Onko Juhannuskonferenssi jo uhattuna?

Konferenssi sidoksissa opistotoiminnan kannattavuuteen

Takkeja tarvittiin taas juhannusaattona. Juhannuskonferenssi on lasten ja perheiden juhla, mutta tapahtuman toteutuminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä ja taloudellisesti vakaan taustayhdistyksen. Kuva: Joonatan Kuosmanen
Takkeja tarvittiin taas juhannusaattona. Juhannuskonferenssi on lasten ja perheiden juhla, mutta tapahtuman toteutuminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä ja taloudellisesti vakaan taustayhdistyksen. Kuva: Joonatan Kuosmanen

Helluntaiseura­kuntien Juhan­nuskonferenssi järjestettiin jäl­leen toissa vii­kolla Keuruulla.

 

Suurtapahtuma kokosi olete­tusti vähemmän kävijöitä kuin viime vuonna. Tapahtumassa kuultiin tänä vuonna kenties en­simmäistä kertaa vakavahenkistä jutustelua siitä, onko Juhannus­konferenssin tulevaisuus uhattu­na.

 

Säät olivat tapahtumalle epä­suosiolliset jo neljättä vuotta pe­räkkäin. Muina päivinä aurin­ko ajoittain porotti korventavasti kuluvan kauniin kesän hengessä, mutta tärkeä juhannusaatto oli kohtalokkaan kolea ja sateinen.

 

Perjantai-iltapäivällä päiväpai­koitusalueella oli viitisen sataa ajoneuvoa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin sil­loinkin vietettiin Juhannuskon­ferenssia totuttua hiljaisemmis­sa merkeissä.

 

Juhannuskonferenssin kävijä­määrän oletettu lasku näkyi myös Aikamedian myymälässä, jossa vieraili selvästi vähemmän asiak­kaita kuin viime vuonna. Trendi on ollut laskeva jo useana vuon­na peräkkäin.

 

 

Opiston rahasampo?

Huolet Juhannuskonferenssin tu­levaisuudesta saivat alkusysäyk­sen keväällä IK-opiston taustayh­distyksen Iso Kirja ry:n hallituk­sen varapuheenjohtajan Matti Kankaanniemen kirjoitettua aiheesta Paimen Plus -lehdessä (2/2018).

 

”Mikäli Iso Kirja ei saa talout­taan nousuun ja joutuu turvau­tumaan radikaaleihin toimen­piteisiin, konferenssialueesta luopuminen on väistämätöntä. Velkojen hoitokyvyttömyyshän johtaa vaihtoarvoisen omaisuu­den realisointiin ja käyttöön vel­kojen vähentämiseksi.

 

On siis selvää, että myös Ju­hannuskonferenssi on kriisissä”, Kankaanniemi kirjoitti.

 

– Tuntuu, että artikkelista on luettu vain tämä kohta, Kankaa­niemi sanoo tapahtuman jälki­tunnelmissa ja kertoo saaneensa paljon huolestuneita yhteydenot­toja niiltä, joille konferenssi mer­kitsee paljon.

 

Kankaanniemi painottaa, että Juhannuskonferenssi itsessään on kannattava tapahtuma. Sen merkitystä on kuitenkin yhdis­tyksen taholta kenties vähätelty julkisuudessa, koska ei ole halut­tu luoda mielikuvaa Isolle Kirjalle käyttöpääomaa suoltavasta raha­sammosta.

 

Kankaanniemen mukaan ylei­söllä on puutteellista tietoa Ison Kirjan kokonaisuudesta. Kaiken ytimessä on opistotoiminnan kannattavuus.

 

– Jos opisto menee nurin, kon­kurssissa alue menee velkojille. Silloin konferenssia ei enää ole, Kankaanniemi tähdentää.

 

– Taloudellinen uhka on aivan todellinen.

 

Iso Kirja ry:llä on velkaa tällä hetkellä noin 2 miljoonaa euroa.

 

 

Sidottu Keuruulle

Juhannuskonferenssin siirtämi­nen Keuruulta johonkin muuhun paikkaan pulpahtaa joskus esiin kahvipöytäkeskusteluissa, tosin jutustelut jäävät useimmiten mel­ko lyhyiksi.

 

– Alue on hankittu aikanaan aika laajalla yhteisellä päätöksel­lä, suurjuhlia varten, Iso Kirja ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Tikka sanoo.

 

– Suurkokoontumisen edelly­tys on, että tietyt rakenteet ovat valmiina.

 

Kiertävän suurtapahtuman malliin Tikka ei usko. Keski-Suo­men lestadiolaisetkin järjestävät oman tapahtumansa nykyisin Isossa Kirjassa pitkälti juuri toimi­vien tapahtumapuitteiden vuok­si. Heinäkuisesta tapahtumasta on tehty yli kymmenen vuoden sopimus.

 

Timo Tikka painottaa, että Ison Kirjan alueesta luopuminen olisi ”äärimmäinen tapaus”, joskin sen välttäminen vaatii havahtumis­ta ja opiston talouden saattamis­ta kuntoon.

 

Yhdistyksen kassatilanne on ollut viime aikoina kriittinen. Va­jeita on paikkailtu lomautuksilla.

 

 

Lisää kannattavuutta

Minkälaisia mahdollisuuksia Ju­hannuskonferenssin taloutta oli­si kehittää entisestään?

 

– Olisi tärkeää, ettei tapahtu­massa tule sellaista tunnetta, että tämä on jokin varainkeruupaikka, vaan että juhannuksena Keuruul­la on mahdollisuus tavata ystäviä ja olla mukana hyvissä hengelli­sissä tilaisuuksissa, Timo Tikka sanoo.

 

– Tältä pohjalta toimintaa ha­luttaisiin tukea taloudellisesti myös jatkossakin. Tämä on haas­te meille järjestäjille.

 

Kävijä maksaa jo tapahtumassa perusasioista kuten pysäköinnistä ja ruokailusta. Alueelle jäävä euro­määrä kävijää kohden on silti mel­ko vaatimaton, Matti Kankaan­niemen arvion mukaan korkein­taan joitain kymmeniä euroja.

 

– Asiaa on työstetty paljon. Mi­tään erityistä helppoa ja selkeää keinoa parantaa kannattavuutta ei ole löydetty.

 

– Yksi mahdollisuus on tarjon­nan kehittäminen, että se osui­si osallistujan tarpeisiin vielä pa­remmin.

 

– Sitä olen sanonut, että jos meillä on esimerkiksi kolmen­kymmenen metrin pitsajonot, se on merkki siitä, että on liian vä­hän pitsapisteitä.

 

Ison Kirjan tilanteessa on näh­tävissä myös valonpilkahduksia.

 

– Kysymys ei ole isoista tarpeis­ta. Jo parinkymmenen opiskelijan lisäys vuodessa tekisi paljon.

 

Helsingin toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Uusina ideoi­na on heitetty myös muun muas­sa maahanmuuttajien koulutusta.

 

– Melkein kaikki hengellises­ti merkittävä tapahtuu Suomes­sa nyt maahanmuuttajien parissa. Tämän pitäisi alkaa näkyä myös koulutustarpeina.

 

Kentällä on Kankaanniemen mukaan ollut uudenlaista posi­tiivisuutta – sellaista ovat sisältä­neet myös hänen saamansa yh­teydenotot. Opistoa ja tapahtu­mia halutaan pitää esillä. Myös yhteistyö seurakuntien kanssa on kehittymässä muun muassa leiri­toiminnan puitteissa.

 

– Uskallan ainakin sanoa, et­tei Juhannuskonferenssi missään tapauksessa ole nyt välittömässä vaarassa.

 

 

Anssi Tiittanen

 



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan