Vapaakristillisiä seurakuntia mukaan sairaala- ja surutyöhön

Vapaakristillistä sairaalasielunhoitoa mietittäessä on Ari Urhosen mielestä tärkeää ymmärtää, että siinä ei olla profiloimassa niinkään oman seurakunnan työtä vaan auttamassa lähimmäistä - Kun luottamus on rakennettu, paikallisella tasolla voi syntyä hyvääkin yhteistyötä. Kuva: Juha-Pekka Niemelä
Vapaakristillistä sairaalasielunhoitoa mietittäessä on Ari Urhosen mielestä tärkeää ymmärtää, että siinä ei olla profiloimassa niinkään oman seurakunnan työtä vaan auttamassa lähimmäistä - Kun luottamus on rakennettu, paikallisella tasolla voi syntyä hyvääkin yhteistyötä. Kuva: Juha-Pekka Niemelä

Ari Urhonen oli harjoittelujaksolla sairaalassa, kun hän kohtasi sielunhoitajan roolissa erään vakavasti sairaan potilaan. Potilas oli omasta mielestään tullut elämässään hyvin epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi uskovaisten ihmisten taholta ja halusi purkaa pahan olonsa Urhoselle.

 

– Menin siinä tilanteessa lukkoon ja koin itseni todella avuttomaksi. En osannut sanoa muuta kuin, että tulisin seuraavana päivänä uudelleen häntä katsomaan, ja sitten lähdin pois. Tuntui todella typerältä olla tekemättä mitään, mutta jälkeenpäin ajattelin, että se oli ehkä ainut oikea tapa toimia siinä tilanteessa. Seisoin hiljaa hänen sänkynsä jalkopäässä ja kuuntelin. En puolustellut enkä selitellyt.

 

Seuraavana päivänä Urhonen kohtasi yllätyksen. Mennessään tapaamaan kyseistä potilasta uudelleen, hän kohtasi iloisen henkilön, joka sanoi päässeensä taakkansa yli.

 

– Minun osani oli ollut vain se, että otin todella tuskaisen palautteen vastaan ja myötäelin sen.

 

 

Koulutusta tarjolla

Yli kolmekymmentä vuotta hengellisessä työssä toiminut Urhonen kävi vuosina 2003–2005 läpi Lapuan hiippakunnallisen sairaalasielunhoidon kaksivuotisen koulutuksen. Viisi viime vuotta hän on ollut mukana Suomen vapaakristillisen neuvoston sairaalasielunhoidon toimikunnassa ja viimeiset kaksi vuotta toimikunnan puheenjohtajana.

 

Toimikunnan tarkoituksena on muun muassa välittää tietoa ja mahdollistaa yhteys niiden vapaakristillisten seurakuntien työntekijöiden välillä, jotka ovat käyneet läpi luterilaisen kirkon sairaalasielunhoidon koulutuksen. Koulutus aukeni heille vuonna 1995, ja sen on käynyt läpi nyt toistakymmentä työntekijää.

 

 

Tavoitteena työn virallistaminen

SVKN:n hallituksen alaisuudessa toimiva sairaalasielunhoidon toimikunta on tehnyt menneinä vuosina töitä sen eteen, että vapaakristilliset kirkkokunnat voisivat joskus virallisesti osallistua sairaalasielunhoitoon kirkon tasavertaisena kumppanina.

 

– Kun luterilainen kirkko aikanaan avasi koulutuksen työntekijöillemme, sen tarkoituksena oli antaa heille ensisijaisesti mahdollisuus kehittää omaa sielunhoitotyötään ja samalla avata yhteisiä pelisääntöjä sairaalapastorien kanssa toimimiseen.

 

– Tarkoituksena ei ollut niinkään ottaa meitä tasavertaisesti mukaan sairaalasielunhoitotyöhön niin, että joku meidän työntekijöistämme voisi esimerkiksi hakea sairaalapastorin virkaa.

 

Luterilaisissa seurakunnissa on viime aikoina pohdittu sairaalapastorien virkojen vähentämistä vedoten ”taloustilanteen heikentymiseen ja mahdollisen sote-uudistuksen todennäköisesti mukanaan tuomaan hoitopaikkojen yksityistymiseen”.

 

– Monimuotoiselle yhteistyölle on varmaan tarvetta ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kunhan vapaakristillisiltä yhteisöiltä löytyy henkilöresursseja ja halua panostaa tähän merkitykselliseen työhön.

 

 

Sairaalapapin työtä arvostetaan

Tutkimusten mukaan 85 prosenttia suomalaisista ajattelee, että sairaalapapin läsnäolo on hyvä tai erittäin hyvä asia. Suomessa on tällä hetkellä noin 120 sairaalapappia, ja vuosittain he keskustelevat yli neljänkymmenen tuhannen potilaan kanssa, minkä lisäksi tuhansia keskusteluja pidetään myös läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa.

 

KotimaaPro-nettijulkaisu uutisoi aiheesta 12. kesäkuuta. Uutisen mukaan HUS-kuntayhtymän alueen osastonhoitajille suunnattu laaja kysely osoitti, että ”myös sairaalan henkilökunta kokee sairaalapappien läsnäolon ja heidän tarjoamansa kokonaisvaltaisen henkisen tuen erittäin tärkeäksi sekä potilaiden että henkilökunnan näkökulmasta”.

 

 

Seurakunnat aktiivisiksi

Seurakuntien olisi Urhosen mielestä tärkeää suunnitella myös oman työn piirissä olevien sairaiden kohtaamista. Sairauteen ja menetyksiin liittyvät hyvin läheisesti myös suru ja sen kohtaaminen. Myös sillä saralla on aktivoitumisen tarvetta.

 

Hyvä esimerkki seurakuntaaktiivisuudesta tällä alueella on Urhosen mielestä Joensuussa jo kolme kertaa järjestetty sururyhmä, joka on esillä tämän RV:n surutyön liitteessä. Urhonen rohkaisee vapaiden suuntien seurakuntia käynnistämään paikallisia sururyhmiä yhteistyössä luterilaisten seurakuntien kanssa.

 

 

 

Kyky kestää kielteisiä tunteita

Ari Urhosen mielestä vapaakristillisissä seurakunnissa sielunhoidollinen ymmärrys on viime vuosikymmenien aikana ilahduttavasti lisääntynyt.

 

– Aina on ollut halua auttaa, mutta hengelliset kysymykset on haluttu keskusteluissa tuoda esiin liian nopeasti. Aina ei ole osattu ottaa riittävästi huomioon sairaan omia lähtökohtia.

 

 

Aito kohtaaminen syntyy Urhosen mielestä sitten, kun auttaja oppii kuuntelemaan.

 

– On rohkeutta olla sielunhoitajana avuton ja olla tekemättä mitään. Meillä on yleensä tarve selittää asioita pois, vaikka selityksiä ei kaikkiin asioihin yksinkertaisesti ole.

 

Sielunhoitajalla tulisi myös olla kykyä vastaanottaa kielteisiä tunteita. Loppujen lopuksi suru tai sairaus tai jokin muu kriisi elämässä vie erittäin syvien kysymysten äärelle, jossa myös Jumala-suhde joutuu punnittavaksi.

 

– Syntyy epäilyä, kapinaa ja miksi-kysymyksiä, joihin ei aina tarvita nopeita tai varsinkaan mustavalkoisia vastauksia.

 

Uskon valtava voimavara tulee esille siinä vaiheessa, kun apua tarvitseva on sitä valmis vastaanottamaan.

 

– Jumalan olemassaolo ja läsnäolo ovat kristillisen sielunhoidon ja surutyöskentelyn korvaamaton perusta. Hänellä on lohdutusta, rohkaisua ja sanoja, joita hän Pyhän Hengen kautta tuo tilanteeseen, joka voi muuten olla kestämätön.

 

– Sellaista apua ei saa mistään inhimillisestä tiedosta, niin merkittävää kuin se voikin olla.

 

Se, miten usko Jumalaan saa muotonsa ja miten sitä ruvetaan sanoittamaan, riippuu yksilöistä. Saattaa olla paljon muita asioita, jotka on pakko käsitellä ensin, ennen kuin henkilö on valmis puhumaan suhteestaan Jumalaan. Niin kuin alun kertomuksessa kävi.

 

 

 

Kuka

Ari Urhonen

» Hengellisessä työssä eri vapaaseurakunnissa vuodesta 1985 lähtien, 1. syyskuuta alkaen johtava pastori Seinäjoen vapaaseurakunnassa

» SVKN:n sairaalasielunhoitotoimikunnan puheenjohtaja vuodesta 2015

» perhe: Maria-puoliso, viisi aikuista lasta, kolme lastenlasta ja kaksi koiraa

 

 

Niina Tuovinen

 




39/2017

UutisetAri Urhonen toivoo, että sairauteen, menetyksiin ja suruun keskittyvä sielunhoito lisääntyisi Suomen vapaakristillisen neuvoston jäsenseurakunnissa.
PääkirjoitusJeesuksen seuraajillekin maailma on joskus hämmentävä paikka elää. Ympärillämme tapahtuu paljon sellaista, mitä emme voi ymmärtää emmekä hyväksyä. Meille käy helposti niin kuin Jeesuksen ri...
Miten onSuomen maahanmuuttajatilanne on muuttunut kahden vuoden takaisen maahanmuuttajavyöryn jälkeen. Koordinaattori Timo Kekolahti, minkälaista maahanmuuttajien kohtaaminen on tänään?

...
UutisetStation-seurakunnassa Jokelassa järjestettiin toissa viikonloppuna Station LAN -tapahtuma.


Mukana oli noin 150 nuorta. Läpi yön kestäneessä pelitapahtumassa...
UutisetJyväskylän helluntaiseurakunnassa eletään voimakasta työn etenemisen aikaa. Viime viikolla järjestettiin kaksi kastetilaisuutta, joissa kastettiin yhteensä 16 uskovaa seurakunnan yhteytee...
UutisetMinun Raamattuni -luentosarja on sipoolaisten lahja satavuotiaalle Suomelle. Siihen lähtivät mukaan myös kunnan johtajat ja joukko julkisuuden henkilöitä.
UutisetYLE TV1:n ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet vieraili 12. syyskuuta Fidassa, Avainmediassa ja Helluntaikirkon toimistolla. Mukana tapaamisessa olivat myös Aikamedian edustajat.

...
MuutVapaakristillisten yhteisöjen edustajat miettivät, kuinka vieraanvarainen luterilaisen kirkon uusi ehtoollisvieraanvaraisuuslinjaus onkaan.
UutisetHelluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen esitteli RV-TV:ssä helluntaiseurakuntien pastoreiden valtakirjaa. Valtakirjoja on neljä erilaista: pastoreille, seurakuntatyöntekijöille, l...
UutisetViha juutalaisia kohtaan näkyy nyt liberaaleissa osavaltioissa.
UutisetTurkin kouluissa puhaltavat uudet arvotuulet. BBC kuvaa muutosta (18.9.) otsikolla ”Jihad sisään, evoluutio ulos”. Maan islamistinen hallitus on linjannut presidentti Erdoganin johd...
UutisetKristilliset radio-ohjelmat saavuttavat kuulijoita Kiinan valtion omistaman sosiaalisen median palvelun WeChatin kautta. Palvelussa voi esimerkiksi maksaa laskuja, ostaa bussilippuja, ke...
UutisetTunnettu kristinuskon puolustaja ja kirjailija Nabeel Qureshi menehtyi vatsasyöpään 16. syyskuuta vain 34-vuotiaana.


Amerikkalaispakistanilainen Qureshi tunnettii...
MuutIntialainen Vishal Mangalwadi on lakitieteen tohtori, filosofi, kirjailija, luennoitsija ja yhteiskunnallinen uudistaja. Christianity Today -lehti on nimittänyt häntä Intian etevimmäksi k...
KolumniEino Leino väittää Väinämöisen laulussaan: ”Ei suruja monta ihmislapselle suotu: Yks sydämen suru, elon huoli toinen ja kolmansi korkean, ankaran kuoleman suru.”


Ih...
MuutJumala kutsui isän valtakuntansa työhön kokoaikaisesti jo hyvin nuorena. Ensio Hautakankaan isä, Matti Hautakangas, toimi julistajana, ja Jumala kutsui hänet taivaan kotiin isäni Ension...
UutisetMiehen ja naisen välinen avioliitto on Jumalan säätämä, luomisessa asetettu ja Jeesuksen Kristuksen opetuksessaan vahvistama, Helluntaikirkko toteaa.
UutisetHelluntaiseurakunnan syyskuinen perhetapahtuma tavoitti parisensataa 0–12-vuotiasta lasta ja satakunta aikuista.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
PakinaViime kerralla (RV 34/2017) kirjoitin pieleen menneistä lomaodotuksista, kun kaivattu Suomi-lomani meni penkin alle. Tai paremminkin penkin päälle, jolle kaaduin liukkaassa kylpyhuoneess...
ArtikkelitKysymys pelastuksesta on kautta vuosituhansien kuulunut ihmiskunnan suurten kysymysten joukkoon. Islamin opetus lankeemuksesta, ihmisen syntisyydestä ja pelastumisesta poikkeaa selkeällä...
MuutYrittäjäsisarusten tavoitteena on ihmisten kokonaisvaltainen kohtaaminen.
PikavisiittiArttu Koskelaa kiehtoo videon ja grafiikan sekoittaminen niin, ettei katsoja tiedä, mikä on mitäkin.
Miten onIsojoelta kotoisin oleva Katri Vainionpää kertoo Nuottalehdessä (7/2017), kuinka selvisi kolmen vuoden koulukiusaamishelvetistä.


– Kiusaajat eivät yleensä koskaan pyydä anteek...
MielipideToivakka on Keski-Suomen helluntailaisin pitäjä. Yksi seurakunnan menestyksen salaisuus on siinä, että se on tehnyt aina aktiivisesti lapsityötä. Niinpä noin puolet jäsenistä on nykyisin...
MielipideOpetushallitus uudisti päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelman, jonka katsomuskasvatusosion tulkinnat ovat joissakin kunnissa nostattaneet keskustelua. Kädenvääntöä on käyty lähinnä...
MuutMiriam Laitinen elää kutsumustaan todeksi rohkeasti ja luovasti. Haasteiden keskellä hän luottaa Jumalan huolenpitoon.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja