Retkiretriitissä kuulostellaan itseä ja Jumalaa

- Jumalan täydellisen rakkauden ja hyväksynnän oivaltamisella on ollut suuri vaikutus sekä jumalasuhteeseeni että itsetuntooni, merentutkija Milla Johansson toteaa.
- Jumalan täydellisen rakkauden ja hyväksynnän oivaltamisella on ollut suuri vaikutus sekä jumalasuhteeseeni että itsetuntooni, merentutkija Milla Johansson toteaa.
Kun Milla Johansson oli 13-vuotias, hän lähti uuden ystävänsä houkuttelemana partioon. Myöhemmin partioharrastus jäi, kun Johansson aloitti yliopisto-opiskelut, mutta rakkaus luontoon ja innostus retkeilyyn säilyivät.

Paljasjalkaiselle pääkaupunkiseutulaiselle metsä on rauhoittumisen, levon ja akkujen lataamisen paikka.

– Luonnossa on myös hyvä hiljentyä kuulemaan Luojan ääntä, Milla Johansson toteaa.

Muutama vuosi sitten hänen mielessään alkoi pyöriä ajatus siitä, että hän voisi viedä metsään ihmisiä, jotka eivät sinne yksin osaa tai uskalla lähteä.

Johanssonin hengellinen koti on Minttukirkko-helluntaiseurakunta Vantaalla. Kun yhteisön uusi pastori sitten kyseli, mikä Johanssonista tuntuisi omimmalta tavalta palvella seurakunnassa, tämä heitti vastaukseksi, että voisi vaikka viedä ihmisiä luontoon. Samalla Johansson tunsi itsensä kauhean epähengelliseksi: seurakunnassa palvelemisenhan pitäisi olla sellaista, että julistetaan evankeliumia tai tehdään jotakin muuta ”hengellistä”, hän ajatteli.

Johanssonin yllätykseksi pastori kuitenkin innostui ideasta, ja yhdessä parivaljakko lähti kehittelemään retkiretriittiä.

Tarve arvioida elämää

Varsinkin keski-iässä ihmisillä näyttää olevan tarve pysähtyä arvioimaan elämäänsä, minkä vuoksi erilaiset henkiset kurssit ja tapahtumat ovat suosittuja.

Tähän tarpeeseen minttulaisten ideoima retkiretriitti tarjoaa kristilliseen arvopohjaan perustuvan hiljentymis- ja mietiskelymahdollisuuden. Retriittiä ei ole suunnattu vain kristityille vaan tarkoitus on tarjota kaikille ihmisille mahdollisuus itsensä ja Jumalan kohtaamiseen.

Viime keväänä Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitsevassa Nuuksion kansallispuistossa järjestettyä ensimmäistä retriittiä Milla Johansson valmisteli kiertämällä suunnitellun reitin.

– Aurinko paistoi, ja nautin täydestä sydämestäni. Silloin tajusin, että minähän palvelen Jumalaa ja se on vieläpä näin hauskaa.

Retriitti on yksilötapahtuma. Siellä ei ole opetusta eikä tiukkaa ohjelmaa. Hiljaisuuden retriittien mallia noudattaen retkiretriitissä pyritään siihen, että päivän aikana ei keskustella muiden osallistujien kanssa vaan jokaisella on mahdollisuus rauhoittua omien ajatustensa kanssa, kuulostella omaa jaksamistaan, pohtia omaa elämäänsä ja latautua sekä rukoilla.

– Annamme Luojalle tilaa puhua jokaiselle henkilökohtaisesti hänen luomansa luonnon kautta. Silloin se, mitä ihmiset saavat retriitistä, ei tule meiltä vaan Jumalalta. Siinä on jotakin vapauttavaa. Me järjestämme vain puitteet, joissa Jumala pääsee toimimaan.

Opetuslapseuskoulu muutti jumalasuhdetta

Merentutkijana työskentelevä Johansson on retkeillyt myös kaukaisemmissa paikoissa.

Hän on osallistunut kahdesti Etelämanner-retkikuntaan ja viettänyt pari kuukautta suomalaisella Etelämanner-asemalla tutkien jäätikköä, sääoloja ja lumen ominaisuuksia. Johansson on ollut mukana myös laivoilla tehdyillä tutkimusmatkoilla Itämerellä, Grönlanninmerellä ja Weddellinmerellä Etelämantereen alueella.

Tämän lisäksi merentutkija on päässyt harjoittamaan retkeilytaitojaan Uudessa-Seelannissa, jossa hän muutama vuosi sitten osallistui tunnustustenvälisen Youth With A Mission -järjestön opetuslapseuskouluun, ensin oppilaana ja sitten apuohjaajana.

– Olin vähän turhautunut elämän tarkoituksettomuuteen ja siihen, että en tiennyt, miten olla kunnon kristitty. Haaveilin, että voisin sellaisessa intensiivisessä koulussa oppia palvelemaan Jumalaa ja olemaan sellainen kuin Jumala tahtoo.

Palvelunäkyä enemmän opetuslapseuskouluissa muuttui kuitenkin Johanssonin jumalasuhde.

Lapsesta lähtien uskossa ollut helluntaikodin kasvatti löysi aiempaa paljon läheisemmän yhteyden Jumalaan rakastavana Isänä, joka hyväksyy hänet hänen puutteistaan huolimatta ja vieläpä pitää hänestä kaikkine puutteinensa.

– Aiemmin Jumala oli jotenkin etäinen, rukoileminen oli vaikeaa, enkä todellakaan osannut ajatella, että osaisin kuulla Jumalan ääntä. Nykyään voin sanoa kuulevani Jumalan ääntä ja käyn hänen kanssaan keskusteluja. Rukoilemisestakin on tullut pakonomaisen suorittamisen sijaan laatuajan viettämistä Isän seurassa, Johansson iloitsee.

Jumala ei ole isäntä vaan Isä

Jumalan täydellisen rakkauden ja hyväksynnän oivaltamisella on ollut suuri vaikutus myös Johanssonin itsetuntoon.

– Olen oikeastaan koko elämäni tottunut siihen, että hyväksyntä pitää ansaita. Olen ajatellut, että olemalla hyödyllinen, käyttäytymällä kiltisti sekä tekemällä jotakin merkittävää saan ihmiset pitämään itsestäni. Ja Jumalan myös.

– Sen vuoksi oli mullistavaa oikeasti tajuta, että Jumala ei vaadi minulta mitään. Sen myötä aloin ajatella, että kenties ihmisetkin hyväksyvät minut riippumatta siitä, osaanko “olla oikein”.

Johansson ymmärsi, ettei Jumala ole isäntä, jota tarvitsee palvella, vaan Isä, joka rakastaa häntä omana lapsenaan.

– Tajusin, ettei mikään, mitä teen tai jätän tekemättä, voi vähentää eikä lisätä Jumalan rakkautta tippaakaan. Jeesus teki jo kaiken, mitä tarvitsi tehdä.

Nyt kun Johansson tietää, että epäonnistuminen ei vie häneltä Jumalan rakkautta, hän uskaltaa ottaa riskejä epäonnistua.

– Sen myötä elämästäni on tullut vapaampaa. En enää itsekään vaadi itseltäni niin paljon kuin aiemmin.

”Nälkäähän se luonnon kaipuukin on”

Luonnossa Milla Johanssonia viehättää erityisesti se, että siellä saa tuntea itsensä pieneksi ja Jumalalla on siellä tilaa puhua.

– Luonto ei tarvitse suorituksiani. Arkielämä vaatii usein sellaista niin paljon: työssä on saatava jatkuvasti tulosta aikaiseksi, ihmissuhteissa on onnistuttava ja lisäksi on pyrittävä olemaan viisas, kaunis, menestynyt ja kaikkea sellaista. Luonnon keskellä minun ei tarvitse olla mitään erityistä, voin vain ottaa vastaan ja nauttia esimerkiksi metsän ja meren kauneudesta, kokenut retkeilijä sanoo.

Luonnon monimuotoisuus kertoo merentutkijalle myös paljon Jumalasta, Luojasta.

– Metsässä jokainen pieni yksityiskohta on täydellisesti paikallaan, ja niitä yksityiskohtia on lukemattomia. Jokainen kasvi, hyönteinen ja pienenpieni solu toimii täydellisen tarkoituksenmukaisesti.

Johansson on huomannut, että monet ihmiset kaipaavat jollakin tavalla luontoon.

Varsinkin isoimmissa kaupungeissa asuu paljon ihmisiä, jotka aiemmin ovat tottuneet elämään lähempänä luontoa, mutta kynnys lähteä tutustumaan kaupunkiseudun metsiin yksin voi olla korkea. Luontoon suuntautuvan retriitin yksi mahdollisuus on näin tavoittaa myös uusia kaupunkilaisia.

– On upeaa, että voin olla järjestämässä ihmisille mahdollisuutta lähteä luontoon ja siten ruokkia nälkäisiä sillä, mitä minulla on. Nälkäähän se luonnon kaipuukin tavallaan on, Johansson toteaa. Seuraava retkiretriitti järjestetään ensi lauantaina. Koko päivän kestävään retkeen sisältyy kävelyn lisäksi lounas- ja kahvitauko nuotiolla, pari lyhyttä virikepuhetta sekä mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun ohjaajien kanssa.

Retkiretriitin mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella , puh. 050 306 0404.


Kuka

Milla Johansson
» opiskellut fysiikkaa ja väitellyt vuonna 2014 tohtoriksi fysikaalisesta meritieteestä
» työskentelee merentutkijana
» kuuluu vantaalaiseen Minttukirkko-seurakuntaan
» harrastaa liikuntaa, luonnossa liikkumista eri tavoin, melomista, kirjoittamista sekä matkustelua


Marika Anttila

Lukijalta
34/2016Sateet

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan