Käytetty kirja ostetaan vain halvalla - kirppareille muodostunut tehtävä hengellisen kirjallisuuden levittäjinä

Suomalaiset ostavat yhä vähemmän kirjoja – ja mitä ilmeisimmin myös luopuvat nopeammin hankkimistaan kirjoista. 

Toukokuussa julkaistussa Mitä Suomi lukee 2021 -tutkimuksessa kävi ilmi, että kirjojen ostaminen on vähentynyt rajusti. Vuonna 2013 suomalaiset ostivat noin 21 miljoonaa painettua kirjaa. Seitsemässä vuodessa kansakunnan vuotuinen kirjapino on madaltunut 15 miljoonaan niteeseen. 

Sivistyshakuisuus ei ilmeisesti ole laskenut samassa suhteessa, mistä kertoo samanaikainen äänikirjojen suosion vakuuttava nousu. Tutkimuksen mukaan äänikirjojen kuuntelijoiden määrä on kolminkertaistunut kahden viime vuoden aikana. 

 

Painettujen kirjojen suosion lasku heijastuu käytetyn tavaran myymälöihin. Kaikenlaisia kirjoja lahjoitetaan kodeista paljon, ne päätyvät myymälöiden hyllyihin, ja uuden omistajan puutteessa uhkaavat usein jäädä sinne. 

Päällikkö Nina Uusila Oulun helluntailähetyksen Toppila-Centerin kirpputorilla kertoo, että jonkinlainen ”kirjaongelma” on olemassa. 

– Kirjat eivät oikein liiku. Tavaraa kyllä olisi tarjolla myyntiin. 

Ihmiset tuntuvat haluavan eroon kirjoistaan. 

– Esimerkiksi sellaista tapahtuu, että joku tyhjentää ison omakotitalon koko kirjavaraston meille. 

 

        "Hyvät kirjat kertovat jotakin omistajastaan. "

 

Myymäläpäällikkö Jemina Rajamäki Fidan Leppävaaran myymälästä toteaa, että sisustustrendit eivät nyt suosi kirjaa. 

– Kyllä sen huomaa, että ihmiset ovat olleet luopumassa kirjoista. Meille lahjoitettiin jossain vaiheessa paljon kirjahyllyjä myyntiin. 

Toisaalta pientä paluuliikettäkin on ollut havaittavissa. 

– Hyllyjä on ilmeisesti taas kodeissa. On ehkä ymmärretty, että hyvät kirjat kertovat jotakin omistajastaan, Jemina Rajamäki sanoo. 

Rajamäki on työskennellyt aiemmin muissa pääkaupunkiseudun Fida-myymälöissä ja hänen mukaansa alue vaikuttaa jonkin verran kirjojen menekkiin. 

– Kyllä joillekin alueille on selvästi tyypillistä, että etenkin sivistävää kirjallisuutta arvostetaan ja ostetaan. 

 

Fida Secondhand -myymälöiden kehityspäällikkö Tiina Haimila vahvistaa havainnon, että kirjojen menekillä on alueellisia eroja. Kirjoissa näkyy sama kuin huonekaluissa ja vaatteissa: klassikot ovat haluttuja aarteita. 

– Esimerkiksi Iso Robertinkadun myymälään tulee kyllä hyvää tarjontaa, ja parhaat kirjat menevät parissa päivässä. 

Haimila tunnistaa kuitenkin ilmiön, jossa kodin hyllyjä ja kaappeja tyhjennetään kirjoista, ja niteitä vyöryy kirpputoreille. 

– Haasteena on nykyisin se, että kun massa on iso, kuinka löydettäisiin vain mielenkiintoiset kirjat ja osattaisiin vielä laittaa ne hyvin esille. 

Monessa myymälässä asiakasta odottaa seinällinen kirjoja. 

– Jos esillä on liikaa, tulee ähky, eikä jaksa alkaa tutkia tarkemmin, mitä hyllystä löytyy, Haimila pohtii. 

 

Joensuussa Fida Secondhand -myymälässä käy paljon seurakuntien ihmisiä, ja etenkin hengellisellä kirjallisuudella on hyvä menekki. 

– Kirjat myyvät meillä paremmin kuin vaikkapa elektroniikka, myymälänhoitaja Susanna Laaksonen kertoo. 

Hintoja on vuosien saatossa reivattu alaspäin. Keskihinta kirjalla on Joensuussa 1,50 euroa, ja sillä hinnalla tavara tuntuu liikkuvan hyvin. 

– Myymme mieluummin halvalla ja paljon kuin kalliimmalla vähän. Hinta takaa sen, että tulee kiertoa. 

Korona-aika tuntui luovan kirjoille kysyntää. 

– Ihmiset löysivät taas kirjan. Niitä ostettiin paljon koteihin. 

Susanna Laaksonenkin painottaa esillepanon merkitystä. 

– Kiinnostavat kirjat nostetaan esiin. Siten ne lähtevät liikkeelle. 

– Tulee toki sitäkin kirjaa, joka ei myy, ja se päätyy sitten ilmaispöydälle. Toisaalta tämä koskee myös esimerkiksi vaatteita. Ei kaikkia niitäkään saada myytyä. 

 

Anssi Tiittanen

 

 

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään sunnuntaina 10. lokakuuta. 

 

 

 

Kirjan kierrättämisen säännöt 

Kirjoja koskevat samat periaatteet kuin muitakin kirpputoreille lahjoitettavia esineitä. Mikäli kirjan kunto on jo sellainen, ettei itse haluaisi sitä edullisestikaan hankkia, kirja ei kuulu kirpputorille. 

Useimmat secondhand-ketjut myös toivovat, ettei myymälöihin tuotaisi esimerkiksi vanhoja tietosanakirjasarjoja, Valitut Palat -sarjan kirjatiivistelmiä eikä tietokirjoja, joiden tiedot ovat vanhentuneita. Kirjoihin pätee siis sama käyttökelpoisuuden toivomus kuin muihinkin lahjoitettaviin tavaroihin. 

Jos kirjan haluaa poistaa itse, kovakantisen kirjan kannet tulee irrottaa ja laittaa ne sekajätteeseen. Kirjan sivut puolestaan voi laittaa paperinkeräykseen, minne myös pehmeäkantisen kirjan voi heittää sellaisenaan ilman kansien irrottamista. (AT)

 




40/2021

ArtikkelitEpävakaa tilanne Euroopassa leviää. Kiina ja Venäjä ovat vahvistaneet asemaansa Yhdysvaltojen muuttuneen Keski-Aasian politiikan vuoksi.
Samaan aikaan kun...
MuutVierailen Vuokselan Kuninkaanristissä syksyllä 1933 syntyneen Paavo Pulkin luona. Terävämuistiselta ikämieheltä saan muiden tietolähteiden lisäksi arvokasta tietoa...
PikavisiittiTulin uskoon 15-vuotiaana. Kaksi vuotta sen jälkeen minulle profetoitiin, että tekisin töitä köyhien ja sairaiden parissa. Parikymppisenä löy...
ArtikkelitEfesolaiskirje on kirjoitettu Roomassa, ja se on yksi niin sanotuista vankilakirjeistä. Ennen Roomaan tuloaan Paavali oli ollut tutkintavankeudessa Kesareassa yli kaksi vuotta.1 Kesarea...
UutisetVuoden kristillinen kirja -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna viitisenkymmentä ehdokasta, joista esiraati, puheenjohtajanaan toimitusjohtaja Jouni Lallukka, valitsi k...
UutisetNoin 25 000 asukkaan jerusalemilaislähiö Mevasseret Zionissa avattiin syyskuussa uusi messiaaninen yhteisö. Tähän asti alueen uskovat ovat käyneet kokouksissa...
UutisetKansanäänestys homoavioliitoista, sateenkaariparien adoptio-oikeudesta ja lesbojen pääsystä spermanlahjoituspankkiin päättyi
ennakoidusti Sveitsissä. Äänestykse...
UutisetSuomalaiset ostavat yhä vähemmän kirjoja – ja mitä ilmeisimmin myös luopuvat nopeammin hankkimistaan kirjoista.
Toukokuussa julkaistussa Mitä Suomi lukee 2021 -tutkimu...
UutisetTuusulan Jokelassa toimivan Station-seurakunnan kasteallas on mitä ilmeisimmin anastettu. Siirrettävää muovista allasta säilytettiin seurakunnan takapihalla lastauslaiturin alla.
– Jossa...
Aina silloin tällöin joudun vastaamaan kysymykseen, miksi Israelista pitää jatkuvasti puhua. Jos kysyjällä on aikaa kuulla, kerron hänelle motiiveistani, jotka ovat historiallisia, poliittisi...
Puolentoista vuoden ajan koronapandemia on aiheuttanut monenlaista harmia seurakuntien toiminnalle ympäri maailman. Nyt rajoituksia ollaan poistamassa ja seurakuntien ovia avaa...
PuheenaiheJos täytyisi nimetä ihminen, josta voisi ajatella, ettei hän koskaan pala loppuun, Jari Veijalainen olisi yksi heistä.
Helsingin Saalem-seurakunnan pitkäaikainen lapsi- ja varha...
UutisetAustralian Hillsong-seurakunnan perustajajäsen, pastori Brian Houston, 67, luopuu hallintotehtävistään Hillsongissa. Hän jatkaa silti kansainvälisen Hillsong-liikkeen johtajana...
UutisetLänsimainen ihmiskäsitys lipuu yhä kauemmas kristillisestä, jossa jokainen on arvokas Jumalan luomus. Tästä kertoo osaltaan tuore tutkimus, jonka mukaan...
UutisetHelsingin Lähetysseurakunta luovuttaa syyskuun päättyessä lähes 40 vuotta vuokraamansa Ramsinniemen leirikeskuksen hallinnan Helsingin kaupungille.
– Vaikka kaikenlaisia kiviä käänne...
UutisetSuomen Helluntaikirkon ja Hyvä Sanoma ry:n yhdistymishanke vaati vielä yhden hyväksymiskierroksen.

Helluntaiseurakuntien kotimaantyön yhdistys Hyvä Sanoma ry on yhdistymässä...
Olet ehkä jo törmännyt Nouse ja Loista -projektiin tai nähnyt siihen liittyviä videosarjoja. Jos et ole vielä, tulet luultavasti törmäämään tähän...
PuheenaiheKesällä 2012 Nina Nordlund istui autossa mökkimatkalla, kun radiosta tuli pysäyttävä mainos.
– Sen sanoma oli suurin piirtein sellainen, että ”toteuta unelmasi, ota pikavippi”...
UutisetHelluntaiseurakuntien pastorien ja vastuunkantajien yhteystapahtuma Syyspäivät järjestettiin viime lauantaina 25.9. hybriditoteutuksena.


Maakunnalliset paikallistapahtumat järjestettiin H...
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja