Rauhanrakennusta ruokasäkeillä

Uhitteleva Pohjois-Korea kärsii nälkää

Arkistokuva Fidan Pohjois-Koreassa toteuttamasta perunanviljelyhankkeesta. Seuraavaa satoa odotetaan alkukesästä. Siksi lähikuukaudet ovat ruokahuollon kannalta kriittisimmät. Kuva: Fida arkisto
Arkistokuva Fidan Pohjois-Koreassa toteuttamasta perunanviljelyhankkeesta. Seuraavaa satoa odotetaan alkukesästä. Siksi lähikuukaudet ovat ruokahuollon kannalta kriittisimmät. Kuva: Fida arkisto

Samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim

Jong-un tapasivat hiljattain Vietnamissa, Kimin kotimaassa kiristettiin nälkävyötä.

 

Maa kärsii vuosikymmenen pahimmasta ruokapulasta. YK:n arvion mukaan pohjoiskorealaisista yli 40 prosenttia, lähes 11 miljoonaa, on aliravittuja. Siitä huolimatta maan johto leikkasi alkuvuodesta väestön jo entuudestaan pieniä ruoka-annoksia lähes puoleen. Syynä on satojen epäonnistuminen useana kesänä.

 

Kotirintaman ahdinko ei saanut Kimiä taipumaan ydinaseohjelmansa lopettamiseen. Ei vaikka siten maa olisi päästy eroon sitä kurittavista talouspakotteista.

 

Johtajatapaamisen päättyminen tuloksettomana ei lopulta ollut iso yllätys. Maassa toimiville avustus- ja kehitysyhteistyöjärjestöille se oli kuitenkin pettymys.

 

– Neuvotteluasetelma oli sellainen, ettei meillä ollut ennakko-odotuksia. Mielellämme olisimme suoneet, että sanktioita olisi lievennetty varsinkin humanitaarisen toiminnan osalta. Mielestämme pakotteet aiheuttavat lisää kärsimystä jo muutenkin paljon kärsivien kansalaisten keskuudessa, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola toteaa.

 

Fida on yksi harvoista Pohjois-Koreassa pitkään toimineista ulkomaisista kansalaisjärjestöistä.

 

 

Ulkomainen apu välttämätöntä

Kansainväliset sanktiot osuvat Pohjois-Korean ruoantuotantoon, sillä ne hankaloittavat maanviljelyssä tarvittavien laitteiden ja polttoaineen maahantuontia. Silti pakotteet eivät ole ruokapulan ainoa syy. Viime kesänä maa kärsi ennätyksellisestä lämpö- ja kuivuusaallosta ja sen jälkeen rankkasateista. Niiden seurauksena sato jäi edellisvuottakin heikommaksi.

 

Pohjois-Korean hallitus on kertonut aikovansa tuoda ulkomailta viljaa ja panostavansa aikaisten viljelykasvien, kuten perunan, tuotantoon. Ilmoitetut määrät eivät kuitenkaan riitä. Siksi maa on vedonnut myös ulkomaisiin toimijoihin ruokalahjoitusten saamiseksi.

 

Suomalaisista kansalaisjärjestöistä suoran avunpyynnön ovat saaneet ainakin Fida ja Kirkon ulkomaanapu. Kirkon ulkomaanapu ei entuudestaan toimi maassa mutta harkitsee avustushankkeen aloittamista.

 

Fida on jo päättänyt toimittaa maahan ruoka-apua ja on aloittanut keräyksen hätäavun tueksi.

 

Ruoka-avun pääkohteeksi on valittu koulut ja päiväkodit. Järjestön maassa asuvat suomalaistyöntekijät valvovat avun perillemenoa.

 

Humanitaarisen avun rinnalla Fida toteuttaa Pohjois-Koreassa kahta Suomen ulkoministeriön rahoittamaa kehitysyhteistyöhanketta, joissa kehitetään aluesairaaloita ja perunanviljelyosaamista. Perunahanketta ollaan parhaillaan laajentamassa uusille alueille.

 

 

Miksi apua diktatuurille?

Trumpin ja Kimin tapaamisen jälkeen mediasta sai lukea pessimistisiä arvioita siitä, ettei Pohjois-Koreassa mikään muutu niin kauan kuin Kimien dynastia pitää kiinni vallasta. Maan ihmisoikeudet ovat heikolla tolalla, ja esimerkiksi kristittyihin kansalaisiin kohdistuva vaino on säälimätöntä.

 

Miksi Fida auttaa tällaista valtiota, Harri Hakola?

 

– Olemme kokeneet selvästi, että Jumala on avannut meille oven auttaa pohjoiskorealaisia juuri niillä hankkeilla, joissa olemme mukana. 1990-luvun lopussa Pohjois-Korean Ruotsin suurlähetystö pyysi Fidaa auttamaan heidän kansaansa, koska he tiesivät, että kristityt auttavat. Koemme heihin rakkautta niin järjestönä kuin yksilöinä.

 

Vietnamin johtajatapaamisen epäonnistuttua Trumpin esikunnasta todettiin, että pakotteiden poistaminen ilman vastamyönnytyksiä tarkoittaisi Pohjois-Korean ydinaseohjelman tukemista. Eikö myös ruoka-apu ole diktatuurin pönkittämistä?

 

– Ei. Päinvastoin toimintamme johdosta pohjoiskorealaiset ymmärtävät, että maailmassa on ihmisiä, jotka välittävät myös heistä. Muuten heille saattaa vahvistua kuva vihollisuudesta. Myös Suomen ulkoministeriö ja EU pitävät apuamme hyvänä ja toivovat meidän jatkavan. Yleisesti ajatellaan, että tällainen yhteistyö on pitkällä tähtäimellä merkittävää rauhantyötä.

 

 

 

Heikki Salmela




11/2019

UutisetJorma Lahikainen sai Jumalalta 10 vuotta sitten rukouspatterin, josta virtaa on riittänyt tähän päivään.
PääkirjoitusViime kuukausina seurakunnissa ja eri yhteisöissämme on rakennettu talousarvioita tälle vuodelle. Vuosikokouksissa etsimme toiminnan ja talouden tasapainoa. Useilta suunnilta kuuluu viestejä siitä, k...
UutisetTerapeutti-nimike antaa koulutuksen järjestäjien mukaan oikean kuvan kouluttautuneen sielunhoitajan tehtävänkuvasta.
UutisetAinutlaatuisessa tapauksessa on haettu linjausta, voiko sunnuntaityöstä kaupassa kieltäytyä.
UutisetEtelä-Etiopian Alaba Kulitossa äärimuslimit polttivat helmikuussa seitsemän evankelista kirkkoa. Iskut seurasivat sosiaalisessa mediassa levinneitä valeuutisia, joissa kerrottiin moskeijoita vast...
Raamatun äärelläKoetella vaiko kiusata, siinä pulma. Jeesuksen opettama rukous päästää pahasta muttei helpolla.
PakinaRaamattu on ikiaikaisena bestsellerinä asettanut vuosisatojen aikana normit myös nykyajan draamalle, näytelmille, kirjallisuudelle ja elokuville. Jo itsessään mukaansatempaava teos on täynnä...
ArtikkelitTutkimusten mukaan lähes joka neljäs työssäkäyvä on uupunut työssään. Helluntaiseurakuntien työntekijätkään eivät ikävä kyllä ole suojassa työuupumukselta. Työyhteisönä helluntaiseurakunta on k...
PikavisiittiVeera Peltokangas auttaa työssään fysioterapeuttina ihmisiä oppimaan, miten heidän kehonsa toimii.
MielipideErään tutkimuksen mukaan suomalaisten median käyttö on muuttunut radikaalisti viime vuosien aikana. Tutkimuksen mukaan ihmisten ajankäyttö mobiililaitteiden parissa on kasvanut kahdessa vu...
MielipideHuhtikuussa 1949 Toivo Karjalainen kirjoitti Ristin Voitto-lehdessä kertoen seurakunnan perustamisen vaiheista. Tämän vuoden helmikuussa Lammilla juhlittiin 70-vuotiasta seurakuntaa, joten on aik...
MuutVerkosto Kollektiivin tavoitteena on tehdä uutta ja laadukasta ylistysmusiikkia, joka pohjautuu vahvasti Raamattuun.
UutisetFida päätti vastata sille esitettyyn avunpyyntöön.
UutisetLappeenrannassa tänäkin talvena toteutettu lumikirkko on ollut turistien suosiossa.

– Vieraskirjassa on ollut 10–15 kansallisuutta, ja avajaisiin ei kirkkokansa ole yleensä m...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan