Kasvuvaiheissa tarvitaan erilaista ymmärrystä ja aikuisen läsnäoloa

Miten lapsen usko kehittyy?

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Perusturvan vahvis­taminen on sylilas­ten ja taaperoikäis­ten vanhempien keskeisiä tehtäviä. Lapsen turvallisuudentunne vah­vistuu arkisissa tilanteissa, kun hänen fyysisiin tarpeisiinsa vas­tataan. Kokiessaan aikuisen iloit­sevan hänen seurastaan lapsi op­pii luottamaan siihen, että hän on turvassa. Tämän kokemuksen pohjalle hän rakentaa aikanaan myös omaa jumalasuhdettaan.

 

Pieni lapsi uskoo siihen, mihin hänelle tärkeät aikuisetkin usko­vat. Lapsi muistaa ennen muuta tunnelmat. Hän liittää myös Ju­malaan niitä tunnelmia, joita hän aistii perheen hartaushetkissä ja hengellisissä tilaisuuksissa.

 

 

Leikki-ikäisillä on vahva usko

Yli kolmivuotiaat alkavat opetella leikkimään yhdessä. Samalla he harjoittelevat sosiaalisia taitoja. Lapsen toimintaa on hyvä ohjata kannustamisella ja myönteisellä palautteella.

 

Pieni lapsi tarvitsee aikuista olemaan läsnä ja tarvittaessa oh­jaamaan leikkejä toisten lasten kanssa. Jos lapsi kohtelee muita väärin, siitä tulee huomauttaa ja antaa malli oikeasta toimintata­vasta.

 

Leikki-ikäinen haluaa miellyt­tää vanhempiaan ja tehdä heidät iloisiksi. Ohjaamisen kautta lapsi voi oppia hyviä tapoja ilolla, ilman pelkoa rangaistuksista.

 

Lapsi yhdistää vanhempien­sa ohjaavan kasvatusmallin myös käsitykseensä Jumalasta, jota hän niin ikään haluaa ilahduttaa. Hän luottaa, että isä rakastaa, vaikkei lapsi aina osaakaan käyttäytyä oi­kein.

 

Leikki-ikäinen lapsi on luontai­sesti kiinnostunut kaikesta ja esit­tää innokkaasti kysymyksiä. On tärkeää vastata juuri siihen, mitä lapsi kysyy ja mikä häntä kiinnos­taa. Aina ei ole kuitenkaan ole­massa varmoja vastauksia, ja sil­loin voi myöntää, ettei tiedä. Las­ten hengellisiä kysymyksiä, kuten ”Onko taivaassa jäätelöä?”, ”Mihin kuolleet lemmikit menevät?” tai ”Miten enkelit lentävät?” voi kui­tenkin pohtia yhdessä.

 

Uskovat vanhemmat ovat leik­ki-ikäiselle lapselle tärkeä tuki oman uskonelämän kehittymi­sessä. Tässä iässä lapsi uskoo vah­vasti, että Jumala vastaa rukouk­siin ja hänen apuunsa on helppoa turvautua.

 

Raamatunkertomukset ovat luonteva osa lapsen leikkejä, jos hänelle on kerrottu niistä innos­tavasti.

 

 

Koululaiset tarvitsevat samanhenkisiä kavereita

Koulu tuo lapsen elämään uusia vaikuttajia. Jos opettajan ja kave­reiden arvomaailmat poikkeavat kodin arvomaailmasta, se herät­tää lapsessa kysymyksiä. Silloin on tärkeää, että vanhemmat eh­tivät kuunnella ja pohtia niitä yh­dessä lapsen kanssa.

 

Koulunsa aloittavan lapsen usko on edelleen vahva ja vilpi­tön, mutta hän tarvitsee sen tuek­si entistä enemmän ikätovereita, jotka jakavat saman uskon. Kou­luikäisellä on suuri tarve kuulua ryhmään, ja siksi on tärkeää vaalia lapsen kaverisuhteita myös seura­kunnan sisällä.

 

Kouluikäinen jaksaa kuunnella leikki-ikäistä kauemmin opetus­ta, mutta hänellä on edelleen suuri tarve toimia aktiivisesti. Pyhäkou­luissa ja kerhoissa onkin viisas­ta rakentaa opetus mieluummin liikkumisen ja tekemisen lomaan kuin istuttaa lapset pitkäksi ajak­si kuuntelemaan hiljaa.

 

Pienellä koululaisella on edel­leen tarve kuulla kiitosta ja kan­nustusta, ja hän nauttii saades­saan auttaa muita.

 

 

Keskustelevat varkit

Varkki-ikäinen pohtii ja kyselee. Koska murrosiän mielialamyrs­kyt eivät ole vielä alkaneet, hänen kanssaan on usein helppoa jutel­la. Tässä iässä onkin viisasta vara­ta aikaa yhdessä puuhasteluun ja jutusteluun.

 

Varkki on kiinnostunut kuule­maan tosiasioita ja hyvin perustel­tua opetusta uskonsa tueksi, jotta hän voi perustella uskoaan kave­ripiirissään. Varhaisnuori kaipaa kuitenkin enemmän yhdessä poh­diskelua kuin koulumaista opetta­mista. Hän tarvitsee vanhempien­sa tukea myös viisaiden valintojen tekemiseen.

 

Keskilapsuudessa valitaan elä­män suunta, jota seurataan mur­rosiässä. Tässä iässä lapsen usko voi muuttua omakohtaiseksi ja persoonalliseksi suhteeksi Juma­laan tai jäädä vain yhdeksi var­haislapsuuden turvallisuusteki­jöistä ja muistoista.

 

Seurakunnan varkkitoiminnal­la voi olla lapselle tärkeä merkitys, ja siksi häntä on hyvä kannustaa lähtemään siihen mukaan.

 

 

Kyseenalaistavat murkut

Murrosiässä koetellaan usein pe­rusteellisesti vanhempien arvo­maailmaa. Kun nuori on saanut kotoa mallin ja eväät omien valin­tojen tekemiseen, murrosiässä hän arvioi ja ehkä kyseenalaistaakin ai­emmin kokemansa ja oppimansa. Niin nuoren kuuluukin tehdä, kos­ka parhaimmillaan hän päätyy pi­tämään sen, mitä on oppinut. Sil­loin hän ei enää usko vain sik­si, että vanhemmat uskovat, vaan usko perustuu omaan päätökseen.

 

Vaikka murrosikäinen usein haastaa vanhempiaan ja heidän asettamiaan rajoja, hän tarvitsee edelleen vakaat ja sanojensa mit­taiset vanhemmat. Aikuistuvat nuoret kertovat usein, että loppu­jen lopuksi he kuitenkin arvosti­vat vanhempiensa asettamia rajo­ja, vaikka ne murrosiässä tuntui­vatkin ärsyttäviltä.

 

Kun vanhemmat eivät horju pe­rustelluista rajoista, nuori kokee oman epävarmuutensa ja kaaok­sensa keskellä, että on olemassa jotakin luotettavaa. Vanhemmilta vaaditaankin rohkeutta olla välillä kelju ja tyhmä. Vaikka ei ole help­poa olla erilainen kuin ”kaikkien muiden vanhemmat”, kuten murk­ku usein asian ilmaisee, se on kui­tenkin osa vanhemmuutta.

 

 

Entä jos lapsi valitsee toisen tien?

Jumala on antanut meille vapaan tahdon valita, uskommeko hä­neen ja elämmekö hänen yhtey­dessään. Siten kukaan vanhempi ei voi siirtää uskoa lapsiinsa.

 

Terve usko kasvaa vain vapau­den ilmapiirissä. Pakottava ja sa­malla ahdistava uskonnollinen ilmapiiri voi saada aikaan juu­ri päinvastaisen valinnan, jolloin lapsi ei aikuisena halua olla enää missään tekemisissä uskonasioi­den kanssa.

 

Toinen vaihtoehto on jatkaa vanhempien vaatimalla linjalla ja elää ankaraa, lakihenkistä uskon­elämää. Sen seuraukset ovat kui­tenkin tuhoisat, koska lakihenki­sessä kodissa ei koeta hyväksy­vää, pyyteetöntä rakkautta.

 

Lähes jokainen perhe kohtaa ti­lanteen, jossa lapsi ei enää halua tulla mukaan seurakunnan tilai­suuksiin. Silloin kannattaa kuun­nella lasta ja pyrkiä selvittämään, onko taustalla jokin erityinen syy, josta haluttomuus johtuu. Asias­ta kannattaa keskustella ajoissa eikä vasta sunnuntaiaamuna, jol­loin pitäisi jo olla matkalla juma­lanpalvelukseen.

 

Toisinaan myös jokin mieluisa tekeminen jumalanpalveluksen jälkeen voi auttaa.

 

 

Kristiina ja Markku Virkkilä


Artikkeli on katkelma Elina Rauti­on toimittamasta kirjasta Suhteis­ta siiville – vanhemman opas (Ai­kamedia, 2018).



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan