Kotimaantyö jatkuu Hyvä Sanoma -toimintana – Helluntaikirkon ja HS ry:n yhdistymishanke sinetöitymässä

Hyvä Sanoma ry:n yhdistyessä Suomen Helluntaikirkkoon yhdistyksen aiemmin koordinoimat toiminnot jatkuvat ennallaan. Kuvassa koulutyöntekijä Marjo Hegli pitämässä oppituntia lähetystyöstä. (Ville Saarni)
Hyvä Sanoma ry:n yhdistyessä Suomen Helluntaikirkkoon yhdistyksen aiemmin koordinoimat toiminnot jatkuvat ennallaan. Kuvassa koulutyöntekijä Marjo Hegli pitämässä oppituntia lähetystyöstä. (Ville Saarni)

Suomen Helluntaikirkon ja Hyvä Sanoma ry:n yhdistymishanke vaati vielä yhden hyväksymiskierroksen.

 

Helluntaiseurakuntien kotimaantyön yhdistys Hyvä Sanoma ry on yhdistymässä Suomen Helluntaikirkkoon (SHK). Ratkaisu ollaan sinetöimässä 19. marraskuuta SHK:n syyskokouksessa Kuopiossa.  

SHK:n puheenjohtaja Helena Korhonen painottaa, että aiemmin Hyvä Sanoma ry:n (HS) koordinoima toiminta jatkuu entisenlaisena.

 

 

      "Prosessin tarkoitus on levittää näkyä evankelioinnista. "

 

– Hyvä Sanoma -toiminta on koko herätysliikkeemme toimintaa. Sopimuksen mukaan se palvelee jatkossakin kaikkia helluntaiseurakuntia riippumatta seurakunnan järjestäytymismuodosta. 

Muutos taustayhteisössä ei näy merkittävästi yleisölle. HS:n logoa käytetään yhä toiminnan, kuten koulupalvelun, vankilatyön ja vammaistyön, yhteydessä. Hyvä Sanoma ry:n vakituisessa työsuhteessa työskentelevät työntekijät siirtyvät SHK:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä. 

 

Prosessin aikana Hyvä Sanoma ry:n hallituksen puheenjohtajana toimineen Petri Harjulan mukaan kriittistä palautetta hankkeesta on tullut seurakunnilta vain vähän. 

– Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista ja rakentavaa. Kriittinen palaute on vähentynyt sen myötä, kun tieto asiasta on lisääntynyt.  

– Tämän prosessin tarkoitus on levittää evankelioinnin näkyä tehokkaammin seurakuntien keskuuteen. Lisäksi monet Hyvä Sanoma -toiminnot voivat kehittyä ja vahvistua Helluntaikirkon työkaluina, Harjula arvioi. 

 

Yhdistymisessä lienee joka tapauksessa kyse Suomen helluntaiherätyksen historian suurimmasta hallinnollisesta muutoksesta. 

Vuosikymmenien ajan toiminut Vapaa Sisälähetys ry muuttui Hyvä Sanoma ry:ksi vuonna 2008 yhdistyessään samalla Ristin Voitto ry:n kanssa. Nyt uuden yhdistymisen myötä Helluntaikirkosta tulee muun muassa Ristin Voitto -lehteä julkaisevan kustannusyhtiö Aikamedian pääomistaja. 

HS:n ja SHK:n yhdistymishanke vaati kesällä ja syksyllä uuden selvittävän keskustelukierroksen, kun Aikamedia käynnisti tunnusteluja liiketoiminnan laajentamisesta hoito- ja hoivapalveluihin. Suunnitelmissa on perustaa tytäryhtiö uusia toimintoja varten. 

Tieto uusista suunnitelmista tuli SHK:lle kesällä yllätyksenä. 

– Esitimme yhtiön vuosikokouksen alla Aikamedialle toivomuksen, ettei uusia toimintoja käynnistettäisi yhdistymishankkeen ollessa kesken. Aikamedia on kunnioittanut toivomustamme, ja olemme siitä kiitollisia, Helena Korhonen sanoo. 

Aikamedian suunnitelmien vuoksi SHK:n hallitus lähetti sopimusluonnoksen vielä yhdelle kyselykierrokselle seurakuntiin ennen yhdistymisen oletettavasti sinetöivää marraskuista syyskokousta. Myös Hyvä Sanoma ry:n täytyy hyväksyä sopimus omalla tahollaan.

 

 

Aikamedian uusista suunnitelmista keskusteltiin SHK:n vuosikokouksessa 10. syyskuuta. Esiin nostettiin muun muassa taloudellisia riskejä ja toimintakentän muita haasteita. 

– Jos hoitokotiyhtiön taustalla olevan Aikamedian pääosakkaana on Helluntaikirkko, onko sillä vaikutusta mahdollisessa kilpailutustilanteessa. Vanhustenhoidossa asia ei todennäköisesti olisi este, mutta entä lastenkotien kohdalla; olisiko yhteys Helluntaikirkkoon rasite, Helena Korhonen kertailee kysymyksiä. 

SHK:n hallituksen keskusteluissa nousi myös esiin se, ettei vanhustenhoito liiketoimintana ole viime vuosina tullut esiin kaikkein parhaassa valossa. 

– Helluntaikirkko joutuu miettimään imagollisesti, millä tavalla diakoninen hoitotyö tulisi toteuttaa. 

 

Korhosen mukaan Aikamedia-omistajuus on SHK:lle yhdistymishankkeessa sivujuonne. Keskeinen asia on helluntailaisten kotimaantyön toimintojen saattaminen yhden organisaation alle. 

Lisääkö yhdistyminen maksuvelvoitteita SHK-seurakunnille? 

– Ei. Seurakunnat ovat taloudellisesti itsenäisiä. Tästä seuraa myös se, että Hyvä Sanoma -toiminta jatkuu sen laajuisena kuin sen saama kannatus seurakunnista antaa edellytyksiä, Korhonen kuvailee. 

– Tämä on myös kirjattu sopimukseen. Helluntaikirkko on sitoutunut siihen, että HS-kannatukset käytetään HS-toimintaan. 

Sopimusluonnos on tällä hetkellä hyväksymiskierroksella SHK-seurakunnissa. Nähtäväksi sopimus on menossa myös kaikkiin helluntaiherätyksen yhdistysseurakuntiin. 

– Hyvä Sanoma ry:n työllä on aina ollut laaja kannatus seurakuntakentässä, Helena Korhonen toteaa. 

Anssi Tiittanen

 

Koulutyöntekijät seurakuntien palkkaamia 

Hyvä Sanoma ry:n toiminta jakaantuu evankeliointiin, diakoniaan ja koulutyöhön. Evankelioinnissa näkyvimpiä työn muotoja ovat olleet Kutsumuspolku-koulutus, vankilalähetystyö ja valtakunnallisen yhteysevankelistaverkoston kehittäminen. 

Diakoniasektorilla työtä on tehty näkövammaisten ja kuurojen parissa sekä kehitysvammaisten Käsi kädessä -työnä. 

Helluntaiseurakuntien koulutyö on HS:n organisoimaa, mutta koulupastorit ovat työsuhteessa yksittäiseen seurakuntaan tai alueellisten yhdistykseen. 

Toiminnanjohtaja Janne Lahden mukaan HS:n ja SHK:n yhdistyminen tuskin näkyy yhteyksissä seurakuntiin. 

– Pyrimme tekemään palvelutyömme niin hyvin, ettei se siitä johtuen ainakaan heikkenisi, Lahti kuvailee. (AT)

 




40/2021

ArtikkelitEpävakaa tilanne Euroopassa leviää. Kiina ja Venäjä ovat vahvistaneet asemaansa Yhdysvaltojen muuttuneen Keski-Aasian politiikan vuoksi.
Samaan aikaan kun...
MuutVierailen Vuokselan Kuninkaanristissä syksyllä 1933 syntyneen Paavo Pulkin luona. Terävämuistiselta ikämieheltä saan muiden tietolähteiden lisäksi arvokasta tietoa...
PikavisiittiTulin uskoon 15-vuotiaana. Kaksi vuotta sen jälkeen minulle profetoitiin, että tekisin töitä köyhien ja sairaiden parissa. Parikymppisenä löy...
ArtikkelitEfesolaiskirje on kirjoitettu Roomassa, ja se on yksi niin sanotuista vankilakirjeistä. Ennen Roomaan tuloaan Paavali oli ollut tutkintavankeudessa Kesareassa yli kaksi vuotta.1 Kesarea...
UutisetVuoden kristillinen kirja -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna viitisenkymmentä ehdokasta, joista esiraati, puheenjohtajanaan toimitusjohtaja Jouni Lallukka, valitsi k...
UutisetNoin 25 000 asukkaan jerusalemilaislähiö Mevasseret Zionissa avattiin syyskuussa uusi messiaaninen yhteisö. Tähän asti alueen uskovat ovat käyneet kokouksissa...
UutisetKansanäänestys homoavioliitoista, sateenkaariparien adoptio-oikeudesta ja lesbojen pääsystä spermanlahjoituspankkiin päättyi
ennakoidusti Sveitsissä. Äänestykse...
UutisetSuomalaiset ostavat yhä vähemmän kirjoja – ja mitä ilmeisimmin myös luopuvat nopeammin hankkimistaan kirjoista.
Toukokuussa julkaistussa Mitä Suomi lukee 2021 -tutkimu...
UutisetTuusulan Jokelassa toimivan Station-seurakunnan kasteallas on mitä ilmeisimmin anastettu. Siirrettävää muovista allasta säilytettiin seurakunnan takapihalla lastauslaiturin alla.
– Jossa...
Aina silloin tällöin joudun vastaamaan kysymykseen, miksi Israelista pitää jatkuvasti puhua. Jos kysyjällä on aikaa kuulla, kerron hänelle motiiveistani, jotka ovat historiallisia, poliittisi...
Puolentoista vuoden ajan koronapandemia on aiheuttanut monenlaista harmia seurakuntien toiminnalle ympäri maailman. Nyt rajoituksia ollaan poistamassa ja seurakuntien ovia avaa...
PuheenaiheJos täytyisi nimetä ihminen, josta voisi ajatella, ettei hän koskaan pala loppuun, Jari Veijalainen olisi yksi heistä.
Helsingin Saalem-seurakunnan pitkäaikainen lapsi- ja varha...
UutisetAustralian Hillsong-seurakunnan perustajajäsen, pastori Brian Houston, 67, luopuu hallintotehtävistään Hillsongissa. Hän jatkaa silti kansainvälisen Hillsong-liikkeen johtajana...
UutisetLänsimainen ihmiskäsitys lipuu yhä kauemmas kristillisestä, jossa jokainen on arvokas Jumalan luomus. Tästä kertoo osaltaan tuore tutkimus, jonka mukaan...
UutisetHelsingin Lähetysseurakunta luovuttaa syyskuun päättyessä lähes 40 vuotta vuokraamansa Ramsinniemen leirikeskuksen hallinnan Helsingin kaupungille.
– Vaikka kaikenlaisia kiviä käänne...
UutisetSuomen Helluntaikirkon ja Hyvä Sanoma ry:n yhdistymishanke vaati vielä yhden hyväksymiskierroksen.

Helluntaiseurakuntien kotimaantyön yhdistys Hyvä Sanoma ry on yhdistymässä...
Olet ehkä jo törmännyt Nouse ja Loista -projektiin tai nähnyt siihen liittyviä videosarjoja. Jos et ole vielä, tulet luultavasti törmäämään tähän...
PuheenaiheKesällä 2012 Nina Nordlund istui autossa mökkimatkalla, kun radiosta tuli pysäyttävä mainos.
– Sen sanoma oli suurin piirtein sellainen, että ”toteuta unelmasi, ota pikavippi”...
UutisetHelluntaiseurakuntien pastorien ja vastuunkantajien yhteystapahtuma Syyspäivät järjestettiin viime lauantaina 25.9. hybriditoteutuksena.


Maakunnalliset paikallistapahtumat järjestettiin H...
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja