Saako elämästä nauttia?

Kysymys saattaa kuulosta naiivilta, mutta tarkemmin ajateltuna se on monille kristityille ongelma. Suhde maailmaan ja sen tarjoamiin iloihin on kaksijakoinen. Kristitty kokee olevansa kahden maan kansalainen. Varsinainen kotimaa on taivaassa, mutta jalat ovat vankasti maan kamaralla.
 
Lukiessamme Raamattua käsityksemme sen aikaisista ihmisistä on kapeakatseinen. Syntyy mielikuva, että ihmisillä oli kovin paljon töitä, kärsimyksiä, sairauksia ja vain vähän vapaa-aikaa. Näiden lisäksi elämään näkyi mahtuvan joka päivä kotiseurakunnan jumalanpalvelus.

Vaikeita kysymyksiä

Nykyään on paljon vapaa-aikaa, mahdollisuuksia huvitella ja matkustaa. Onko siis oikein käyttää aikaa vain itsensä iloksi? Onko oikein, että kristitty kuluttaa vapaa-aikaansa esimerkiksi kirjoja lukien, elokuvia katsellen tai hyvästä ruoasta nauttien?

Onko Raamatussa perusteluja tällaiselle elämäntyylille? Entä rahankäyttö? Kuinka paljon rahasta voi käyttää Jumalalle uhraamisen ohella itseensä? Voiko kristitty siis elää edes osaltaan samankaltaista elämää kuin jumalaton?

Ennenkin iloittiin

Raamatun mukaan juutalaisuudessa osattiin juhlia. Iloiset hääjuhlat kestivät jopa seitsemän
päivää. Myös jotkut Jumalan itsensä määräämät juhlat kestivät useita päiviä, jopa viikon. Juhlista syntyy mielikuva iloisesta elämästä nauttivista ihmisistä. Myös sapatin merkitys painottuu lepoon ja puhtaaseen olemiseen. Jumala painotti hyvin ankarasti, että sapattina pitää levätä.

On selvää, että Uusi testamentti sisältää Jumalan ilmoituksen ja pelastussuunnitelman, eikä sen rivejä ole käytetty kuvailemaan ihmisten arkielämää. Toisaalta joistakin kertomuksista, kuten Kaanaan häitä koskevasta, saa viitteitä ihmisten vapaa-ajanvietosta. Jos Raamatun kuvaukset ihmisten elämästä ovat rankkaa ja ankeaa kertomaa, se on johtunut pääasiassa köyhyydestä, ahneudesta tai Jumalan käskyjen väärin tulkitsemisesta. Jumala on kuitenkin luonut elämän ihmistä varten: ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten” (Mark. 2:27).

Tarkoitettu elämään

On sanottu, että lähes kaikki harhaopit alkavat siitä, että luotua elämää vähätellään tai se tuomitaan. Jumala on luonut ihmisen lopulliseksi päämääräksi ikuisen elämän, mutta sitä ennen ihminen on luotu tähän aikaan.

Tämä elämä on tarkoitettu täysillä elettäväksi eikä askeettisuutta tavoittelevaksi. Jeesuskin eli normaalia elämää jopa siinä määrin, että fariseukset ja lainopettajat halveksivat häntä. Heidän mielestään hengellisen opettajan olisi pitänyt olla askeettisempi. ”Ihmisen Poika on tullut, hän syö ja juo, ja te sanotte: ´Mikä syömäri ja juomari, publikaanien ja syntisten ystävä! ´” (Luuk. 7:34.)

Saarnaaja kiteyttää elämästä iloitsemisen hyvin vapauttavasti: ”Niinpä olenkin havainnut,
että on oikein ja paikallaan syödä ja juoda ja nauttia elämästä kaiken sen vaivan keskellä, jota ihminen näkee vähinä Jumalan antamina elinpäivinään auringon alla; sellainen on hänen osansa. Jumalan lahja on sekin, että hän antaa rikkautta ja omaisuutta ja sallii ihmisen käyttää sitä ja saada siitä osansa ja iloita kaiken vaivannäön keskellä” (Saarn. 5:17–18).

Ei siis ole väärin nauttia Jumalan lahjoista ja elämän kaikista hyvistä asioista. Jumala kieltää
synnin tekemisen ja varoittaa itsekkyydestä. Siksi hän onkin käskenyt, että lähimmäistä tulee rakastaa niin kuin itseään. On oikein jakaa omasta hyvinvoinnistaan, mutta lähimmäistä ei kuitenkaan käsketä rakastaa enemmän kuin itseään. Kun sen oikein ymmärtää, niin löytää tasapainon.

Jyrki Palmi

Kirjoittaja on Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtaja sekä Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtaja.


28-29/2016

UutisetOsa nuorista on jo etukäteen suunnitellut menevänsä kasteelle juuri Fifteen-leirillä.
MielipideArvostamamme Ristin Voiton toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kirjoitti kolumnissaan (RV 26) Juhannuskonferenssin musiikista ja otti tarkastelun kohteeksi kuorojen tilanteen seurakunn...
MielipideKolmen vauhdikkaan pojan äitinä mielestäni yksi parhaista asioista Juhannuskonferenssissa on lasten puuhateltta. Se on paikka, jossa on lapsille paljon tekemistä ja touhuamista – niin pienille ku...
MielipideRV-lehden numeron 26 mielipidepalstalla Eila Kumpulainen esitti kärkevää kritiikkiä tämän lehden sisällöstä. Tekevälle sattuu, se pitää paikkansa myös lehtikirjoituksissa, mutta ovatko kirjoit...
MielipideRaamatun tulkinnan perusperiaatteita on, ettei siellä vain kerran esiintyvästä asiasta voi tehdä oppia. Juniaksen/Junian tapauksessa on vähintäänkin kiistanalaista, oliko hän nainen. Entä oliko...
MielipideToimitus on saanut runsaasti mielipidekirjoituksia naisten asemaan ja palvelutehtäviin liittyen. Jatkossa tilaa annetaan muillekin aiheille, mutta kooste kirjoituksista julkaistaan lähiviikkoina...
Kolumni”Äänellään se lintukin laulaa”, sanoo sananlasku. Olemme taas kuulleet monenlaista lintujen liverrystä. Ne erottuvat toisistaan omina, tunnistettavina ääninään muodostaen yhdessä eräänlaisen luonnon s...
UutisetVenäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lakipaketin, jonka yhtenä osana on lähetystyöksi katsottavan uskonnollisen viestinnän tekeminen luvanvaraiseksi.

Asiasta uutiso...
UutisetVenäjän Karjalassa kesäkuussa tapahtunut veneturma on vaikuttanut myös Venäjän Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Karjalan kristillisen keskuksen ohjelmaan: keskus on päättänyt peruuttaa kaikki lei...
UutisetAmerikkalaisevankelista Billy Grahamin taustajärjestö, Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), on haastanut kristillisen nettisivun oikeuteen Grahamin, 97, nimen ja kuvien väärinkäytöstä.
...
UutisetYli 200 000 tiibetiläistä on kääntynyt buddhalaisuudesta kristinuskoon vain noin vuoden aikana, kertoo Asian Access -järjestö.


Herätys alkoi, kun eräs buddhalaismunkki kä...
UutisetSuomalaisten uskonnollisuus muuttuu kovaa vauhtia, uutisoi Yle (1.7.)

– Voidaan sanoa, että 5–10:n viime vuoden aikana on tapahtunut isoja muutoksia ––, vahvistaa tutkimuskoordinaattori Jussi S...
UutisetKeski-Suomen laajin leirintäalue Iso Kirja Camping on rauhallinen lomanviettopaikka niin pistäytyjille kuin vuosipaikkalaisillekin.

– Moni näkee alueen juhannuksena täynnä väkeä, mutta heinäkuu...
PääkirjoitusYlen nettikysely kartoitti kesäkuussa ihmisten suhdetta uskonnollisuuteen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen tutkimusaineisto, vastauksista voi tehdä kiinnostavia huomioita.

Puolet vasta...
MuutMikä minut pitää tällä tiellä? pohtii Maarit Murtomaa Päivämiehen blogissa (30.6.2016).

Nukutin reilu kuukausi sitten lapsiani, kun yksi heistä alkoi itkeä lohduttomasti. –– Jostakin syystä lap...
UutisetToivoisi, että muissakin seurakunnissa toimittaisiin näin, sanoo pastoripariskunta, jonka osallistumista leirille seurakunta oli tukenut taloudellisesti.
MuutMiksi Jumala antaa muille mutta ei meille? Kirsi-Mari ja Sam Hardy ovat käyneet läpi kovia kriisejä.
UutisetKeskellä elämää muuttui koko perheen kesäfestivaaliksi.
UutisetVanhoillislestadiolaiset nostivat Siionin laulut ja virret -sovelluksen myyntihitiksi kesä-heinäkuussa.

Iltalehti kertoi sovelluskaupan tilastoja seuraavan App Annie -palvelun tietojen pohjalta...
UutisetKansanlähetysopistolla tanssitaan ja näytellään koko kesä.
MuutKristitty aivotutkija Caroline Leaf kuvaa riippuvuutta aivojen luontaiseksitoiminnaksi. Jos ihminen ei ole riippuvainen Jumalasta, hänon riippuvainen jostain muusta.

Mikään riippuvuus ei synny...
MuutMaisema on vuosien saatossa muovautunut takkuisesta hakkuuaukeasta viihtyisäksi pihapiiriksi. Rantavesien kivijärkäleet on vieritelty kosteikkojen täytteeksi. Paljain käsin.
PikavisiittiAvioliittoleirit ja oman puutarhapalstan hoito täyttävät Hanna Ranssi-Matikaisen
kesän.
MuutStanislav Sirel on itäisessä Virossa toimiva sananjulistaja, avustustyöntekijä ja kristillisten
kirjojen kustantaja. Neuvostoliiton aikana uskoon tullut Sirel on toiminut yhteistyössä useiden maamm...
Miten onWycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) on raamatunkäännöstyöhön erikoistunut suomalaisjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ja tunnustustenväliseen Wycliffe-järjestöjen verkostoon.

Suurin osa euroopp...
ArtikkelitKristinusko on uskontokunnista vainotuin. Kristittyjen vainoista raportoivan Open Doors
-järjestön mukaan vuonna 2015 ainakin 7 000 kuoli uskonsa tähden ja vainottuja kristittyjä oli 350 miljoonaa...
MuutTurusta alkanut potkuttelu Keuruulle lähestyy päätöstään. Pääseekö sankarimme perille, vai ievätkö Järvi-Suomen mäet ja mäkärät viimeiset voimat?
UutisetJordaniassa asuu kolme miljoonaa pakolaista, joista suuri osa on paennut Syyrian ja Irakin konflikteja. Helluntaiseurakunnissa heitä kohdellaan kutsuvieraina.
ArtikkelitUsko ihmeiden mahdollisuuteen on viime vuosisatoina kyseenalaistettu rajusti. Hyviä syitä äärimmäiseen skeptisyyteen ei kuitenkaan ole olemassa.
MuutKysymys saattaa kuulosta naiivilta, mutta tarkemmin ajateltuna se on monille kristityille ongelma. Suhde maailmaan ja sen tarjoamiin iloihin on kaksijakoinen. Kristitty kokee olevansa kahden maan kans...
MuutSiunaukset on tarkoitettu eteenpäin, toivakkalaisaviopari uskoo.
MuutSiellä missä on kärsimystä ja hätää, halveksuntaa ja äärimmäistä köyhyyttä, tarvitaan rakkautta. Sen kieltä ymmärtävät kaikki.
UutisetNiilo ja Päivi Räsäsen uutuusteos Mistä on kysymys? Avioliitto (Uusi Tie, 2016) joutui heti ilmestyttyään median syyniin. Raamatullista avioliittokäsitystä edustavasta kirjasta nostettiin useita nykyk...
UutisetFida avasi pop up -myymälän Helsingin Punavuoreen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan