Fida näkyvämmin mukana Maailma kylässä -festivaaleilla

Fida Secondhand oli suosittu koluamispaikka Maailma kylässä -festivaaleilla. Kuva: Päivi Simi-Kim
Fida Secondhand oli suosittu koluamispaikka Maailma kylässä -festivaaleilla. Kuva: Päivi Simi-Kim

Kaunis aurinkoinen sää suosi Maailma kylässä -tapahtuman osallistu­jia viime viikonloppuna. Helsin­gissä järjestetty kaksipäiväinen tapahtuma keräsi 80 000 osal­listujaa.

 

Suomen suurimpiin kuuluvan ilmaisen monikulttuurisuusfes­tivaalin teemana oli tänä vuonna Afrikka ja Lähi-itä sekä globaalis­ti Agenda 2030 -tavoitteet.

 

Fida International oli mukana festivaaleilla tänä vuonna näky­västi ohjelmassa, ja kokemus oli fidalaisten mukaan innostava.



Unelmia maailmasta

Fidan messupisteellä oli mah­dollista saada yleistietoa järjes­tön toiminnasta. Monelle festa­rivieraalle tuli yllätyksenä Fidan laaja työ ulkomailla, ja panosta­mista sota-alueiden lasten hyvin­vointiin kiiteltiin.

 

Fidan pisteellä pääsi myös kir­joittamaan mielipiteitään pöytälii­naan valtion budjetista, unelma­maailmasta vuonna 2030 ja kriisi­alueiden lasten auttamisesta.

 

Kirjoituksista nousi esille toi­veita kasvattaa suomalaislapset ymmärtämään koko maailman ti­lannetta sekä avun tarjoaminen ja saaminen niille, jotka sitä tar­vitsevat. Lisäksi unelmien Suo­mi nähtiin tasa-arvoisena, rau­haa rakentavana ja epäitsekkää­nä maana asua ja elää.

 

Fida secondhand -myyntipis­teessä kävi kova kuhina koko vii­konlopun ajan. Ihmiset kiitteli­vät vaatteiden hyvää laatua ja kaunista esillepanoa.

Festareiden aikana Fida kam­panjoi myös tyttöjen kuukautis­terveyden puolesta suomalai­sen yrityskumppanin Lunetten kanssa. Festivaalien aikana Lu­nette lahjoitti jokaisesta ostetus­ta kuukautiskupista yhden Tan­saniaan.

 

 

Miksi radkalisoidutaan?

Sunnuntaina Fida järjesti pa­neelin, jossa pohdittiin radika­lisoitumista ja turvallisuuden tunnetta. Keskustelijoina oli Suomeen lapsena kiintiöpakolai­sena tullut sudanilainen opiske­lija Angelina Arial, pastori, krii­si- ja traumaterapeutti Janne Hassinen sekä maahanmuutto-asioissa kokenut lakimies Ville Hoikkala, joka tuli nopealla va­roitusajalla uusnatsistisen Vas­tarintaliikkeen perustaja- ja en­tisen jäsenen, Esa Holapan, ti­lalle, joka oli estynyt tulemasta.

 

Paine, nurkassa olo ja ahdistus voivat saada aikaan radikalisoitu­mista, totesi Janne Hassinen. An­gelina Arial pohti yhteisön vaiku­tusta ja totesi terveen ja avoimen yhteisön estävän radikalisoitu­mista ja syrjäytymistä.

 

 

Parempi antaa anteeksi

Lääkkeeksi radikalisoitumiselle paneelistit löysivät kohtaamisen.

 

– Jokainen ansaitsee tulla kuul­luksi ja jokaisen tarina on tärkeä, kiteytti Janne Hassinen.

 

Ville Hoikkala totesi, että si­sällissodassa suomalaiset kään­tyivät toisiaan vastaan. Saman­laista kertomusta on helppo alkaa toistaa ja löytää viholli­suuksia eri ryhmistä.

 

Angelina Arial sanoi, että Suo­mi on hänelle hyvä ja turvallinen maa. Hän haastoi kuulijansa tu­tustumaan toisiin ja murtamaan ennakkoluuloja.

 

Hän kertoi omista kielteisis­tä kokemuksistaan, mutta totesi, että on parempi antaa anteeksi kuin jäädä katkeroitumaan huo­non kohtelun edessä.

 

Turvallisuudesta puhuttaessa Janne Hassinen vertasi sitä lii­kenneturvallisuuteen.

 

– Sitä valvomassa on lait, ase­tukset ja virkavalta, mutta jo­kaiselle kuuluu huolehtia oma osuutensa turvallisuudesta.

 

Lopuksi keskustelijat pohti­vat, miltä Suomi näyttää vuonna 2030. Vastauksista nousi toive siitä, että Suomi on tulevaisuu­dessa suvaitsevaisempi ja moni­kulttuurinen ja että sen asukkaat olisivat näyttämässä sankarin mallia ja valmiit työskentele­mään kovasti yhteisen päämää­rän eteen.

 


Katja Köykkä




23/2018

UutisetUskovilla on vaarana jäädä sivuun siitä, mitä Pyhä Henki on juuri nyt tekemässä.
UutisetLuterilainen kirkko halusi katsoa, voitaisiinko kasteesta sanoa aiempaa enemmän yhteistä.
UutisetIK-opiston Helsingin kampuk­sen opettaja Lari Launonen sai hiljattain mukavan puhelinsoiton, kun seurakuntaneuvos Valt­ter Luoto otti yhteyttä ja kysyi, olisiko opistolla käyttöä hänen kirj...
UutisetSuomen Helluntaikirkko on huo­lissaan kristittyjen turvapaikan­hakijoiden pakkopalautuksista vaarallisiin maihin. Se on lähettä­nyt kaikille kansanedustajille kir­jeen, jossa ilmaistaan avo...
UutisetOn parempi antaa anteeksi, kuin jäädä katkeroitumaan huonon kohtelun edessä, paneelissa todettiin.
UutisetKouvolan helluntaiseurakun­nan joukkue yllätti God Cup -sali­bandyturnauksessa raivaten tien­sä finaaliin asti. Välierissä kaatui hallitseva mestari Seinäjoki.

Kultaa n...
UutisetUskonnolliset ja kansalliset tunteet sekoittuvat Länsi-Euroo­pan kristityillä, jotka suhtautuvat muslimeihin ja juutalaisiin uskon­notonta väestöä kielteisemmin. Suomi on tästä yksi harvina...
MuutMiten auttaa lasta kasva­maan tasapainoiseksi ja eheäksi, oman arvonsa tun­tevaksi ihmiseksi? Kuinka tukea häntä omakohtaisen jumalasuhteen muodosta­misessa? Entä miten ohja­ta lasta löytäm...
Miten onSanomalehti Keskisuomalainen uutisoi näyttävästi 31.5. Jyväskylän helluntaiseura­kunnan uuden toimintakeskuksen rakenta­mista.


Seurakunta möi viime vuoden lopul...
UutisetEtelänaapurissa muutkin kun nuorehkot aikuiset perustavat seurakuntia.
Muut”Koska Iisak söi mielel­lään riistaa, hän rakas­ti enemmän Eesauta, mutta Rebekalle oli Jaakob rakkaam­pi” (1. Moos. 25:28).

Siinäpä hankalat lähtökohdat veljek­sille...
PääkirjoitusHelluntaiseurakuntiin on tullut kolmen viime vuoden aika­na turvapaikanhakijoita, jotka ovat halunneet kääntyä kristityik­si. Monet heistä ovat liittyneet myös seurakuntien jäseniksi ja tul...
Kolumni”Tough love for both”, ”Rankkaa, lujaa rakkautta molemmille.”

Näin sanoi Palestiinan Pipliaseuran entinen johtaja Labib Mada­nat, kun kysyin häneltä, miten meidän länti...
MuutVanhemmilla on tärkeä rooli lapsen hengellisen elämän tukemisessa.
ArtikkelitAina silloin tällöin tulee tilai­suus kertoa medialähetysjärjestö Avainmediassa tapahtuvia tosi­tarinoita. Nämä tarinat laajenta­vat kuulijoiden käsitystä media­lähetystyöstä.
...
MuutOravanpyörän hellittäminen suo hyviä tilaisuuksia hoitaa suhdetta Jumalaan.
PikavisiittiLahtelainen toimittaja ja teologi Heikki Kiseleff riehuu mielellään saksanpaimenkoiran kanssa.
MuutMitä kokee muslimimaan kristitty ramadanin aikaan? (Open Doors, toukokuu 2018)
Toisin kuin tavallisina päivi­nä, muslimimiehet – ja naiset – lukevat [bussissa] Koraania kovaan ääneen, er...
MielipideJotkut Israelin ys­tävät ovat omak­suneet käsityksen, että Israelin suuri ahdistus toteutui jo viime maailmansodan aikaisessa holokaustissa ja tulevaisuudessa on odotettavissa lähinnä Israe...
MielipidePuolustan vahvasti ulkoministeri Timo Soinin (sin) oikeutta ilmais­ta kantansa Irlannin aborttilinjauk­sesta. Kysymys ihmisen elämän al­kamisesta ja oikeudesta elämään kytkeytyy syvästi maai...
MielipideKristillisen etiikan pohjana on raamatullinen jumala- ja ihmis­käsitys. Käytännössä Raamatun ohjeellisuus johtaa arvojärjestyk­seen, jonka kulmakivenä on Ju­malan olemassaolon ja auktori­tee...
MuutAustralian Kilmoressa asuvi­en Mirja ja Eero Suomalaisen olohuoneen seinällä on musta­valkoinen kuva P & O Strathnave­rista, kookkaasta ja ylväästä me­renkyntäjästä. Se on laiva, jossa...
MuistolleKirjoitin seuraavan takakansi­tekstin isäni Aulis Romppasen (1931–2018) kirjoittamaan oma­elämäkertakirjaan 12 vuotta sitten:

”Seitsemän vuosikymmen­tä. Itse asiassa Au...
MuutTyöuupumuksen jälkeen Kenneth Karppisen lauluihin on tullut uudenlaista syvyyttä ja elämänmakua.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan