Voimakas sanoma ja Hengen palo – Juhannuskonferenssin "elämän ja kuoleman kysymys"

Tapio Sopanen tutustui Juhannuskonferenssin historiaan myös kuvien, konferenssiohjelmien ja konferenssitunnusten avulla.
Tapio Sopanen tutustui Juhannuskonferenssin historiaan myös kuvien, konferenssiohjelmien ja konferenssitunnusten avulla.
Maamme suurimpien hengellisten tapahtumien joukkoon kiilannut konferenssi on yhteyden, yhteisponnistusten ja talkooinnon täyttymys.”

Näin kuvailee pastori-teologi ja kirjailija Tapio Sopanen vuonna 1945 alkunsa saanutta Juhannuskonferenssia uunituoreen teoksensa Yhteys kantaa – Juhannuskonferenssi 70 vuotta (Aikamedia 2016) esipuheessa. Kun Iso Kirja ry:n konferenssitoimikunta ja Aikamedia pyysivät Sopasta joulukuussa 2014 tarttumaan kirjoitusurakkaan, hänen oli helppo ottaa toimeksianto vastaan.

– Olin kerännyt aineistoa omaehtoisesti jo usean vuoden ajan. Yhtenä syynä tähän on helluntaiherätyksen historian opetustyö Isossa Kirjassa ja toisena elävä kiinnostus lähihistoriaan.

Haastateltavat innoittivat

Tapio Sopasella oli jo valmiiksi tallessa muistiinpanoja konferenssitoimikunnan kokouksista vuodesta 1984 lähtien. Lisäksi hän laskeskelee haastatelleensa vuosien varrella kasvotusten, sähköpostitse tai puhelimitse pitkästi yli toistasataa ihmistä.

Kirjoitusprosessin ajalta mieleen on jäänyt erityisesti kaksi kohtaamista.

– Toinen oli 90-vuotiaan Irja Ilmoniemen tapaaminen hänen kodissaan Keuruulla. Irjan muistot ensimmäisestä konferenssista ja hänen johdonmukainen kerrontansa tekivät minuun suuren vaikutuksen. Erityisesti kertomus voimakkaasta Pyhän Hengen toiminnasta ensimmäisessä konferenssissa kosketti syvästi. Siitä syntyi kaipaus saada kokea jotain samanlaista myös nykyajan konferensseissa.

Toinen mieleenpainuva haastattelureissu suuntautui Ritva ja Vilho Mäkelän kotiin Hattulaan. Sopanen kuvaa Vilhon kerrontatapaa suorastaan lumoavaksi.

– Monet tilanteet olimme kokeneet yhdessä vuosikymmenten saatossa, mutta hyvin moni asia sai paljon lisäväriä. Tämän pariskunnan panosta konferenssipalvelussa ajattelen suurella kunnioituksella.

Muistot heräsivät eloon

Kirjailijan oma konferenssipalvelu-ura alkoi vuonna 1980. Vuosien varrella Tapio Sopanen on katsellut suurtapahtumaa niin ohjelmavastuusta kuin erilaisista järjestelytehtävistä käsin. Konferenssitoimikunnassa Sopanen on toiminut yli 20 vuotta ja konferenssi-isäntänäkin viitenä kesänä.

Näiden vuosien aikana miehelle on kertynyt paljon sellaisiakin henkilökohtaisia kokemuksia, jotka eivät mahtuneet kirjan lehdille.

– Muun muassa omien tyttärieni lauluesitykset lastenkokouksissa 1970- ja 1980-luvuilla ovat jääneet mieleeni. Yksi ehdoton kohokohta oli vuonna 1987, kun esitin pääosaa lastenkokouksen näytelmässä Pikku kristitty, joka oli lasten tasolle tuotu kertomus John Bunyanin Kristityn vaelluksesta.

Videoitu esitys poiki kutsun tulla näyttelemään vapaakirkollisista Jokisen saarnaajaveljeksistä suunniteltuun elokuvaan. Vaikka projekti ei toteutunut, palaute jäi mieleen.

– Merkittävin konferenssikokemukseni lienee kuitenkin vuodelta 1969, jolloin muutaman kuukauden ikäisenä avioparina antauduimme vaimoni Ritvan kanssa erään tilaisuuden lopuksi kokoaikaiseen Jumalan valtakunnan työhön. Se oli kauaskantoinen ratkaisu.

Yhteys ja julistus keskiöön

Tapio Sopanen kertoo esittäneensä kaikille haastattelemilleen helluntaiherätyksen vaikuttajille saman kysymyksen: ”Mikä on Juhannuskonferenssin merkitys?”

– Poikkeuksetta kaikkien mielipide oli, että konferenssi on liikkeen yhteyden lujittaja. Tämä näkökulma tuli esiin jo 1940-luvulta olevista lähteistä. Olen samaa mieltä asioita sisältäpäin katseltuani.

Vuosikymmenten aikana konferenssit ovat kehittyneet järjestelyiltään ja ohjelmasisällöltään. Viime vuosina internet on mahdollistanut juhlien seuraamisen mistä päin maailmaa tahansa. Sopanen toivoisikin, että luonteva uudistumisen suunta jatkuisi ilman radikaaleja muutoksia; jos konferenssista tulee voimakkaasti nuorisopainotteinen, vanhempi väki jää pois tai hakeutuu muualle.

– Monet haastateltavani painottivat konferenssin perhejuhlan luonnetta: kaikki ikä- ja intressiryhmät tulisi ottaa tasapuolisesti huomioon. Toivon Jumalan antamaa viisautta ja oikeaa herkkyyttä järjestäjille.

– Voimakasta julistusta Pyhässä Hengessä kaivataan. Kaiken muun – myös musiikin – tulisi vain tukea sitä. Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä on elämän ja kuoleman kysymys.


Elina Rautio






Muistoja ensimmäisestä konferenssista

Irja Ilmoniemi aloitti oppikoulun vuonna 1937 Viipurin toisessa tyttökoulussa. Talvisodan  vuoksi perhe joutui lähtemään evakkoon vuonna 1939 Ruoveden Visuvedelle. Sieltä matka jatkui Tampereelle, jossa Irja päätti koulunsa. Tampereen helluntaiseurakunnasta tuli siis hänen kotiseurakuntansa.

Irja Ilmoniemi muistaa, että konferenssin järjestäminen oli suuri ponnistus seurakunnalle. Irja valittiin hoitamaan konferenssitoimistoa, jossa hän työskenteli melkein yksin. Majoitusasioita hoiteli Irjan muistin mukaan joku veli, mutta muut asiat jäivät 21-vuotiaan naisen vastuulle.

Toimistotehtävien ohella Irja osallistui myös konferenssikuoroon, jonka innostavana johtajana toimi Rafael Öhberg. Hän oli sananjulistaja ja lahjakas musiikkimies: kuoronjohtaja, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja, jonka elämä päättyi jo 50-vuotiaana.

Kitaraa konferenssikuorossa soittaneelle Irjalle jäivät mieleen erityisesti useat viulut ja kitarat. Innostavat laulut tempasivat mukaansa niin laulajat kuin yleisönkin. ”Lauluissa oli voimakas sanoma ja Hengen palo”, Ilmoniemi muistelee.

Viipurin Saalemissa Irja Ilmoniemi oli tottunut Pyhän Hengen toimintaan ja siihen, että Hengen sanomat olivat osa normaalia seurakuntaelämää. Mieleenpainuvia olivat olleet myös niin sanotut rakkausateriat. Äitinsä mukana kokouksiin osallistunut Irja oli imenyt ”Viipurin hengen”. Jotain vastaavaa tuntui olevan myös Tampereen konferenssissa.



Vuoden 1945 konferenssikuvaus on katkelma Tapio Sopasen kirjasta Yhteys kantaa – Juhannuskonferenssi 70 vuotta (Aikamedia 2016).



22/2016

MuutPastori Tommi Pesonen haluaa tukea ja rohkaista seurakuntansa vapaaehtoisia heidän palvelutehtävässään.
UutisetSuomen tunnetuimpiin uskon puolustajiin lukeutuva päätoimittaja ei väsy painottamaan Raamatun luotettavuutta.
Pääkirjoitus”Virittäkää soitto, tuokaa rummut, torvet soikoot pauhaten. Nyt on tullut aika viettää juhlaa, nyt on aika kiitoksen…” Näin lauletaan tutussa laulussa, jonka tunnettu lauluntekijä Pekka Simojoki on ru...
Miten onEduskuntaan on perustettu Familia-verkosto. Sen perustamiskokous pidettiin 17. toukokuuta. Perustamiskirjan allekirjoittajina on kansanedustajia useista eri puolueista, ja verkoston jäseniksi voivat l...
UutisetKesän tiekirkkokausi päräytettiin vauhtiin moottoripyörien voimin.

Yhteistyössä Gospel Ridersien ja muiden moottoripyöräkerhojen kanssa ajetaan kesäkuun alussa kaksi kaikille avointa Tiekirkko...
UutisetViime viikonloppuna kuultiin Tampereella ja Jyväskylässä harvinaista musiikkikokoonpanoa. Yli 40-henkinen soittokunta, joka koostui Pelastusarmeijan soittajien lisäksi eri seurakuntiin kuuluvista puha...
UutisetHelsingin keskustassa liikuskellut haavoittunut hirvi lopetettiin viime torstaina Temppeliaukion kirkon tasakatolla. Noin vuoden ikäinen, ilmeisesti hiljattain emostaan vieroittunut hirvi loukkaantui...
UutisetKeuruun Ystäväateriat ovat tavoittaneet kymmeniä.
UutisetMielipiteen ja tiedon ero on joskus vaikea hahmottaa sosiaalisen median nopeassa ajatustenvaihdossa.
UutisetEntisen Neuvostoliiton alueella lähetystyötä tekevä ja seurakuntia istuttava Russian Harvest Ministry julkaisi äsken visionsa välittää evankeliumi jokaiselle Ukrainan 42 miljoonalle asukkaalle viiden...
UutisetViime viikolla iTunesiin ilmestyi ladattavaksi uusi, täysin erilainen versio Raamatun King James -käännöksestä. Tuoreessa käännöksessä on mukana sosiaalisesta mediasta tutuksi tulleita emojeja eli tun...
UutisetAhkera kirkossakäynti saattaa pidentää ihmisen elinikää, kertoo Harvardin yliopiston tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkimusryhmä seurasi 16 vuotta lähes 75 000:tä keski-ikäistä naishoitajaa, j...
UutisetKastetilaisuuksia vietetään seurakunnissa jatkuvasti eri puolilla maata.
UutisetMonissa seurakunnissa kesän hääsesonki alkaa vauhdilla keskiviikkona 1. kesäkuuta 2016, kun eri puolilla Suomea järjestetään vihkitapahtumia. Esimerkiksi Helsingin Kallion kirkossa järjestetään päiväm...
UutisetYK:N kulttuurijärjestön Unescon äskettäinen päätöslauselma, joka kieltää juutalaisten siteet Temppelivuorelle, on käsittämätön, sanoi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu holokaustin muistoj...
UutisetMaakuntajuhliin huipentuneessa Lappimissiossa merkillepantavaa oli erityisesti Pyhällä Hengellä täyttyneiden suuri määrä.
UutisetEvankelista Matti Natri on nähnyt Albanian kehityksen diktatuurin jälkeen.
UutisetTapio Sopanen ikuisti tärkeän osan Suomen helluntaiherätyksen historiaa.
MuutSyrjäytyneitä auttavan Heidi Furun mukaan Jumala rakastaa, vaikka elämä ei ainakaan heti muuttuisi (Sana 20/16).

Seurakunnissa sanotaan usein, että kaikki ovat tänne tervetulleita. Kun rosoinen...
MuutJo reippaasti teini-ikänsä ylittäneiden miesten musiikista kuuluu sekä elämänkokemus että musiikillinen osaaminen ja monipuolisuus.

”Tänä isättömyyden ja monenlaisen rikkinäisyyden aikana armol...
PikavisiittiMatti Kankaanniemi on vapaaottelija-akateemikko, joka tunnetaan myös helluntaiherätyksen keskeisenä kebabasiantuntijana.

En koskaan unohda hetkeä, jolloin jouduin pitämään vastasyntynyttä ja pa...
UutisetJonna Havukainen tuli Suomeen kohtaamaan Herraa mutta kohtasikin epäilyksiä.
MuutPerinteinen sukupuoliajattelu on radikaalisti muuttumassa, kun käsitteet mies ja nainen hämärtyvät. Mihin yhteiskunta on menossa?
MuutTorniolaissairaalan tuulikaapista alkoi matka, jonka aikana tutuksi on tullut niin kuolema kuin ylösnousemuskin.
MuutPian 75 vuotta täyttävä Toivo Haapala tunnetaan helluntaiherätyksessä raamatunopettajana ja monipuolisena pitkäaikaisena vaikuttajana.

Mies on toiminut runsaat 50 vuotta pastorina ja seurakunna...
PakinaJeesuksen vertauksessa isä järjestää juhlat kotiin palanneelle lapselleen, joka on menettänyt omaisuutensa ja maineensa. Tuhlaajapoika saa uudet vaatteet, sormuksen sormeensa ja vasikanpaistia pitopöy...
UutisetIlta Lauran kanssa -talk show'ssa olivat vieraina myös muun muassa ammattinyrkkeilijä ja monen mielestä Suomen legendaarisin kitaristi.
MuutJoskus omaa, oikeaksi katsomaansa näkemystä täytyy puolustaa tiukastikin. Liian usein kristityt kuitenkin sortuvat mielipidevääntöihin, jotka eivät rakenna mitään hyvää.
KolumniMaaliskuun lopussa Ristin Voitto uutisoi, että Suomen helluntaiherätys on tienhaarassa. Vuodesta 1993 alkaen herätysliikkeemme jäsenmäärä on laskenut. Oikeampaa olisi kai sanoa, että olimme sill...
MielipideAnne Rajakangas kirjoitti (RV 10) siitä, kuinka uskovien väärinkäytöksissä tulisi toimia. Hän sanoitti monen vilpittömän uskovan hyvinkin kipeät kokemukset, jotka johtuvat vain siitä, että asioita ei...
MielipideKäsite tasa-arvoinen johtajuus on vieras Raamatulle. Se on humanistinen yritys Jumalan asettaman järjestyksen kumoamiseksi, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki. Raamatun johtajuuteen liittyvät käsittee...
MielipideJyrki Isohellan ansiokas artikkelisarja (RV 16–18) helluntailiikkeen kasvukysymyksistä on mielestäni hyvä keskustelun avaus pohdittaessa herätysliikkeemme tulevaisuutta. Menneisyyden tunteminen ja ana...
MielipideKeskustan eduskuntaryhmä taipui Perussuomalaisten ja Kokoomuksen ajamalle kannalle, että jatkossa vähittäiskaupoissa myydään nelosolutta, vahvoja lonkeroita ja limuviinoja. Samalla Alkojen myyntiaikaa...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan