Sukupolvien jännitteessä

Ristin Voiton toimitus on parhaita näköalapaikkoja helluntailiikkeen yhteisölliseen elämään. Myös erilaiset jännitteet ja ristiriidat ovat viikoittain läsnä toimituksen arjessa.

Isoa kuvaa katsoessa helluntailiikkeen päällimmäisenä huolenaiheena eivät ole eettiset tai opilliset kysymykset. Niissä yhteiset linjat – kuten helluntaiseurakunnan uskon pääkohdat – ovat selviä. Yhtenä suurimpana huolenaiheena herätysliikkeessä on sukupolvien välinen suhde. Siinä eletään vahvaa murrosta. Ympäröivä kulttuuri on muuttunut niin nopeasti, ettei sukupolvien ole helppo ymmärtää toisiaan. Myös
seurakunnissa monet jännitteet liittyvät tavalla tai toisella toimintakulttuurin ristiriitoihin. Parhaillaan Ristin Voiton palstoilla käytävä keskustelu nuoriso- ja musiikkitoiminnan piirteistä on yksi osoitus tästä.

Herätysliikkeen yhteisölliseen elämään vaikuttavat monet tekijät. Tärkein kysymys koskee hengellistä pääomaa: jakavatko eri sukupolvet samaa hengellistä todellisuutta, yliluonnollista yhteyttä, jonka lähde on Kristuksessa? Entä onko vanhemmalla sukupolvella sellaista uskonelämän rikkautta ja pääomaa, jota se voi siirtää nuoremmille?

Toinen avainkysymys koskee sukupolvien vuorovaikutusta: onko nykynuorilla ja vanhemmalla väellä kosketusta toistensa elämään? Kuuntelevatko he toisiaan? Kertovatko he ajatuksiaan ja mielipiteitään, ja pyrkivätkö ymmärtämään toistensa näkökohtia?

Niin perheessä kuin seurakunnassakin on tärkeää huolehtia siitä, että sukupolvien vuorovaikutukselle on riittävästi tilaa. Luottamus rakentuu vain avoimen kohtaamisen kautta. Ylimielisyys ja kritiikin torjuminen estävät keskusteluyhteyden – ja sen mukana oman henkisen kasvun.

Kolmas avainalue on luonteeltaan kulttuurinen. Onko eri sukupolvien edustajilla valmiutta hankkia tietoa itselle vieraan asian kulttuurisista merkityksistä, jotta voisi ymmärtää sitä? Tämä koskee niin musiikkityylejä kuin pukeutumiseen, ilmaisutapoihin ja erilaisiin mieltymyksiin liittyviä arvostuksiakin.

Meillä näyttää olevan vaikeuksia kaikilla näillä tasoilla. Sukupolvet elävät hengellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kaukana toisistaan. Lisäksi uskovat jakautuvat uusiin alakulttuureihin, kuten ylistäjiin, räppääjiin, motoristeihin ja Israel-faneihin. Paluuta yhtenäiskulttuuriin ei ole.

Kuitenkin juuri hengellisellä yhteisöllä, Jumalan seurakunnalla, on parhaat edellytykset rakentaa silta yli sukupolvien ja kulttuurien kuilun. Pyhä Henki on luonut yhteyden. Meidän tehtävämme on huolehtia sen säilymisestä. Hengellinen pääoma siirtyy sukupolvelta toiselle parhaiten siellä, missä niiden välillä on sosiaalinen yhteys ja missä ne ymmärtävät toistensa kulttuurista kieltä.


Leevi Launonen



3/2016

KolumniKristillinen usko ei myy. Tämä ei ole mikään ihmetyksen aihe. Nykyisessä kulttuurillisessa tilanteessa perinteinen kristillinen sanoma nähdään tiedollisesti hämäränä, koska siihen sisältyvät väitteet...
UutisetTiede ja Raamattu ovat vuosia näyttäneet olevan erimielisiä siitä, mistä vesi tuli alun perin maapallolle.

Raamatussa 1. Mooseksen kirjan 7. luvussa kuvataan, miten vedenpaisumuksen alkaessa ”...
UutisetBritannian poliisin tilastojen mukaan vihanilmaukset juutalaisia ja muslimeja kohtaan lisääntyivät selvästi vuonna 2015. The Washington Postin mukaan erilaisia väkivalta- ja häirintätapauksia näitä ka...
UutisetMalawissa Kalibu Academyn raamattukoulussa on tapahtunut vuosia hyväksikäyttöä, joka on sisältänyt niin seksuaalista häirintää kuin psyykkistä ja fyysistä kuritusta. Sitä ovat toteuttaneet koulun tämä...
UutisetKristittyihin kohdistuneet vainot olivat viime vuonna voimakkaampia kuin kertaakaan aiemmin modernina aikana, raportoi Open Doors USA -järjestö.

Järjestö julkaisi vuosittaisen World Watch List...
UutisetABC-huoltoasemilla on viime vuosina järjestetty häätilaisuuksia sekä hautajaisiin liittyviä muistotilaisuuksia. Kappelitiloista arkisempiin ympäristöihin siirtyneistä tilaisuuksista kertoi Ilta-Sanoma...
UutisetHymyn maassa loistaa evankeliumin valo.
UutisetKansainvälistä Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään jälleen 18.–25. tammikuuta. Tämän vuoden teema on ”Kutsuttu julistamaan Jumalan suuria tekoja”.

Rukousviikkoa varten Suo...
UutisetKatolilaisten mukaantulo radiojumalanpalvelukseen oli liikaa Pielaveden helluntailaisille.
UutisetEvankelis-luterilainen kirkko on nimennyt kaksitoista tunnettua suomalaista liikuntakummeiksi. Tarkoituksena on lisätä liikunnan osuutta seurakuntatyössä.

– Liikunta on oiva keino pitää huolta...
UutisetSuomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen pitää Suomen vapaakristillisen neuvoston ja Ekumeenisen Neuvoston yhdistämistä selvittämisen arvoisena asiana.

Suomen Baptistikirkko esit...
UutisetUusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela varoittaa pääkirjoituksessaan kristittyjä uskon tien molemmilla puolilla olevista ojista.

Ojista toisen, liberaaliteologian, ovat kristityt Nummelan...
PuheenaiheMiika Aalto ideoi ja toteuttaa tuoreita tapoja kertoa Jeesuksesta. “Aina ei tarvitse olla niin vakavaa – tämä on ilosanoma!” hän muistuttaa.
UutisetTeologia ja tieteellinen maailmankuva -seminaari veti viime viikon torstaina ja perjantaina Helsingin yliopiston 250-paikkaisen juhlasalin täyteen. Osa kuulijoista jäi seisomapaikoille.
...
UutisetJoulupuoti syntyi kotiäitien ajatuksesta uudistaa helluntaiseurakunnan perinteisiä myyjäisiä.
KolumniJuhannukseen on aikaa noin kuusi kuukautta.

Paljastus kulisseista: Juhannuskonferenssi on muuttumassa. Kenttähuhujen mukaan silmiinpistäviä muutoksia olisi kaksi. Ensinnäkin tilaisuuksien ohjel...
KolumniMinun suosikkifobiani – panterafobia – on valittu pelkästään sen perusteella, että se tuntuu huvittavalta: anopinpelko. Joillekin se saattaa toki olla traagista, mutta ne kolme vuotta, jotka minä ehdi...
PääkirjoitusRistin Voiton toimitus on parhaita näköalapaikkoja helluntailiikkeen yhteisölliseen elämään. Myös erilaiset jännitteet ja ristiriidat ovat viikoittain läsnä toimituksen arjessa.

Isoa kuvaa kats...
UutisetSiinä missä moni tyytyy perinteiseen piparkakkutaloon, Marika Löfgren muovailee taikinasta paloaseman, saunan tai vessan.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja