”Valintani oli yllätys ja tuntui jopa radikaalilta”

Johtaja-ainesta

Kun minulta on kysytty, mikä on saanut minut pysymään kirkossa, olen vastannut, että kirkossa käyminen. Olen kasvanut ja juurtunut sinne, ja tunnen ihmiset, Saara Heimonen sanoo. Kuva: Ronja Viitala
Kun minulta on kysytty, mikä on saanut minut pysymään kirkossa, olen vastannut, että kirkossa käyminen. Olen kasvanut ja juurtunut sinne, ja tunnen ihmiset, Saara Heimonen sanoo. Kuva: Ronja Viitala
Saara Heimonen tulee haastatteluun raskas matkalaukku mukanaan.

 

– Tuli vähän kiire pakata, ja heittelin sinne vain kaikkea, hän naurahtaa. Hän on lähdössä varhain seuraavana aamuna Itävaltaan kristilliseen Awakening Europe -nuorisotapahtumaan. Siellä hän tapaa sveitsiläisen ystävänsä, johon hän tutustui Youth With a Mission -järjestön kautta. Yhdessä nuoret jatkavat reissua Euroopassa.

 

Heimonen kävi YWAMin raamattukoulun viime syksynä. Parikymppisenä, vapaakristillisessä yhteisössä kasvaneena ja uskossaan innokkaana hän vaikutti varsin tyypilliseltä  raamattukoulun opiskelijalta. Yksi asia kuitenkin teki Heimosesta erikoisen: hän toimi jo kirkossaan johtotehtävissä.

 

 

Ensisijaisesti rohkaisija

Saara Heimonen, 24, valittiin kesällä 2017 Suomen metodistikirkon maallikkojohtajaksi. Kyseessä on luottamustehtävä, johon valinta tapahtuu siten, että kirkon vuosikonferenssissa maallikot äänestävät keskuudestaan henkilön tehtävään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

 

Metodistikirkossa pastoreita johtaa piirikunnanjohtaja, ja maallikkojohtaja on hiukan samankaltaisessa suhteessa seurakuntien jäseniin. Samalla hän toimii linkkinä tavallisen seurakuntalaisen ja hallinnon välillä. Hän esimerkiksi kuuluu kirkkohallitukseen.

 

Virallisen edustajan roolin lisäksi maallikkojohtaja saa pitkälti itse määritellä, miten hän tehtäväänsä hoitaa ja mihin keskittyy. Perinteisesti pestiin on kuulunut seurakunnissa vierailua, ja tätä Heimonenkin on tehnyt. Monesti häntä on pyydetty saarnaamaan.

 

Ennen seurakuntavierailua Heimonen yleensä rukoilee ja kuulostelee, mitä Jumala haluaisi juuri näille ihmisille sanoa. Usein häneltä kuullaan ajatuksia eteenpäin menemisestä, mikä onkin nuorelle puhujalle luonteva näkökulma.

 

– Mielestäni tärkein tehtäväni on rohkaista maallikoita ja tukea seurakuntia. Meillä on kuitenkin maallikkokirkko ja seurakunnissa usein vain yksi palkattu pastori. Seurakunnissa näyttäytyminen on ollut tärkeää, sillä sitä kautta Heimonen on oppinut tuntemaan eri paikkakuntien tilanteita, tarpeita ja ihmisiä. Jos yhdessä seurakunnassa on keksitty jotain, mistä toisessa voitaisiin hyötyä, hän osaa vinkata.

 

Viime aikoina Heimonen on miettinyt omaa tehtäväänsä etenkin siltä kannalta, että papistoon kuulumattoman ihmisen näkökulma on arvokas, kun suunnitellaan koko kirkon laajuista toimintaa. Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, millaiset asiat edistävät ja toisaalta haittaavat nuorten sitoutumista seurakuntiin.

 

 

Seurakunnan ainoa nuori

Kuten uskovien kotien kasvatit yleensä, Heimonenkin on elämänsä muutoskohdissa joutunut miettimään omia arvojaan ja sitä, mitä usko hänelle itselleen merkitsee.

 

Kun hän muutti farmaseuttiopintojen alkaessa kotikaupungistaan Porista Kuopioon, oma identiteetti metodistina oli hakusessa. Hän oli uuden seurakuntansa ainoa nuori, ja hän puntaroi, jäisikö vanhempien ihmisten seuraan vai hakeutuisiko muualle.

 

– Olin aika vakavissani siinä, että etsisin toisen seurakunnan, kun Elisa Brander tuli pastoriksi. Hän alkoi jutella ja miettiä kanssani, mitä voisimme tehdä ja miten rakentaa yhdessä seurakuntaa. Se tavallaan sitoutti minut.

 

Kun Heimonen näki, että omassa yhteisössä on tilaa toteuttaa ideoitaan ja elää uskoaan todeksi itselle mielekkäillä tavoilla, hän ei haikaillut enää muualle. Ikäisiään kristittyjä hän tapasi luterilaisen OPKOn illoissa ja yliopiston yhteiskristillisessä Suolakerhossa, mikä riitti ”vertaistueksi”.

 

Nyt Heimonen ajattelee, että Kuopion-aika oli uskovana kasvamisen kannalta merkittävää, sillä ilman perheen läheisyyttä hänen oli itsenäistyttävä myös hengellisesti. Toinen tärkeä vaihe oli YWAMin raamattukoulu, jossa kasvu liittyi selkeämmin omaan kutsumukseen, unelmiin ja lahjoihin. Oikeastaan vasta siellä, jo yli vuoden johtajana toimittuaan, Heimonen ymmärsi olevansa johtaja myös kutsumukseltaan.

 

– Opetus oli tosi hyvää, mutta ehkä tärkeintä oli se, että koulussa oli aikaa ajatella. Myös johtajat antoivat meille paljon aikaa, toimivat ikään kuin mentoreina. Heidän kanssaan sai keskustella mieleen nousseista asioista.

 

Heimonen kävi raamattukoulun Helsingissä, ja opiskeluun kuuluvat aktiomatkat suuntautuivat Brasilian slummeihin ja Kreikan pakolaiskriisialueille. Brasiliassa hän huomasi, kuinka kulttuurierot vaikuttavat uskon tulkintaan. Maassa arvostetaan kirkkoon kuulumista, mutta moni ajattelee, ettei sinne saa astua jalallaankaan, jos on tehnyt syntiä.

 

– Olimme kutsuneet erään pojan kadulta seurakuntaan, ja paikallinen pastori laittoi hänet heti alttarille tunnustamaan syntejään. Se oli vähän surullinenkin kokemus. Minusta korostuksen ei pitäisi olla synnissä, vaan rakkaus on se, mikä vetää seurakuntaan.

 

 

Tsemppausta ja mahdollisuuksia

Huoli siitä, miten nuoret saisi tulemaan ja jäämään seurakuntaan, yhdistää eri kirkkokuntia. Heimosen mielestä ongelma ei ole sanomassa vaan siinä, että seurakunnat eivät aina ole ”ihan kauhean relevantteja” – ne eivät siis osaa välittää sanomaa siten, että nuoret sisäistäisivät sen.

 

– Haluamme miellyttää niitä ihmisiä, jotka ovat jo seurakunnassa. Emme anna tilaa tai ole valmiita muuttamaan sitä, mitä on tehty vuosikaudet. Usein kun ehdottaa jotain uutta, joku sanoo, että tämä on nähty eikä toiminut silloin. Tai sitten halutaan tuoda takaisin jokin 80-luvulla toiminut juttu. Pitäisi selvittää, missä nuoret nykyään ovat, mitä he tekevät ja mitä haluavat.

 

Vaikka Heimosen kokemukset ovat metodistikirkosta, vastaavanlaisia ajatuksia hän on kuullut muistakin yhteisöistä. Esimerkiksi tilaisuuksien kaavamaisuus koetaan usein vieraaksi. Opetusta nuoret kuitenkin Heimosen mielestä tarvitsevat, mielellään muillakin tavoin kuin sunnuntaisin saarnan muodossa.

 

– Seurakuntiin mennään monesti kavereiden perässä. Siinä on kuitenkin se ongelma, että jos menee kavereiden perässä, voi helposti myös pudota pois.

 

Kavereiden lisäksi olisi hyvä, jos lähellä olisi vanhempia uskovia, jotka antavat vastuuta ja tsemppaavat. Kuten Heimosella Brander, joka ensimmäisenä ehdotti häntä maallikkojohtajaksi.

 

– Kun hän kysyi asiasta, olin vähän hämmentynyt, että mitäs ihmettä nyt. En edes ottanut sitä tosissani. Vasta kun toisenkin seurakunnan pastori sanoi, että he aikovat ehdottaa minua, olin jo jollain lailla työstänyt asiaa ja suostuin. Ajattelin, että asia on muiden ihmisten ja Jumalan käsissä. Valintani oli kuitenkin yllätys ja tuntui jopa radikaalilta.

 

Hiljattain 24 vuotta täyttänyt Heimonen ei ole kokenut, että hänen kykyään hoitaa luottamustehtävää olisi kyseenalaistettu iän tai sukupuolen takia. Yksi ihminen oli valinnan aikaan hieman epäluuloinen, mutta hänen suhtautumisensa muuttui, kun hän keskusteli asiasta Heimosen kanssa.

 

– Rohkeasti vain ottamaan nuoria mukaan! Nuoria kannattaa seurata sillä silmällä, onko joku aktiivinen ja olisiko tällä lahjoja. Joskus on hyvä olla sinnikäs ja kysyä useamman kerran, kuten minun tapauksessani, Heimonen kannustaa seurakuntien vastuunkantajia.

 

 

Säde Loponen



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan