Suomi-tyttö Amerikan työkentällä

- Olen halunnut viestiä nuorille, ettei tarvitse olla vanha lähteäkseen lähetystyöhön, Mirjam Mielikäinen kertoo Suomen-jaksostaan. Kuva: Anssi Tiittanen
- Olen halunnut viestiä nuorille, ettei tarvitse olla vanha lähteäkseen lähetystyöhön, Mirjam Mielikäinen kertoo Suomen-jaksostaan. Kuva: Anssi Tiittanen
Lähetystyöntekijä Mirjam Mielikäinen ei tämän jutun julkaisuhetkillä ole enää Suomessa. Uutta työkautta Yhdysvalloissa on takana muutama viikko.

Menemme ottamaan kuvat juttua varten lentokentälle.

– Voi kun pääsisi lähtemään, Mielikäinen parahtaa ääneen.

Se, että hän lehden mennessä painoon on päässyt palaamaan työkohteeseensa, ei ole itsestäänselvyys. Siitä lisää myöhemmin.

Mielikäinen, 24, on helluntaiseurakuntien nuorin kokoaikainen lähetystyöntekijä. Lähettistatus syntyi viimeistään kuluvana syksynä, kun Mielikäiselle muodostettiin lähetystyöntekijän työsuhde Järvenpään helluntaiseurakunnan kanssa.

Kun hän suuntaa uudelle kaudelle New Yorkin Brooklynissa päätoimipaikkaansa pitävään Metro World Child -järjestöön, työn pohjana on Suomesta säännöllisesti maksettava kuukausipalkka. Eläkettäkin kertyy nyt normaalisti, vaikka vanhuudenvara ei tietenkään nuoren naisen mielessä vielä paljon pyöri.

Mielikäisen yhteistyölähettäjänä toimii myös Jokelan Station-seurakunta.

Poikkeusnuori

Mirjam Mielikäinen kuuluu niihin seurakunnan leireillä ja kerhoissa esiin nouseviin poikkeusyksilöihin, joista näkee jo varhain, että elämän nuottikuviot tulevat erottumaan keskimääräisestä.

Lukioikäisenä Mirjam oli jo itsensä ikäisten leiriohjaajana. Tärkeä kasvualusta oli myös Royal Rangers -työ, jossa luotiin viikoittain eri-ikäisille kristillistä toimintaa ja opetusta. Rangereiden Järvenpään tukikohtaan on nyttemmin, Mielikäisen tuliaisina, otettu vaikutteita Metro World Childin tyylistä erityisesti opetukseen, josta pyritään tekemään koukuttavaa ja loppuun asti mielenkiintoista.

Kesäkuussa alkaneella Suomen-jaksolla Mielikäinen näkikin arvokkaimmaksi asiaksi vaikuttamisen taas kotiseurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä. Mirkku on nyt monille teineiksi kasvaneille entisille lapsille esikuva ja sankaritar, jonka kokemuksia kuunnellaan tarkalla korvalla.

– Nuoret ovat saaneet lähetystyöntekijän, jonka he tuntevat.

Kaikki on muuttunut

Kun Mirjam Mielikäinen saapui kesäkuussa Suomeen, viisumiasiat Yhdysvaltojen kanssa olivat vielä kesken. Tarkalleen ottaen ei ollut edes varmaa, saisiko hän enää jatkoa viisumilleen neljän maassaolovuoden jälkeen.

– Tämä on kolmas viisumini, joka enteilee pysyvää työ- ja oleskelulupaa Yhdysvalloissa. Siksi prosessikin on ollut aiempia tarkempi, Mielikäinen arvelee.

Loma Suomessa muodostui lopulta lähes viiden kuukauden mittaiseksi. Sen aikana hän rekisteröi itsessään lähetystyöntekijöille tavanomaisen vieraantumisen kokemuksen  kotimaan kuvioista.

– Yhteistä arkea tärkeiden ystävien kanssa ei ole ollut enää vuosiin.

Tunnetta voimistaa se, että niin Mielikäinen kuin ystävätkin ovat eläneet voimakkaiden muutosten elämänvaihetta. Kaveri, jonka tunsi aiemmin opiskelijana, onkin jo valmistunut ja täysillä työelämässä. Toinen, jonka kanssa on pyörinyt teini-ikäisenä tapahtumissa, on nyt perheellinen aikuinen.

– Itsekin olen muuttunut, Mielikäinen sanoo.

Kun kysyy miten, lähetti alkaa etsiä sanoja. Elämä hiljalleen kotimaaksi muuttuneessa kohdemaassa on aivan erilaista kuin Suomessa. Arki on aikoinaan pyörinyt erilaisten asioiden ympärillä kuin nyt.

– Minä aikuistuin lähetystyössä. Kun lähdin kentälle, muutin samalla ensimmäistä kertaa pois kotoa.

Metro World Childissa työtä tehdään 80 tuntia viikossa, mikä hirvittää monia suomalaisia. Viikon ainoana vapaapäivänä pyykätään, tehdään viikon ruokaostokset, hoidetaan yhteyksiä, levätään, istutaan ehkä kirjan kanssa kahvilassa.

Mielikäinen ei lähde Times Squarelle. Vapaudenpatsaalla tai Empire State Buildingissa hän ei ole myöskään koskaan käynyt. Nyt ne ovat liian lähellä, eikä arvokasta vapaapäivää halua käyttää turistien kansoittamissa paikoissa.

Tarvitaanko Amerikassa lähetystyötä?

Ajatus lähetystyöstä kristillisyyden täyttämässä Yhdysvalloissa saattaa kuulostaa oudolta. Kirkkoja vilisevässä New Yorkissa turistilla saattaa herätä kysymys, miksi kaupungissa tarvitaan suomalaista lähetystyöntekijää.

Mielikäinen huokaa. Kuvio avautuu vasta, kun ymmärtää, ettei Yhdysvalloissa etenkään suurkaupunkien huonoilla alueilla ole sellaista kristillistä todellisuutta, jonka amerikkalaisuudessa usein luulemme tuntevamme.

Yksi asia on varma: kysymys ei ole pitkäksi venähtäneestä seikkailumatkasta. Mielikäinen työskentelee Manhattanin pohjoisosassa Washington Heightsin alueella. Huonomaineisen alueen asukkaista monet ovat taustaltaan Dominikaanisesta tasavallasta ja useat puhuvat äidinkielenään espanjaa.

Rikollisuus rehottaa Heightsissa. Suhde uskontoon on monilla tapakatolisuuden kastelemaa, osaansa näyttelevät taikausko ja suoranainen noituus.

– Minulle viisivuotiaana kamalinta oli se, kun putosin keinusta. New Yorkissa tapaan jatkuvasti lapsia, jotka katsovat päivät pitkät telkkaria, äiti diilaa keittiössä huumeita ja sekavia ihmisiä tulee ja menee, Mielikäinen kuvailee.

Alueella vallitsee huono-osaisuuden ja toivottomuuden pitkä kulttuuri, ja on vaikeaa uskoa, että vain parin kilometrin päässä Upper West Sidella asuntojen neliöhinnat ovat Yhdysvaltain kalleimmasta päästä.

Lähetystyön tarve New Yorkissa selittyy juuri kaupungin jakaantumisella erittäin moneen lokeroon ja yhteiskuntaluokkaan.

– Lähetystyötä tarvitaan kaikkialla, Suomessakin, Mielikäinen sanoo.

Kulttuurien sulatusuuni

Monet katupyhäkoulutyöstään tunnetun Metro World Childin vapaaehtoiset ovat tulleet Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

– Jotkut amerikkalaiset vierailijat ovat päivitelleet, että tähänkö on menty, muualta maailmasta tullaan nyt evankelioimaan meille. Se on varmasti joillekin heistä vakava asia, koska Yhdysvallat on aina ollut todella merkittävä lähettäjämaa, Mirjam Mielikäinen analysoi, mutta toteaa, että joukossa on toki paljon amerikkalaisiakin. Lisäksi paikalliset seurakunnat tekevät luonnollisesti kaupungissa työtä kaiken aikaa.

Metro-järjestössä väki suhtautuu asiaan mutkattomasti. 23 miljoonan asukkaan metropolialue on valtava kulttuurien, kielten ja identiteettien sulatusuuni. Ei-valkoinen, äidinkielenään jotain muuta kuin englantia puhuva henkilö on kadulla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kun Mielikäinen puhuu New Yorkista, kaikesta huomaa, että hän puhuu kodistaan – ei enää kohdemaasta.

– Kun aloitin Washington Heightsissä, kulttuurishokki oli valtava. Nyt kuvio on jo kääntynyt: shokki tulee aina Suomessa. Mielikäinen tunnistaa itsessään myös läheteille tyypillisen lentokone-ilmiön, joka ottaa valtaansa jo Helsinki-Vantaan lähtöaulassa.

– Koneessa on hyvä olla. Silloin kaikki on selvää. Kaikki kiva on edessä, eikä ole vielä ikävä kotiinkaan.

Satoa odotellessa

Mirjam Mielikäinen kuvailee lähetystyöntekijän identiteettiä, johon hän on kasvanut neljän vuoden aikana.

– Haluaisin nähdä oman työni hedelmää. Parissa vuodessa ei ehdi nähdä kuin pieniä muutoksia, ei edes viidessä vuodessa. Kylväminen ja niittäminen ovat pitkän aikavälin työtä. Puhutaan ehkä parista kymmenestä vuodesta.

Mielikäisen alkuperäinen idea lähteä New Yorkiin oli uhkarohkea: kielitaitoa ei ollut kuin nimeksi. Ylioppilaskirjoituksissa englannin arvosana oli A, sekin rimaa hipoen.

Lähivuosina hän tulee olemaan mukana aloittamassa Metro-järjestön työtä eteläamerikkalaisessa suurkaupungissa. Espanjaa hän ei juuri puhu. Kun Mielikäisen innostunutta puhetta kuuntelee, tulee vahva tunne, että tuskinpa tuo haittanee.

Kadulla lasten kieli on rakkaus.

Mirjam Mielikäisestä kertova Yön äänet -dokumentti on katsottavissa Youtubessa.


Anssi Tiittanen


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan