Nuorisotyössä uuden alun kesä - Pienten lisäksi keskikokoisissakin seurakunnissa on ilmennyt vaikeuksia nuorisotyön starttaamisessa

Anssi Tiittanen 

Helluntaiseurakuntien nuorisotyövaliokunnan puheenjohtaja, IK-opiston kampuspastori Timo Raassina ei katso, että koronan vuoksi nuorisotyössä olisi syntynyt niin sanottuja menetettyjä ikäluokkia. 

– Hyvää on ollut se, että Fifteen-leirit ovat toteutuneet viime kesinä tavalla tai toisella. Se on ollut selvästi pelastava tekijä. 

Alkava kesä on koronapandemian jälkeen ensimmäinen ”ehjä kesä”, jolloin valtakunnallisen nuorisotyön tärkeä kolmikko, eli Fifteen-leirit, Juhannuskonferenssi ja nuorisotapahtuma YC, ovat toteutumassa. 

Suurtapahtumien peruuntuminen kahtena vuotena on synnyttänyt kentällä huolipuhetta ikäluokista, joilla ei ole ollut mahdollisuutta kokea tärkeässä ikävaiheessa omaa ”superkesäänsä”.

 

 

   Nyt korjataan satoa siitä, mitä tehtiin kymmenen vuotta sitten.

 

Helluntaiseurakuntien nuorisotyön valiokunta teki viime vuoden lopulla kartoituksen työn tilasta. 

Kyselyyn vastasi 53 seurakuntaa, joista 43:ssa nuorisotyölle on nimetty vastuuhenkilö. Vastausten perusteella Suomen helluntaiseurakunnissa on nykyisin 31 palkattua ja 12 oman toimen ohella toimivaa nuorisotyöntekijää. 

Valtaosassa seurakuntia nuoria tavoitetaan säännöllisesti 10–50 henkilön verran. Vastanneiden seurakuntien säännöllisen nuorisotyön piirissä on yhteensä arviolta 1 600 nuorta. 

Muutaman kerran vuodessa kokoontuva nuorisotyövaliokunta koostuu maakunnallisista edustajista ja helluntaiseurakuntien valtakunnallisten yhdistysten nuorisotyövastaavista. 

Valiokunnan ja siitä muodostettavien työryhmien tehtäviin kuuluu muun muassa Fifteen-toiminnan koordinointi sekä suurtapahtumien nuorten ohjelman muodostaminen. 

 

Turun helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijän ja Varsinais-Suomen alueen valiokuntaedustajan Ville Anttilan mukaan 15–18-vuotiaat lukioikäiset nuoret ovat pysyneet kohtuullisen hyvin kyydissä nuorisotyössä, vaikka välillä toimintaa on jouduttu ajamaan alas. 

– Mutta ne, jotka olivat jo jäämässä pois koronan alkaessa, siitä ikäluokasta on selvästi valumaa pois, Anttila arvioi. 

Anttilan huolen kohteena ovat nyt pikemminkin parikymppiset nuoret aikuiset, joiden saavuttaminen on haasteellista. 

– Moni opiskelee ja tekee töitä viikonloppuisin. He ovat jo kasvaneet nuorteniltojen maailmasta ulos. 

Myös Timo Raassina katsoo, että on realistista odottaa yläkoulu- ja lukioikäisten nuorten tulevan esimerkiksi Juhannuskonferenssiin tavalliseen tapaan sankoin joukoin, mutta vanhempien nuorten kanssa tilanne voi olla jo toinen. 

– Erkaantumista on tapahtunut.

 

 

      Teini-ikäisten sijaan parikymppisten

      nuorten tilanne huolestuttaa.

 

Timo Raassina pitää rohkaisevana sitä, että viime vuosina niin palkattujen kuin vapaaehtoisten nuorisotyöntekijöiden yhteys on parantunut. 

– On kiitollinen olo siitä, että tätä porukkaa on. Haasteena on monen jaksaminen. Monella paikkakunnalla on pastorinvaihdoksia menossa ja nuorisotyöntekijä saattaa hoitaa laajastikin seurakuntaa, Raassina kuvailee. 

Se, että joiltakin osin työn käynnistäminen tai ylläpitäminen on vaikeaa, kertoo Ville Anttilan mukaan pohjimmiltaan siitä, että uusiin vastuuhenkilöihin ei ole takavuosina panostettu riittävästi. 

– Nyt korjataan satoa siitä, mitä tehtiin kymmenen vuotta sitten. Isoveljistä ja -siskoista on pulaa. Tarvitaan niitä, jotka kulkevat rinnalla ja kasvattavat. 

– Joillakin kyse voi olla solujohtajuudesta, joillakin vain nuortenilloissa olemisesta ja vaikka kyyditsemisestä. 

 

Nuorisotyön käynnistäminen ei edelleenkään vaadi ihmeitä, pastorit toteavat. 

– Kaikenlaiset seurakunnat voivat tehdä nuorisotyötä. Ei työn tarvitse olla heti isoa ja tapahtumakeskeistä, vaan pienen porukan kesken tapahtuvaa, Timo Raassina rohkaisee. 

– Tärkeintä on, että nuori tuntee kuuluvansa joukkoon. Muut asiat tulevat siinä mukana. 

Ville Anttilan mukaan nuorisotyö saattaa lähteä vain siitä, että joku saa idean solusta, kerhosta tai nuortenillasta. 

– Välttämättä tätä ei nähdä seurakunnan johdossa. Ihan tavallisten seurakuntalaisten aktiivisuus on tärkeää. 

 

 

 

Nuorisotyötä tekevät seurakunnat jo vähemmistö 

Vain kolmannes Suomen helluntaiseurakunnista tekee tällä hetkellä nuorisotyötä, helluntaiseurakuntien nuorisotyövaliokunnan maaliskuisessa uutiskirjeessä murehditaan. 

– Iso rukousaihe ovat ne seurakunnat, jotka avoimesti kertoivat, että nuorisotyötä ei tällä hetkellä ole. Kyseessä ei ole ainoastaan pienten seurakuntien haaste, vaan myös useammat keskisuuret seurakunnat ovat nuorisotyön jälleenrakennusvaiheessa. 

Valiokunnan mukaan seurakunta, jolla ei ole nuorisotyötä, ”voisi lähteä liikkeelle siitä, että vanhimmisto ottaa asian yhteiseksi rukousaiheeksi”. 

– Jonkin ajan kuluttua rukousta voisi laajentaa myös vanhimmiston ulkopuolelle. Tätä seuraava vaihe voisi olla se, että vanhimmisto pyytää Jumalaa johdattamaan, josko vaikka seurakunnan keskeltä löytyisi sopiva pariskunta tai henkilö, ketä Jumala on johdattamassa aloittamaan nuorisotyötä. 

Valtakunnallinen näky nuorisotyöstä on valiokunnan mukaan jo esimerkiksi säännöllisesti kokoontuva paikallinen pienryhmä. 

– Nuori tarvitsee paikan ja ajan kohtaamiselle ja kasvulle. 

(AT)

 



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan