Missiona Tel Avivin nuhjuiset kulmat

Shlomi Nachum rukoili 6. marraskuuta remontin keskellä kadulta tulleen nuoren huumeidenkäyttäjän puolesta. Sen jälkeen nuori mies ohjattiin hengelliseen hoitokotiin. Kuva: Markus Rantanen
Shlomi Nachum rukoili 6. marraskuuta remontin keskellä kadulta tulleen nuoren huumeidenkäyttäjän puolesta. Sen jälkeen nuori mies ohjattiin hengelliseen hoitokotiin. Kuva: Markus Rantanen

Kapean liiketilan alakerrassa muu­tama ihminen lusikoi keittoa. Ruokailijat näyt­tävät nuupahtaneilta likaisissa vaatteissaan. Kadulta astuu si­sään keski-ikäinen, huomiota he­rättävän laiha nainen.

 

Israelissa, Tel Avivin vanhan bussiaseman kulmilla sijaitseva kahvila, Beit Tamhui, on vapaas­ti suomennettuna köyhien koti. Kahvilassa ruokitaan ja vaatete­taan päivittäin narkomaaneja ja prostituoituja. Kuukaudessa asi­akkaita kertyy 1 000–1 100.

 

Tänä syksynä kahvilaa on re­montoitu, jotta se voisi palvella lohdutonta ympäristöään yhä pa­remmin.

 

– Haluaisimme pidentää auki­oloaikoja 24 tuntiin ja käyttää ylä­kertaa uusien uskovien hengel­liseen opettamiseen. Kerran vii­kossa ei riitä, toteaa evankelista Shlomi Nachum, yksi Beit Tam­huin vetäjistä.

 

 

Sisällä ja kadulla

Muutaman vuoden toiminutta kahvilaa pyörittävät eri kristillis­ten järjestöjen ja parin messiaani­sen seurakunnan vapaaehtoiset, kukin tiimi eri päivinä.

 

Paikan missio ei rajoitu seini­en sisälle, vaan ihmisiä kohda­taan myös kaduilla. Siellä keskus­telukumppaneiksi päätyy paitsi kadun kansaa myös uskonnolli­sia juutalaisia, joita pyörii bordel­lialueella iltaisin.

 

– Emme mene heidän alueil­leen, mutta he tulevat meidän luoksemme, Nachum iloitsee.

 

Remontin aikana sama on to­teutunut yllättäen toisenkin kan­sanryhmän kohdalla, kun raken­nustöihin palkattiin arabeja Län­sirannalta.

 

– He olivat yläkerrassa töissä ja katsoivat shokissa, kun palve­limme alakerrassa ihmisiä ja ylis­timme Jumalaa, remontissa aut­tava puolanjuutalainen Bartek kuvailee.

 

– He eivät olleet ikinä nähneet sellaista. Se oli heille ensimmäi­nen kosketus Jumalaan ja Jeesuk­seen.

 

 

Todistajat painekattilassa

Vaikeampi osuus todistamista oli se, kun työmaalta alkoi hävitä parhaita työkaluja ja rahaa. Bartek halusi kysyä arabityömiehiltä var­kauksista mutta koki, että Jumala kielsi sen. Hän uskoo, että uskovi­en kärsivällisyys oli miehille vah­va todistus.

 

Työtiimissä on koettu remon­tin aikana hengellistä painostus­ta, joka tuntuu liittyvän paikan luonteeseen. Kahvila sijaitsee kahden bordellin välissä, ja usein vastustus on realisoitunut erilai­sissa käytännön asioissa. Remon­tin piti esimerkiksi valmistua pal­jon nopeammin, ja noin 14 000 euron budjetti kasvoi lopulta noin 35 000 euroon. Töitä on jäljellä edelleen.

 

– Tarvitsemme rukousta, sillä tämä on hengellistä taistelua, Bar­tek toteaa.

 

Hän tuntee hyvin seudun on­gelmat, sillä on itse entinen huu­meidenkäyttäjä ja asuu tällä het­kellä kahvilatyömaalla. Hänen mukaansa aluetta kansoittavat narkomaanit ja parhaat päivänsä nähneet prostituoidut tietävät it­sekin olevansa pahassa jamassa.

 

– He eivät ole vain kodittomia vaan myös toivottomia, Bartek sa­noo.

 

Useat kahvilan asiakkaat tun­tevat, että Jumala on heistä kau­kana, eikä moni ole valmis luopu­maan huumeista. Jotkut kuiten­kin kääntyvät Jeesuksen puoleen. Näin on käynyt jopa kesken re­montin.

 

– Ilman Jumalaa emme voi tehdä mitään. Voin todistaa, ru­koilla ja muistuttaa asioista, mut­ta en voi muuttaa toisen miel­tä. Se on Pyhän Hengen tehtävä, Bartek toteaa.

 

 

Jumala toimii

Yleinen ilmapiiri katuevankeli­ointia kohtaan Tel Avivissa on muuttunut. Ihmiset ovat nyt pa­remmin kuulolla ja valmiimpia keskustelemaan.

 

– Monet ihmiset ovat avoimia. Saamme myös selittää Raamat­tua, profetioita ja Jumalan lupa­uksia, Shlomi Nachum kertoo.

 

– Usein seurakunnissa on joka kerta 5–6 uutta ihmistä. Tätä en ole ennen nähnyt. Me emme tuo heitä. Yritämme vain kertoa evan­keliumia, ja Jumala toimii.

 

Kokenut evankelista on huo­mannut uudenlaista avoimutta myös arabimuslimeissa, joita Ju­malan rakkaus vetää välillä kah­vilaankin.

 

Nachum näkee, että Israelissa herätys kuplii pinnan alla ja ete­nee kohti tilannetta, jossa ”jokai­sessa talossa on vakooja” eli joku Jeesukseen uskova. Samalla hän tähdentää opetuksen tarvetta. Beit Tamhuillakin on tiivis yh-teys 6–7:ään Israelissa toimivaan huumevieroituskeskukseen, joi­hin kaduilla uskoon tulleita nar­komaaneja ohjataan kasvamaan.

 

 

Ruut Ahonen




46/2018

UutisetAnnika Puro-Aho elää kutsumustaan todeksi kahden perustamansa firman kautta.
PääkirjoitusElämme poikkeuksellisen voimakkaasti ja nopeasti muuttuvassa ajassa. Lainsäädännön muutokset haastavat seurakuntaa, yksit­täisiä kristittyjä ja kristillistä arvomaailmaa. Uskonnonvapauslain tulkinn...
Miten onVuosikymmenten ajan suomalaiset kris­tityt ovat olleet vahvoja Israelin ystäviä yli kirkkokuntarajojen.
Israel-asiantuntija, pastori Harri Kröger, mikä on mielestäsi merki...
MuutDolar One eli Seth Vano kohtaa nuoret kuulijansa kouluissa, vankiloissa ja rannoilla.
UutisetRuokaa jakaessa tuntee olevansa lähellä ihmistä arjen tasolla.
UutisetLähes 40 ihmistä osallistui IK-opiston kaksipäiväiselle lyhytkurssille pyhäinpäiväviikonloppuna Helsingissä.
UutisetProstituoituja ja huumeriippuvaisia tavoittava kahvila remontoidaan katutyön tehostamiseksi.
KolumniJaoin hiljattain kotiseurakunnassani joitakin ajatuksia jumalasuh­teesta. Sen jälkeen ole päässyt niistä mietteistä juurikaan eteen­päin. En ole mikään onnistunut suhdeasiantuntija – päinvas...
UutisetKahdeksankymppinen seurakunta panostaa lapsi- ja solutyöhön ja juhlistaa merkkipäiväänsä konserteilla ja juhlatilaisuuksilla.
PikavisiittiErämiehen pöydässä tarjoillaan talvella itse pyydettyä riistaa.
MielipidePetri Mäkilä kirjoittaa Ristin Voi­tossa (RV 43) otsikolla ”Raama­tun arvovallasta on kysymys”. Kir­joitus pitäisi julkaista jokaisessa Ristin Voitto -lehdessä seuraavien kuukausien aikana,...
MielipideJuhani Happonen kirjoittaa Ris­tin Voiton (RV 43) Lukijalta-pals­talla otsikolla ”Tarvitsemme pää­toimista koulutyöntekijää”. Kir­joituksessaan hän ehdottaa Kari Korhosen palkkaamista heräty...
MielipideSyksyn Ristin Voitto -lehdissä on esitetty huolta Suomen hel­luntaiseurakuntien väkikadosta. Kuu­lun itse nelikymppisten sukupol­veen, jonka edustajia näkyy vain harvoin seurakuntien tilais...
MuutMusiikkimaailman sykkeestä, päihteistä ja rahasta ei löytynyt tyydytystä ja tarkoitusta elämään.
MuutBibliodraama kutsuu osallistujat astumaan Raamatun kertomukseen ja eläytymään sen ihmisten osaan.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan