Parikymmentä paria rakkauttaan hoitamassa Isossa Kirjassa

Ison Kirjan kauniit maisemat tarjoavat rentouttavat puitteet avioliittoleirille. Kuvat: Anna Lehtinen
Ison Kirjan kauniit maisemat tarjoavat rentouttavat puitteet avioliittoleirille. Kuvat: Anna Lehtinen
Tilastokeskuksen mukaan avioerohakemuksia jätetään eniten elo- ja tammikuussa – siis tyypillisten lomakuukausien jälkeen. Lomalla paljastuu usein parisuhteen todellinen tila, ja noin 1 700 paria hakee vuosittain eroa juuri näinä kuukausina.

 

Viime viikolla maanantaista lauantaihin Ison Kirjan koulutuskeskukseen Keuruulle oli kokoontunut 14 avioparia, jotka antoivat viikon lomastaan parisuhteen hoitamiselle. He osallistuivat Toinen toisellemme -avioliittoleirille. Mukana oli lisäksi viisi ryhmänvetäjäparia sekä leirin johtajat Heidi ja Steven Buckingham.

 

Leirillä käsiteltiin viestintää parisuhteessa, puolisoiden erilaisuutta, suhdetarpeita, seksiä, ristiriitoja, anteeksiantamista ja tunteita. Maanantaina laskettiin ensimmäiseksi perusta: ymmärrys, että Jumala on avioliiton takana ja kertonut Raamatussa, mikä on avioliiton arvo.

 

Pastoripari leirille

Seurakunta tuki pastoripari Matti ja Airi Niemelän osallistumista leirille. - Monella pastoriperheellä ei ole tukiverkkoa asuinpaikkakunnallaan, Niemelät totesivat.
Seurakunta tuki pastoripari Matti ja Airi Niemelän osallistumista leirille. - Monella pastoriperheellä ei ole tukiverkkoa asuinpaikkakunnallaan, Niemelät totesivat.
Joensuun helluntaiseurakunta oli lähettänyt kaksi pastoriaan puolisoineen avioliittoleirille.

 

– Seurakunta maksaa Matin osallistumisen, vahvisti Airi Niemelä, Joensuun helluntaiseurakunnan johtavan pastorin vaimo.

 

– Tämä lasketaan lisäksi koulutukseksi eli työajakseni eikä leiri ole pois lomastani, Matti Niemelä jatkoi.

 

Joensuun lahja pastoreilleen vaikuttaa olevan ainutlaatuinen. Niemelät kertoivat saaneensa ihastuneita kommentteja järjestelystä. Avioliittoleiriläiset suosittelivat sitä suoralta kädeltä kaikkiin seurakuntiin.

 

– Kyllä tämä käytäntö saisi levitä. Leirit ovat kalliita pastorin palkkoihin nähden, varsinkin kun puoliso ei välttämättä ole työssä. Moni pastori myös työskentelee pienellä paikkakunnalla, jossa perheellä ei ole tukiverkkoa. Se on haaste perheelle ja parisuhteelle, Airi Niemelä kuvailee.

 

– Olisi hienoa saada leireille lisää pastoreita, koska täältä he saisivat myös työkaluja seurakunnassa kohtaamiinsa tilanteisiin, Toinen toisellemme -avioliittotyön aktiivi Kenneth Åhlgren lisäsi.

 

– Pastoripariskunta on myös esimerkki suhteen hoitamisessa seurakuntalaisille, Päivi Åhlgren täydensi.

 

Loma-apatiaa vastaan

Netti on pullollaan artikkeleita siitä, miten loma-aika koettelee parisuhdetta. Toinen verkossa näkyvä asia on se, ettei parisuhteen hyvinvointia pidetä enää itsestäänselvyytenä tai sen hoitamista epämiehekkäänä toimintana. ”Hyvä parisuhde on miesten uusi statussymboli”, Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen sanoi jo vuonna 2010. Vaikka ajatus avioliittoleiristä huonoon kuntoon joutuneen suhteen viimeisenä oljenkortena elää sitkeästi, nuorelle sukupolvelle parisuhteen käsittely esimerkiksi leireillä alkaa olla ihan tavallista.

 

Ryhmänjohtajat Kenneth ja Päivi Åhlgren painottavat olevansa avioliittoleiriläisten rinnallakulkijoita. - Jumala tekee työtään leireillä, he kiittävät.
Ryhmänjohtajat Kenneth ja Päivi Åhlgren painottavat olevansa avioliittoleiriläisten rinnallakulkijoita. - Jumala tekee työtään leireillä, he kiittävät.
Vaikka avioliittoleiri on työskentelyä puolison kanssa, leirillä olo tuntuu silti lomalta, Airi ja Matti Niemelä vakuuttavat. Kenneth ja Päivi Åhlgren allekirjoittavat saman väitteen, vaikka vastuutehtävissä ollessa leiri on toki myös työntäyteinen kokemus.

 

– On hyvin yleistä, että kun on loma ja luovutaan rutiineista, parisuhteessa hiertävät asiat nousevat pintaan, Päivi Åhlgren toteaa.

 

– Parisuhde ja perhe tarvitsisivat sitä, ettei tehdä mitään, mutta nykyään ihmiset saattavat ohjelmoida lomansakin niin, ettei niihin mahdu lepoa.

 

Niemelät pohtivat, että asioiden käsittely lomalla myös kannattaa, ja sen voi tehdä yhteisestä sopimuksesta. Loma-apatiaan vaipuminen ja omaan itseen käpertyminen ei pidemmän päälle kannata.

 

– On parempi uskaltaa ottaa askel ja alkaa selvittää asioita kuin vuodesta toiseen kerryttää niitä sisälleen, Matti Niemelä toteaa.

 

Åhlgrenit kertovat, että kokivat kyllä vuosia avioliittoleirit rakentaviksi ja hyvää tietoa antaviksi, mutta arjessa iski ”peruslaiskuus” ja monet asiat jäivät hyviksi aikomuksiksi. Tuli kuitenkin sekin hetki, että opitut asiat piti laittaa tosissaan käytäntöön.

 

”Jumala tekee työn”

Matti Niemelä tunnustaa, että nuorempana hän mietti loman koittaessa eniten sitä, mitä hän itse haluaa tehdä. Moni asia tuntui joustamiselta siitä pois. Nyt perheessä keskustellaan ennen kaikkea siitä, mitä heidän olisi mukavaa tehdä lomalla yhdessä.

 

Jumala pitää huolta, on Niemelän perhe saanut myös lomilla kokea. Tänä vuonna järjestyi mökki pika-aikataululla.

 

Åhlgrenit toteavat olevansa viime tipan ihmisiä, vaikka lomasuunnitelmista aletaan puhua hyvissä ajoin.

 

– Pidän kompromissien tekemistä olennaisena taitona pariskuntien ja perheiden lomista puhuttaessa, Päivi Åhlgren sanoo.

 

”Lähde joskus kumppanisi mukaan vain tehdäksesi hänet onnelliseksi”, Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranenkin kirjoittaa Väestöliiton blogissa lomailusta.

 

Sekä Niemelät että Åhlgrenit näkevät hengellisyyden erittäin suurena voimavarana parisuhteessa. Siksi myös selkeästi kristillinen avioliittoleiri on ollut heille tärkeä valinta. Jumala on se, joka voi todella avata parisuhteiden solmuja.

 

– Avioliittoleirillä voi tarkistaa suuntaa ja Jumala voi vaikuttaa niin, että elämään tulee muutosvoimaa, Matti Niemelä sanoo.

 

– Me olemme rinnallakulkijoita, Jumala tekee työn, viime viikon leirillä ryhmänjohtajana toiminut Kenneth Åhlgren tiivistää.

 

 

Anna Lehtinen

 

 

 

Moni asia kilpailee puolison kanssa ajasta

Sosiaalinen media, kiire, työelämän paineet, tietotulva… Parisuhde joutuu koville nykyaikana.

Ison Kirjan avioliittoleirin tämänvuotiselle johtajaparille Heidi ja Steven Buckinghamille lista avioliittoa ja perhettä koskevista haasteista kuulostaa tutulta. Kaikilla tuntuu nykyään olevan liian vähän aikaa ja liikaa asioita, jotka sitä vievät.

 

– Sosiaalisesta mediasta irrottautumiseen täytyy monien kiinnittää erityisesti huomiota. On tärkeää investoida läsnäoloaan ja aikaansa yhteyteen perheenjäsenten kanssa, Heidi Buckingham toteaa.

 

Älypuhelin on paitsi kätevä kommunikaatioväline, myös monen parisuhteen vitsaus, ellei suoranainen tuho.

 

– Ongelmia on liian helppo paeta kännykän ruudun äärelle, Steven Buckingham sanoo.

 

Stereotypioita ja uusavuttomuutta

Media välittää tietynlaisia arvoja ja kuvaa esimerkiksi miehistä ja naisista. Buckinghamit kertovat jossakin vaiheessa huomanneensa, miten esimerkiksi komediasarjat myrkyttivät huomaamatta heidän ajatteluaan.

 

– Kun niistä sitten oli pitänyt taukoa ja katsoi jotakin sarjaa jälleen, huomasi, miten tuhoisilla stereotypioilla ohjelmissa usein pelataan, Steven Buckingham mainitsee.

 

Yksi parisuhdetta koskeva väärinkäsitys on se, että sen on pakko olla kärsimystä tai vähintäänkin tasaisenharmaata taapertamista arjen läpi. Steven Buckingham kutsuu tällaista asennetta uusavuttomuudeksi: ei ymmärretä, että avioliitolle voisi tehdä jotakin, vaan ajatellaan, että puoliso on tuollainen ja minä tällainen eikä tämä parisuhde tästä muuksi muutu.

 

– Jumala on kuitenkin sanonut tulleensa antamaan meille yltäkylläisen elämän, niin kuin Johanneksen evankeliumin kymmenennessä luvussa vakuutetaan, Buckingham muistuttaa.

 

Pariskunta toteaa, että liiallinen inhimilliseen viisauteen tukeutuminen voi myös estää hakemasta elämään apua ja voimaa Jumalalta. Helposti ajatellaan, että ”olenhan minä lukenut tämän”. Jumalan näkökulman unohtaminen on erityisen harmillista nykyisellä sosiaalisen median aikakaudella, kun netistä tulee jos minkälaista ”tietoa”.

 

– Kaikki, mitä katsomme ja luemme, vaikuttaa meihin, myös uskoviin, vaikka emme sitä huomaa, Buckinghamit toteavat.



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan