Opetuslapsi kasvaa yhteydessä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Neljä varhaisnuorta istui olohuoneen pyöreän pöydän ääressä. He tutkivat isänsä kanssa Raamattua. Keskustellen he pohtivat lukemansa merkitystä elämäänsä. Pöydän ääressä istui myös kuudes henkilö. Pikkuveli, joka ei osannut vielä lukea, nupotti siinä muiden mukana. Ihaillen hän koki yhteyttä isompien kanssa, Ikuista ihmetellen.

Isän esimerkki ja vanhempien sisarusten todeksi eletty sydämen usko Jeesukseen imeytyi osaksi hänen olemustaan. Tulevina kouluvuosina poikaa ja hänen uskoansa koeteltiin koulussa kovin. Vanhempien sisarusten esimerkki kannusti häntä jatkamaan.

Moni tulee uskoon jo lapsena

Usko ja siinä kasvaminen tapahtuu parhaiten luonnollisessa vuorovaikutuksessa. Raamatun Timoteus näki, oppi ja kuuli Jumalan sanaa jo lapsena. Hänen äitinsä Euniken ja isoäitinsä Looiksen vilpitön usko välittyi hänelle omakohtaiseksi uskoksi.

Juutalaisen tavan mukaan usko oli läsnä arjessa tavalla, jonka lapset kykenivät omaksumaan. Synagogan opetus ja myöhempi Bar Mitzvah tukivat kotiopetusta.1

Aasafin Psalmin 78 sanat kuvaavat uskovien israelilaisten iloista elämänasennetta. ”Mitä olemme kuulleet ja saaneet tietää ja mitä isämme ovat meille kertoneet, sitä me emme heidän lapsiltaan salaa. Me kerromme aina viimeiseen sukupolveen asti Herran ylistettävistä teoista, hänen voimastaan ja ihmeistään, joita hän on tehnyt.”

Joidenkin tutkimusten mukaan uskovista kristityistä aikuista 60–90 prosenttia on tullut uskoon 0–14-vuotiaina. Matthew Henry (1662–1714), Raamatun kommentaarien kirjoittaja, tuli uskoon 11-vuotiaana. Jonathan Edwards (1703–1758), Uuden Englannin herättäjä, tuli uskoon 7-vuotiaana. Corrie Ten Boom (1892–1983) tuli uskoon 5-vuotiaana.

Toisilla pysyvä muutos tulee aikuisena. Keski-iässäkin uskoon tulleista suurin osa on kuullut Jumalan sanaa jo lapsena. Eräs eläköitynyt vanginvartija oli tullut uskoon vanhemmalla iällä. Lastenleirillä aikoinaan kuultu sanoma muistui mieleen. Tämän jälkeen hän tahtoi aina osallistua lastenleirien järjestelyihin.

Uskovat esikuvat ja seurakuntayhteys

Varhaisnuoren ja nuoren ikään tulleelle uskovalle on merkittävää, että hän tuntee myös oman perheensä ulkopuolelta jonkun uskossa olevan kypsän kristityn. Tämä edesauttaa uskossa vahvistumista ja pysymistä. Eräs varhaisnuorena uskoon tullut mies kuvaili uskonsa alkuvaiheita. Hänen oma perheensä ei ollut uskossa, mutta erään kaverin perhe oli. Kaverin vanhempien elämänmyönteisyys teki vaikutuksen.

Timoteuksen uskoon vaikutti kohtaaminen Paavalin kanssa.

Ensimmäisellä lähetysmatkallaan noin vuosina 45–48 Paavali vieraili Lystrassa, Timoteuksen kotipaikkakunnalla. Tuolloin tapahtui ilmeinen ihme: rampa mies parani. Toinen asia oli uskovien vaino.

Jo alusta saakka Timoteukselle syntyi tasapainoinen kuva uskosta. Usko on keskellä arkea. Jeesus on siinä läsnä, mutta tämä ei tarkoita ”helppoa” elämää. Timoteus näki mallin uskovana elämisestä niin Euniken, Looiksen kuin Paavalinkin elämästä.2

Esimerkin voima toimii myös nykypäivänä. Tulipa henkilö uskoon missä iässä tahansa, ovat esikuvat ja ystävyys merkittäviä. Monelle oman puolison tai tutun elämästä näkyvä usko on merkittävää. Tarvitsemme kohtaamista ja elämänkokemusten jakamista. Timoteus kasvoi uskovien seurakunnan yhteydessä. Timoteusta nimitetään opetuslapseksi, kuten muitakin uskoon tulleita. Hänestä myös kerrotaan Apostolien tekojen luvussa 16, että ”Lystran ja Ikonionin veljet todistivat hänestä hyvää”.

Hengellinen kasvu on monella tavalla sidoksissa hengelliseen yhteisöön. Nämä opetuslapset näkivät Timoteuksen elämän, uskon ja luonteen kasvun. Seurakunnan vanhimmat mitä ilmeisimmin tunnistivat myös Timoteuksen armoituksen, johon viitataan toisaalla.3

Rinnalla kulkemista

Paavali tuli Lystraan myös toisella lähetysmatkallaan. Hän tahtoi ottaa Timoteuksen mukaan lähetystiimiinsä tälle lähetysmatkalle, joka ajoittui noin vuosiin 50–53.

Hengellisten vanhempien tuki ja ohjaus auttoivat opetuslapsen kasvua. Lähetysmatka jatkui Frygian, Galatian, Trooaksen, Samotraken, Neapolin, Filippin ja Tessalonikan kautta Bereaan. Yhteiset elämänkokemukset, aika ja käytännön elämä olivat kasvualustana hengelliseen luonteen kypsyyteen.4

Timoteus oppi ja kasvoi vastuisiin, kun hänelle annettiin tukea ja mahdollisuuksia. Hän jäi Silaksen kanssa Bereaan tukemaan vastauskoontulleiden seurakuntaa Makedoniassa. Ateenaan jatkanut Paavali kutsui heidät luokseen, ja he tapasivat Korintissa vuosien 51 ja 52 vaiheilla.5

Luottamus ja aidon arvostuksen osoittaminen auttavat myös aikuista kasvamaan hengellisesti. Korintista lähettämissään kirjeissä Tessalonikan seurakunnalle Paavali paljastaa Timoteuksen keskeisen roolin. Timoteus oli vahvistamassa tessalonikalaisia näiden ensiaskelissa Jeesuksen seuraajina.6

Kilvoittelu ja kasvu saivat varmasti voimaa vastavuoroisesta jakamisesta. Opetuslasten välinen vuorovaikutus ja yhteinen aika ovat luottamuksen kasvualusta. Luottamus, rakkaus ja kunnioitus edesauttavat arkojenkin asioiden jakamista.7 Tämänkaltainen tilivelvollisuus tai mahdollisuus kysyä ja kertoa kuulumisia on tavoittelun arvoista.

Kuulemista ja rohkaisua

Kasvu opetuslapsena ilmenee erityisesti luonteen kasvuna – Hengen hedelmänä. Kolmannella lähetysmatkalla, noin vuosina 54–58, Paavali lähetti nuoren Timoteuksen selvittämään Korintin seurakunnan kriisitilannetta. Siellä ihmissuhteet olivat monella tavalla solmussa ja kristillisen elämän moraalivalinnoissa oli haasteita.

Timoteuksen tehtävänä oli opettaa Paavalissa näkemiään kristillisen elämän periaatteita edelleen korinttilaisille. Tällaisen tilanteen tasapainoinen selvittäminen ja ihmisten rakkaudellinen kohtaaminen oli varmasti suuri luonteen haaste.8

Eräällä perheenisällä oli työelämässä haasteita ja jännitteitä. Avioliiton hoito ja esikoisen huomioiminen olivat jääneet vähälle. Kiristynyt työtahti otti veronsa, mikä heijastui kodin ilmapiiriin. Uskova ystävä oli suureksi tueksi tilanteessa. Vaikka perheenisä ei uskaltanut avautua ystävälleen tilanteesta, Jumala avasi ystävän silmät näyn kautta. Vastavuoroinen jakaminen auttoi jaksamaan.

Perheenisällä oli myös uskova isä. Sama, josta luimme aikaisemmin. Pyöreän pöydän opetuslapset olivat kasvaneet jo aikuisiksi, ja pöydän ympärillä oli kasvanut jo monia muitakin. Mies otti kuitenkin puhelimen käteensä ja soitti tälle hengelliselle isälleen. Toisinaan hän kertoi ahdistuksistansa ja kyseli neuvoja, toisinaan vain kyseli kuulumisia ja sai voimaa yhteydestä.

Suhde ja esimerkki säilyvät

Aivan kuten edellä olevasta esimerkistä huomaamme, suhde hengellisen vanhemman ja opetuslapsen välillä voi säilyä. Kuten isän ja pojan suhteessakin, siinä voi olla omat haasteensa eri aikoina, mutta taitava vanhempi osaa sopeutua uuteen rooliin.

Kasvu edellyttää jossakin vaiheessa myös tilan antamista ja irti päästämistä. Tämän jälkeen oikeus puhua toisen elämään ja kuulla siitä riippuu hyvin paljon luottamuksesta, joka on rakentunut yhteisestä ajasta. Jos sitä ei ole ollut, sitä voi pyrkiä rakentamaan. Se kannattaa.

Hengellisen vanhemman ja opetuslapsen välinen vuorovaikutussuhde muuttui siis vähitellen vastavuoroiseksi. Opetuslapsi kasvaakin näkemään myös toisten tarpeet. Hänestä itsestään voi tulla hengellinen vanhempi ja toisten tukija. Tällaisessa vaiheessa omasta hengellisestä vanhemmasta voi muodostua työtoveri ja mentori.9

Paavali jätti testamentin hengelliselle pojalleen

Timoteus oli Paavalin mukana, kun tämä vangittiin Jerusalemissa vuonna 58. Roomasta noin vuosina 61–63 kirjoitetuissa vankilakirjeissä Paavali mainitsee Timoteuksen olevan kanssaan.10

Myöhemmin, vuonna 64, Paavali ilmeisesti vapautettiin hetkeksi. Tuossa välissä hän kirjoitti Efesoksessa johtavana pastorina tuolloin toimineelle Timoteukselle ensimmäisen kirjeen. Siinä hän antaa neuvoja ja ohjeita, kuinka kohdata ja ohjata erilaisia ihmisiä – eli kuinka opetuslapseuttaa.11

Kun Paavali vangittiin uudestaan, hän kirjoitti Timoteukselle toisen kirjeen. Se on kuin hengellisen vanhemman testamentti.

Siinä hän muistuttaa Timoteusta uskon perustasta, alkuvaiheista ja hengellisten vanhempien esimerkistä. Hän kehottaa evankelioimaan ja tekemään toisista opetuslapsia, hengellisiä aikuisia ja vanhempia. Hän viittaa omaan tulevaan marttyyrikuolemaansa ja kehottaa Timoteusta jatkamaan Jeesukselta saatua tehtävää.12

Timoteus näki, kuuli ja oppi Paavalin esimerkistä noin 20 vuoden ajan. Hän työskenteli tämän kanssa tai tältä tukea ja ohjausta saaden noin 17 vuoden ajan. Kun Paavali kuoli marttyyrikuoleman Roomassa noin vuonna 67, Timoteus jatkoi hänen jalanjäljissään. Esimerkin voima säilyi ja kannustaa meitä yhä.


Viitteet:

1) 2. Tim. 1:5; 3:14–15; 2. Moos. 12:26; 13:14; 5. Moos. 6:4–9, 20; Joos. 4:6–7; Ps. 78:3–4; Snl. 22:6.
2) Ap.t. 14:8–23; 16:1; 2. Tim. 3:10–11.
3) Ap.t. 14:21–23; 16:1–2; 1. Tim. 4:14.
4) Ap.t. 16:1–3.
5) Ap.t. 17:14–15; 18:5.
6) 1. Tess. 1:1; 3:1–6; 2. Tess. 1:1.
7) 1. Tess. 2.
8) Ap.t. 18:23–21:17; Ap.t. 19:22; 1. Kor. 4:16–17; 16:1, 10; 2. Kor. 1:1, 19.
9) Fil. 2:19–24.
10) Filem. 1:1; Kol. 1:1; Fil 1:1; 2:19–24.
11) 1. Tim. 1:3; 4:20.
12) 1. Tim. 1:5, 13–14; 2:2; 3:10–4:8.


Matti Niemelä

Kirjoittaja on Joensuun helluntaiseurakunnan johtava pastori.






Hengellinen vanhemmuus on hyvä sijoitus

Opetuslapsena kasvu on elämän kestävä prosessi. Hengellinen kasvu kohdistuu niin ajatuksiimme ja valintoihimme kuin luonteeseemme ja ihmissuhteisiimme. Siksi myös kasvun on tarkoitus jatkua, vaikka vuosia olisi jo takana.

Kasvaessamme hengelliseen vanhemmuuteen tarvitsemme toistemme tukea ja ohjausta. Opetuslapset on kutsuttu vastavuoroiseen oppimiseen, nöyryydessä, rakkaudessa ja keskinäisessä kunnioituksessa.

Oletko sinä jonkun opetuslapsi? Onko sinulla rinnalla kulkijoita tai ystäviä, joiden kanssa jakaa elämää? Koitpa orpoutta tai yhteyttä tässä asiassa, voit rohkaistua Jeesuksen sanoista: ”Menkää siis ja tehkää kaikista kansoista minun opetuslapsiani –– Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti” (Matt. 28:19–20).

Uskalla avata sydämesi ja sijoittaa jonkun toisen elämään. Se kannattaa!

Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan