Yhä useampi yrittäjä mukana lähetystyössä

Maailmassa on vielä noin 6 500 kansanryhmää, jotka eivät ole kuulleet Jeesuksesta. Tämä tosiasia pitää Bisnestiimin liikkeellä. Kuvassa Pirjo Backman, yksi tiimiläisistä, seurustelee paikallisten uskovien kanssa Thaimaan Phuketissa. Pirjoa kuuntelee muun muassa Phuketiin nepalilaisseurakunnan perustanut Sarah (2. oik.).
Maailmassa on vielä noin 6 500 kansanryhmää, jotka eivät ole kuulleet Jeesuksesta. Tämä tosiasia pitää Bisnestiimin liikkeellä. Kuvassa Pirjo Backman, yksi tiimiläisistä, seurustelee paikallisten uskovien kanssa Thaimaan Phuketissa. Pirjoa kuuntelee muun muassa Phuketiin nepalilaisseurakunnan perustanut Sarah (2. oik.).

"Kun pioneeri lähtee uudelle alueelle, vastaamme vähin­tään vuoden hänen kuluistaan. Usein seurakuntia syntyy jo en­simmäisen vuoden aikana", ha­vainnollistaa Kalevi Kulonpää, pitkän linjan yrittäjä ja yksi Fidan Bisnestiimin perustajista.

 

Bisnestiimi on eräänlainen suomalaisen helluntailähetys­työn erikoistukijoukko. Se syn­tyi 20 vuotta sitten lähetystyön vauhdittamiseksi niissä maail­mankolkissa, joissa Jeesuksesta ei ole vielä kerrottu.

 

Saavuttamattomien kansojen haaste on säilynyt työn johtotäh­tenä koko ajan. Myös ydintiimi on pysynyt suurelta osin ennallaan. Isoin muutos on koettu mukana olevien ihmisten määrässä.

 

– Verkostossa on nykyään noin 400 yrittäjää, ja määrä kas­vaa koko ajan, Kalevi Kulonpää sanoo.



Ainutkertainen tehtävä motivoi

Bisnestiimin ideoivat aikoinaan Arto ja Orvokki Sädeaho. Kun Fidan tuolloinen lähetysjohtaja Rauno Mikkonen kannatti ajatusta, tiimi syntyi ja sitä läh­ti luotsaamaan yrittäjäkuusikko, johon Kulonpään lisäksi kuulu­vat Vesku Lehtinen, Kari Back­man, Jari-Pekka Koponen, Kimmo Kestilä ja Ari Tikka­koski sekä hieman myöhemmin mukaan tullut Hannu Suni, joka toimii Bisnestiimin koordinaat­torina.

 

Kalevi Kulonpää muistaa, mi­ten 1990-luvun lopulla ryhmää perustettaessa näky saavutta­mattomista kansoista paloi suu­rella liekillä, mutta sen jakaminen laajemmalle joukolle vei muuta­man vuoden. Vähitellen vuotuis­ten seminaarien ja bisnesaami­aisten kautta tukijoukkoon löysi yhä uusia yrittäjiä.

 

Kulonpään mukaan tiimiä mo­tivoi erityisesti tilaisuus viedä evankeliumia saavuttamattomille kansoille.

 

– Se on se punainen lanka, joka yhdistää tämän joukon. Bis­nestiimi on perustettu tätä silmällä pitäen, ja yrittäjät ovat sii­nä vahvasti mukana.



Harvinaista vertaistukea

Historiansa aikana Bisnestiimi on saatellut varovasti arvioiden sato­ja lähettejä työhön saavuttamat­tomien kansojen pariin. Vuosit­tain lähtijöitä on 60–70, tälläkin hetkellä useassa maassa.

 

– Esimerkiksi Keniassa on 42 pioneeria. Lähettejä on myös Etelä-Thaimaassa ja Indonesias­sa. Tänä vuonna tulee kaksi uut­ta maata mukaan, Kulonpää luettelee.

 

Bisnestiimi on yrittäjämäisen toimelias. Saavuttamattomiin kansoihin liittyvissä tarpeissa tut­kitaan mahdollisuudet auttaa. Ai­heen puolesta rukoillaan, kohteet sovitaan Fidan kanssa ja ryhdy­tään toimenpiteisiin.

 

– Tiedotamme tarpeista ver­kostoamme, ja moni yrittäjä halu­aa tulla tukemaan kohdetta, Kale­vi Kulonpää toteaa.

 

Osa Bisnestiimin missiota on myös auttaa äkillisissä tarpeis­sa, joihin seurakunnat eivät sil­lä hetkellä välttämättä pysty vas­taamaan. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi pioneerin äkillinen sairastuminen, joka vaatii nope­aa hoitoa.

 

Verkosto toimii tärkeänä tuki­pilarina myös jäsenilleen.

 

– Vuotuisissa seminaareis­sa on opetusta ja voimme keske­nämme jakaa taakkoja rukoilla.

Liikeseminaareja on pidetty myös eri maissa, joissa on tutus­tuttu kohdemaiden yrittäjiin ja in­nostettu heitäkin lähetystyöhön.

 

Bisnestiimi viettää 20-vuotis­juhlaseminaaria helmikuun alus­sa. Kalevi Kulonpää katselee ku­lunutta kahtakymmentä vuotta kiitollisena.

 

– Voidaan todeta, että olem­me olleet mukana hedelmällises­sä työssä.

 

 

Ruut Ahonen

 




5/2018

UutisetEvankelioinnin kolmikannan sisäistäminen innostaa Sampsa ja Rosa Korpelaa kohtaamaan ihmisiä.
Pääkirjoitus
Sata vuotta sitten, 27. tammikuuta 1918 alkoi kansalaisso­ta. Se oli Suomen itsenäisyyden ajan väkivaltaisin maan sisäinen yhteenotto, jossa vihan voimat pääsivät valloilleen. Näkökulmas...
Miten onKristittyjen ykseyden ekumeenista ru­kousviikkoa vietettiin perinteiseen tapaan 18.–25. tammikuuta. 110 vuotta täyttänyt tapahtuma kokoaa Jeesuksen seuraajia eri puolilla maailmaa rukoilemaa...
UutisetKotimaan työn valtakunnallisessa tapahtumassa pohdittiin seurakunnan muutoskykyä ja ihmisten tavoittamista.
UutisetValkeakoskella eri seurakun­nat tekevät yhteistyötä hyvässä hengessä ympäri vuoden. Ekumeenisella rukousviikolla toteutettiin myös perinteeksi muodostunut kirkkovaellus.


Laua...
UutisetSiilinjärvellä ekumeeniseen kirkkovaellukseen osallistui neljä seura­kuntaa. Myös helluntaiseurakunnan pastori Waltteri Haapala oli jouk­kojensa kanssa mukana.
UutisetFidan Bisnestiimistä on kasvanut 20 vuodessa noin 400 yrittäjän verkosto.
UutisetArkkipiispa Mäkisen mukaan parhaimmillaan sisällissota voi näkyä yhteisenä perintönä.
UutisetViime vuoden aikana 2 000 kiel­teisen päätöksen saanutta turva­paikanhakijaa jätti uuden hake­muksen Maahanmuuttovirastolle.


Hakemuksessa tulee olla jokin tuore peruste, jott...
UutisetMonikulttuurisissa suurkaupungeissa kristityilläkin on helpointa.
UutisetYksi Fidan lukuisista koulutus­hankkeista on Bangladeshin pää­kaupungin Dhakan pääkaupunki­alueella toimiva Joy & Hope -kou­lu. Yli 400 oppilaan oppilaitos on paikallisen seurakunnan, Fi...
UutisetEvankelisten kristittyjen ru­kous- ja paastokampanjat, ve­toomukset ja mielenosoitukset näyttävät johtavan myönteiseen lopputulokseen Boliviassa, kun maan presidentti Evo Morales ilmoitti pe...
UutisetVaikka jumalanpalvelusaktiivi­suus on Isossa-Britanniassa vä­hentynyt, rukoileminen on pitä­nyt pintansa paremmin: puolet maan aikuisväestöstä rukoilee vä­hintään joskus. Asia ilmeni kris­ti...
MuutAmerikkalaiset uudem­mat kristilliset elokuvat eivät enää ole vaikeasti löydettävis­sä. Melkein kaikki viime vuo­sina tehdyt elokuvat löytyvät verkon suoratoistopalveluista, kuten Netflixist...
Kolumni”Tahdon elää tämän päivän rohkeasti, tahdon löytää jalanjäljet Mestarin. Tahdon olla uskollinen loppuun asti, kunnes Herran näemme kasvoista kasvoihin.” (Pekka Simojoki)


Kuul...
MuutTaidolliset neuvot nousevat usein rukouksesta ja Raamatun tuntemuksesta.
MuutYksi keskittyy parhaiten hiljaa paikallaan istuen, kun taas toinen kaipaa pientä oheistekemistä. Kumpi tyyli sopii sinulle?
PakinaPitkällisen pohdinnan jäl­keen minä ja mieheni päätimme luopua aja­tuksesta, että kotonamme kuu­luisi pienten jalkojen tepsutusta, toisin sanoen leikkauttaa nart­tukoiramme. Alma ei tulevast...
ArtikkelitSuomen Helluntaikirkon maa­hanmuuttajaryhmä on harhaan­johtavasta nimestään huolimat­ta pääosin suomalaisista koostu­va työryhmä. Tosin siihen kuuluu myös muualta Suomeen muutta­neita asiant...
MuutKatuojasta Arkadianmäelle ja sittemmin Kuopioon päätynyttä Ritua on vaikea päihittää aitoudessa.
PikavisiittiPorin helluntaiseurakunnan vanhin Jari Savikko tykkää kuunnella saarnoja, joissa on syvällistä opetusta.
MuutToimittaja Saara-Maria Pulk­kinen kysyy, unohtaako kirk­ko sinkut (Kotimaa 3/18).


Loppujen lopuksi sinkkujen kohtaamisessa on kyse jostain suuremmasta kuin yksittäisis­tä sin...
MielipideSynnyit monilapsi­seen, henkiseltä il­mapiiriltään turval­liseen perheeseen. Vanhemmat raken­sivat uutta elämää ansioilla, jotka oli hankittu Amerikan aikaisten työvuosien kovalla työllä ja...
Muut Jumalan puhe Eilatin len­tokentällä muutti etelä­pohjalaisen Mari Palo­mäen elämän.
On ilo onnitella sinua, Mari, 50 vuoden rajapyykin saavutettuasi. Elämäntarinasi on huima...
MuutKitarakanttori Hannes Asikaiselle virret merkitsevät seurakunnan yhteistä rukousta.
MuutTuhansia kouluvierailuja 30 vuoden aikana tehnyt rakkauden lähettiläs uskoo vielä nuorisoherätykseen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan