”Kriittisyyttäkin tarvitaan” – Tellus-lähetyskonferenssin pääpuhujaksi kutsuttu Samuel Tedder pohdiskelee ja perustelee lähetystyön oikeutusta

Samuel Tedder toivoisi lähetystyöntekijöiden toimivan yhä useammin tiimeinä. – Tiimi on merkittävä voimavara niin työntekijöille kuin itse työllekin. (Helena Tedder)
Samuel Tedder toivoisi lähetystyöntekijöiden toimivan yhä useammin tiimeinä. – Tiimi on merkittävä voimavara niin työntekijöille kuin itse työllekin. (Helena Tedder)

15.1.2024 | Mira Kariluoto 

Neljättä vuotta lähetystehtävissä oleva Samuel Tedder haluaa tulla Jyväskylässä 22.–23. maaliskuuta järjestettävään Tellukseen rohkaisemaan lähettäjiä ja uusia lähtijöitä. Näin on siitäkin huolimatta, että erilaiset koettelemukset – omaisuuden ja melkein hengen vienyt tulva, ryöstöt sekä sisällissota – ovat saaneet hänet useammankin kerran kysymään itseltään, miksi hän perheineen edelleen asuu Etiopiassa. 

– Ennen joulua pysähdyin jälleen sen ajatuksen äärelle. Silloin tulivat kirkkaasti mieleen vaiheet ennen lähtöämme ja Jumalan selkeä johdatus niissä. Parivuotisen lähtöprosessin aikana kutsumusta koeteltiin niin, että siitä tuli vahva. Siihen minä jälleen nojauduin. 

 

Oman kysymyksensä lisäksi Tedder on joutunut pysähtymään niiden kysymysten äärelle, joilla haastetaan lähetystyön oikeutusta. 

– Nykyään mietitään aiempaa enemmän sitä, minkälainen vaikutus lähetystyöllä on eri kulttuureihin ja mikä on lähetystyön valta-asetelma. Onko siinä imperialistisia, neokolonialistisia piirteitä? 

Tedderin mukaan kriittisyyttä ja reflektointia tarvitaan. 

– Lähetystyön nimissä ei aina toimita parhaan tavan mukaan. On syytäkin nöyrästi kysyä, mikä on se luovuttamaton totuus, jota vien eteenpäin. Mikä on evankeliumissa se ydin, mikä saa kulttuurissa kuin kulttuurissa hyvää aikaan? 

– Esimerkiksi rahalla voi saada vaikutusvaltaa, mutta samalla voi tyrehtyä paikallinen vastuunotto ja estyä aidosti vastavuoroisen suhteen muodostuminen. 

Tedder toteaa, että länsimaiden johtajuus maailmanpolitiikassa ja kristillisessä kentässä on rajussa muutoksessa. 

– Se koskettaa suomalaisiakin, vaikka emme kanna maailmanvalloittajan taakkaa. Globaalin lähetyksen haasteet kohdataan parhaiten yhdessä. On innoittavaa ajatella esimerkiksi Afrikan maista nousevaa lähettien aaltoa. 

Dialogiseen suhteeseen asettumisen Tedder kokee erityisen tärkeäksi. 

– Opetustyössä saatan todeta, että en osaa soveltaa tiettyä Raamatun totuutta tähän kulttuuriin, ja keskustellen sitten mietimme asiaa. Olemme yhdessä oppimassa. 

Lähetystyön oikeutusta kyseenalaistetaan toisinaan myös toteamalla, että halvemmaksi tulee tukea paikallisia kuin lähettää työntekijöitä kotimaasta. Tedder muistuttaa, että kyse ei ole vain kustannustehokkuudesta. 

– On tärkeä tunnistaa oma rooli sen suhteen, miten rakennamme Kristuksen ruumista globaalisti. Evankelistoja Etiopiasta löytyy, eli niihin tehtäviin minua ei kannata tänne lähettää. Kasvava seurakuntaliike tarvitsee kuitenkin opetusta ja rohkaisua. 

– Itä-Afrikassa lähetystyöntekijöillä ei nykyään ole eturintamassa kulkeneen Paavalin roolia, vaan olemme enemmänkin Barnabaan kaltaisia rohkaisijoita, tukijoita ja yhteyksien rakentajia. Läsnäoloa ja yhdessä tekemistä ei voi korvata rahalla. 

 

Koulutukseltaan Tedder on sairaanhoitaja ja teologian tohtori. Työkokemusta on kertynyt muun muassa ambulanssista, lääke-edustajana, pastorina Yhdysvalloissa ja Suomessa sekä raamattukoulun opettajana. 

– Pelkästä oppineisuudesta ei ole hyötyä. Tarvitaan myös kokemuksen kautta tulevaa kypsyyttä ja viisautta. Arvokasta oppia minulle on ollut omien rajojen tunnistaminen. 

Perheen ensimmäinen vuosi Etiopiassa oli normaalilla tavalla haastavaa uuteen kulttuuriin asettautumista. Toisesta vuodesta tulikin sitten katastrofaalinen. 

– Oli muutamasta minuutista kiinni, että emme menettäneet henkeämme tulvassa. Siitä toipuminen oli kaoottista aikaa, kun jouduimme etsimään ja laittamaan uutta kotia. 

Pian tulvan jälkeen sisällissodan melskeet lähestyivät pääkaupunkia ja suurlähetystö antoi käskyn poistua maasta välittömästi. 

– Vietimme pari kuukautta Suomessa, ja kun palasimme Etiopiaan, minut ryöstettiin keskellä päivää. 

– Kokemukset olivat inhimillisesti niin rajuja ja ihmiselämän haavoittuvuus tuli niin konkreettiseksi, että perusturvallisuuteni järkkyi. Käsittelen asioita edelleen työnantajan tarjoamassa terapiassa. 

Tedder on perheineen kiitollinen Fidalle ja lähettäville seurakunnille siitä tuesta, mitä he ovat saaneet. 

 

Aviomiehenä ja isänä Tedder on kipuillut perheen elinympäristön muutoksen kanssa. 

– Kannoin aluksi paljon huolta siitä, miten lapset kokevat kehittyvän maan olosuhteet ja kaventuneen elinpiirin. Koulu on ollut ankkuri arkeen, ja muutenkin lapset ovat sopeutuneet hyvin. 

– Murehdin myös sitä, että vaimoni Helena jätti vakituisen työpaikan unelma-ammatissaan kätilönä ja oli valmis lähtemään tänne tietämättä paljoakaan omasta tehtävästään. 

Tedder kiittelee vaimonsa osoittautuneen Etiopiassa perheen kantavaksi voimaksi. 

– Hän on pystynyt käsittelemään elämisen haasteet paremmin kuin minä, ja esimerkiksi liikenteessä Helena pysyy rauhallisempana, joten lapset haluavat hänen ajavan. 

 

Ensimmäiset helluntaiherätyksen lähettämät työntekijät menivät Etiopiaan jo yli 70 vuotta sitten, ja Tedderit muuttivat maahan uuden työntekijäaallon kärjessä. 

– Aluksi olimmekin aika yksin. Nyt täällä on Fidan kautta neljä perhettä, ja kyllä tiiminä toimiminen on iso voimavara. Jaamme kokemuksia ja tuemme toisiamme eri tavoin. 

Fidalaiset tapaavat lounaiden äärellä ja palavereissa, joissa päivitetään turvallisuustilannetta. Lapsista on toisilleen seuraa, ja yhdessä rukoillaan. 

– Meillä on erilaiset roolit ja tehtävänkuvat, mutta olemme halunneet panostaa siihen, että olemme yhtenäinen Fida-tiimi. Tiiminä voimme myös palvella etiopialaisia monipuolisemmin, kun hyödynnämme toistemme osaamista. 

Yhteyttä ja yhteistyötä harjoitetaan yli kirkkokuntarajojenkin. 

– Luterilaisen kirkon lähetystyöntekijöiden kanssa olemme vuorotellen perehdyttäneet uusia tulijoita paikalliseen elämään ja arkeen. Tulvakriisin aikana saimme heiltä korvaamatonta apua, ja välillä vietetään yhdessä juhlahetkiä. 

Tedder toteaa, että suomalaisilla lähetystyöntekijöillä on edelleen paikkansa Jumalan missiossa. 

– Sellaistakin ajattelumallia on havaittavissa, että pidetään huoli vain omasta maasta ja sen tarpeista, mutta armo saa aikaan anteliaisuutta. 

 

Kuka? 

Samuel Tedder 

  • sairaanhoitaja, teologian tohtori 
  • toimii Etiopiassa teologian ja seurakuntatyön koulutustehtävissä 
  • naimisissa, neljä lasta 
  • harrastaa ulkoilua perheen saksanpaimenkoirien, Oscarin ja Lucan, kanssa


Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan