”Tilanne Ukrainan rajalla saatu kohtalaisesti hallintaan” - Antisemitismi tai romanien kohtaama rasismi näyttävät jäävän vähäisiksi

Sotaa pakeneva nainen etsii avustuskuormasta vaatteita itselleen ja perheelleen. - Monella on jäänyt Ukrainaan koti, työt, koulut, kaikki. Koko omaisuus saattaa olla pienessä matkalaukussa. Kun saa puhtaat vaatteet monen päivän matkan jälkeen päälle, se on monelle ensimmäinen askel kohti normaalimpaa elämää, toiminnanjohtaja Jani Salokangas kuvailee. (ICEJ)
Sotaa pakeneva nainen etsii avustuskuormasta vaatteita itselleen ja perheelleen. - Monella on jäänyt Ukrainaan koti, työt, koulut, kaikki. Koko omaisuus saattaa olla pienessä matkalaukussa. Kun saa puhtaat vaatteet monen päivän matkan jälkeen päälle, se on monelle ensimmäinen askel kohti normaalimpaa elämää, toiminnanjohtaja Jani Salokangas kuvailee. (ICEJ)

Anssi Tiittanen 

Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö ICEJ ja muutamia muita toimijoita Suomesta on kohdistanut apua niille ukrainanjuutalaisille, jotka pyrkivät poistumaan maasta Venäjän hyökkäyssodan jaohdosta. 

– Monet pyrkivät Israeliin, osa jonnekin päin Eurooppaa sukulaisten tai tuttujen luo. Tulevaisuus on monilla kuitenkin kysymysmerkki, ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Jani Salokangas kertoo.

 


      Kaikki eivät ole saaneet sitä,

      mitä olisivat tarvinneet tai halunneet.

 

Salokangas on itse toiminut viime viikkona Puolan puolella Varsovassa. Suomesta on viety avustustarvikkeita ICEJ:n kautta kaikkiaan 30 rahtikuutiota kuorma-autolla ja muilla ajoneuvoilla. 

Hätäavuksi tarkoitetussa tavaramassassa on ollut muun muassa makuupusseja, vaatteita, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita. Tarvikeyksiköitä eli yksittäisiä tavaroita on jaettu kaikkiaan lähes 15 000. 

 

Ukrainan pakolaishaaste on valtava. Arviolta neljä miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa. Kaikkiaan maassa elää noin 45 miljoonaa ihmistä, joten lähes joka kymmenes ukrainalainen on jollakin tasolla pakolainen. Suuri joukko pakolaisista on asettunut maan turvallisempaan länsiosaan. 

– Tämän haasteen keskellä ei kukaan pärjää yksin. Tarvitaan paljon yhteistyötä ja koordinointia, Jani Salokangas sanoo. 

Ilmapiiri auttajien keskuudessa on hyvä. 

– Jokainen pyrkii hoitamaan oman ruutunsa parhaalla mahdollisella tavalla. 

 

Unkarin puolella Budapestissa tilanne kaupungin rautatieasemilla on alkanut rauhoittua sodan alkuviikkojen kaaoksen jälkeen. 

– Tänne tulee edelleen tuhansia ihmisiä päivittäin, ja juutalaiset hakeutuvat juutalaistoimiston infopisteelle, osa jatkaa omin päin oman suunnitelmansa mukaisesti, alueella toimiva pastori Harri Kröger kertoo. 

Ukrainassa elää noin 200 000 juutalaista, siis noin puoli prosenttia väestöstä. Juutalaiset eivät suomalaistoimijoiden mukaan erotu erityisenä pakenevana kansanryhmänä. Heihin ei myöskään näytä kohdistuvan syrjintää tai antisemitismiä, minkä esiintymisestä on kannettu etukäteen huolta. 

– Jos puhutaan entisen Neuvostoliiton maista, Ukraina on varmasti ollut 1950-luvun jälkeen niistä kaikkein juutalaismyönteisin, Jani Salokangas arvioi. 

– Jo se, että maassa on juutalainen presidentti ja pääministeri, kertoo paljon. 

Salokankaan mukaan juutalaisten neutraali asema yhteiskunnassa näkyy myös pakolaiskriisissä: juutalaisia yritetään auttaa kuten muitakin. 

– Tämä on koko kansan kriisi, ja juutalaisten siinä mukana. 

– Moni kysyy, esiintyykö täällä antisemitismiä. Varmasti esiintyy, mutta sitä on myös Suomessa. Tämä on valitettava tosiasia.

 


KUVA: Tavallinen helluntailainen perhe pakomatkalla. Ruslan (kesk.) saattelee joukkoaan Budapestin kautta Saksan Müncheniin. Ruslan työskentelee Odessassa rakennusalan työnjohtajana, vaimo Alina (vas.) kondiittorina. Mukaan lähti myös isoäiti. Aikuisten silmistä näkyy huoli, lapsilla katse on toiveikas. (Harri Kröger)

 

 

Fidan aluejohtaja Janne Harjukoski on koordinoimassa yhteistyökumppanien kanssa apua rajaseuduilla muun muassa Puolassa ja Slovakiassa. Avun pääkohteena on alueen varsin suuri, yhteiskunnan syrjäreunoilla elävä romaniväestö. 

Järjestöverkoston avulla on järjestetty muun muassa satoja hätämajoituspaikkoja romaniperheille.

 

 

      Romanit liikkuvat suurissa ryhmissä.

 

– Olen hyvin varovainen puhuessani romaneihin kohdistuvasta rasismista, Harjukoski sanoo. 

Harjukosken mukaan romanit eivät muutaman viikon kokemuksen perusteella ole kriisissä joutuneet poikkeuksellisen rasistisen kohtelun uhreiksi. 

– Se on todettava, että alueen maissa on pohjalla romaneihin kohdistuvaa rasismia. Tämä voi johtaa siihen, että rajalla heitä ei oteta samalla tavalla huomioon kuin valtaväestöä. 

 

Janne Harjukosken mukaan ongelma on lähinnä se, että monikaan apua tarjoavista järjestöistä ei ole tottuneet toimimaan romanien kanssa. 

– Heitä on usein liikkeellä suuri ryhmä, useampi sukupolvi naisia ja lapsia. Romanit pelkäävät rajoilla sitä, että he joutuvat erotetuiksi perheenjäsenistään. 

– Luku- ja kirjoitustaidottomuus on täällä yleistä vanhojen romaninaisten parissa. Tämä tuo turvattomuutta, ja he ovat riippuvaisia tyttäristään ja lapsista, Harjukoski sanoo. 

– Poikkeuksellista on myös se, että naiset johtavat nyt suvun joukkoa, kun miehet eivät voi lähteä Ukrainasta. 

Fidan ja romanijärjestöjen kohdennettu apu on ollut kaivattua. 

– Voimme majoittaa suuria perhekuntia, ja osaamme toimia romaneiden kanssa huomioiden tapoja ja kulttuuria. 

Alueen romaniseurakuntia ja toimintapisteitä on muutettu majoituspaikoiksi. Kaikkiaan majoituspaikka on saatu järjestettyä noin 500 henkilölle. 

 

Myös Suomeen on levinnyt huhutietoja juutalaisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä Ukrainan evakuointijunissa. 

– Olemme yhteistyökumppaneidemme kanssa keskustelleet satojen juutalaisten kanssa rajatoiminnasta, Jani Salokangas kommentoi. 

– Emme ole kuulleet juurikaan sellaista puhetta, että he olisivat joutuneet kohtaamaan juutalaisvastaisuutta. 

Ukrainan rautatieasemilla on ollut pahoja ruuhkia. Vain murto-osa halukkaista on päässyt maasta pois suuntaaviin juniin. 

– Asemilla valitaan ihmisiä. Ensin pyritään ottamaan äidit ja lapset. Tapahtuu sitä, että ihmiset kokevat tulevansa syrjityiksi. 

– Tämä on suuri humanitäärinen katastrofi, eivätkä kaikki saa juuri sitä, mitä olisivat tarvinneet tai halunneet, Jani Salokangas kuvailee. 

 

Suomalaisten lahjoitusvaroilla on saatu alueella paljon aikaan. Fida keskittyy pidempiaikaisen tuen ja majoituksen sekä ruokaturvan vahvistamiseen. 

– Alun kaaos on ohi. Valtiot ja järjestöt ovat saaneet tilanteen kohtuullisesti hallintaan, Janne Harjukoski sanoo. 

Juutalaisia auttavat järjestöt ovat myös olleet hyvin aktiivisia. 

– Israelin kulttuurikeskus Unkarissa on varannut noin 500 huoneistoa juutalaisten väliaikaiseen majoitukseen, Harri Kröger kertoo. 

Muutto Israeliin on nyt tullut monelle juutalaiselle ajankohtaiseksi. 

– Tämä on eräänlainen varajärjestelmä juutalaisille. Suurelle osalle Ukraina on kuitenkin oma kotimaa, ja he haluavat palata sinne. 

ICEJ:n erityisprojektina on etsiä ja auttaa holokaustiuhreja. 

– Meillä on lista holokaustivanhuksista eri puolilta Ukrainaa. Heidät pyritään paikantamaan ja pelastamaan sodan jaloista, Jani Salokangas kertoo. 

– Tavoitteena on useilla paluumuutto Israeliin. Yli 4 500 Ukrainan juutalaista on lentänyt Israeliin kuukauden sisällä, ja tässä olemme myös olleet vahvasti mukana.

 



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan