Agnes ja József selviytyivät vainoista

József (vas.) ja Agnes (oik.) Kuti kertoivat holokaustikokemuksistaan lukiolaisille. Heitä tulkkasi Ildikó Zerinváry-Kivikari (kesk.). Kuva: Säde Loponen
József (vas.) ja Agnes (oik.) Kuti kertoivat holokaustikokemuksistaan lukiolaisille. Heitä tulkkasi Ildikó Zerinváry-Kivikari (kesk.). Kuva: Säde Loponen
"Nyt kaikki kännykät ja omat pulinat pois, niin keskitytään. Tämä on harvinaislaatuinen tilaisuus, opettaja sanoo.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijat hiljentyvät enemmittä kehotuksitta kuuntelemaan unkarinjuutalaista Kutin pariskuntaa. Opettaja on oikeassa, sillä Józsefin ja Agnesin kaltaisten määrä vähenee koko ajan. Sukupolvi, jolla vielä on omakohtaisia muistoja toisen maailmansodan aikaisista vainoista, alkaa olla ikääntynyttä.

Siksi Kutin pariskunta on täällä tänään: jotta historian vääryydet eivät jäisi etäisiksi kertomuksiksi oppikirjojen sivuilla, ja nuoret  ymmärtäisivät, että niistä kärsineet ovat yhtä todellisia kuin he itse.

József vertaa rasististen aatteiden leviämistä tulviin.

– Jos ei huomata, että tulva on tulossa, eikä yritetä mitenkään estää sitä, se vie mitä vain mukanaan. Nykyäänkin padot ovat joistakin kohdista jo murtuneet.

Valepukuinen enkeli

József syntyi Budapestissa vuonna 1937. Isä työskenteli puuseppänä, ja perhe eli vaatimattomissa oloissa. Lapsuuden alkuvaiheet työläisalueella olivat kuitenkin turvallista aikaa.

– Meillä oli erinomaisen hyvät suhteet naapureihin, jotka eivät olleet juutalaisia. Muistan, että pelasimme iltaisin korttia ja kävimme retkillä.

Jo ennen sotaa kuultiin huhuja Hitler-nimisestä miehestä, jonka mukaan juutalaiset olivat alempiarvoinen rotu. Juutalaisvastaisia asenteita oli muutenkin ollut ilmassa pitkään. Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen huono taloudellinen tilanne sai myös unkarilaiset etsimään syntipukkeja keskuudestaan.

Sodan aikana Unkari oli Saksan liittolainen. Pääkaupungin juutalaiset saivat olla suhteellisen rauhassa vuoteen 1944, jolloin Saksa miehitti Unkarin. Tällöin Józsefinkin perhe sijoitettiin Daavidin tähdellä merkittyyn taloon, ja hänen äitinsä poimittiin naisten ryhmään kuljetettavaksi Itävaltaan. Se olisi jäänyt äidin viimeiseksi matkaksi, jollei apuun olisi tullut univormupukuinen enkeli, kuten József häntä kutsuu.

– Naapurimme oli oikeistolaisen puolueen jäsen, jolle univormu oli ikään kuin valepuku. Hän seisoi kadulla vahtimassa naisten marssia ja äitini nähdessään ohjasi tämän ojaan. Näin äiti välttyi kuljetukselta ja pääsi palaamaan luoksemme.

Toinenkin naapuri auttoi Józsefin perhettä viemällä heidät turvaan Sveitsin Punaisen Ristin taloon. Ennen sodan päättymistä he joutuivat vielä pariksi viikoksi ghettoon. Perhe selviytyi lyhyestä ghettoajastaan muita paremmin, koska huonot olosuhteet eivät ehtineet heikentää heitä, mutta Józsefin mieleen painuivat kuvat kadulle ammutuista ja nälkään nääntyneistä lapsista.

Kun eräs opiskelijoista kysyy, miksi vastarintaliikkeet eivät syösseet Hitleriä vallasta, József vastaa natsien olleen liian hyvin järjestäytyneitä.

– Myötätuntoisia ihmisiä oli kyllä paljonkin, mutta jokainen, joka auttoi juutalaisia, otti henkilökohtaisen riskin. Myös auttajia vietiin keskitysleireille.

Kahdesti pelastettu

Muualla Unkarissa asuvat juutalaiset olivat vieläkin ahtaammalla kuin budapestilaiset. Miehet vietiin jo sodan alussa työleireille, heidän joukossaan myös Agnesin isä.

Opettajana työskennellyt isä marssitettiin kotoaan Debrecenin kaupungista Ukrainaan, jossa hän joutui raskaaseen työhön. Miehet asuivat talleissa ja raatoivat pahimmillaan 40 asteen pakkasessa kehnon ravinnon voimin.

– Isä kirjoitti myöhemmin kokemuksistaan muistelmia. Emme vieläkään ole pystyneet lukemaan kaikista niistä kauheuksista.

Kun työikäiset miehet olivat poissa, naisia, lapsia ja vanhuksia alettiin koota yhteen kuljetettavaksi keskitysleireille. Agnes oli niin pieni, ettei hän muista noita tapahtumia, mutta hänelle on kerrottu, kuinka hänetkin vietiin äitinsä ja sukulaistensa kanssa aukealle paikalle odottamaan kuljetusta. Kukaan ei tiennyt, mitä tuleman piti, kun juutalaisia alettiin sulloa junavaunuihin. Myöhemmin selvisi, että määränpää oli Auschwitch.

Oli kuuma kesäkuu, ja suljetuista vaunuista loppui sekä happi että ruoka ja vesi. Välillä juna pysähteli, ja Agnesin äiti onnistui hankkimaan vauvalleen vettä, mutta muille sitä ei saanut antaa. Vartija kaatoi ylimääräisen tilkan maahan.

– Kuinka minä nyt istun tässä? Se on ihme, Agnes sanoo lukiolaisille.

Inhimillisen virheen seurauksena juna, jossa Agnes perheineen oli, ohjautui väärälle raiteelle ja jatkoi matkaa Itävaltaan. Näin he päätyivät vangeiksi vanhaan koulurakennukseen Wieniin ja saivat lisäaikaa.

Sota läheni loppuaan, ja saksalaisilla oli kiire siirtää vankinsa omille alueilleen. Alkoi marssi kohti Saksaa. Agnes sukulaisineen oli jonon hännillä, ja kun tultiin risteykseen, äidin ja lapsen takana kulkenut sukulaismies toimi samoin kuin Józsefin naapuri: työnsi nämä ojaan.

Muut jatkoivat matkaa huomaamatta mitään, ja Agnesin äiti pakeni vauvansa kanssa metsän läpi. He päätyivät maatilalle, jonne oli kokoontunut muitakin juutalaisia. Pian sinne tuli myös venäläisiä sotilaita, jotka auttoivat heidät takaisin Unkariin.

– Kuulimme myöhemmin, että Saksaa kohti marssitettu juutalaisryhmä oli ammuttu seuraavassa kylässä. Kotona ihmiset ihmettelivät,
miten olimme selvinneet, koska silloin jo tiedettiin, mitä muille oli tapahtunut.

Agnesin sukulaisista 22 kuoli holokaustissa. Osa kuitenkin pelastui.

– Yhtenä päivänä kuljin äidin kanssa kotikaupunkini pääkadulla, kun äiti lähti juoksemaan tuntematonta miestä kohti. He suutelivat ja halasivat, ja ihmettelin, mistä oli kyse. Se oli minun isäni.

Isä oli viimeksi ollut kotona Agnesin ollessa vauva. Tyttö oli 4-vuotias, kun perhe pääsi palaamaan yhteen.

Vainon vaikuttimet

Sodan jälkeen kaikki halusivat vain palata normaaliin elämään. Vanhemmat eivät puhuneet sota-ajan tapahtumista, eikä Agnes muistanut niitä. Muistot kuitenkin nousivat pintaan öisin: tyttö heräsi useasti itkien ja huutaen, että SS-sotilaat tulevat.

Vasta aikuisena Agnes pääsi keskustelemaan sukulaistensa kanssa vainoista ja löysi perheensä historian. Äiti ei koskaan suostunut puhumaan kokemastaan, mutta täti kirjoitti pyynnöstä heidän tarinansa paperille.

– Ymmärrän, että holokaustista selviytyneet halusivat suojella meitä, mutta minusta on väärin, että lapsille ei kerrottu näistä asioista. Siksi olemme täällä tänään.

Sodan jälkeen juutalaiset olivat yhteiskunnassa samalla viivalla muiden kanssa ja saivat esimerkiksi opiskella vapaasti. Agnesista tulikin lääkäri ja Józsefista insinööri.

József arvelee, että yksi juutalaisvainojen taustavaikuttaja on kautta aikojen ollut kateus.

– Juutalaisessa kulttuurissa korostetaan opiskelun tärkeyttä. Juutalaiset ovat levinneet ympäri maailmaa, joutuneet aloittamaan monta kertaa alusta ja ponnistelleet menestyäkseen. Heitä on noussut monilla aloilla johtoasemiin, mikä on herättänyt valtaväestössä kateutta.

Tunnin loppupuolella kuulijat esittävät kysymyksiä. Eturivin nuorukainen intoutuu pohtimaan, mikä saa meidät syyttämään toisia omista ongelmistamme.

– Sanoisin Hitlerin kaltaiselle ihmiselle, että kysy omalta sydämeltäsi, mikä saa sinut toimimaan tällä tavalla. Kuten eräs henkilö Kreikassa sanoi 2000 vuotta sitten: tunne itsesi.

József hymyilee ja näyttää pojalle peukkua.


Säde Loponen

Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan