Laki voimaan vuodenvaihteessa

Yhdistysseurakunnissa iloitaan kolehtien ”vapautumisesta”

Ei lainkaan vastustavia ääniä. Ei edes valiokunnassa – käsittämätöntä, kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) ihmetteli uudistuneen rahankeräyslain läpimenoa eduskunnassa lopulta melko kevyesti.

 

Eduskunta hyväksyi rahankeräyslain muutoksen toissa viikon torstaina. Näillä näkymin vuodenvaihteessa voimaan tuleva laki muun muassa sallii kolehdit yhdistyspohjaisille seurakunnille ilman rahankeräyslupaa.

 

 

Kokouksista tuli yleisötilaisuuksia

Suomessa on kuutisensataa vapaakristillistä seurakuntaa – näistä suurimpana joukkona noin kaksisataa helluntaiseurakuntaa – jotka toimivat yhdistyslain puitteissa. Niin sanottujen yhdistysseurakuntien kolehtikäytäntö on viime vuosina aiheuttanut harmaita hiuksia niin yhteisöissä kuin Poliisihallituksessakin.

 

Poliisihallitus alkoi viime vuosina tulkita yhteisöjen jumalanpalvelukset yleisötilaisuuksiksi, joissa rahankeräys vaatii rahankeräysluvan.

 

– Yksi positiivisimpia asioita uudessa rahankeräyslaissa on maininta, että uskonnollinen toiminta on yleishyödyllistä. Käsitettä ei ole laissa selvennetty eikä rajattu, mikä vähentää tulkinnan mahdollisuutta, Antero Laukkanen kuvailee.

 

Yhdistyseurakunnat olivat veitsenterällä juuri yleishyödyllisyys-käsitteen vuoksi.  Poliisihallitus kyllä katsoi lähtökohtaisesti uskonnollisen toiminnan olevan yleishyödyllistä toimintaa, mutta vasta uudistuvan lain myötä uskonto lopullisesti pääsee  yleishyödyllisyyden ”suojaan”.

 

 

Muutos auttaa laajasti

Seurakuntien piirissä ”kolehtien vapautuminen” sai aikaan riemunkiljahduksia. Sosiaalisessa mediassa oli paljon kommentteja, joista kuvastui helpotus asian vaivattua monia paikallistason toimijoita jo vuosien ajan.

 

”Nyt voi taas kerätä kolehtia ilman pelkoa laittomuudesta”, eräs keskustelija iloitsi Facebookissa.

 

– Korostan, että tämä on selkeä helpotus koko kolmannen sektorin yhdistysten toimintaan. Muutkin kuin yhdistysseurakunnat ovat kohdanneet haasteita rahankeräyslupien saamisessa.

 

 

Miksi hanke menestyi?

Lakihankkeet, joissa kristilliset yhteisöt jotenkin näkyvät taustalla, eivät ole olleet järin menestyksekkäitä viime vuosina.

 

Omantunnonvapaus-kansalaisaloite, jolla ajettiin hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä suorittamasta aborttia, samoin kuin vasta-aloite sukupuolineutraalille avioliittolaille, äänestettiin aikanaan eduskunnassa nurin selvin numeroin.

 

Miksi ilmapiiri oli rahankeräyslain muutoksessa lopulta näin hyvä – olkoonkin, että lakimuutos jumiutui vuonna 2015 vaalien alla, kun SDP alkoi hangoitella tuolloisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd) ajamaa muutosta vastaan?

 

– Uskon, että lain valmistelu on nyt hyvin huolellista. Eri osapuolia kuultiin erittäin hyvin. En tällä kaudella muista toista lakihanketta, jossa näin kattavasti olisi kuultu eri kansalaisjärjestöjä, Antero Laukkanen sanoo.

 

Vaikka laki nuijittiin valmiiksi aivan istuntokauden loppumetreillä, ei Laukkanen ollut huolissaan sen läpimenosta.

 

– Tiesin, että tarkalle se tulee menemään.

 

Yleensä pitkin vaalikautta syntyneitä lakihankkeita urakoidaan eduskunnassa kauden päättyessä valmiiksi.

 

 

Anssi Tiittanen




12/2019

UutisetJees-lehti muuttui projektilehdeksi, JunnuHope jatkaa entisellään, Donkkilehden tilaajamäärät ovat lievässä kasvussa.
UutisetToukokuun viimeisellä viikolla senioripäivät keräävät jälleen runsaan osanottajajoukon IK-opistolle Keuruulle. Jo 1960-luvulla alkanut perinne on saanut palvella helluntailiikkeen veteraaneja vuotuis...
UutisetKirjallisuuden projektipäällikkö Elina Rautio kertoo, että monet tähän mennessä Aikamedian äänikirjojen lukijanääniksi hakeneet ovat laulajia tai muita äänenkäytön ammattilaisia.

...
UutisetYhdistyneen Metodistikirkon päätökset vaikuttavat myös Suomessa.
PääkirjoitusJulkisuudessa on käsitelty kristillisiä yhteisöjä usein kielteisessä valossa, monesti syystäkin. Ne ovat päässeet otsikoihin jonkun yhteisön piirissä kasvaneen tai siihen jossain elämän vaihe...
KolumniSeurakuntaan meneminen jännittää, mutta joskus jumalanpalveluksen jälkeen vierustoverin kanssa syntyy niin hyvä keskustelu, että se voisi puolestani jatkua vaikka yömyöhään. Meluisat kirkkoka...
UutisetLähetystyö ja sen mahdollistaminen ovat nousseet yhä suurempaan osaan Marko Selkomaan kutsumuksessa.
UutisetUuden lain myötä uskonnollinen toiminta pääsee yleishyödyllisyyden ”suojaan”.
PakinaNyt, hyvät Seurakunnankaatajien salaseuraan vihityt, opetan teille seurakuntien muumioinnin alkeet. Monet seurakunnat ovat huolissaan kuolemisesta. Kuitenkin niiden olisi syytä olla paljon enemmä...
MuutRiina ja Joona avaavat YouTubessa ikkunan omaan elämäänsä ja Jumalaan.
PikavisiittiJästipäisyys ärsyttää kristillisten kirjojen ystävää. Japanintuntemus antaa perspektiiviä arvoida maailmanmenoa.
MielipideJumalan elovainioilla seurakuntien säännölliset evankelioimiskokoukset ovat lähes hävinneet. Onko vihollinen kylvänyt epäuskoa niin, ettemme kelpaa enää itse pitämään kokouksia? Syntiinlankeemuksen jä...
MielipideRistin Voitto -lehdessä (9/2019) Leevi Launonen pakinoi vanhusasioista. Nyt kun saamme jatkuvasti lukea yritysketjujen toimivan voittoa tavoitellen ja rimanalituksiaan jatkuvasti anteeksipyyde...
MielipideJoudun kirjoittamaan nimettömänä asian arkaluontoisuuden takia. Ristin Voitto -lehdessä on käsitelty hengellistä väkivaltaa ja siihen liittyviä asioita, kuten Mika Yrjölä pääkirjoitukse...
MuutRisteyksestä vasemmalta Stop-merkin takaa tuli yllättäen rekka kylkeeni kuskin puolelta, Kalle Lähde kertoo.

– Törmäys oli raju. Isot kädet olivat varmasti ympärilläni, sillä muu...
MuutPekka Kurki on päässyt hyödyntämään luovuuttaan tekemällä Raamattuun pohjautuvia lastenkirjoja vaimonsa Jennin kanssa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan