Stanislav Sirel 60 vuotta

Stanislav Sirel on työssään yhdistänyt julistuksen ja avustustyön toimivalla ja ihmisläheisellä tavalla. Kuva: Eero Ketola
Stanislav Sirel on työssään yhdistänyt julistuksen ja avustustyön toimivalla ja ihmisläheisellä tavalla. Kuva: Eero Ketola
Stanislav Sirel on itäisessä Virossa toimiva sananjulistaja, avustustyöntekijä ja kristillisten
kirjojen kustantaja. Neuvostoliiton aikana uskoon tullut Sirel on toiminut yhteistyössä useiden maamme helluntaiseurakuntien kanssa ja on arvostettu Viron hengellisen tilanteen kartoittaja.

Stanislav Sirel syntyi 29.7.1956 Viron Rakveressa. Uskoon hän tuli vuonna 1977.

– Saarnaaja Arpa Ardet tuli kotiini. Keskustelimme myöhäiseen yöhön saakka. Joimme teetäja sitten rukoilimme ja luovutin elämäni Jeesukselle. Olin yksinäinen pikkupoika. Isäni kuoli ollessani vuoden ikäinen. Arpa lähetti kirjeitä, jotka auttoivat ja rohkaisivat, ja kasvoin uskossani.

Sirel pääsi opiskelemaan Tarton maatalousakatemiaan.

– Olin aktiivinen seurakuntatyössä. Lauloin metodistiseurakunnan tilaisuuksissa ja kerroin
rohkeasti kaikille, että uskon Jeesukseen. KGB yritti savustaa minut ulos koulusta, mutta sain jatkaa kuitenkin opiskeluani.

Viisi vuotta opiskeltuaan Sirel valmistui eläinlääkäriksi ja teki näitä töitä 14 vuotta.

– Olin töissä sovhoosissa, neuvostovaltion omistamalla maatilalla, jossa oli koulu, navetta ja sata lehmää. Kyösti Erkinkorpi tuli käymään seurakunnassa. Hän kehotti minua jättämään lehmät. Lähdin kokoaikaiseen evankeliumin työhön.

Neuvostoliitto romahti ja Sirel järjesti 1989–1990 hengellisiä tilaisuuksia Viron, Latvian ja Venäjän Karjalan vankiloissa. 1992 hän perusti kolmen muun veljen kanssa Rakvereen helluntaiseurakunnan.

1990-luvun alussa paljon virolaisia tuli uskoon. Runsaan viiden vuoden kuluttua iski hengellinen lama.

– Tähän on kaksi pääsyytä. Lännestä tuli paljon menestysteologian saarnaajia. Toiseksi rajat avautuivat ja myös uskovia muutti pois maasta.

 Nykyään etenkin Itä-Virunmaalla on kiinnostusta hengellisiä asioita kohtaan, pääasiassa venäjänkielisten keskuudessa.

– Suuria alueellisia eroja on riippuen seurakuntien kyvystä tai halusta tavoittaa ihmisiä.

Narvassa Sirel on julistanut evankeliumia ja jakanut avustusta kaksitoista vuotta. Työn keskuksena käytetty sadan hengen kellaritila oli joka perjantai täynnä. Niinpä työ on siirtymässä uusiin tiloihin. Sirel tiimeineen tavoittaa Narvassa esimerkiksi romaneja, jotka nähdään usein toisen luokan kansalaisina.

Virossa asuu myös noin 1 500 juutalaista, suurin osa Tallinnassa, Tartossa ja Narvassa.

– Minulla on jo vuosia ollut tapana viettää yksi juutalaispäivä viikossa. Silloin käyn Tallinnassa ja tapaan juutalaisia ystäviäni.

Stanislav Sirel kertoo, että ennakkoluulot helluntaiseurakuntia kohtaan ovat vuosien saatossa huomattavasti vähentyneet.

– Yhtenä syynä on se, että toiminnastamme on nykyisin enemmän avointa tietoa kuin ennen. Seurakuntalaiset elävät myös kontaktihakuisesti ihmisten keskellä.

Sirel on kirjoittanut useita kirjoja. 20 vuoden aikana hän on kustantanut noin 50 kirjaa, joiden yhteinen painosmäärä on 100 000 kappaletta.

– Arvostan kristillisiä kirjoja ja levitän myös itse viron- ja venäjänkielistä kirjallisuutta. Perinteinen Tallinnan laulujuhla on aina kiinnostava tapahtuma. Paikalla on noin 30 000 ihmistä. Kiertelen ihmisten joukossa ja jaan heille ilmaiseksi kristillistä kirjallisuutta.

Sirelin mukaan vironkieliset kirjat menevät kuin kuumille kiville. Myös mielenkiintoisia keskusteluja syntyy varsin usein, milloin Viron hengellisestä historiasta tai Ukrainan sodasta.

– Osa virolaisista pelkää, mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan. Raamatun sanoma rohkaisee ja laajentaa ihmisen näkökykyä


Eero Ketola


28-29/2016

UutisetOsa nuorista on jo etukäteen suunnitellut menevänsä kasteelle juuri Fifteen-leirillä.
MielipideArvostamamme Ristin Voiton toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kirjoitti kolumnissaan (RV 26) Juhannuskonferenssin musiikista ja otti tarkastelun kohteeksi kuorojen tilanteen seurakunn...
MielipideKolmen vauhdikkaan pojan äitinä mielestäni yksi parhaista asioista Juhannuskonferenssissa on lasten puuhateltta. Se on paikka, jossa on lapsille paljon tekemistä ja touhuamista – niin pienille ku...
MielipideRV-lehden numeron 26 mielipidepalstalla Eila Kumpulainen esitti kärkevää kritiikkiä tämän lehden sisällöstä. Tekevälle sattuu, se pitää paikkansa myös lehtikirjoituksissa, mutta ovatko kirjoit...
MielipideRaamatun tulkinnan perusperiaatteita on, ettei siellä vain kerran esiintyvästä asiasta voi tehdä oppia. Juniaksen/Junian tapauksessa on vähintäänkin kiistanalaista, oliko hän nainen. Entä oliko...
MielipideToimitus on saanut runsaasti mielipidekirjoituksia naisten asemaan ja palvelutehtäviin liittyen. Jatkossa tilaa annetaan muillekin aiheille, mutta kooste kirjoituksista julkaistaan lähiviikkoina...
Kolumni”Äänellään se lintukin laulaa”, sanoo sananlasku. Olemme taas kuulleet monenlaista lintujen liverrystä. Ne erottuvat toisistaan omina, tunnistettavina ääninään muodostaen yhdessä eräänlaisen luonnon s...
UutisetVenäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lakipaketin, jonka yhtenä osana on lähetystyöksi katsottavan uskonnollisen viestinnän tekeminen luvanvaraiseksi.

Asiasta uutiso...
UutisetVenäjän Karjalassa kesäkuussa tapahtunut veneturma on vaikuttanut myös Venäjän Helluntaikirkon alaisuudessa toimivan Karjalan kristillisen keskuksen ohjelmaan: keskus on päättänyt peruuttaa kaikki lei...
UutisetAmerikkalaisevankelista Billy Grahamin taustajärjestö, Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), on haastanut kristillisen nettisivun oikeuteen Grahamin, 97, nimen ja kuvien väärinkäytöstä.
...
UutisetYli 200 000 tiibetiläistä on kääntynyt buddhalaisuudesta kristinuskoon vain noin vuoden aikana, kertoo Asian Access -järjestö.


Herätys alkoi, kun eräs buddhalaismunkki kä...
UutisetSuomalaisten uskonnollisuus muuttuu kovaa vauhtia, uutisoi Yle (1.7.)

– Voidaan sanoa, että 5–10:n viime vuoden aikana on tapahtunut isoja muutoksia ––, vahvistaa tutkimuskoordinaattori Jussi S...
UutisetKeski-Suomen laajin leirintäalue Iso Kirja Camping on rauhallinen lomanviettopaikka niin pistäytyjille kuin vuosipaikkalaisillekin.

– Moni näkee alueen juhannuksena täynnä väkeä, mutta heinäkuu...
PääkirjoitusYlen nettikysely kartoitti kesäkuussa ihmisten suhdetta uskonnollisuuteen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen tutkimusaineisto, vastauksista voi tehdä kiinnostavia huomioita.

Puolet vasta...
MuutMikä minut pitää tällä tiellä? pohtii Maarit Murtomaa Päivämiehen blogissa (30.6.2016).

Nukutin reilu kuukausi sitten lapsiani, kun yksi heistä alkoi itkeä lohduttomasti. –– Jostakin syystä lap...
UutisetToivoisi, että muissakin seurakunnissa toimittaisiin näin, sanoo pastoripariskunta, jonka osallistumista leirille seurakunta oli tukenut taloudellisesti.
MuutMiksi Jumala antaa muille mutta ei meille? Kirsi-Mari ja Sam Hardy ovat käyneet läpi kovia kriisejä.
UutisetKeskellä elämää muuttui koko perheen kesäfestivaaliksi.
UutisetVanhoillislestadiolaiset nostivat Siionin laulut ja virret -sovelluksen myyntihitiksi kesä-heinäkuussa.

Iltalehti kertoi sovelluskaupan tilastoja seuraavan App Annie -palvelun tietojen pohjalta...
UutisetKansanlähetysopistolla tanssitaan ja näytellään koko kesä.
MuutKristitty aivotutkija Caroline Leaf kuvaa riippuvuutta aivojen luontaiseksitoiminnaksi. Jos ihminen ei ole riippuvainen Jumalasta, hänon riippuvainen jostain muusta.

Mikään riippuvuus ei synny...
MuutMaisema on vuosien saatossa muovautunut takkuisesta hakkuuaukeasta viihtyisäksi pihapiiriksi. Rantavesien kivijärkäleet on vieritelty kosteikkojen täytteeksi. Paljain käsin.
PikavisiittiAvioliittoleirit ja oman puutarhapalstan hoito täyttävät Hanna Ranssi-Matikaisen
kesän.
MuutStanislav Sirel on itäisessä Virossa toimiva sananjulistaja, avustustyöntekijä ja kristillisten
kirjojen kustantaja. Neuvostoliiton aikana uskoon tullut Sirel on toiminut yhteistyössä useiden maamm...
Miten onWycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) on raamatunkäännöstyöhön erikoistunut suomalaisjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ja tunnustustenväliseen Wycliffe-järjestöjen verkostoon.

Suurin osa euroopp...
ArtikkelitKristinusko on uskontokunnista vainotuin. Kristittyjen vainoista raportoivan Open Doors
-järjestön mukaan vuonna 2015 ainakin 7 000 kuoli uskonsa tähden ja vainottuja kristittyjä oli 350 miljoonaa...
MuutTurusta alkanut potkuttelu Keuruulle lähestyy päätöstään. Pääseekö sankarimme perille, vai ievätkö Järvi-Suomen mäet ja mäkärät viimeiset voimat?
UutisetJordaniassa asuu kolme miljoonaa pakolaista, joista suuri osa on paennut Syyrian ja Irakin konflikteja. Helluntaiseurakunnissa heitä kohdellaan kutsuvieraina.
ArtikkelitUsko ihmeiden mahdollisuuteen on viime vuosisatoina kyseenalaistettu rajusti. Hyviä syitä äärimmäiseen skeptisyyteen ei kuitenkaan ole olemassa.
MuutKysymys saattaa kuulosta naiivilta, mutta tarkemmin ajateltuna se on monille kristityille ongelma. Suhde maailmaan ja sen tarjoamiin iloihin on kaksijakoinen. Kristitty kokee olevansa kahden maan kans...
MuutSiunaukset on tarkoitettu eteenpäin, toivakkalaisaviopari uskoo.
MuutSiellä missä on kärsimystä ja hätää, halveksuntaa ja äärimmäistä köyhyyttä, tarvitaan rakkautta. Sen kieltä ymmärtävät kaikki.
UutisetNiilo ja Päivi Räsäsen uutuusteos Mistä on kysymys? Avioliitto (Uusi Tie, 2016) joutui heti ilmestyttyään median syyniin. Raamatullista avioliittokäsitystä edustavasta kirjasta nostettiin useita nykyk...
UutisetFida avasi pop up -myymälän Helsingin Punavuoreen.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan