Rukousta ja rehevää Jeesus-intoilua

TV7:n viikoittaisten rukousohjelmien nimet vaihtuvat sen mukaan, ketkä lähetyksessä kulloinkin palvelevat esirukoilijoina. Olennainen osa ohjelmia ovat katsojien lähettämät rukous- ja kiitosaiheet, joita varten ruudussa näkyvät yhteystiedot. Kuva pastori Heikki Hilvon (oik.) luotsaamasta Isän sydämen sykkeessä -ohjelmasta. Kuva: TV7:n arkisto
TV7:n viikoittaisten rukousohjelmien nimet vaihtuvat sen mukaan, ketkä lähetyksessä kulloinkin palvelevat esirukoilijoina. Olennainen osa ohjelmia ovat katsojien lähettämät rukous- ja kiitosaiheet, joita varten ruudussa näkyvät yhteystiedot. Kuva pastori Heikki Hilvon (oik.) luotsaamasta Isän sydämen sykkeessä -ohjelmasta. Kuva: TV7:n arkisto
Suomen suurimmat rukouskokoukset. Näin rukousohjelmiaan luonnehtii kristillinen TV7-kanava, jonka maanantai- ja torstaiiltojen suorat rukouslähetykset keräävät joka kerta vähintään tuhansia katsojia seuraamaan, kun toiset rukoilevat, ja rukoilemaan samalla ehkä itsekin.

Vaikka katsojamääristä ei ole tutkimustietoa, jotakin näiden ohjelmien suosiosta voi päätellä siitä, että katsojat lähettävät jokaiseen lähetykseen keskimäärin noin 1 500 esirukouspyyntöä. Vuodessa tämä tarkoittaa noin 120 000–140 000 rukousaiheviestin kokonaismäärää.

Viikoittaisten rukousohjelmien lisäksi kanava järjestää noin joka toinen kuukausi erityisen paastoja rukouspäivän, jonka suorassa iltalähetyksessä keskitytään rukoilemaan erityisesti yhteiskunnallisten aiheiden puolesta.

TV7:n rukousohjelmien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja ohjelmista on tullut kanavan kärkisisältöä. Samalla ohjelmat ovat paraatiesimerkki kanavan ekumeenisesta toimintanäystä: lähetyksissä palvelevat esirukoilijat edustavat eri kirkkoja ja seurakuntia, ja lähestymistapa on muutenkin luontevan yhteiskristillinen.

– Koen, että nämä ohjelmat ovat kanavallamme ihan parasta. Myös monet katsojat pitävät rukousohjelmia mieluisimpana sisältönä, Mirja Ojares kertoo.

Ojares johtaa TV7-kanavaperhettä yhdessä miehensä Martti Ojareksen kanssa.

Iso joukko vapaaehtoisia

Radio Dein valtakunnallisessa yleisohjelmistossa rukouslähetyksiä on viikoittain kolme. Lisäksi monissa seurakuntien ja järjestöjen tuottamissa ohjelmissa on lyhyempiä rukousosioita.

Kahdesti viikossa lähetettävä Rukous Suomen puolesta -ohjelma kerää kuuntelijatutkimusten mukaan noin 20 000 kuuntelijaa viikoittain. Perjantai-iltaisin lähetettävällä Sanan ja rukouksen illalla on puolestaan 20 000–30 000 kuuntelijaa ohjelmaa kohden, kanavan varatoimitusjohtaja Lauri Nurminen kertoo.

– Rukousohjelmat ovat olleet suosittuja alusta lähtien, ja olemme saaneet niistä hyvää palautetta; ihmiset kaipaavat selvästi rohkaisua. Eikä ihmisten hätä näytä olevan ainakaan vähentymään päin.

– Dein tavoitteena on pitää esillä evankeliumia, purkaa muureja kristittyjen väliltä ja rohkaista hädässä olevia ihmisiä. Rukousohjelmat sopivat hyvin tähän kokonaisuuteen.

TV7:n arki-iltojen rukousohjelmien konseptiin kuuluu, että studiossa kameran edessä on aina 2–3 esirukoilijan ryhmä tai työpari. Myös Dein rukousohjelmissa rukoillaan tiimeinä. Taustalla näkymättömissä ja kuulumattomissa ahkeroi molemmilla kanavilla parikymmentä vapaaehtoista, jotka vastaanottavat ja järjestävät katsojien ja kuuntelijoiden lähettämiä rukous- ja kiitosaiheita.

– Tänä vuonna meillä on kaksitoista 2–3 esirukoilijan tiimiä. Jotkut heistä ovat ohjelmassa kerran kuukaudessa, jotkut harvemmin, Martti Ojares taustoittaa.

Deissä rukous- ja kiitosaiheiden määriä ei ole tilastoitu.

– Sanan ja rukouksen illan aikana puhelinpäivystäjät ottavat rukousaiheita vastaan lähes tauotta, eivätkä kaikki soittajat edes aina pääse läpi ruuhkahetkinä, Lauri Nurminen kertoo.

Yhteistä ohjelmille on myös se, että katsojia ja kuuntelijoita rohkaistaan osallistumaan rukoukseen kotonaan. Samoin se, että ohjelman aikana tulleista esirukouspyynnöistä vain pieni osa pystytään ottamaan lähetyksessä yksilöidysti esille. Muiden puolesta rukoillaan kollektiivisesti ohjelman lopussa sekä mahdollisuuksien mukaan vielä erikseen myöhemmin.

Viesteissä koko elämä

Ohjelmiin lähetetyissä esirukouspyynnöissä näkyy lähes koko elämän varjojen kirjo. Ihmiset pyytävät rukousta esimerkiksi sairauksien parantumisen, henkisen pahoinvoinnin, työmurheiden ja työpaikan saamisen, parisuhdeongelmien sekä asuntoasioiden järjestymisen puolesta.

– Hyvin paljon tulee esirukouspyyntöjä myös omaisten puolesta. Samoin arviolta joka toinen kerta saamme esirukouspyynnön itsemurhaa hautovalta ihmiseltä, Martti Ojares kertoo.

Riemua tuovat viestit rukousvastauksista, joita niin Deillä kuin TV7:lläkin tulee kymmeniä joka lähetykseen. Niitä myös luetaan ohjelmissa, mikä vahvistaa uskoa siihen, että Jumala toimii.

Ojaresten mieliin on jäänyt tapaus, jossa asumuserossa eläneet mies ja nainen olivat tahollaan katsoneet rukousohjelmaa ja joita Jumala oli ohjelman aikana koskettanut niin, että he päättivät palata yhteen.

– Lähetysten kautta on tullut ihmisiä myös uskoon, Martti Ojares iloitsee.

Toimii mediassa

Ojaresten ja Nurmisen mukaan rukous toimii suorassa televisio- ja radiolähetyksessä erinomaisesti.

– Väitämme, että esirukous toimii televisiossa jopa paremmin kuin seurakunnissa, sillä monille ihmisille kynnys lähettää esirukouspyyntö ohjelmaan on paljon matalampi kuin se, että he itse lähtevät seurakunnan tilaisuuteen, Ojarekset toteavat.

– Myös Viron kanavallamme konsepti on toiminut hyvin. Ruotsissa emme ole sitä vielä kokeilleet.

Lauri Nurmisen mukaan rukoileminen sopii radioon hyvin, kunhan siihen ei kytketä varainhankintaa eikä luvata asioita Jumalan puolesta.

– Esirukouksen tarve on suuri, ja kaikilla ihmisillä ei eri syistä johtuen ole mahdollisuutta päästä rukoiltavaksi seurakuntaan. Haluamme huomioida heitäkin.


Heikki Salmela








Erilaiset linjaukset armolahjoista


Radion ja television rukousohjelmat tarjoavat ikkunoita hyvin erilaisten rukoustyylien maailmaan. TV7:llä osa ohjelmissa palvelevista esirukoilijoista käyttää profetian ja tiedon sanojen armolahjoja ja on omaksunut vahvasti karismaattisen hengellisen sodankäynnin puhetavan.

Seurakuntaelämää sivusta katsovalle satunnaiskatsojalle ilmaisut, kuten ”Minä käsken sinua, silmätulehdus, väistymään”, ”Sokeuden henki, väisty tämän ihmisen elämästä”, ”Kasvain, kuole” ja ”Jeesuksen nimessä puhumme tätä [sähkömagneettista] säteilyä vastaan”, saattavat kuulostaa aika äärimmäisiltä.

Silti kanavaa johtavat Martti ja Mirja Ojares eivät muista saaneensa rukoustyylejä koskevia kriittisiä katsojapalautteita.

– Ohjelmissa palvelevat henkilöt rukoilevat kukin oman tapansa mukaan, eivätkä kaikki ole samanlaisia karismaatikkoja. Uskon, että jokainen katsoja löytää ohjelmista sellaisen, jossa käytetty rukoustyyli herättää luottamusta, Mirja Ojares toteaa.

– Toisaalta tuskassa ja hädässä oleva ihminen ei katso sitä, onko rukoilija luterilainen vai helluntailainen, vaan tärkeintä on, että hänen asiansa puolesta rukoillaan. Ja kun katsoja itse näkee televisiosta, että hänen rukousaiheensa huomioidaan, jo se itsessään koskettaa häntä.

Radio Deissä on periaatteena, että rukousohjelmissa ei käytetä kielilläpuhumisen tai profetian armolahjoja. Kanavan varatoimitusjohtaja Lauri Nurmisen mukaan kyse ei ole kannanotosta näitä armolahjoja vastaan.

– Uskomme, että näiden lahjojen paikka on seurakunnissa, joissa yhteisöjen paimenet voivat koetella niitä. Radiossa kukaan ei voi koetella niitä kuuntelijan puolesta, ja siksi kyseinen periaatteemme on tehty kuuntelijoiden suojaksi, Nurminen avaa.

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan