Fidan uusi kummiohjelma vireästi liikkeelle

Kouluun pääsy katkaisee lapsilta toivottomuuden kierteen. Kristillinen koulu luo tietopohjan lisäksi uskoa tulevaisuuteen. Kuvituskuva: iStockphoto
Kouluun pääsy katkaisee lapsilta toivottomuuden kierteen. Kristillinen koulu luo tietopohjan lisäksi uskoa tulevaisuuteen. Kuvituskuva: iStockphoto
Kaksi pientä tyttöä kiirehtii kouluun Pakistanin miljoonakaupungissa. He vilkuilevat ympärilleen, koska seutu on levoton. Kolme vuotta sitten, syyskuussa 2013, alueen eräässä kirkossa räjähti pommi kesken sunnuntaijumalanpalveluksen. 80 ihmistä kuoli. Jotain tällaista voi käydä muulloinkin. Silti tytöt ovat onnekkaita: he pääsevät kouluun toisin kuin yli kolme miljoonaa muuta maassa asuvaa lasta, jotka aloittavat tänäänkin päivänsä roskia keräten tai tehtaassa.

Fida on tehnyt vuodesta 2007 Lounais-Pakistanissa lasten koulutus- ja naisten lukutaitotyötä paikallisen kumppaniseurakunnan kanssa, koska lasten valoisampi tulevaisuus riippuu suurelta osin siitä, pääsevätkö he kouluun. Varsinkin tyttöjen  koulunkäynti on harvinaista sekä köyhyyden että ääri-islamista nousevien asenteiden vuoksi.

Vaikuttava vastaanotto Viime syksynä Fidan työtä Pakistanissa kohtasi takaisku, kun Suomen hallitus leikkasi ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoja ja Fida joutui lopettamaan kaiken hanketyönsä maassa. Niinpä järjestö käynnisti kesän aikana kummihaun tukemaan köyhien lasten ja erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä yhteistyöpaikkakunnan kristillisessä koulussa.

Hankkeessa kummiksi pääsee saman tien koko koululle yhden lapsen sijasta.

Pakistanin koulukummiohjelma on herättänyt paljon kiinnostusta yllättävän nopeasti.

– Hanke on lähtenyt loistavasti käyntiin. Tällä hetkellä kummeja on jo 53, Aasian kummilapsityön neuvonantaja Sirkku Lepojärvi iloitsee.

Kummilapsityön asiakaspalvelija Laura Forsbäck kertoo, että tavoitteena on saada 100 kummia Pakistaniin tämän vuoden aikana. Hänkin on hyvin vaikuttunut hankkeen vireästä vastaanotosta.

– Puskaradio on toiminut hyvin. Kiinnostus on ollut niin suuri, että viesti on pienellä mainonnalla lähtenyt leviämään ja moni on vastannut haasteeseen heti. Jo ilmoittautuneet kummit ovat levittäneet tietoa ystävilleen, ja myös he ovat halunneet lähteä mukaan kummeiksi.

Puolet oppilaista tyttöjä

Pakistanin luoteisosassa sijaitseva kristillinen koulu aloitettiin Fidan tuella vuonna 2008. Koulussa on noin 200 oppilasta esikoulusta viidenteen luokkaan. Enemmistö oppilaista kuuluu kristittyyn vähemmistöön, ja noin puolet heistä on tyttöjä.

Kristillisen koulun käytännön arkea pyörittää Fidan kumppaniyhteisö, paikallinen helluntaiseurakunta.

– Koulun opettajat ja henkilökunta ovat seurakunnan väkeä, Sirkku Lepojärvi kertoo.

Hänen mukaansa kummituen avulla mahdollistetaan suoraan lasten pääsy kouluun.

– Jos tukea ei ole, niin lapset eivät välttämättä pääse kouluun, varsinkaan tytöt. Jos köyhällä perheellä on varaa lähettää ainoastaan yksi lapsi kouluun, niin se lapsi on melko varmasti perheen poika eikä tyttö. Tämä on usein köyhien perheiden todellisuus. Perheillä ei ole varaa lähettää kaikkia lapsia kouluun.

Pakistanin perustuslaki takaa kaikille perusopetuksen, mutta köyhyyden takia suuri osa lapsista ei lähde koskaan opintielle. Niinpä moni heistä ei muun muassa koskaan opi lukemaan.

Lepojärvi määritteleekin kummihankkeen tärkeimmäksi tavoitteeksi tarjota hyvätasoista kristillistä koulutusta Pakistanin vähemmistöryhmille. Hän kertoo, että paikalliselle kumppanille, jonka työhön suomalaisten kehitysyhteistyövarojen leikkaukset iskivät aiemmin, kummihanke oli erittäin mieluisa uusi avaus.

– Kumppanin edustajat olivat todella iloisia yhteistyön jatkumisesta kummityön muodossa.

Vaino on arkipäivää

Pakistanissa kristittyjä vainotaan monin paikoin säännöllisesti. Myös Fidan kummikoulu sijaitsee seudulla, joilla kristityt ovat joutuneet kokemaan monenlaista. Heidän elämäänsä kuvasi hiljattain Fidan pakistanilaisen kumppaniseurakunnan pastori järjestön radio-ohjelmassa.

– Syyskuun 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen kaikki muuttui. Olemme kokeneet paljon vainoa ja syrjintää. Kristitty vähemmistö on vaikeuksissa, nimettömänä pysyttelevä työntekijä sanoo.

– Meitä ympäröivät monet fanaattiset ja militantit ryhmät, jotka aiheuttavat ongelmia niin Pakistanissa kuin muuallakin maailmassa.

Kumppaniseurakunnan pastori arvioi, että Pakistanin lähes 200 miljoonasta asukkaasta kristittyjä on virallisesti kaksi prosenttia mutta epävirallisesti noin viisi prosenttia. Eron selittää se, että vainot saavat monet uskovat pitämään matalaa profiilia.

– Ihmiset kärsivät sekä fyysisesti että henkisesti. Kristittyjen on vaikea saada työpaikkoja ja virallisia lupia. Heitä vihataan ja syrjitään. Tällaista kristityt kokevat joka päivä.

Sirkku Lepojärvi lisää, että kumppaniseurakuntaankin on kohdistunut yksi pommi-isku niiden yhdeksän vuoden aikana, jona Fida on tehnyt yhteistyötä seurakunnan kanssa. Turvallisuushaasteet ovat edelleen osa jokapäiväistä elämää.

– Kirkkoon tullessaan seurakuntalaisten pitää olla tarkkoja, että tulevat turvallista reittiä. Kirkon ja koulun alueella on koko ajan vartiointi.

Tilausta tulevaisuudenuskolle

Pakistanin koulukummihanke on vasta alussa, mutta muilla Aasian köyhillä alueilla vastaavien hankkeiden on nähty vaikuttavan paljon hyviä muutoksia.

– Esimerkiksi kouluissa on helppo nähdä, miten lapset koulutuksen avulla saavat toivoa tulevaisuuteen paremman työn ja elinkeinon turvin. Yhteisökehityshankkeissa puolestaan pystytään havainnoimaan, miten lasten terveydentila on parantunut, Lepojärvi mainitsee.

Fidan paikallisen kumppaniseurakunnan pastori saa seurata omin silmin sitäkin, miten ulkomaisten kummien tuki nostaa lasten lisäksi myös aikuisia.

– Koulutus auttaa koko perhettä. Tälle on suuri tarve meidän maassamme.

Pastorin mukaan terrorin ja pommiuhan varjossa varttuvat vähäosaiset lapset tarvitsevat ennen muuta tulevaisuudenuskoa.

– Koulu auttaa lapsia säilyttämään kristillisen uskonsa ja uskon tulevaisuuteen. Haluamme tukea heidän perheitään, jotta he voisivat päästä irti köyhyydestä ja elää hyvää elämää kristittyinä. Koulutus tuo apua hengellisesti, fyysisesti ja taloudellisesti, hän tiivistää.

Jutussa ei ole kerrottu tarkkoja tietoja turvallisuussyistä.


Ruut Ahonen





27 euroa muuttaa maaimaa


Fidalla on tällä hetkellä 25 kummikohdetta 14 maassa.

– Niin sanottuja kummisopimuksia on tällä hetkellä 5425 ja kummeja 4561. Osalla kummeista on siis useampi kummisopimus, Fidan kummilapsityön asiakaspalvelija Laura Forsbäck laskee.

Pakistan on järjestön tuorein kummikohde. Forsbäckin mukaan hankkeen kummit paitsi mahdollistavat lasten pääsyn kouluun myös turvaavat sen, että koulu voi kehittyä ja palvella yhä useampia pakistanilaisia lapsia.


Fidan kummiksi voi ilmoittautua järjestön nettisivujen kautta www.tulekummiksi.fi, puhelimitse numeroon 010 505 7700 tai sähköpostitse osoitteeseen o. Suositeltu minimikannatussumma on 27 euroa kuukaudessa.


Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan