”Kriittisyyttäkin tarvitaan” – Tellus-lähetyskonferenssin pääpuhujaksi kutsuttu Samuel Tedder pohdiskelee ja perustelee lähetystyön oikeutusta

Samuel Tedder toivoisi lähetystyöntekijöiden toimivan yhä useammin tiimeinä. – Tiimi on merkittävä voimavara niin työntekijöille kuin itse työllekin. (Helena Tedder)
Samuel Tedder toivoisi lähetystyöntekijöiden toimivan yhä useammin tiimeinä. – Tiimi on merkittävä voimavara niin työntekijöille kuin itse työllekin. (Helena Tedder)

15.1.2024 | Mira Kariluoto 

Neljättä vuotta lähetystehtävissä oleva Samuel Tedder haluaa tulla Jyväskylässä 22.–23. maaliskuuta järjestettävään Tellukseen rohkaisemaan lähettäjiä ja uusia lähtijöitä. Näin on siitäkin huolimatta, että erilaiset koettelemukset – omaisuuden ja melkein hengen vienyt tulva, ryöstöt sekä sisällissota – ovat saaneet hänet useammankin kerran kysymään itseltään, miksi hän perheineen edelleen asuu Etiopiassa. 

– Ennen joulua pysähdyin jälleen sen ajatuksen äärelle. Silloin tulivat kirkkaasti mieleen vaiheet ennen lähtöämme ja Jumalan selkeä johdatus niissä. Parivuotisen lähtöprosessin aikana kutsumusta koeteltiin niin, että siitä tuli vahva. Siihen minä jälleen nojauduin. 

 

Oman kysymyksensä lisäksi Tedder on joutunut pysähtymään niiden kysymysten äärelle, joilla haastetaan lähetystyön oikeutusta. 

– Nykyään mietitään aiempaa enemmän sitä, minkälainen vaikutus lähetystyöllä on eri kulttuureihin ja mikä on lähetystyön valta-asetelma. Onko siinä imperialistisia, neokolonialistisia piirteitä? 

Tedderin mukaan kriittisyyttä ja reflektointia tarvitaan. 

– Lähetystyön nimissä ei aina toimita parhaan tavan mukaan. On syytäkin nöyrästi kysyä, mikä on se luovuttamaton totuus, jota vien eteenpäin. Mikä on evankeliumissa se ydin, mikä saa kulttuurissa kuin kulttuurissa hyvää aikaan? 

– Esimerkiksi rahalla voi saada vaikutusvaltaa, mutta samalla voi tyrehtyä paikallinen vastuunotto ja estyä aidosti vastavuoroisen suhteen muodostuminen. 

Tedder toteaa, että länsimaiden johtajuus maailmanpolitiikassa ja kristillisessä kentässä on rajussa muutoksessa. 

– Se koskettaa suomalaisiakin, vaikka emme kanna maailmanvalloittajan taakkaa. Globaalin lähetyksen haasteet kohdataan parhaiten yhdessä. On innoittavaa ajatella esimerkiksi Afrikan maista nousevaa lähettien aaltoa. 

Dialogiseen suhteeseen asettumisen Tedder kokee erityisen tärkeäksi. 

– Opetustyössä saatan todeta, että en osaa soveltaa tiettyä Raamatun totuutta tähän kulttuuriin, ja keskustellen sitten mietimme asiaa. Olemme yhdessä oppimassa. 

Lähetystyön oikeutusta kyseenalaistetaan toisinaan myös toteamalla, että halvemmaksi tulee tukea paikallisia kuin lähettää työntekijöitä kotimaasta. Tedder muistuttaa, että kyse ei ole vain kustannustehokkuudesta. 

– On tärkeä tunnistaa oma rooli sen suhteen, miten rakennamme Kristuksen ruumista globaalisti. Evankelistoja Etiopiasta löytyy, eli niihin tehtäviin minua ei kannata tänne lähettää. Kasvava seurakuntaliike tarvitsee kuitenkin opetusta ja rohkaisua. 

– Itä-Afrikassa lähetystyöntekijöillä ei nykyään ole eturintamassa kulkeneen Paavalin roolia, vaan olemme enemmänkin Barnabaan kaltaisia rohkaisijoita, tukijoita ja yhteyksien rakentajia. Läsnäoloa ja yhdessä tekemistä ei voi korvata rahalla. 

 

Koulutukseltaan Tedder on sairaanhoitaja ja teologian tohtori. Työkokemusta on kertynyt muun muassa ambulanssista, lääke-edustajana, pastorina Yhdysvalloissa ja Suomessa sekä raamattukoulun opettajana. 

– Pelkästä oppineisuudesta ei ole hyötyä. Tarvitaan myös kokemuksen kautta tulevaa kypsyyttä ja viisautta. Arvokasta oppia minulle on ollut omien rajojen tunnistaminen. 

Perheen ensimmäinen vuosi Etiopiassa oli normaalilla tavalla haastavaa uuteen kulttuuriin asettautumista. Toisesta vuodesta tulikin sitten katastrofaalinen. 

– Oli muutamasta minuutista kiinni, että emme menettäneet henkeämme tulvassa. Siitä toipuminen oli kaoottista aikaa, kun jouduimme etsimään ja laittamaan uutta kotia. 

Pian tulvan jälkeen sisällissodan melskeet lähestyivät pääkaupunkia ja suurlähetystö antoi käskyn poistua maasta välittömästi. 

– Vietimme pari kuukautta Suomessa, ja kun palasimme Etiopiaan, minut ryöstettiin keskellä päivää. 

– Kokemukset olivat inhimillisesti niin rajuja ja ihmiselämän haavoittuvuus tuli niin konkreettiseksi, että perusturvallisuuteni järkkyi. Käsittelen asioita edelleen työnantajan tarjoamassa terapiassa. 

Tedder on perheineen kiitollinen Fidalle ja lähettäville seurakunnille siitä tuesta, mitä he ovat saaneet. 

 

Aviomiehenä ja isänä Tedder on kipuillut perheen elinympäristön muutoksen kanssa. 

– Kannoin aluksi paljon huolta siitä, miten lapset kokevat kehittyvän maan olosuhteet ja kaventuneen elinpiirin. Koulu on ollut ankkuri arkeen, ja muutenkin lapset ovat sopeutuneet hyvin. 

– Murehdin myös sitä, että vaimoni Helena jätti vakituisen työpaikan unelma-ammatissaan kätilönä ja oli valmis lähtemään tänne tietämättä paljoakaan omasta tehtävästään. 

Tedder kiittelee vaimonsa osoittautuneen Etiopiassa perheen kantavaksi voimaksi. 

– Hän on pystynyt käsittelemään elämisen haasteet paremmin kuin minä, ja esimerkiksi liikenteessä Helena pysyy rauhallisempana, joten lapset haluavat hänen ajavan. 

 

Ensimmäiset helluntaiherätyksen lähettämät työntekijät menivät Etiopiaan jo yli 70 vuotta sitten, ja Tedderit muuttivat maahan uuden työntekijäaallon kärjessä. 

– Aluksi olimmekin aika yksin. Nyt täällä on Fidan kautta neljä perhettä, ja kyllä tiiminä toimiminen on iso voimavara. Jaamme kokemuksia ja tuemme toisiamme eri tavoin. 

Fidalaiset tapaavat lounaiden äärellä ja palavereissa, joissa päivitetään turvallisuustilannetta. Lapsista on toisilleen seuraa, ja yhdessä rukoillaan. 

– Meillä on erilaiset roolit ja tehtävänkuvat, mutta olemme halunneet panostaa siihen, että olemme yhtenäinen Fida-tiimi. Tiiminä voimme myös palvella etiopialaisia monipuolisemmin, kun hyödynnämme toistemme osaamista. 

Yhteyttä ja yhteistyötä harjoitetaan yli kirkkokuntarajojenkin. 

– Luterilaisen kirkon lähetystyöntekijöiden kanssa olemme vuorotellen perehdyttäneet uusia tulijoita paikalliseen elämään ja arkeen. Tulvakriisin aikana saimme heiltä korvaamatonta apua, ja välillä vietetään yhdessä juhlahetkiä. 

Tedder toteaa, että suomalaisilla lähetystyöntekijöillä on edelleen paikkansa Jumalan missiossa. 

– Sellaistakin ajattelumallia on havaittavissa, että pidetään huoli vain omasta maasta ja sen tarpeista, mutta armo saa aikaan anteliaisuutta. 

 

Kuka? 

Samuel Tedder 

  • sairaanhoitaja, teologian tohtori 
  • toimii Etiopiassa teologian ja seurakuntatyön koulutustehtävissä 
  • naimisissa, neljä lasta 
  • harrastaa ulkoilua perheen saksanpaimenkoirien, Oscarin ja Lucan, kanssa


Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan