”Jumala rakastaa Suomea” – Tellus-lähetyskonferenssin norjalainen pääpuhuja Øystein Gjerme uskoo seurakuntien istuttamiseen   

Øystein Gjermen mukaan ajatus yhdestä seurakunnasta yhtä kaupunkia kohden on vanha väärinkäsitys.
Øystein Gjermen mukaan ajatus yhdestä seurakunnasta yhtä kaupunkia kohden on vanha väärinkäsitys.

Vuoden 2021 Tellus-lähetyskonferenssin iskulause on juhlallisesti ”Tämän sukupolven aikana”. Lauseen taustalla on kysymyksiä, joihin meidän olisi hyvä löytää vastauksia. Mitä pitäisi tapahtua, että tämän sukupolven aikana evankeliumi saavuttaisi kaikki kansat? Mikä on seurakunnan ja toisaalta yksilön rooli Vapahtajalta saamassamme tehtävässä?

 

Lauantaina 27. maaliskuuta kello 16 lähtien pääset mukaan pohtimaan näitä kysymyksiä osoitteessa . Lähetyskonferenssia toteutetaan muita tämänhetkisiä tapahtumia mukaillen netin välityksellä.

Telluksen norjalaisella pääpuhujalla Øystein Gjermella on yksi vastaus edellä esitettyihin kysymyksiin: seurakunta, joka kykenee tuomaan Jeesuksen läsnä olevaksi vaikutusalueensa ihmisille. Ja mikäli Gjermea on uskominen, tämä tapahtuu istuttamalla uusia seurakuntia.

 

Øystein Gjerme on Norjan helluntailiikkeen johtaja ja norjalaisen Salt-seurakunnan pastori. Häntä kuullaan Telluksessa tänä vuonna videon välityksellä ja ensi vuonna livenä.

Noin 15 vuotta sitten Gjerme ja hänen vaimonsa Gina perustivat yhdessä kuuden muun pariskunnan kanssa seurakunnan Norjan Bergeniin. Seurakunnan nimi on Salt (suola), ja siihen kuuluu noin 1 200 jäsentä. Gjermen perheen olohuoneessa aloitettu pienryhmä on kasvanut yhdeksi Norjan suurimmista seurakunnista, joka kokoontuu seitsemässä toimipisteessä.

Seurakunta haluaa olla nimensä mukainen toimija ympäristössään; maan suola. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä kannustetaan vaikuttamaan aktiivisesti omaan ympäristöönsä.

– Me emme voi istua kirkossa ja odottaa, että ihmiset tulisivat sisälle. Vain elämällä yhteydessä ihmisiin voimme kutsua heitä mukaan, Gjerme painottaa.

 

Jokaisessa Salt-seurakunnan lokaatiossa toimii opetuslapseusprosessi, jonka tavoitteena on kuljettaa ihmisiä lähemmäs Jeesusta. Saltin toiminta rakentuu kahdelle peruspilarille: sunnuntain jumalanpalveluksille ja pienryhmille. Gjermelle tämä on sydämenasia.

– Seurakuntakulttuurimme kehittyy helposti yhdensuuntaiseksi kommunikaatioksi – puhujakorokkeelta yleisölle. Meille pienryhmät ovat elintärkeä elementti, koska niissä ihmiset pääsevät keskustelemaan, reflektoimaan ja kysymään kysymyksiä, Gjerme painottaa.

– Tarvitsemme toki hyvää opetusta, mutta tämän ajan ihminen tarvitsee ennen kaikkea kohtaamista ja avointa kanssakäymistä.

 

Salt panostaa tulevaisuuden seurakunnan istuttajiin. Seurakunnalla on myös oma koulutuspolku heille. Unelmana on istuttaa satoja uusia seurakuntia yhteistyössä eri kirkkokuntien kanssa.

Gjerme on hyvin tietoinen siitä, ettei koulutuksen pääpaino voi olla numeerisessa kasvussa.

– Kaikkein tärkeintä on Pyhän Hengen läsnäolo, sillä ilman Jumalan voimaa visiot kuolevat ja johtajamme uupuvat. Uudet seurakunnat voivat tavoittaa juuri niitä ihmisryhmiä, joita emme aiemmin ole nähneet kirkoissa.

– Meidän on kommunikoitava evankeliumi niin, että se voidaan ymmärtää. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta tavoitamme heidät, jotka eivät vielä tunne Jumalaa, Gjerme summaa.

 

Noin vuosi Norjan helluntailiikettä johtaneen Gjermen mukaan liikkeen tavoitteena on uudistaa, eheyttää ja istuttaa seurakuntia. Mies itse sanoo olevansa sydämeltään seurakunnanistuttaja.

– Kun aikoinaan toimin nuorisopastorina Norjan toiseksi suurimmassa helluntaiseurakunnassa, pyysin seurakuntaa lähettämään meidät istuttamaan uutta. Kaikki alkoi pienestä, kuten aiemmin mainitsin, hän avaa.

– Jonkin ajan kuluttua uusi seurakuntamme saavutti 200 jäsenen määrän, mutta kasvu tuntui pysähtyvän siihen. Kun istutimme ensimmäisen kampuksemme, myös äitiseurakunnan jäsenmäärä kasvoi 350 henkilöön. Uudet seurakunnat tukevat kasvua ja tuoreutta, Gjerme painottaa.

– Haluamme nähdä tämän tapahtuvan myös muualla, ja siksi perustimme seurakunnan istuttamisen koulutusohjelman. Sen kautta olemme auttaneet 18 uutta seurakuntaa syntymään.

 

– Jumala rakastaa Suomea, ja on olemassa ihmisryhmiä ja alueita, jotka tarvitsevat seurakuntaa. Ei ole totta, että tarvitsemme vain yhden seurakunnan kaupunkia kohden, Øystein Gjerme huomauttaa.

– Keskustelin taannoin aiheesta erään historiantuntijan kanssa. Hän kertoi tulkintavirheestä, joka meillä pohjoismaisilla helluntaiseurakunnilla on. Lewi Pethrus kehotti aikanaan istuttamaan yhden seurakunnan kaupunkiin, jotta seurakunnanistutus ei jäisi jumiin. Siinä ei haluttu luoda oppia, jossa seurakuntia ei saisi olla paikkakunnalla enemmänkin. Sen sijaan tavoitteena oli ensin saada yksi seurakunta jokaiseen pitäjään ja sitten useampikin.

 

Gjerme katselee toiveikkaana tulevaisuuteen ja näkee paljon mahdollisuuksia niin Norjan kuin Suomen helluntaiherätyksessä.

– Meidän on oltava uudistuva liike, joka ei vain istuta uusia seurakuntia, vaan eheyttää ja ravitsee olemassa olevia. Jos onnistumme kokoamaan rivimme ja toimimaan yhdessä, kaikki on mahdollista.

 

 

Juha Lehtonen



Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja