”Valintani oli yllätys ja tuntui jopa radikaalilta”

Johtaja-ainesta

Kun minulta on kysytty, mikä on saanut minut pysymään kirkossa, olen vastannut, että kirkossa käyminen. Olen kasvanut ja juurtunut sinne, ja tunnen ihmiset, Saara Heimonen sanoo. Kuva: Ronja Viitala
Kun minulta on kysytty, mikä on saanut minut pysymään kirkossa, olen vastannut, että kirkossa käyminen. Olen kasvanut ja juurtunut sinne, ja tunnen ihmiset, Saara Heimonen sanoo. Kuva: Ronja Viitala
Saara Heimonen tulee haastatteluun raskas matkalaukku mukanaan.

 

– Tuli vähän kiire pakata, ja heittelin sinne vain kaikkea, hän naurahtaa. Hän on lähdössä varhain seuraavana aamuna Itävaltaan kristilliseen Awakening Europe -nuorisotapahtumaan. Siellä hän tapaa sveitsiläisen ystävänsä, johon hän tutustui Youth With a Mission -järjestön kautta. Yhdessä nuoret jatkavat reissua Euroopassa.

 

Heimonen kävi YWAMin raamattukoulun viime syksynä. Parikymppisenä, vapaakristillisessä yhteisössä kasvaneena ja uskossaan innokkaana hän vaikutti varsin tyypilliseltä  raamattukoulun opiskelijalta. Yksi asia kuitenkin teki Heimosesta erikoisen: hän toimi jo kirkossaan johtotehtävissä.

 

 

Ensisijaisesti rohkaisija

Saara Heimonen, 24, valittiin kesällä 2017 Suomen metodistikirkon maallikkojohtajaksi. Kyseessä on luottamustehtävä, johon valinta tapahtuu siten, että kirkon vuosikonferenssissa maallikot äänestävät keskuudestaan henkilön tehtävään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

 

Metodistikirkossa pastoreita johtaa piirikunnanjohtaja, ja maallikkojohtaja on hiukan samankaltaisessa suhteessa seurakuntien jäseniin. Samalla hän toimii linkkinä tavallisen seurakuntalaisen ja hallinnon välillä. Hän esimerkiksi kuuluu kirkkohallitukseen.

 

Virallisen edustajan roolin lisäksi maallikkojohtaja saa pitkälti itse määritellä, miten hän tehtäväänsä hoitaa ja mihin keskittyy. Perinteisesti pestiin on kuulunut seurakunnissa vierailua, ja tätä Heimonenkin on tehnyt. Monesti häntä on pyydetty saarnaamaan.

 

Ennen seurakuntavierailua Heimonen yleensä rukoilee ja kuulostelee, mitä Jumala haluaisi juuri näille ihmisille sanoa. Usein häneltä kuullaan ajatuksia eteenpäin menemisestä, mikä onkin nuorelle puhujalle luonteva näkökulma.

 

– Mielestäni tärkein tehtäväni on rohkaista maallikoita ja tukea seurakuntia. Meillä on kuitenkin maallikkokirkko ja seurakunnissa usein vain yksi palkattu pastori. Seurakunnissa näyttäytyminen on ollut tärkeää, sillä sitä kautta Heimonen on oppinut tuntemaan eri paikkakuntien tilanteita, tarpeita ja ihmisiä. Jos yhdessä seurakunnassa on keksitty jotain, mistä toisessa voitaisiin hyötyä, hän osaa vinkata.

 

Viime aikoina Heimonen on miettinyt omaa tehtäväänsä etenkin siltä kannalta, että papistoon kuulumattoman ihmisen näkökulma on arvokas, kun suunnitellaan koko kirkon laajuista toimintaa. Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, millaiset asiat edistävät ja toisaalta haittaavat nuorten sitoutumista seurakuntiin.

 

 

Seurakunnan ainoa nuori

Kuten uskovien kotien kasvatit yleensä, Heimonenkin on elämänsä muutoskohdissa joutunut miettimään omia arvojaan ja sitä, mitä usko hänelle itselleen merkitsee.

 

Kun hän muutti farmaseuttiopintojen alkaessa kotikaupungistaan Porista Kuopioon, oma identiteetti metodistina oli hakusessa. Hän oli uuden seurakuntansa ainoa nuori, ja hän puntaroi, jäisikö vanhempien ihmisten seuraan vai hakeutuisiko muualle.

 

– Olin aika vakavissani siinä, että etsisin toisen seurakunnan, kun Elisa Brander tuli pastoriksi. Hän alkoi jutella ja miettiä kanssani, mitä voisimme tehdä ja miten rakentaa yhdessä seurakuntaa. Se tavallaan sitoutti minut.

 

Kun Heimonen näki, että omassa yhteisössä on tilaa toteuttaa ideoitaan ja elää uskoaan todeksi itselle mielekkäillä tavoilla, hän ei haikaillut enää muualle. Ikäisiään kristittyjä hän tapasi luterilaisen OPKOn illoissa ja yliopiston yhteiskristillisessä Suolakerhossa, mikä riitti ”vertaistueksi”.

 

Nyt Heimonen ajattelee, että Kuopion-aika oli uskovana kasvamisen kannalta merkittävää, sillä ilman perheen läheisyyttä hänen oli itsenäistyttävä myös hengellisesti. Toinen tärkeä vaihe oli YWAMin raamattukoulu, jossa kasvu liittyi selkeämmin omaan kutsumukseen, unelmiin ja lahjoihin. Oikeastaan vasta siellä, jo yli vuoden johtajana toimittuaan, Heimonen ymmärsi olevansa johtaja myös kutsumukseltaan.

 

– Opetus oli tosi hyvää, mutta ehkä tärkeintä oli se, että koulussa oli aikaa ajatella. Myös johtajat antoivat meille paljon aikaa, toimivat ikään kuin mentoreina. Heidän kanssaan sai keskustella mieleen nousseista asioista.

 

Heimonen kävi raamattukoulun Helsingissä, ja opiskeluun kuuluvat aktiomatkat suuntautuivat Brasilian slummeihin ja Kreikan pakolaiskriisialueille. Brasiliassa hän huomasi, kuinka kulttuurierot vaikuttavat uskon tulkintaan. Maassa arvostetaan kirkkoon kuulumista, mutta moni ajattelee, ettei sinne saa astua jalallaankaan, jos on tehnyt syntiä.

 

– Olimme kutsuneet erään pojan kadulta seurakuntaan, ja paikallinen pastori laittoi hänet heti alttarille tunnustamaan syntejään. Se oli vähän surullinenkin kokemus. Minusta korostuksen ei pitäisi olla synnissä, vaan rakkaus on se, mikä vetää seurakuntaan.

 

 

Tsemppausta ja mahdollisuuksia

Huoli siitä, miten nuoret saisi tulemaan ja jäämään seurakuntaan, yhdistää eri kirkkokuntia. Heimosen mielestä ongelma ei ole sanomassa vaan siinä, että seurakunnat eivät aina ole ”ihan kauhean relevantteja” – ne eivät siis osaa välittää sanomaa siten, että nuoret sisäistäisivät sen.

 

– Haluamme miellyttää niitä ihmisiä, jotka ovat jo seurakunnassa. Emme anna tilaa tai ole valmiita muuttamaan sitä, mitä on tehty vuosikaudet. Usein kun ehdottaa jotain uutta, joku sanoo, että tämä on nähty eikä toiminut silloin. Tai sitten halutaan tuoda takaisin jokin 80-luvulla toiminut juttu. Pitäisi selvittää, missä nuoret nykyään ovat, mitä he tekevät ja mitä haluavat.

 

Vaikka Heimosen kokemukset ovat metodistikirkosta, vastaavanlaisia ajatuksia hän on kuullut muistakin yhteisöistä. Esimerkiksi tilaisuuksien kaavamaisuus koetaan usein vieraaksi. Opetusta nuoret kuitenkin Heimosen mielestä tarvitsevat, mielellään muillakin tavoin kuin sunnuntaisin saarnan muodossa.

 

– Seurakuntiin mennään monesti kavereiden perässä. Siinä on kuitenkin se ongelma, että jos menee kavereiden perässä, voi helposti myös pudota pois.

 

Kavereiden lisäksi olisi hyvä, jos lähellä olisi vanhempia uskovia, jotka antavat vastuuta ja tsemppaavat. Kuten Heimosella Brander, joka ensimmäisenä ehdotti häntä maallikkojohtajaksi.

 

– Kun hän kysyi asiasta, olin vähän hämmentynyt, että mitäs ihmettä nyt. En edes ottanut sitä tosissani. Vasta kun toisenkin seurakunnan pastori sanoi, että he aikovat ehdottaa minua, olin jo jollain lailla työstänyt asiaa ja suostuin. Ajattelin, että asia on muiden ihmisten ja Jumalan käsissä. Valintani oli kuitenkin yllätys ja tuntui jopa radikaalilta.

 

Hiljattain 24 vuotta täyttänyt Heimonen ei ole kokenut, että hänen kykyään hoitaa luottamustehtävää olisi kyseenalaistettu iän tai sukupuolen takia. Yksi ihminen oli valinnan aikaan hieman epäluuloinen, mutta hänen suhtautumisensa muuttui, kun hän keskusteli asiasta Heimosen kanssa.

 

– Rohkeasti vain ottamaan nuoria mukaan! Nuoria kannattaa seurata sillä silmällä, onko joku aktiivinen ja olisiko tällä lahjoja. Joskus on hyvä olla sinnikäs ja kysyä useamman kerran, kuten minun tapauksessani, Heimonen kannustaa seurakuntien vastuunkantajia.

 

 

Säde Loponen



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan