"Seurakunta rakentuu suhteista" -  Mikä tekisi Helsingin Saalemista taas suuren? Uusi johtaja Stefan Sigfrids tarttuu haasteeseen

Anssi Tiittanen 

Stefan Sigfridsin viime viikot ovat sujuneet muuttolaatikoita kantaen. Koti Tukholmassa alkaa olla tyhjä, ja uusi koti on löytynyt Helsingin Saalem-seurakunnan läheltä Kallion kaupunginosasta. 

– Pidimme Marinan kanssa tärkeänä sitä, että asumme lähellä seurakuntaa, lokakuun alusta lähtien seurakunnan johtajana aloittava Sigfrids sanoo. 

Pelastusarmeijan omistama kerrostaloasunto vanhassa kivitalossa on kauniisti ilmaistuna alkuperäiskunnossa. Kaikki pinnat täytyy uudistaa, eikä sekään oikein taida riittää. 

– Meillä ei siis ole edes keittiötä tällä hetkellä, Sigfrids huokaa. 

 

Kodinrakentaminen tunnetusti kasvattaa juuria omaan asuinalueeseen. Kulmat tulevat rakkaiksi. 

On vaikeaa olla vetämättä lankoja Stefan Sigfridsin henkilökohtaisesta tilanteesta seurakunnan tilanteeseen. Jonkinlaisessa jälleenrakentamisvaiheessa ollaan myös Näkinkujalla, jonne Sigfrids on ottanut viime viikkoina tuntumaa, mitä on muuttopuuhilta ehtinyt. 

Uudella johtajalla on jo avaimet Saalemiin, ja hän moikkailee vastaantulijoita tottuneesti. Ensimmäinen puhekin syyskuun alussa. Sali oli tuolloin täynnä, pitkästä aikaa.

 

Moni Saalemissa ei edes muista, milloin kirkolla on ollut viimeksi tungosta. 

Osaltaan kyse on ollut pandemia-ajan yleisestä alakulosta, mutta Saalemissa kokonaistilanteen heikkenemistä on jouduttu seuraamaan jo vuosien ajan. 

– Se, mitä Saalemissa tapahtuu, on tärkeää muillekin seurakunnille, Sigfrids pohtii. 

 

Sigfridsin mukaan seurakunnan tehtävä ei ole muuttunut tai muuttumassa. 

– Pitää elää siinä ajassa, missä nyt olemme. 

Sigfrids on viisi viime vuotta työskennellyt Tukholman Filadelfia-seurakunnassa, josta kaksi vuotta suomalaisen seurakunnan johtajana. Suomeen on syntynyt tietynlainen Tukholman-perspektiivi. 

– Sekularisoituminen täällä tuntuu olevan todella nopeaa. Se, mitä Ruotsissa koettiin kolmenkymmenen vuoden aikana, tapahtui täällä viidessä vuodessa. 

– On haasteellista olla seurakunta tässä maailmassa ja tätä kaupunkia varten. Uskon silti, että muutos on myös mahdollisuus. 

Sigfridsin mukaan seurakunnissa saattaa olla sellainen virheellinen mielikuva, että sekularisoituneella ihmisellä on hyvä tieto siitä, mitä kristinusko on ja minkälaista seurakunnissa on. 

– Monet maallistuneet ihmiset nimenomaan tietävät, että he eivät tiedä, mitä usko on. 

– Tämä voi herättää kiinnostusta, ja meillä voi olla todella hyvät mahdollisuudet. 

 

Yksi Stefan Sigfridsin uusista tuliaisista Saalemiin on Discover Bible study -menetelmän (DBS) versiointi seurakunnassa. 

DBS kytkeytyy vahvasti Raamatun tutkimiseen ja Sanan auki kirjoittamiseen omaan elämään. Tutkittavat Raamatun kohdat kirjoitetaan paperille käsin, ei tietokoneella tai puhelimella. Sana herää eloon, kun ihminen seuraavaksi itse kirjoittaa, mitä Sanan kohta hänen elämässään merkitsee. 

– DBS on todella helppokäyttöinen ja toimiva työväline. 

Sigfrids toteaa silti toppuutellen, että seurakunnissa on toisaalta taipumusta nopeiden ratkaisujen etsimiseen. 

– Ajattelemme, että nyt kokeilemme tuota ja tuota menetelmää. Siinä syntyy hyvin usein myös pettymyksiä. 

 

Stefan Sigfrids, 52, on alun perin Vasa Sionförsamlingenin eli Vaasan ruotsinkielisen helluntaiseurakunnan kasvatti. Hän toimi ensin seurakunnan nuorisopastorina ja sittemmin kaksikymmentä vuotta johtavana pastorina. 

Sion on yksi vähemmän tunnettuja menestystarinoita suomalaisessa seurakuntakentässä. Se pystyi uusiutumaan 2000–2010-luvuilla ja muuttui perinteisestä kokousseurakunnasta soluseurakunnaksi. 

Colin Dye Lontoon Kengsington Templestä neuvoi meitä, että prosessi veisi seitsemän vuotta. Nauroimme, että selviämme kyllä hyvin kolmessa vuodessa, Sigfrids sanoo. 

– Lopulta siihen meni kymmenen vuotta. 

Muutosprosessit seurakunnissa ovat pitkiä. Sigfrids puhuu juurien kasvattamisesta. 

– Ihmiset katsovat menestyviä seurakuntia ja ihastelevat vain niiden hedelmiä ja lehtiä. Ei ymmärretä, että alla on juuret, joiden kautta puu saa elinvoimansa. 

 

Solut ovat Sigfridsillä vahvasti mielessä nytkin. Toisaalta niitä on kokeiltu eri aalloissa Saalemilla ennenkin, eikä solujen läpimurtoa ole vielä nähty. 

– Samalla myös se ongelma on ennallaan, että monella on se kokemus, että seurakuntaan on vaikeaa päästä sisälle, ainakin sen tiedon perusteella, mikä minulla on, Stefan Sigfrids sanoo. 

– Jos näin on, kenties päästruktuuriamme pitäisi muuttaa. Mutta olen sanonut monessa seurakunnassa, että soluhomma ei onnistu, koska sitä yritetään laittaa lisäksi kaiken vanhan päälle. 

– Mikäli solujen halutaan menestyvän, jotain pitää poistaakin. 

Sigfrids painottaa, että seurakunnassa on aina kyse suhteesta Jumalaan ja toisaalta toisiin ihmisiin. 

– Jos ymmärrämme tämän, huomamme, että on aika vaihtaa fokuksemme siihen, että priorisoimme suhteita paljon enemmän seurakunnissamme. Uskon, että soluja tarvitaan. Ihmiset voivat niiden avulla tulla seurakuntaan sisään, ja ilman suhteita on paljon helpompi päätyä seurakunnasta ulos.

 

 

Katso (uskotv.fi, 3.9.2022)



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan