”Tilanne Ukrainan rajalla saatu kohtalaisesti hallintaan” - Antisemitismi tai romanien kohtaama rasismi näyttävät jäävän vähäisiksi

Sotaa pakeneva nainen etsii avustuskuormasta vaatteita itselleen ja perheelleen. - Monella on jäänyt Ukrainaan koti, työt, koulut, kaikki. Koko omaisuus saattaa olla pienessä matkalaukussa. Kun saa puhtaat vaatteet monen päivän matkan jälkeen päälle, se on monelle ensimmäinen askel kohti normaalimpaa elämää, toiminnanjohtaja Jani Salokangas kuvailee. (ICEJ)
Sotaa pakeneva nainen etsii avustuskuormasta vaatteita itselleen ja perheelleen. - Monella on jäänyt Ukrainaan koti, työt, koulut, kaikki. Koko omaisuus saattaa olla pienessä matkalaukussa. Kun saa puhtaat vaatteet monen päivän matkan jälkeen päälle, se on monelle ensimmäinen askel kohti normaalimpaa elämää, toiminnanjohtaja Jani Salokangas kuvailee. (ICEJ)

Anssi Tiittanen 

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö ICEJ ja muutamia muita toimijoita Suomesta on kohdistanut apua niille ukrainanjuutalaisille, jotka pyrkivät poistumaan maasta Venäjän hyökkäyssodan jaohdosta. 

– Monet pyrkivät Israeliin, osa jonnekin päin Eurooppaa sukulaisten tai tuttujen luo. Tulevaisuus on monilla kuitenkin kysymysmerkki, ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Jani Salokangas kertoo.

 


      Kaikki eivät ole saaneet sitä,

      mitä olisivat tarvinneet tai halunneet.

 

Salokangas on itse toiminut viime viikkona Puolan puolella Varsovassa. Suomesta on viety avustustarvikkeita ICEJ:n kautta kaikkiaan 30 rahtikuutiota kuorma-autolla ja muilla ajoneuvoilla. 

Hätäavuksi tarkoitetussa tavaramassassa on ollut muun muassa makuupusseja, vaatteita, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Tarvikeyksiköitä eli yksittäisiä tavaroita on jaettu kaikkiaan lähes 15 000. 

 

Ukrainan pakolaishaaste on valtava. Arviolta neljä miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa. Kaikkiaan maassa elää noin 45 miljoonaa ihmistä, joten lähes joka kymmenes ukrainalainen on jollakin tasolla pakolainen. Suuri joukko pakolaisista on asettunut maan turvallisempaan länsiosaan. 

– Tämän haasteen keskellä ei kukaan pärjää yksin. Tarvitaan paljon yhteistyötä ja koordinointia, Jani Salokangas sanoo. 

Ilmapiiri auttajien keskuudessa on hyvä. 

– Jokainen pyrkii hoitamaan oman ruutunsa parhaalla mahdollisella tavalla. 

 

Unkarin puolella Budapestissa tilanne kaupungin rautatieasemilla on alkanut rauhoittua sodan alkuviikkojen kaaoksen jälkeen. 

– Tänne tulee edelleen tuhansia ihmisiä päivittäin, ja juutalaiset hakeutuvat juutalaistoimiston infopisteelle, osa jatkaa omin päin oman suunnitelmansa mukaisesti, alueella toimiva pastori Harri Kröger kertoo. 

Ukrainassa elää noin 200 000 juutalaista, siis noin puoli prosenttia väestöstä. Juutalaiset eivät suomalaistoimijoiden mukaan erotu erityisenä pakenevana kansanryhmänä. Heihin ei myöskään näytä kohdistuvan syrjintää tai antisemitismiä, minkä esiintymisestä on kannettu etukäteen huolta. 

– Jos puhutaan entisen Neuvostoliiton maista, Ukraina on varmasti ollut 1950-luvun jälkeen niistä kaikkein juutalaismyönteisin, Jani Salokangas arvioi. 

– Jo se, että maassa on juutalainen presidentti ja pääministeri, kertoo paljon. 

Salokankaan mukaan juutalaisten neutraali asema yhteiskunnassa näkyy myös pakolaiskriisissä: juutalaisia yritetään auttaa kuten muitakin. 

– Tämä on koko kansan kriisi, ja juutalaisten siinä mukana. 

– Moni kysyy, esiintyykö täällä antisemitismiä. Varmasti esiintyy, mutta sitä on myös Suomessa. Tämä on valitettava tosiasia.

 


KUVA: Tavallinen helluntailainen perhe pakomatkalla. Ruslan (kesk.) saattelee joukkoaan Budapestin kautta Saksan Müncheniin. Ruslan työskentelee Odessassa rakennusalan työnjohtajana, vaimo Alina (vas.) kondiittorina. Mukaan lähti myös isoäiti. Aikuisten silmistä näkyy huoli, lapsilla katse on toiveikas. (Harri Kröger)

 

 

Fidan aluejohtaja Janne Harjukoski on koordinoimassa yhteistyökumppanien kanssa apua rajaseuduilla muun muassa Puolassa ja Slovakiassa. Avun pääkohteena on alueen varsin suuri, yhteiskunnan syrjäreunoilla elävä romaniväestö. 

Järjestöverkoston avulla on järjestetty muun muassa satoja hätämajoituspaikkoja romaniperheille.

 

 

      Romanit liikkuvat suurissa ryhmissä.

 

– Olen hyvin varovainen puhuessani romaneihin kohdistuvasta rasismista, Harjukoski sanoo. 

Harjukosken mukaan romanit eivät muutaman viikon kokemuksen perusteella ole kriisissä joutuneet poikkeuksellisen rasistisen kohtelun uhreiksi. 

– Se on todettava, että alueen maissa on pohjalla romaneihin kohdistuvaa rasismia. Tämä voi johtaa siihen, että rajalla heitä ei oteta samalla tavalla huomioon kuin valtaväestöä. 

 

Janne Harjukosken mukaan ongelma on lähinnä se, että monikaan apua tarjoavista järjestöistä ei ole tottuneet toimimaan romanien kanssa. 

– Heitä on usein liikkeellä suuri ryhmä, useampi sukupolvi naisia ja lapsia. Romanit pelkäävät rajoilla sitä, että he joutuvat erotetuiksi perheenjäsenistään. 

– Luku- ja kirjoitustaidottomuus on täällä yleistä vanhojen romaninaisten parissa. Tämä tuo turvattomuutta, ja he ovat riippuvaisia tyttäristään ja lapsista, Harjukoski sanoo. 

– Poikkeuksellista on myös se, että naiset johtavat nyt suvun joukkoa, kun miehet eivät voi lähteä Ukrainasta. 

Fidan ja romanijärjestöjen kohdennettu apu on ollut kaivattua. 

– Voimme majoittaa suuria perhekuntia, ja osaamme toimia romaneiden kanssa huomioiden tapoja ja kulttuuria. 

Alueen romaniseurakuntia ja toimintapisteitä on muutettu majoituspaikoiksi. Kaikkiaan majoituspaikka on saatu järjestettyä noin 500 henkilölle. 

 

Myös Suomeen on levinnyt huhutietoja juutalaisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä Ukrainan evakuointijunissa. 

– Olemme yhteistyökumppaneidemme kanssa keskustelleet satojen juutalaisten kanssa rajatoiminnasta, Jani Salokangas kommentoi. 

– Emme ole kuulleet juurikaan sellaista puhetta, että he olisivat joutuneet kohtaamaan juutalaisvastaisuutta. 

Ukrainan rautatieasemilla on ollut pahoja ruuhkia. Vain murto-osa halukkaista on päässyt maasta pois suuntaaviin juniin. 

– Asemilla valitaan ihmisiä. Ensin pyritään ottamaan äidit ja lapset. Tapahtuu sitä, että ihmiset kokevat tulevansa syrjityiksi. 

– Tämä on suuri humanitäärinen katastrofi, eivätkä kaikki saa juuri sitä, mitä olisivat tarvinneet tai halunneet, Jani Salokangas kuvailee. 

 

Suomalaisten lahjoitusvaroilla on saatu alueella paljon aikaan. Fida keskittyy pidempiaikaisen tuen ja majoituksen sekä ruokaturvan vahvistamiseen. 

– Alun kaaos on ohi. Valtiot ja järjestöt ovat saaneet tilanteen kohtuullisesti hallintaan, Janne Harjukoski sanoo. 

Juutalaisia auttavat järjestöt ovat myös olleet hyvin aktiivisia. 

– Israelin kulttuurikeskus Unkarissa on varannut noin 500 huoneistoa juutalaisten väliaikaiseen majoitukseen, Harri Kröger kertoo. 

Muutto Israeliin on nyt tullut monelle juutalaiselle ajankohtaiseksi. 

– Tämä on eräänlainen varajärjestelmä juutalaisille. Suurelle osalle Ukraina on kuitenkin oma kotimaa, ja he haluavat palata sinne. 

ICEJ:n erityisprojektina on etsiä ja auttaa holokaustiuhreja. 

– Meillä on lista holokaustivanhuksista eri puolilta Ukrainaa. Heidät pyritään paikantamaan ja pelastamaan sodan jaloista, Jani Salokangas kertoo. 

– Tavoitteena on useilla paluumuutto Israeliin. Yli 4 500 Ukrainan juutalaista on lentänyt Israeliin kuukauden sisällä, ja tässä olemme myös olleet vahvasti mukana.

 



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan