Opiskelu lisää muutoskykyä

Seurakunnan tulisi olla useiden sukupolvien koti, joka on hyvä ja turvallinen paikka asua. Täydellinen sen ei tarvitse olla, mutta rakastava ja hyväksyvä koti antaa parhaat lähtökohdat elämälle ja kasvulle.

Vaikka seurakunta edustaa samanaikaisesti useiden sukupolvien kotia, sen keskellä ei välttämättä ole riittävän vahvaa sukupolvien kohtaamista, jotta kaikki sujuisi aivan kivuttomasti. Seurakunnan haasteena ovatkin erilaiset toimintatapoihin kohdistuvat odotukset sekä kasvava muutospaine. Tämä johtaa kysymään, miten toimintaa voidaan käytännössä suunnitella useita sukupolvia kohtaavaksi siten, että muutosten vastustus ei kasva liian suuriin mittoihin. Miten seurakunta voisi tuntua kaikkien kodilta?

Sukupolvien välisiä eroja kuvataan usein x-, y- ja z-sukupolvien nimityksillä. X-sukupolvi edustaa vuosien 1965–79 välillä syntyneitä, y-sukupolvi vuosina 1980–94 syntyneitä ja z-sukupolvi vielä nuorempia. Jo pelkästään näillä ikäryhmillä on suuret erot yhteiskuntakokemuksissa ja siten myös toimintatapoihin kohdistuvissa odotuksissa.

Esimerkiksi y-sukupolvelle on itsestään selvää toimia vuorovaikutteisesti pohtien ja päätöksiä perustellen. Mukavuudenhalu saattaa ylittää edellisen sukupolven velvollisuudentunnon. Toiminta on kokeilunhaluisempaa ja nopeammin muuttuvaa. Sitoutuminen vaatii korkeaa motivaatiota. Lisäksi y-sukupolven suhde rahaan on enemmän kuluttajatyyppinen, koska tämä sukupolvi – toisin kuin vanhemmat ihmiset – on tottunut elämään aina yhteiskunnallisen hyvinvoinnin keskellä.

Jos seurakunnan toimintakulttuuri edustaa jopa x-sukupolvea edeltävää aikaa, miten toteutetaan seurakunnallinen ”kilpailukykyloikka”?

Erot sukupolvien tavassa ajatella ja toimia eivät läheskään aina perustu erilaiseen Raamatun tulkintaan. Ne nousevat suurelta osin paljon luonnollisimmista asioista, kuten erilaisesta kokemisen tavoista. Omasta osallisuudesta, tuttuuden tunteesta ja yhteenkuuluvuudesta tulee monille kuin huomaamatta osa oikeaa tulkintaa, osa oikeaksi koettua yhteisöllistä toimintatapaa tai uskoa.

Elinvoimaisen ja muutoskykyisen seurakunnan yksi keskeinen elementti on elinikäinen oppiminen. Opiskelun kautta voidaan ylittää omia mukavuusalueita, haastaa perinnäisiä  ajattelutapoja ja vahvistaa perustelutaitoa. Teologian opiskelu avaa uusia mahdollisuuksia. Se opettaa perustelemaan omaa uskoaan ja löytämään sukupolvia yhdistäviä periaatteita.  Se auttaa hyväksymään myös sen, että toimintatavat voivat vaihdella ajasta, henkilöistä, ikäryhmistä ja toiminnan tavoitteista riippuen.

Parhaimmillaan opiskelu lisää seurakunnan yhteistä muutoskykyä. Silloin se pystyy toteuttamaan myös tarpeellisen kulttuuriloikan hieman kivuttomammin.


Tanja Laulainen

Kirjoittaja on Iso Kirja -opiston vs. rehtori

Muut
10/2017

Muut”Jokaisessa sukupolvessa tarvitaan niitä, jotka uskaltavat lukea tekstiä uudelleen ja ovat valmiina joko rakentamaan aikaisempien tulkintojen päälle tai tarvittaessa kyseenalaistamaan ne.”

Suur...
MuutSosiaalinen media luo riippuvuutta – tutkitusti. Entä mitä pitäisi ajatella tiedonkeruusta, jota meihin mobiilisovellusten kautta kohdistuu?
MuutIlahdun aina, kun markkinoille tulee uusi kävelyaiheinen kirja. Viime vuosina olen saanut ilahtua useasti, sillä meneillään on ollut jonkinlainen vaelluskertomusten buumi. Liisa Seppäseltä olin jo aie...
MuutTavoitteena on saada jämähtäneet seurakunnat sykkimään taas elämää.
MuutEspoolaispastorin elämän kantavana teemana on toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä.
MuutLea Halkola, o.s. Pouttu, syntyi 22.3.1947 Eeva ja Matti Poutun perheen toisena tyttärenä, isosisko Ritvan (Marttinen) suureksi iloksi. Näin jatkui kuuluisan nuijasoturin Pentti Poutun suku jo kymmene...
MuutEläkkeelle jäävä, häpeätutkimuksistaan tunnettu professori Paavo Kettunen toi jäähyväisluennolleen muistitikun ja tyhjän tuhkauurnan (Kotimaa 8/17).

– Kaikki minun kirjani ja julkaisuni mahtuva...
MuutVanhurskas – vaiko vain hurskas? Adventistit ovat uskonpuhdistuksen oppilaita reformaation 500-vuotismerkkivuoden vanhurskauttamiskäsitysten viidakossa.
MuutAsko Kariluoto vietti elämänsä ensimmäiset 15 vuotta Voikkaalla. Kotoa hän ei saanut hengellistä taustavaikutusta. Jumalan johdattamana Asko kuitenkin ohjautui hengellisten asioitten pariin ja tuli us...
MuutTänä vuonna isäni Hannes Savolainen viettää kolminkertaisia juhlia. Syksyllä, Aleksis Kiven päivänä, hänellä tulee täyteen 90 vuotta, ja hieman sen jälkeen täyttää Suomemme sata vuotta.

Lisäksi...
MuutMaria Tahvanainen elää elämänsä ruuhkavuosia. Sofian, Olivian ja Onnin äiti tietää, millaista on tasapainoilla kodin, perheen ja opintojen välillä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan