NiceDesign rakentaa naisten välistä yhteyttä

- Haluamme rohkaista naisia tekemään elämän valintojaan siten kuin he kokevat Jumalan heitä johdattavan, ei niinkään ulkopuolisten paineiden, mielipiteiden tai vanhojen tottumusten mukaan, Heini Rekola sanoo. Kuva: Janne Ylitalo
- Haluamme rohkaista naisia tekemään elämän valintojaan siten kuin he kokevat Jumalan heitä johdattavan, ei niinkään ulkopuolisten paineiden, mielipiteiden tai vanhojen tottumusten mukaan, Heini Rekola sanoo. Kuva: Janne Ylitalo
Nuorille ja nuorille aikuisille naisille suunnattu tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa Jyväskylän helluntaiseurakunnassa: NiceDesignin 20. kerta ja samalla 10-vuotisjuhla on aivan ovella.

– Näiden vuosien aikana on tietysti ollut monenlaisia vaiheita, mutta Jumalan uskollisuus sekä tapahtumista saatu palaute on innostanut, rohkaissut jatkamaan, kannustanut kehittämään sisältöjä ja antanut ideoita, NiceDesign-tiimissä alusta lähtien toiminut Heini Rekola kertoo.

– Olemme olleet ällistyneitä siitä, että saamme olla mukana tekemässä tätä työtä, jota Jumala on siunannut ja vienyt eteenpäin. On ollut rohkaisevaa kuulla ja nähdä, miten Jumala on NiceDesign-päivien aikana koskettanut naisia.

Yksi Rekolan mieleen erityisesti jäänyt palaute tuli erään osallistujan mieheltä. Tämä oli kysellyt, eikö NiceDesign voisi olla vähän useammin, kun vaimo tulee sieltä aina niin voimaantuneena takaisin.

Tilaa kaikenlaisille naisille

NiceDesign sai alkunsa keväällä 2007, kun muutamat Jyväskylän helluntaiseurakuntaan kuuluvat vähän yli parikymppiset naiset kokivat tahoillaan, että nuorten naisten työlle olisi tarvetta.

– Osalla meistä omat prosessimme vaikuttivat varmasti siihen, että halusimme muidenkin saavan eväitä ja työkaluja omaan elämään. Lisäksi seurakunnassamme oli juuri järjestetty miestenpäivä, ja ajattelimme naistenkin tarvitsevan oman paikkansa ja aikansa, Heini Rekola valottaa tapahtuman alkujuuria.

NiceDesignin tavoitteena on vahvistaa naisia ja varustaa heitä elämään omalla paikallaan omannäköistään elämää.

– Jumala on luonut meistä naisista hurjan monenlaisia. Yhtä lailla voimme rakastaa  kakkujen leipomista kuin huonekalujen rakentamista, olla osa jalkapallojoukkuetta tai kuoroa, tykätä vaeltamisesta, pyykkäämisestä tai benjihypyistä.

– Usein kuitenkin stereotyyppiset käsitykset ohjaavat omaa olemistamme, elämistämme ja palvelemistamme naisina. Tavoitteemme on, että NiceDesignissa on tilaa kaikille naisille. Emme ruoki turhia stereotypioita, jotka eivät ole aina niin raamatullisiakaan.

Vaikka varsinainen kohderyhmä ovat nuoret ja nuoret aikuiset kristityt naiset, tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki naiset.

– NiceDesign on matalan kynnyksen paikka, joten mukaan voi hyvin kutsua myös ei-kristittyjä. Päivään osallistuu yleensä noin 150 naista, mikä on maksimimäärä, jonka pystymme nykyisessä seurakuntarakennuksessa ruokkimaan. Eniten on 20–30-vuotiaita osallistujia, mutta yli 30-vuotiaiden määrä on koko ajan lisääntynyt. Olemmehan me tekijät itsekin vanhentuneet tässä mukana, Rekola toteaa.

Tarinat kiinnostavat

NiceDesign-tapahtumilla on aina jokin teema, kuten identiteetti, kutsumus ja ihmissuhteet. Teemojen alta valitaan vielä jokin pienempi kokonaisuus. Päivä koostuu opetuksesta, tarinoista, ylistyksestä, rukouksesta, rukouspalvelusta, ruoasta ja yllätyksistä. Lisäksi mukana on esimerkiksi musiikkia, paneelikeskusteluja, kanavia, yhteistä tekemistä, ryhmäkeskusteluja, kädentaitoja, hemmottelua, kehonhuoltoa tai vapaa-ajan pisteitä.

NiceDesignissa pohditaan paljon omaa elämää ja identiteettiä, mutta muuta maailmaakaan ei ole unohdettu. Viime vuosina päivään on liitetty myös tilaisuus auttaa.

– Olemme keränneet esimerkiksi hygieniatuotteita ensi- ja turvakotien asukkaille sekä maahanmuuttajanaisille tai vaatteita turvapaikanhakijoille.

Henkilökohtaiset tarinat ovat olleet NiceDesignin pidetyimpiä elementtejä. Niiden idea on jakaa omaa elämää ja tuoda opetuksen rinnalle elämänmakua.

– Kannustamme aina tarinoiden kertojia olemaan rohkeita ja kertomaan tarinansa kaikkine vivahteineen. Tarinat antavat ajateltavaa ja näkökulmia yksittäisiin elämäntilanteisiin, Rekola toteaa.

Aiheeltaan mieliinpainuvin on Rekolan mielestä ollut kahdesti toteutettu Holy and Hot -päivä.

– Päivien teemana on ollut seksuaalisuus, ja ne ovat vetäneet molemmilla kerroilla tapahtuman täyteen porukkaa. Olemme saaneet niistä paljon hyvää palautetta. Opettajat ovat olleet taitavia ja puhuneet aiheesta avoimesti.

Monenlaisia paineita

Erityisopettajana yläkoulussa ja lukiossa työskentelevällä Rekolalla on arjen kosketuspintaa tämän päivän nuorten elämään.

– Monet tytöt ja nuoret naiset voivat tosi hyvin. Heillä on ollut hyvä kasvualusta: vanhemmat ovat tiedostaneet merkityksensä tyttöjen hyvän itsetunnon ja myönteisen minäkuvan rakentajana. Elämässä on ollut myös muita hyviä ihmissuhteita ja mahdollisuuksia vaikkapa harrastaa ja saada sitä kautta onnistumisen kokemuksia ja rakennuspalikoita myönteiseen minäkuvaan ja vahvaan itsetuntoon.

Samalla haasteitakin on paljon.

– Jo nuoresta tytöstä lähtien on paineita pärjätä jokaisella elämän osa-alueella: on hoidettava koulu, urheiltava, syötävä oikein ja löydettävä oma tyyli, tapa sekä polku.

Lisäksi nykyään on paljon monimutkaisia perhekuvioita, ja monen tytön elämässä isä ei ole kovin tiiviisti tai lainkaan läsnä.

Sosiaalisella medialla on silläkin oma jälkensä, mikä voi pahimmillaan olla hyvin kuormittavaa kasvavalle tytölle.

– Sosiaalinen media muokkaa ajatusmaailmaa salakavalasti. Se antaa aika usein muokatun ja tuunatun kuvan toisista ihmisistä ja heidän elämästään.

– Kuitenkin vain rakkaudessa ja armon keskellä meillä on mahdollista kasvaa Jumalan naisina.

Tiimin merkitys on suuri

NiceDesign on alusta loppuun tiimityötä. Kaikki tiimin seitsemän jäsentä tuovat yhteiseen pottiin erilaisia näkökulmia, ajatuksia ja ideoita. Näin naisia päästään palvelemaan monipuolisella ja avaralla otteella.

– Olen superkiitollinen upeasta tiimistämme, jossa saan palvella – unohtamatta keittiöväkeä, somistajia, mainosmateriaalista vastaavia, valokuvaajia, tykittäjiä ja monia muita tärkeitä tekijöitä, Rekola kiittelee.

Naisille suunnatussa päivässä ahertaa myös joukko miehiä.

– Miehet ovat palvelleet muun muassa keittiössä jo monen monta vuotta valmistaen naisille ravintolatason ruokaa.

Kymmenessä vuodessa toiminta on muuttunut suunnitelmallisemmaksi. Myös tiimin yhteyttä on vaalittu entistä enemmän.

– Olemme ajatelleet, että NiceDesignin kannalta on tärkeää rakentaa yhteyttä tiimissä ja jakaa omaa elämää toinen toisillemme, eikä pelkästään tehdä töitä yhdessä.

Tiimi on osallistunut yhdessä myös naisten konferensseihin.

– Ne ovat olleet huippureissuja, joilta olemme saaneet paitsi itsellemme myös paljon ideoita omaan työhömme. Toisaalta vierailuilla on tullut rohkaistunut fiiliskin: teemme jo monia juttuja ihan hyvin, Rekola toteaa.

Kopiointi ei kannata

Niitä, jotka miettivät jonkinlaisen naistyön käynnistämistä omassa seurakunnassaan, Rekola rohkaisee etsimään omanlaista tapaa tavoittaa naisia. Ei toistamaan jotakin, mitä aiemmin on tehty tai tekemään jotakin, mikä joskus toimi tai toimii jossakin muualla.

– Kannattaa miettiä, ketä halutaan tavoittaa, ja sitä, millä tavoin ja millaisella sisällöllä se parhaiten onnistuu.

Myös jo meneillään olevan työn arviointi ja suunnan tarkistaminen on sekin aika ajoin paikallaan.

Rekolan mielestä tärkeää on myös naiskuvan pitäminen avarana.

– Jos naisia yritetään sulloa johonkin ahtaaseen muottiin, se karkottaa varmasti osan heistä.

Parhaimmillaan ajatusten ja kokemusten jakaminen toisten naisten kanssa voi olla voimaannuttavaa.

– Kun kokoonnutaan naisten kesken, ilmapiiri on usein vapautunut ja aroista sekä vaikeistakin asioista voidaan puhua suoraan.


Seuraava NiceDesign-päivä järjestetään 1. huhtikuuta. Lisätietoa osoitteesta www.jklhelluntaisrk.fi.





Kuka

Heini Rekola
» kasvatustieteen maisteri
» työskentelee erityisopettajana yläkoulussa ja lukiossa
» kuuluu Jyväskylän helluntaiseurakuntaan, jossa palvelee NiceDesign -tiimin johtajana ja seurakuntaneuvoston jäsenenä
» harrastaa lukemista ja liikkumista


Marika Anttila

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan