Idän ja lännen helluntailaiset saman pöydän ääreen

Lähetysrakkautta ilmassa. Ukrainassa Pelle Hörnmark ja Rauli Lehtonen osallistuivat nuorten lähetyskonferenssiin ja tapasivat helluntaikirkon johtajia. Kuvassa Pelle Hörnmark (toinen vas.) siunaamassa lähetystapahtuman osallistujia. Kuva: Rauli Lehtonen
Lähetysrakkautta ilmassa. Ukrainassa Pelle Hörnmark ja Rauli Lehtonen osallistuivat nuorten lähetyskonferenssiin ja tapasivat helluntaikirkon johtajia. Kuvassa Pelle Hörnmark (toinen vas.) siunaamassa lähetystapahtuman osallistujia. Kuva: Rauli Lehtonen

Itä- ja Länsi-Euroopan helluntailaisilla on paljon tärkeää annettavaa toisilleen, ja siksi niiden tulisi pitää yhteyttä ja tehdä yhteistyötä paljon nykyistä enemmän.

 

Näin toteaa Euroopan Helluntaiyhteisön PEFin puheenjohtaja Pelle Hörnmark.

 

Viime vuonna puheenjohtajaksi valittu Hörnmark haluaa siirtää historiaan ilmiön, jonka moni PEFin konferensseihin osallistunut on huomannut: Itä- ja Länsi-Euroopan edustajat istuvat kokousten tauoilla usein eri pöydissä.

 

Siltä osin kuin kyse ei ole yhteisen kielen puutteesta, ilmiö on synti ja häpeä. Ja tappio Jumalan valtakunnan asialle.

 

– Nykyään meillä on kyllä muodolliset suhteet keskenämme, mutta haluaisin syventää niitä niin, että meillä voisi olla yksi sydän, josta käsin voisimme jakaa näkyämme ja kokemuksiamme, Hörnmark muotoilee.

 

– Jos me aiomme tavoittaa maanosamme evankeliumilla, uusi yhteistyön henki on välttämätön. Hörnmarkin tueksi sillanrakennustyöhön PEFin johto on pyytänyt idäntyötä pitkään tehneen Rauli Lehtosen, joka nykyään toimii Tukholman suomenkielisen Filadelfia-seurakunnan lähetyspastorina.

 

Ruotsin helluntailiikkeen johtajana aiemmin toimineen Hörnmarkin ja Lehtosen tarkoituksena on tehdä tänä vuonna useita matkoja Itä-Eurooppaan ja tavata paikallisia helluntaijohtajia ja lähetystyöntekijöitä. Kevään aikana vuorossa ovat olleet jo Ukraina ja Bulgaria. Lisäksi Itä–länsi-yhteyden syventäminen oli esillä PEFin johtajuuskonferenssissa maaliskuussa Tukholmassa.

 

 

Epäluuloa ja vierauden tunnetta

Euroopan Helluntaiyhteisöön kuuluu 55 helluntailiikettä ja noin neljä miljoonaa uskovaa lähes 40 Euroopan maasta. Jäsenmäärä kattaa enemmistön maanosan helluntailaisista.

 

Itä-Euroopan helluntaikirkkojen saaminen tasaveroisemmin mukaan PEFin toimintaan olivat esillä jo edellisten puheenjohtajien Ingolf Elsselin ja Arto Hämäläisen kausilla. Samalla kun järjestöön liittyi useita idän helluntaiyhteisöjä, itäeurooppalaisten delegaattien määrä toiminnassa kasvoi.

 

Silti järjestön ajattelutapa ja agenda olivat lähinnä läntisten kirkkojen määrittelemiä: erilaiset kulttuurit kommunikoivat keskenään vain vähän.

 

Kielimuurien osalta tilanne on jo osin korjaantunut, kun mukaan on tullut nuoria, englantia osaavia edustajia. Teologista epäluuloa ja kulttuurista vierauden tunnetta sen sijaan esiintyy yhä, Rauli Lehtonen kertoo.

 

– Idän ja lännen välillä on ollut selkeä juopa. Itä-Euroopan seurakunnat ovat suhtautuneet varauksellisesti lännen helluntailaisiin ja kokeneet heidät liberaaleina eikä aina kovin hengellisinä. Lännessä taas on koettu idän seurakunnat vanhoillisina ja lakihenkisinä.

 

Muun muassa tunnustustenvälisessä Ljus i öster -järjestössä työskennelleen Lehtosen mukaan ongelma ei ole erityisen helluntailainen. Sama kuilu jakaa rivejä esimerkiksi baptistien piirissä.

 

Myös idän uskovat kärsivät juovan olemassaolosta.

 

– Heillä on vahva tunne siitä, että suhteissamme on yhä ”Berliinin muuri”. Se meidän pitää saada revittyä alas, Pelle Hörnmark toteaa.

 

 

Apu ei enää yksisuuntaista

Lännessä moni mieltää idän sisarkirkot yhä avun kohteiksi, joihin viedään tietotaitoa ja lähetetään työntekijöitä, taloudellista tukea ja kenties avustustavaraakin.

 

Mielikuva ei kuitenkaan ole koko totuus. Kuten globaalissa etelässä, myös idässä monet evankeliset kirkot ovat vahvistuneet merkittävästi.

 

Esimerkiksi Ukrainassa maan rekisteröitynyt helluntaikirkko perusti viime vuonna 80 uutta seurakuntaa; Venäjällä Venäjän Helluntaikirkon evankeliointihankkeen seurauksena perustettuja uusia seurakuntia ja kotiryhmiä on tällä vuosikymmenellä jo yli tuhat.

 

Samalla yhteisöt ovat ottaneet askeleita lähetystoimijoina. Etenkin Venäjältä ja Ukrainasta on lähtenyt työntekijöitä, jotka ovat perustaneet seurakuntia muun muassa Balkanille ja Länsi-Euroopan suurkaupunkeihin.

 

Osittain kyse on välttämättömyyden hyveestä: kiristyneen poliittisen tilanteen vuoksi monet Venäjällä työskennelleet ukrainalaislähetit ovat joutuneet lähtemään maasta. On ollut pakko pohtia uusia kohteita.

 

– Erityisesti kiinnostus on suuntautunut sukulaiskansojen pariin Puolaan, Slovakiaan, Tšekkiin ja entisen Jugoslavian alueelle, Rauli Lehtonen luettelee.

 

Myös Pohjoismaissa slaavilaisia lähettejä on ainakin pääkaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä toimii pietarilaisen helluntaiseurakunnan työntekijä suomenvenäläisiä tavoittaen.

 

Mahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu vain toisten slaavilaisten kohtaamiseen. Olipa kyse vainottujen kristittyjen tukemisesta, pakolaisten auttamisesta, saavuttamattomien kansojen evankelioimisesta tai suurkaupunkityöstä, itäeurooppalaisilla on niihin kaikkiin annettavaa, Lehtonen ja Hörnmark uskovat.

 

Kyseiset neljä asiaa muodostavat PEFin tämänhetkiset toiminnalliset painopisteet.

 

 

Huomionarvoista on sekin, että viime vuosina idän ja lännen kirkkojen kokemat haasteet ovat muuttuneet aiempaa samankaltaisemmiksi. Maallistuminen on uudelleen voimistunut monissa Itä-Euroopan maissa, ja toisaalta lännen kristittyjen julkinen liikkumatila on kaventunut. Myös köyhyyttä on lännessä yhä enemmän.

 

Lehtosen ja Hörnmarkin mukaan Itä-Euroopan uskovilla on intoa, pioneerihenkeä sekä kokemusta haasteellisista toimintaympäristöistä, mitä ei voi korvata.

 

– Suurin puute Euroopan lähetystyössä on omistautuneista ihmisistä, Lehtonen toteaa.

 

 

Ystävyysseurakunnat yhdessä

Yhteistyön strategista perustaa ja käytännön toteutustapoja on tarkoitus työstää ensi vuodelle suunnitellussa itä–länsi-konferenssissa, johon pyritään kutsumaan kirkkojen edustajia kattavasti eri puolilta maanosaa.

 

Jo ennen sitä PEFin piirissä on tarkoitus aloittaa yhteinen englannin- ja venäjänkielinen lähetyskoulutus. Erityisesti Euroopan-työhön valmentavat, ensi syksynä käynnistyvät koulutukset on sovittu järjestettäväksi Ukrainassa, Virossa ja Kaukasuksella toimivissa lähetysraamattukouluissa. Kurssit on suunniteltu niin, että ne palvelevat sekä idästä että lännestä tulevia opiskelijoita.

 

Entä mitä itä–länsi-yhteistyö voisi tarkoittaa tavallisen suomalais- tai ruotsalaisseurakunnan kannalta?

 

Ainakin ystävyysseurakuntakäytännön elvyttämistä, Lehtonen ja Hörnmark toteavat. Aikoinaan sadoilla pohjoismaiden helluntaiseurakunnilla oli entisen Neuvostoliiton alueelta oma nimikkoseurakuntansa, jonka puolesta rukoiltiin ja jossa mahdollisuuksien mukaan jopa vierailtiin. Nyt mahdollisuuksia on aivan toisenlaiseen yhteydenpitoon ja yhteistyöhön.

 

– Toivomme, että lännen seurakunnat etsisivät itselleen ystävyysseurakunnan idästä, ja tasavertaisina partnereina sitten miettisivät yhdessä, miten ne molemmille sopivalla tavalla voisivat lähteä mukaan Eurooppa-työhön, Rauli Lehtonen sanoo.

 

– Balkanilla ja entisen Neuvostoliiton alueella jo yli 50 seurakuntaa on ilmoittanut olevansa kiinnostunut saamaan ystävyysseurakunnan pohjoismaista.

 

 

Lisätietoa ystävyysseurakuntamahdollisuuksista saa Avainmediasta.



Heikki Salmela





Mikä

Euroopan Helluntaiyhteisö

» vuonna 1987 perustettu Euroopan helluntailiikkeiden yhteistyöelin, englanniksi Pentecostal European Fellowship

» rekisteröitynyt Belgiaan

» tarjoaa foorumin Euroopan eri helluntailiikkeiden johtajien kohtaamiselle, tutustumiselle ja ajankohtaisen tiedon jakamiselle

» merkittävimmät jaostot lähetystyöhön keskittyvä PEM ja teologisen koulutuksen toimijoita kokoava EPTA

» luottamustehtävissä useita suomalaisia www.pef.eu



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan