Firminin kanssa vuonna 2012. Hän kehotti minua menemään SILiin. 

SIL on maailmanlaajuinen, uskoon perustuva ja voittoa tavoittelematon järjestö. Se työskentelee paikallisten yhteisöjen kanssa ympäri maailmaa kehittäen kieliratkaisuja, jotka laajentavat mahdollisuuksia parempaan elämään. 

Noahille SILiin menosta tuli käännekohta. 

– Tapasin siellä Yegbe Antoinen, jolta pyysin apua opiskeluuni. Hän antoi minulle työkalun kääntää Raamattua paitsi puhutulle, oraaliselle kielelle, myös kirjoittaa Raamatun tekstiä. Vuonna 2017 SIL:n Cornelia Wusthoff lähetti minut opiskelemaan Burkina Fasoon kuukaudeksi. 

 

Noah valmistui sovelletun kielitieteen tohtoriksi vuonna 2018 Université A.O Bouakésta. 

– Puhun gbanaa äidinkielenäni, mutta osaan myös ranskaa, englantia ja saksaa sekä osaan lukea ja kirjoittaa myös arabiaksi. 

Tällä hetkellä Noah opiskelee hepreaa Jerusalemin Raamattukodilla (Home for Bible Translators and Scholars in Jerusalem, HBT). 

– Pidän heprean opiskelusta Raamattukodilla, koska sitä opetetaan elävän ja modernin kielen menetelmin. Seuraava suunnitelmani on hakea apurahaa Uuden testamentin opiskeluun ja oppia myös kreikkaa. 

Noah kertoo, että hänen kotimaassaan on nykyään suuri tarve äidinkielisille raamatunkäännöksille. 

– Monilla Norsunluurannikon kielillä ei vieläkään ole täydellistä Raamattua, sekä Vanhaa että Uutta testamenttia. Huomattavalla osalla niistä on osa tai koko Raamattu, mutta käännökset on silti tarkistettava. 

Ensi elokuussa on määrä aloittaa vuodelta 1997 peräisin olevan daloan bete -murteella tehdyn Uuden testamentin tarkistaminen ja aloittaa Vanhan testamentin kääntäminen. 

 

Yksi Raamattuprojektin etu Noahin mukaan on, että se hyötyy vahvasta yhteisön osallistumisesta. Tämä taas on ansiota kyseisen kielen puhujien kattavasta lukutaidosta. 

– Emme voi sivuuttaa laadukkaan käännöksen merkitystä, sillä se ei ainoastaan määrää pyhien kirjoitusten vaikutusta yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen elämään vaan myös sen sopivuutta paikalliselle yhteisölle. Tätä varten tarvitaan hyvää koulutusta, Noah toteaa. 

– Arvostamme JCBT:n pyrkimyksiä tarjota korkealaatuista koulutusta, jossa otetaan huomioon kaikki raamatunkääntämisen näkökohdat. Professorit ovat kotoisin monipuolisesta ja rikkaasta taustasta, ja he eivät ole vain oman alansa tuntevia, vaan osaavat myös välittää tietämystään ja yhdistää sen todellisuuteen, jota äidinkielen käyttäjät todennäköisesti kohtaavat erilaisissa projekteissaan. 

– Olen kiitollinen mentorilleni tohtori Lynell Zogbolle ja JCBT:lle tästä mahdollisuudesta, jota olen odottanut niin kauan. 

 

Noah on rukouksen mies, joka on saanut monia rukousvastauksia. Yksi niistä on vakituinen työ opettajana. Myös opiskeluaika Israelissa on merkinnyt Noahille paljon. 

– Olemme vierailleet monissa Raamatun maan paikoissa. Se on auttanut ymmärtämään useita asioita, jotka tulevat esiin Raamatussa. 

Esimerkkinä tästä ovat paikkakuntien nimet ja niiden etäisyydet toisistaan. 

– Kun luen Raamattua, kiinnitän paikannimiin enemmän huomiota, sillä olen käynyt niissä, Noah sanoo. 

– Israelissa ollessani olen tullut ymmärtämään myös oman maani vapauden julistaa evankeliumia. Siitä mahdollisuudesta minun on jatkossa otettava enemmän irti. Israel on mielestäni hyvin kaunis ja mielenkiintoinen maa. Toivonkin, ettei tämä ole ainoa matkani Israeliin. 

 

Mirja Ronning kertoo Jerusalemin liepeillä olevan Raamattukodin kouluttavan raamatunkäännöskonsultteja, joilla on vastuu äidinkielisten raamatunkäännösten tarkkuustasosta. 

– Raamattukodin akateeminen opinto-ohjelma vaatii kahden kuukauden opiskelun zoomin kautta opiskelijan kotimaassa ja kolme kuukautta Israelissa. Vaativa kurssi keskittyy Raamatun heprean sekä Raamatun maan perusteelliseen tuntemiseen. Siten heimokielinen käännös tulee vastaamaan Raamatun alkutekstin ajatusta. 

– Raamattukoti on toiminut vuodesta 1995 ja kouluttanut Israelissa vähän yli 200 kansallista kääntäjää tai käännöskonsulttia. Päämäärä on edesauttaa kaikkia kansoja saamaan Jumalan sana omalla kielellään, Mirja Ronning kertoo. 

– Vuoden 2022 kurssin seitsemän oppilasta edustavat kuutta eri maata, mutta he ohjaavat monia eri käännösprojekteja. Vastuu on kova.

 



Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan