Helluntailaiset panostavat koulutukseen

Seurakunnat voimistuvat Sierra Leonessa

Suomalaisilla on ollut tärkeä rooli Sierra Leonen helluntailiikkeen voimistumisessa. Osmo ja Saara Pakarisen (1. vas. ja 3. oik.) mukaan nimetty koulu toimii Freetownissa. Kuva: Pakaristen albumi.
Suomalaisilla on ollut tärkeä rooli Sierra Leonen helluntailiikkeen voimistumisessa. Osmo ja Saara Pakarisen (1. vas. ja 3. oik.) mukaan nimetty koulu toimii Freetownissa. Kuva: Pakaristen albumi.

Maailman köyhimpiin kuuluva maa on kärsinyt sisällissodasta ja Ebola-epidemiasta.

Läntisen Afrikan Sierra Leonessa pääkaupunki Freetownissa on koulu, joka kantaa nimeä Pakarinen Secondary School International.

Osmo ja Saara Pakarinen toimivat perheineen lähetystyössä Sierra Leonessa 1990-luvulla. He olivat perustamassa Free Pentecostal Mission -helluntailiikettä aluksi vain reilun kymmenen paikallisen kristityn kanssa. Kun he poistuivat maasta sisällissodan jaloista vuonna 1995, aluillaan oli kahdeksan seurakuntaa.

Nykyisin liikkeeseen kuuluu eri puolillla maata 80 seurakuntaa, 162 pastoria ja kastettuja jäseniäkin on 6.200. 

Yksi ilonaiheista on 23 helluntailaisten perustamaa koulua, joista yksi nimettiin nyt suomalaispioneerien mukaan.

– Kyllä työ on siellä mennyt upeasti eteenpäin, kiitos Jumalalle, nykyisin Ruotsissa eläkepäiviä viettävä Osmo Pakarinen sanoo.

Länsi-Afrikan ihme

Pakariset olivat lähetystyössä ensin itäisessä Afrikassa Keniassa vuosina 1979–82, lännessä Liberiassa 1984–87 ja Sierra Leonessa 1990–1995.

Sierra Leone on muslimienemmistöinen maa: noin 75 prosenttia asukkaista tunnustaa islamia. Kristittyjä on kymmenisen prosenttia, ja koko maan väestöstä helluntailaisiin seurakuntiin kuuluu pari prosenttia ihmisistä.

– Sierra Leonessa on todistettu jonkinlainen Länsi-Afrikan ihme. Jokainen, joka tulee uskoon, tuntuu olevan vakavissaan. Siellä ei ole samanlaista kuin vaikkapa Tansaniassa, missä tulee jatkuvasti paljon ihmisiä uskoon, Osmo Pakarinen kuvailee.

Haasteellinen maa

Seitsemän miljoonan asukkaan Sierra Leonessa tarvitaan koulutusta kipeästi, ja tähän haasteeseen helluntailaisetkin ovat pyrkineet vastaamaan. Inhimillisen kehityksen indeksissä Sierra Leone kuuluu surullisimpaan kärkikymmenikköön maailmassa. Muun muassa lukutaitoisuus on surkealla tasolla. Lääkäreitä on vain muutama sata.

Vuonna 2015 tehdyn tilaston mukaan jopa 90 prosentille tytöistä tehtiin ympärileikkaus.

Vapautettujen orjien perustama pääkaupunki Freetown kukoisti 1980-luvulle asti. Britannian vallan alta itsenäistynyt maa ajautui ensin diktatuuriin, sitten sisällissotien kierteeseen.

– Meidänkin aikanamme radiossa juoksi tämän tästä joku uusi presidentti kertomassa uudesta vallasta, Osmo Pakarinen muistelee.

Polttoaineena levottomuuksille ovat yleensä olleet timantit ja jalometallit.

2010-luvulla Länsi-Afrikasta kantautui uutisia Ebolasta, johon menehtyi noin 4 000 sierraleonelaista.

Heimoriidat kuluttavat

Vaikka Sierra Leone on muslimienemmistöinen valtio, kristityt saavat toimia maassa vapaasti.

– Muslimit Afrikassa ovat jotenkin pehmeämpiä kuin vaikkapa Lähi-idässä, Osmo Pakarinen luonnehtii.

Tavallinen seurakunnanistutus tehdään niin, että tiimi tekee kampanjan kylässä. Kampanjaan kuuluu evankelioivia kokouksia ja avustustyötä. Uskoontulleet kootaan yhteen ja seurakunta aloittaa toimintansa. 

Kuten kaikkialla, uskovat tarvisevat opetusta ja sitoutuneita paimenia.

Muun Afrikan tavoin Sierra Leonessa työn hidasteena ovat heimojen keskinäiset skismat.

– Tuntuu, että uskoon tulleidenkin on vaikeaa hyväksyä muita heimoja.

Kirkoissa tulkataan puheita eri kielille. Työtä yhteyden saavuttamiseksi on silti vielä tehtävä.

– Kun aikanaan aloitimme, tulkkaus saattoi olla kuudelle heimokielelle. Nyt vierailullamme puhe tulkattiin kahdelle eri kielelle.

Englannin ohella maan tärkeä käyttökieli on krio, jolle on hiljattain käännetty myös koko Raamattu. 

Anssi Tiittanen




30/2018

PääkirjoitusKristinuskossa on kysymys rajojen asettamisesta ja niistä kiinni pitämisestä. Ainakin ulkopuolelta katsottuna se näyttää tältä. Se, mikä motiivi ja voima taustalla sitten on, tekee siitä joko tapausko...
KolumniMitä tehdä, jos pitää kirjoittaa kolumni kesälomaa edeltävänä iltana, eikä päässä tunnu enää olevan sitäkään liikettä kuin tammikuussa? Ei auta muu kuin ottaa ensimmäiseksi käsittelyyn kaikkia kiinnos...
PuheenaiheKulttuurieroissa on usein kyse siitä, miten kussakin ympäristössä osoitetaan kunnioitusta.
Miten onHelsingin Saalem -seurakunnan arabityön pastori Muayad Namrood, ovatko maahanmuuttajien sydämet edelleen avoimia evankeliumille?
– Kyllä, avoimuus jatkuu edelleen. Sen näkee myös niissä, jotka ovat...
MuutTapio Puolimatka: Seksuaalivallankumouksen uskonnolliset juuret. KKJMK, 2018. Nid. 332 s.
ArtikkelitJos Jumala syntyy ihmiseksi ja kuolee ristillä, silloin uskovatkin ovat velvollisia asettamaan naapurin edun itsensä edelle. Vaikka se kirpaisisikin.
Pakina"Tässä Pirinen, päivää! Piti ihan soittaa päätoimittajalle ja kiittää siitä, että lehti on tullut 2000-luvulle. Siinä on nykyisin isompia kuvia ja enemmän visuaalisuutta. Ja lehden voi nyt antaa luett...
PikavisiittiJumala on luonut jokaisen omaksi kuvakseen. Meidän on helppoa nähdä ihminen Jumalan kuvana silloin, kun hän syntyy terveenä, kasvaa, perustaa perheen, tekee työnsä ja lopulta viettää hyvän vanhuuden...
PuheenaiheOhjaajien puheet ja esimerkki voivat jäädä myös koiruuksiin taipuvaisten koltiaisten sydämeen.
MuutMarjo Koskinen ihailee Suomen saaristoa ja haaveilee veneestä.
MielipideKun lähtijä ei kelpaa pastorille
Noin 12 vuotta sitten piipahdimme vaimoni kanssa Itävallassa erään tunnetun pastorin seurakunnassa. Tuon seurakunnan avustustyössä oli tarvetta englantia, saksaa ja...
MuutKari ja Erja Ahlrothin elämäntapa herätti Floridan suomalaisten kiinnostuksen evankeliumiin.
MuutKristitty paperiton poika auttoi maailmanlaajuista huomiota saaneessa pelastusoperaatiossa.
MuutVankilatyö on tärkeä osa Nina Åströmin hengellistä kutsumusta. Viime vuonna avautui uusi mahdollisuus sanoman välittämiseen.
UutisetKirkossakävijät välittävät enemmän seurakunnan teologisesta linjasta kuin sen musiikista, ilmeni yhdysvaltalaisen LifeWay Researchin tekemässä tutkimuksessa.
UutisetNigeriassa kansallinen kirkkojen neuvosto on järjestänyt valtakunnallisen rukoustapahtuman maassa riehuvan, kristittyihin kohdistuvan vainon loppumiseksi.
UutisetMatalista osallistujaluvuista ja jäsenistön ikääntymisestä kärsivässä Englannin kirkossa pohditaan saarnatyylien kirjon lisäämistä jumalanpalvelusten elävöittämiseksi ja kiinnostuksen lisäämiseksi.
UutisetMaailman köyhimpiin kuuluva maa on kärsinyt sisällissodasta ja Ebola-epidemiasta.
UutisetEvankeliointitapahtumista saadaan paras sato, kun seurakunta lähtee kunnolla mukaan.
UutisetParvekkeella, meren rannalla, suorassa radiolähetyksessä, grillijuhlien yhteydessä, takapihalla, tunturissa, nuotion ääressä, omenapuun alla ja purjelaivan kannella, luetteli Kirkkohallituksen viestin...
UutisetViime viikolla järjestetyssä Helsingin huipputapaamisessa katujen varsilla nähtiin myös kristittyjen tervehdyksiä Donald Trumpille ja Vladimir Putinille.
UutisetMeille tulevissa laskuissa on tullut viime kuukausien aikana esille piikki. Me olemme niin lähellä ihmisten arkea diakoniatyössämme, kertoi kirkkoherra Timo Kalaja Hämeenlinna-Vanajan evankelisluteril...
UutisetIloinen kuhina täytti juhlateltan Kihniön Saalemin pihamaalla heinäkuun toisena sunnuntaina seurakunnan jäsenien ja ystävien saapuessa juhlistamaan seurakunnan 60-vuotista taivalta.
Vuonna 1958 per...
UutisetSeurakunnissa maahanmuuttajien runsauden tulisi näkyä myös johtajanimityksissä, asiantuntija sanoo.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan