Uranuurtaja sisäisen paranemisen saralla

Betania-koti 30 vuotta

Betania-koti on ollut tukena vuosien varrella sadoille, jopa tuhansille uskoville. Kuvassa vastuutiimiä.
Betania-koti on ollut tukena vuosien varrella sadoille, jopa tuhansille uskoville. Kuvassa vastuutiimiä.

Betania-kodin logossa on saviruukku ja teksti ”Ei siruja heitetä pois”. Tätä missiota Vammalan kupeessa si­jaitseva kristillinen hoitokoti on toteuttanut jo 30 vuotta.

 

Pyöreitä vuosia juhlittiin hei­näkuun alussa yhtä aikaa Sisäi­sen parantumisen tapahtuman kanssa. Paikalla oli runsaasti väkeä eri puolilta Suomea sekä Ruotsista ja Venäjältä.

 

Juhlaviikonlopun aikana kut­sumuksesta elämän voimavara­na opetti kirjailija, evankelista ja mediapastori Petri Välimäki.

 

– Opetus oli hoitavaa ja in­noittavaa, kiittelee Betania-ko­din vastaava työntekijä ja hoitotyöntekijä Marja Kallio.

 

 

Aihepiiri nykyään arkipäivää

Sielunhoito, sisäinen eheyty­minen ja mielenterveyden on­gelmien hoitaminen ovat nyky­ään luonteva osa helluntaiseu­rakuntien opetusta. Toisin oli 30 vuotta sitten, kun Betania-ko­din perustaja Vuokko Eräranta kaavaili aihepiiriin keskittyvän hoitokodin perustamista.

 

– Usean vuoden ajan Vuok­ko kiersi Suomen ja Ruotsinkin helluntaiseurakunnissa opetta­massa sisäisestä parantumisesta ja vapautumisesta, joka oli tuol­loin aivan uusi asia, Marja Kallio taustoittaa.

 

– Tarve oli niin valtava, että tuli välttämättömäksi perustaa paikka, johon ihmiset, joiden on­gelmat olivat suuria ja vaativat perusteellisempaa paneutumis­ta, voisivat tulla rauhassa niitä käsittelemään.

 

Eräranta sai työtoverikseen samanlaista näkyä kantavan Kal­lion. Myöhemmin perustettiin yhdistys ja toiminta alkoi.

 

Betania-kodissa on autettu satoja, ellei tuhansiakin, ihmisiä paranemisprosessissa.

 

– Meillä on käynyt enimmäk­seen tavallisia seurakuntalaisia eripituisissa hoitojaksoissa tai seminaareissa käsittelemässä asioitaan, Kallio kertoo.

 

Betania-kodin työ perustuu Raamattuun ja erityisesti Jee­suksen ohjelmajulistukseen (Jesaja 61:1), jossa hän sanoo tul­leensa julistamaan ilosanomaa, sitomaan särjettyjä sydämiä ja julistamaan vangituille vapau­tusta.

 

– Jeesus on tullut, ei vain pe­lastamaan meidät synneistäm­me, vaan vielä enemmän: paran­tamaan menneisyyden kipeistä muistoista ja vapauttamaan sie­lunvihollisen kahleista, jolloin voimme vapautettuina palvella häntä.

 

 

Vapautuksen viesti kuuluu kaikille kansoille

Vuonna 2004 Betania-kodin yh­teyteen liitettiin Orivedellä sijait­seva Rauhala-koti. Talo oli aikoi­naan Suomen poliisien lomako­ti, kunnes se siirtyi hengellisen työn käyttöön.

 

Hoitokotien väki kiertää opet­tamassa sisäisestä paranemi­sesta seurakunnissa ja tapah­tumissa sekä Suomessa että ul­komailla. Viime vuosina työ on suuntautunut erityisesti Venä­jälle.

 

– Sanoma sisäisestä parantu­misesta ja vapautumisesta kuu­luu kaikille kansoille. Jumala varustaa kansaansa lopun ajan sadonkorjuuseen mutta myös erityisiin lopun ajan taisteluihin, Marja Kallio uskoo.

 

– Jos olemme kovin rikkinäi­siä ja sidottuja, olemme alttii­ta sielunvihollisen hyökkäyksil­le, emmekä pysty toteuttamaan Jumalan suunnitelmaa elämäl­lemme.

 

– Jumala haluaa parantaa ja vapauttaa meidät menneisyy­den kahleista niin, että voimme löytää sen kutsumuksen, joka hänellä meille on, ja myös to­teuttaa sen. Tai jos olemme sen kutsun jostakin syystä menettä­neet, voimme astua siihen uu­delleen.

 

 

Marja Kallio, Ruut Ahonen




34/2018

UutisetTilanne Helsingin kristillisellä koululla vuoden 2017 pääsiäisenä: sali on täynnä ja ulkona kiemurtelee jono. Kaikki eivät tule mahtumaan sisään.
PääkirjoitusRaamattu kertoo meille esimerkin voimasta ja sukupolvien ketjusta. Jumala ohjeisti israelilaisia painamaan hänen sanansa sydämiinsä ja mieliinsä sekä opettamaan ne lapsillensa. Van­hempien...
Miten onJyväskylän yliopiston kasvatuksen teo­rian ja tradition professori Tapio Puoli­matka kirjoitti Oikea Media -julkaisun vie­raskynäpalstalla 27.7. artikkelin otsikol­la ”Kampanja pedofilian l...
UutisetTyö on laajentunut yhä enemmän myös eri puolille Venäjää.
UutisetRistin Voittoa julkaisevan kus­tannusyhtiö Aikamedian vuoden tapaus on Sana elämään -kom­mentaariraamatun saapuminen varastolle. Teos painettiin Kiinas­sa yhdessä maailman suurimmis­ta raama...
UutisetKasvava puristus kertoo lähetystyön etenemisestä, sanoo Suomen Open Doorsin toiminnanjohtaja.
KolumniSukat kannattaa vaihtaa säännöllisesti, mutta nykymaailmassa vaihtamisesta on jo tehty ratkaisu joka tilanteeseen. Kaikkea pitäisi koko ajan vaihtaa: sisustusta, autoa, työpaikkaa, puolisoa,...
Raamatun äärelläMiksi kirkoilla on niin monenlaisia näkemyksiä kasteesta?
MuutMeidän tulee kohdata Jumala ja saada häneltä viisautta siihen, miten tavoitamme tämän päivän ihmiset, romupappi uskoo.
MuutParantumattoman sairauden ei tarvitse merkitä vain tuskaa, rajoituksia ja kärsimystä.
PikavisiittiKatupaimenena tunnettu Jani Liukkonen kertoo mielellään Jeesuksesta.
UutisetYökerhon voi saada vuokrattua sunnuntaisin kohtuuhintaan.
MielipideRistin Voiton Mi­ten on -palsta tie­dotti iloisen uu­tisen, että Sana elämään -Raama­tun painos on vihdoin tulossa en­nakkotilaajilleen ja sitten tietys­ti kaikille muille, jotka haluavat se...
MielipideVanhana ”Romuna” olen jäävi ja vähän arkakin työntymään aiheeseen, joka käsittelee tämän ajan nuorten mahdol­lisuuksia hengelliseen elä­määnsä liittyvissä asiois­sa – tässä tapauksessa itsen...
MielipideAluksi tietosanakirjoista poimit­tua tietoa kybernetiikasta. Se on koneiden, ihmisten ja näiden muo­dostamien yhteisö­jen säätö- ja viestintäta­pahtumia tutkiva ma­temaattinen tiede, joka tu...
UutisetSuomen suurimmilla vuosittain pidettävillä yhteiskristillisillä päivillä rohkaistiin kertomaan Jeesuksesta.
UutisetSeppo Rajamäki on kiertänyt vuoden aikana yli sata seurakuntaa. Ihmiset ovat syttyneet tekstiä käytäntöön soveltavasta Sana elämään -suurteoksesta.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan