Musiikki puhuttaa

Aina uskonpuhdistuksesta lähtien kristilliset seurakunnat ovat tuoneet erilaisia musiikkityylejä jumalanpalveluksiinsa. Musiikki on tärkeä osa myös helluntaiseurakuntien toimintaa. Meillä on rikas musiikkiperinne, ja monien ihmisten uskoontulossa hengellisellä musiikilla on ollut ratkaiseva rooli.

Viime vuosina musiikillinen koulutus- ja taitotaso seurakunnissa on ilahduttavasti noussut. Myös uusia lauluja ja äänitteitä tehdään ahkerasti. Suurimmat ongelmat liittyvätkin musiikin sisältöön ja tyylikysymyksiin. Yksi näkyvimmistä ristiriitojen aiheuttajista on suhtautuminen niin sanottuun ylistysmusiikkiin. 

Ylistysmusiikki on käsitteenä epämääräinen. Sen käyttöyhteys on rajautunut viime vuosina kansainvälisten vaikutteiden myötä varsin kapea-alaiseksi. Harva enää mieltää, että myös vanhat kiitosvirret ja Jumalaa ylistävät hymnit voivat olla ylistysmusiikkia. 

On syytä muistaa, että musiikilla on seurakuntaelämässä tärkeä teologinen merkitys. Se on väline Jumalan ylistykseen ja palvontaan. Laulujen sanoituksilla luodaan myös jumalakuvaa ja rakennetaan hengellistä todellisuutta. Monien ihmisten teologiset uskonkäsitykset perustuvatkin suurelta osin tuttujen laulujen teksteihin. 

Musiikin valinta on ennen muuta käytännöllinen johtamiskysymys. Se edellyttää sekä käyttötarkoituksen että kuulijakunnan oikeaa huomioon ottamista. Vain silloin musiikilla voi olla sanomaa viestivä ja hengellistä yhteyttä luova vaikutus. Kaikenlainen pakottaminen tiettyyn musiikkityyliin aiheuttaa usein ongelmia. 

Laulu ja musiikki koskettavat ihmistä kokonaisvaltaisesti. Musiikkipsykologisesti erilaiset ilmaisumuodot kietoutuvat syvälle yksilön omaan kokemushistoriaan ja tunteiden säätelyn mekanismeihin. Tämä selittää osaltaan musiikin synnyttämiä voimakkaita reaktioita. Yksipuoliseksi tai vääränlaiseksi mielletty musiikki herättää myös vahvaa torjuntaa, jopa avointa aggressiivisuutta. 

Jumalanpalvelusmusiikkiin liittyvät näkemyserot ovat kehittyneet helluntailiikkeessä huolestuttavan suuriksi, joten hengellisten vastuunkantajien tulisi kiinnittää asiaan huomiota. Neuvoa-antavat vanhimmat ja Helluntaiseurakuntien Musiikki ry ovat näin jo tehneetkin. Musiikkielämä seurakunnissa ei saa ohjautua itsestään, vaan sitä pitää tietoisesti johtaa ja kehittää. 

Teologian tohtori Jouko Ruohomäki tarkastelee uudessa kirjassaan Kutsu ylistämään ja palvomaan jumalanpalvelusmusiikkia kirkkohistorian näkökulmasta. Hän toteaa siinä asian ytimen: ”Musiikin nykyaikaisuudesta tai perinteellisyydestä ei pitäisi tehdä ongelmaa, sillä Raamattu ei anna ohjeita siitä, minkälainen rytmi, harmonia, melodia, muoto tai tempo pitäisi olla jumalanpalvelusmusiikissa. Jumala on paljon kiinnostuneempi sydämen asenteestamme ja siitä, miten rehellisesti me ilmaisemme ylistystämme.” 


Leevi Launonen


Muut
30/2016

MuutKesäkuinen muuttomme Várpalotan kaupunkiin Unkariin oli järjestyksessään kahdeskymmenesneljäs. Samalla se oli perheemme kolmas muutto ulkomaille. Voisi siis täydellä syyllä sanoa, että olemme rutinoit...
MuutKUN saa käsiinsä Päivi ja Niilo Räsäsen tuoreen Avioliitto-kirjan, hätkähtää teoksen ulkomittoja: vain 14 x 17 senttimetriä, eikä paksuuttakaan ole kuin vajaa sentti.

Harvoin lienee nouss...
MuutKatu-, teetupa- ja vankilatyö sekä muu suoraviivainen ihmisten evankeliointi on olennainen osa herätyskristittyjen identiteettiä. Yleensä evankeliumi ja Jumalan apu myös kiinnostavat niitä, joilla on...
MuutEfesolaiskirjeessä ja 1. Korinttilaiskirjeessä Paavali näyttää puhuvan apostolin tehtävästä samantapaisena seurakunnallisena toimena ja kutsumuksena kuin evankelistan ja opettajan toimesta (Ef. 4:11;...
MuutTurun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala pohtii Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa sitä, miten kristinusko ja islam ovat samaa juurta mutta kuitenkin erilaisia. (maaseuduntulevaisuus.fi 10.7.201...
MuutEntinen lähetyslapsi Maria Huotari unelmoi lähetyslääkärin työstä.
MuutMeidät on kutsuttu elämään Jumalan armon ja rakkauden motivoimaa elämää, omasta ja toisten ainutlaatuisuudesta iloiten.
MuutHenry Hedman kuuntelee kesällä luonnon musiikkia.

Koulutus on merkinnyt minulle eteenpäin pääsyä erilaisissa kansainvälisissä ja kansallisissa tehtävissä. Se on avannut mahdollisuuksia.

...
MuutEdellisessä numerossa (RV 28– 29) kerrottiin Tiibetissä viime ja tämän vuoden aikana tapahtuneesta mittavasta herätyksestä. Toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, raportoidut yli 200 000 kääntyn...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan