"Kun on intoa, aikaa löytyy"

Aikuisopiskelija on motivoitunut ja tehokas


Taru Nevavuori lumoutui harpun äänestä ja käyttää sitä nykyään terapiatyöskentelyssä. %u2013 Raamatussa jo Daavid harjoitti musiikkiterapiaa, kun hän soitti kuningas Saulille. Kuva: Studio FotoMika.
Taru Nevavuori lumoutui harpun äänestä ja käyttää sitä nykyään terapiatyöskentelyssä. %u2013 Raamatussa jo Daavid harjoitti musiikkiterapiaa, kun hän soitti kuningas Saulille. Kuva: Studio FotoMika.
Taru Nevavuori lähti viisikymppisenä opiskelemaan uutta alaa.

Kun Taru Nevavuori valmistui 22-vuotiaana sairaanhoitajaksi, hän uskoi pysyvänsä turvatussa virassa eläkeikään asti. Leikkaussali- ja anestesiapuolelle erikoistuminen avasi mielenkiintoisia mahdollisuuksia, ja töitä riitti.

– On tosi hienoa, etten silloin tiennyt, kuinka huikeita muutoksia elämässäni on tulossa, hän sanoo nyt.

Viime keväänä Nevavuori valmistui musiikkiterapeutiksi ja aloittelee omaa yritystään. Häntä ei arveluttanut hakeutua opiskelemaan uutta alaa 50-vuotiaana, sillä polku päämäärää kohti rakentui luontevasti.

– Koen, että nykyinen ammattini on selkeästi Jumalan johdatusta.

Ammattitauti sysäsi muutokseen

Sairaanhoitajaksi valmistuttuaan Nevavuori työskenteli Satakunnan keskussairaalassa. Samaan aikaan perhe kasvoi, ja viidennen lapsen syntymän jälkeen he muuttivat Kalantiin miehen kotitilalle. Muutto merkitsi virasta luopumista.

Nuorimman lapsen mentyä kouluun Nevavuori hakeutui taas leikkaussalitöihin. Työ oli yhä mielenkiintoista, mutta pienen paikkakunnan sairaalan suhdeverkostoihin oli hankala päästä sisään.

Kun Nevavuorella puhkesi ammattitauti, alanvaihto oli väistämätön. Kädet eivät kestäneet jatkuvaa pesua ja käsidesin käyttöä.

– Yhä uudestaan huomasin eksyväni Eurajoen kristillisen opiston musiikkiterapian perusopintojen esittelysivuille. Mietin, mitähän nekin mahtavat sisältää.

Nevavuori hakeutui vuoden kestäviin opintoihin. Samaan aikaan hän suoritti avoimessa yliopistossa kasvatustieteen, aikuiskasvatustieteen ja psykologian perusopinnot.
Vuoden aikana kävi selväksi, että hän haluaa jatkaa musiikkiterapiaa ammatiksi asti. Ammattiopintoihin vaaditaan musiikkiopiston perustasoa vastaava suoritus jostakin instrumentista. Nevavuorella asia oli kunnossa: kotiäitinä hän oli opiskellut klassista kitaraa samassa musiikkiopistossa, jossa hänen lapsensa kävivät, ja saanut sieltä ensimmäisenä aikuisopiskelijana päättötodistuksen – tietämättä, kuinka tärkeä paperi olisi tulevaisuudessa.

– Kun on intoa, harjoitteluun löytyy aina aikaa. Luovuin television katsomisesta, jotta ehdin soittaa kitaraa.

Soittotaidon lisäksi tulevilta musiikkiterapeuteilta vaaditaan pohjakoulutusta terveydenhuolto-, opetus-, sosiaali- tai musiikin alalta. Sairaanhoitajan taustalla tämäkin vaatimus täyttyi, ja Nevavuori aloitti opiskelun Jyväskylässä Eino Roiha -instituutissa.

Perheen tuki oli tärkeä

Suurin ero parikymppisenä ja viisikymppisenä opiskelussa on Nevavuoren mukaan se, että kypsemmällä iällä ihminen on äärimmäisen motivoitunut.

– Motivaatiosta kertoo esimerkiksi se, että kaikista kursseista tuli kiitettävät.

Nevavuoren vuosikurssilla oli kaikenikäisiä opiskelijoita. Terapia-alalla ikä ei ole este, koska elämänkokemuksesta on hyötyä ja töitä voi jatkaa vanhanakin oman jaksamisen mukaan.
– Itse mietin, onko liian myöhäistä vaihtaa alaa, mutta kukaan muu ei sanonut minulle niin.
Nevavuori ei kuitenkaan syöksynyt elämänmuutokseen miettimättä asiaa läheistensä kannalta. Yhtälöön kuuluivat lapset, sivutoiminen maatilan pito ja miehen työ, johon myös sisältyi matkustamista.

– Perheen tuki oli tosi tärkeä, enkä olisi voinut tehdä mitään sellaista, mistä he kärsivät.
Nuorin lapsista oli jo 10-vuotias ja kulki toisinaan Nevavuoren mukana Jyväskylässä. Teinejä puolestaan eivät äidin menot hirveästi hetkauttaneet, ja kaksi vanhinta oli muuttanut omilleen.

– Välillä olen miettinyt, että voi kun olisin päässyt opiskelemaan jo aiemmin, mutta eihän se olisi ollut mahdollista silloin, kun lapset olivat pieniä. Minulla ei myöskään olisi ollut tarvittavia pätevyyksiä. Nyt oli sopiva aika.

Opiskeluajan taloudellista puolta turvasi se, että Nevavuori sai ammattitaudin vuoksi kuntoutustuen.

– Kun sairaanhoitajana ollessa alkoi olla vaikeaa käsien kanssa, rukoilin monta kertaa, että Jumala johdattaisi. Kun uskalsin päästää irti omista suunnitelmistani, tuli uusi opiskelupaikka ja myös rahoitus siihen.  

Heittäytyminen voi pelottaa

Musiikkiterapeutin opintoja kesti kolme vuotta. Nevavuori teki samalla alan töitä kehitysvammaisten ja rippikoululaisten kanssa. Hän opiskeli muutakin, esimerkiksi harpunsoittoa. Nykyään hän on Suomen ainoa musiikkiterapeutti, joka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta harpunsoittoon.

– Harpun viereen istuminen rauhoittaa vilkkaat pojatkin. Kuka tahansa saa siitä kauniin äänen.

Nevavuori kuvaa musiikkiterapiaa äänillä leikkimiseksi. Työskentelyyn kuuluu usein improvisointia, eikä asiakkaalta edellytetä mitään pohjataitoja.

Opiskelu ei vieläkään ole Nevavuoren osalta lopussa. Muutama erityispedagogiikan kurssi on suoritettavana, ja hän haaveilee psykoterapiaopinnoista. Hän kannustaa muitakin kulkemaan rohkeasti kohti unelmia, toteuttamaan vaikkapa lapsuuden haaveen, kuten hän kitaratunnit.

– Joskus heittäytyminen on tosi pelottavaa, mutta kun Jumala on mukana, kaikki menee hyvin. Vaikka unelma ei kantaisi pidemmälle, vanhana voi todeta eläneensä täysipainoista elämää. Ei tarvitse jälkikäteen harmitella, että jätti tekemättä jotain merkityksellistä.

Säde Loponen

- - -

Abivuonna vaihtoehdot ovat auki


Joosua Salmi. Kuva: Leevi Launonen.
Joosua Salmi. Kuva: Leevi Launonen.

Joosua Salmi, 17, Nurmijärvi.

Aloitan kolmannen vuoden eli abivuoden Rajamäen lukiossa.

Tuleva vuosi on tärkeä, koska minulla on yo-kirjoitukset. Kirjoitan osan aineista jo syyskuussa, mutta en ole vielä kesän aikana ehtinyt lukea paljonkaan.

Koulussa oppiminen on minulle yleisesti ottaen helppoa. Lukiossa on välillä tuntunut kuitenkin siltä, että työtä on liikaa tai että harrastuksille ja kavereille ei jää aikaa. Useimmat kouluaineet kiinnostavat minua ainakin vähän, joten välillä on vaikeaa rajata esimerkiksi kurssivalintoja.

Olen melko visuaalinen oppija, mikä sopii hyvin kouluun, jossa perinteisesti luetaan ja kirjoitetaan paljon. Seurakunnissa opetus on lähinnä puheiden muodossa, mikä vaatii minulta enemmän keskittymistä. 

Seurakunnissa voitaisiinkin hyödyntää enemmän myös muita oppimismuotoja.

Viimeistään keväällä joudun päättämään, mihin aion suunnata lukion jälkeen. Kovin selviä suunnitelmia minulla ei vielä ole myöskään asevelvollisuuden suhteen. Toivottavasti voin keskittyä kunnolla asiaan kerrallaan, jotta saan kaikki päätökset ja kokeet onnistumaan hyvin. Rukoilen johdatusta ehkä liiankin harvoin, mutta toivon ja uskon Jumalan auttavan kevään valinnoissa ja laajemminkin hänen tahtonsa tapahtuvan elämässäni.

Uskon, ettei meidän yleensä tule odottaa Jumalan antavan suoria vastauksia tai päättävän asioita puolestamme. Useimmiten johdatus toimii nähdäkseni siten, että kun meille aukeaa mahdollisuuksia, Jumala antaa meidän huomata, mitkä vaihtoehdot ovat parhaita.

Välillä koen tilanteita, jotka vaikuttavat ensin onnekkailta sattumilta, mutta jälkeenpäin ajatellen ovat luultavimmin olleet johdatusta.

(SL)

- - -

Sara Simpanen. Kuva: Tiina Simpanen.
Sara Simpanen. Kuva: Tiina Simpanen.
Uusi reppu, tutut kaverit


Sara Simpanen, 7, Tampere

Menen ensimmäiselle luokalle Atalan kouluun. Se on eri paikassa kuin eskari, alakerrassa ihan perällä. Onneksi ovessa lukee 1 A, niin löydän perille.

Olen nähnyt mukavia unia kouluun menosta. Meidän opettajamme Ulla on tosi kiva. Luokalle tulee tuttuja kavereita: Jasmina, Amanda, Helmi, Kiara ja Aino. Yhden pojankin tunnen, mutten kerro kenet.

Olen saanut mustan ketturepun ja penaalin. Osaan jo lukea, kirjoittaa ja vähän laskea. Toivon oppivani laskemaan enemmän ja tekemään läksyjä. Minusta on hyvä, että lapsia opetetaan ensin eikä heti anneta läksyjä.

Menen kouluun innoissani, enkä olisi halunnut enää jatkaa kesälomaa. Parasta koulussa on se, kun pääsee leikkimään kavereiden kanssa ja saa uusiakin kavereita.

(SL)


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan