Kesäkolumni

Mitä tehdä, jos pitää kirjoittaa kolumni kesälomaa edeltävänä iltana, eikä päässä tunnu enää olevan sitäkään liikettä kuin tammikuussa? Ei auta muu kuin ottaa ensimmäiseksi käsittelyyn kaikkia kiinnostava asia ja maailmanlaajuisestikin turvalliseksi tunnustettu puheenaihe: sää. Se on takuuvarma puheenaihe tähän aikaan vuodesta.

Suomalaisten valitusherkkyys tuli tänä vuonna esille tavallista aikaisemmin, kun yleensä ärtymyksen huippu on saavutettu vasta juhannuksen tienoilla. Syy valitustulvalle oli niinkin kummallinen kuin hyvä sää.

Luit aivan oikein: suomalaiset, ainakaan kaikki, eivät pitäneet siitä, että toukokuussa oli lämmintä ja paistoi aurinko. Se olikin todella kurjaa. Kesäsäähän saapui aivan liian aikaisin! Taivaan Isä ei ollut tainnut ymmärtää, että minun lomani on vasta heinäkuussa. Kahvipöytäkeskusteluissa oltiin varmoja, että siinä se kesä sitten meni. Ei kai Herra anna lapsilleen makeaa mahan täydeltä, vaan hänellä on vain tietty määrä poutapilviä ja auringonsäteitä varastossa, ja nyt loput niistä lähetettäisiin Ruotsiin. Äkkiä varaamaan risteilyä!

Paljon muitakin huolenaiheita kesään liittyy, jos lehtien otsikoita on uskominen. Olen itse palaamassa lomalta tämän kolumnin ilmestyessä, ja voin jo nyt ennustaa, että lomalla olen ainakin palanut pahasti auringossa, sairastunut punkinpuremasta ja lihonut vähintään muutaman kilon. Parisuhteenikin varmaan natisee liitoksissaan, sillä mikä voisi olla vaarallisempaa rakkaudelle kuin se, että yhtäkkiä joutuukin viettämään liikaa laatuaikaa sen tärkeimmän ihmisen kanssa.

Lapsista ja kesästä nyt ei kannata puhuakaan: keskimääräisen piltin mielestä kesä on kurjinta aikaa vuodessa, ja siksi hän heittäytyy erityisen hankalaksi eikä taltu edes käteen tökätyllä jäätelöpuikolla. Ai eikö?

Perheen ruokahuolto ottaa voimille: on niin raskasta huudella järvessä tuntikaupalla ilakoineita lapsia syömään tuoreita herneitä ja mansikoita ja tökätä taas se puikko käteen jälkiruoaksi.

Vähemmästäkin alkaa jo kaivata marraskuuta ja makaronilaatikkoa.

Seurakunnille kesä on tunnustetusti haastavaa aikaa. Äkkiä joka puolella on ihmisiä, ja heille voisi kertoa evankeliumia. Kyllä se onkin aikamoinen haaste!

Puhumattakaan siitä, että ihmiset eivät käy kokouksissa. Mitenkään seurakuntien kesäisiä taloudellisia ongelmia vähättelemättä pitäisi olla tyytyväinen, että ihmiset ovat kesäisin muuallakin kuin kirkonpenkkiä kuluttamassa. Sanoisin jopa, että mökeillä, kesäkaduilla ja tapahtumissa on meidän sarkamme. Eikö lämmössä (ainakin jos sitä saadaan meidän mielestämme juuri oikeaan aikaan) ole paljon helpompaa kertoa armon auringosta kuin talvipakkasessa?

Tällaisia mietin loman kynnyksellä. Mutta mitä tehdä, jos ei millään keksi hyvää lopetusta kesäkolumniinsa lomaa edeltävänä iltana? Ei auta muu kuin toivottaa kaikille oikein hyvää loppukesää. Paistakoon aurinko meille vielä pitkään – vaikka läpi talven, jos Taivaan Isä niin tahtoo!

Anna Lehtinen
Kirjoittaja on Aikamedian kustannustoimittaja



30/2018

PääkirjoitusKristinuskossa on kysymys rajojen asettamisesta ja niistä kiinni pitämisestä. Ainakin ulkopuolelta katsottuna se näyttää tältä. Se, mikä motiivi ja voima taustalla sitten on, tekee siitä joko tapausko...
KolumniMitä tehdä, jos pitää kirjoittaa kolumni kesälomaa edeltävänä iltana, eikä päässä tunnu enää olevan sitäkään liikettä kuin tammikuussa? Ei auta muu kuin ottaa ensimmäiseksi käsittelyyn kaikkia kiinnos...
PuheenaiheKulttuurieroissa on usein kyse siitä, miten kussakin ympäristössä osoitetaan kunnioitusta.
Miten onHelsingin Saalem -seurakunnan arabityön pastori Muayad Namrood, ovatko maahanmuuttajien sydämet edelleen avoimia evankeliumille?
– Kyllä, avoimuus jatkuu edelleen. Sen näkee myös niissä, jotka ovat...
MuutTapio Puolimatka: Seksuaalivallankumouksen uskonnolliset juuret. KKJMK, 2018. Nid. 332 s.
ArtikkelitJos Jumala syntyy ihmiseksi ja kuolee ristillä, silloin uskovatkin ovat velvollisia asettamaan naapurin edun itsensä edelle. Vaikka se kirpaisisikin.
Pakina"Tässä Pirinen, päivää! Piti ihan soittaa päätoimittajalle ja kiittää siitä, että lehti on tullut 2000-luvulle. Siinä on nykyisin isompia kuvia ja enemmän visuaalisuutta. Ja lehden voi nyt antaa luett...
PikavisiittiJumala on luonut jokaisen omaksi kuvakseen. Meidän on helppoa nähdä ihminen Jumalan kuvana silloin, kun hän syntyy terveenä, kasvaa, perustaa perheen, tekee työnsä ja lopulta viettää hyvän vanhuuden...
PuheenaiheOhjaajien puheet ja esimerkki voivat jäädä myös koiruuksiin taipuvaisten koltiaisten sydämeen.
MuutMarjo Koskinen ihailee Suomen saaristoa ja haaveilee veneestä.
MielipideKun lähtijä ei kelpaa pastorille
Noin 12 vuotta sitten piipahdimme vaimoni kanssa Itävallassa erään tunnetun pastorin seurakunnassa. Tuon seurakunnan avustustyössä oli tarvetta englantia, saksaa ja...
MuutKari ja Erja Ahlrothin elämäntapa herätti Floridan suomalaisten kiinnostuksen evankeliumiin.
MuutKristitty paperiton poika auttoi maailmanlaajuista huomiota saaneessa pelastusoperaatiossa.
MuutVankilatyö on tärkeä osa Nina Åströmin hengellistä kutsumusta. Viime vuonna avautui uusi mahdollisuus sanoman välittämiseen.
UutisetKirkossakävijät välittävät enemmän seurakunnan teologisesta linjasta kuin sen musiikista, ilmeni yhdysvaltalaisen LifeWay Researchin tekemässä tutkimuksessa.
UutisetNigeriassa kansallinen kirkkojen neuvosto on järjestänyt valtakunnallisen rukoustapahtuman maassa riehuvan, kristittyihin kohdistuvan vainon loppumiseksi.
UutisetMatalista osallistujaluvuista ja jäsenistön ikääntymisestä kärsivässä Englannin kirkossa pohditaan saarnatyylien kirjon lisäämistä jumalanpalvelusten elävöittämiseksi ja kiinnostuksen lisäämiseksi.
UutisetMaailman köyhimpiin kuuluva maa on kärsinyt sisällissodasta ja Ebola-epidemiasta.
UutisetEvankeliointitapahtumista saadaan paras sato, kun seurakunta lähtee kunnolla mukaan.
UutisetParvekkeella, meren rannalla, suorassa radiolähetyksessä, grillijuhlien yhteydessä, takapihalla, tunturissa, nuotion ääressä, omenapuun alla ja purjelaivan kannella, luetteli Kirkkohallituksen viestin...
UutisetViime viikolla järjestetyssä Helsingin huipputapaamisessa katujen varsilla nähtiin myös kristittyjen tervehdyksiä Donald Trumpille ja Vladimir Putinille.
UutisetMeille tulevissa laskuissa on tullut viime kuukausien aikana esille piikki. Me olemme niin lähellä ihmisten arkea diakoniatyössämme, kertoi kirkkoherra Timo Kalaja Hämeenlinna-Vanajan evankelisluteril...
UutisetIloinen kuhina täytti juhlateltan Kihniön Saalemin pihamaalla heinäkuun toisena sunnuntaina seurakunnan jäsenien ja ystävien saapuessa juhlistamaan seurakunnan 60-vuotista taivalta.
Vuonna 1958 per...
UutisetSeurakunnissa maahanmuuttajien runsauden tulisi näkyä myös johtajanimityksissä, asiantuntija sanoo.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja