Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Ristin Voiton palstoilla on keskusteltu naisten johtajuudesta seurakunnissa. Aihe on tärkeä, ja meidän väitteemme on ollut, että seurakunnassakaan johtajuudessa ei ole kyse sukupuolesta vaan Jumalan armoituksesta. Tämän tahdomme perustella suoraan Uudella testamentilla, emme vetoamalla vain kokemukseen tai hylkäämällä Raamatun arvovaltaa.

Tähän mennessä lehden palstalla käydyssä keskustelussa mielekkäintä on ollut keskustelu Raamatun teksteistä ja niiden tulkinnasta. Olemme kiitollisia kaikista haasteista, jotka ovat tarjonneet tilaisuuden pohtia väitteitämme.

Raamattu on Jumalan sanaa, jonka tulisi saada ohjata elämäämme ja käytäntöämme. Tarkoitus on yhdessä painia tämän Sanan merkityksen kanssa, ei spekuloida sillä, kuka tällä kertaa on feministi tai sovinisti, fundamentalisti tai liberaali.

Kuten olemme toistaneet, allekirjoitamme Raamatun auktoriteetin ja sanoudumme irti äärifeminismistä tai sukupuolineutraalista ideologiasta. Emme pyri häivyttämään sukupuolten eroa vaan toivomme seurakuntiin yhtä paljon hengellisiä äitejä kuin isiäkin.

Keskeinen lähtökohta on siinä, että luomisessa mies ja nainen asetettiin yhdessä hallitsemaan (1. Moos. 2:15). Naista ei asetettu alisteiseen rooliin, sillä heprean sana ”apu” (ezer) viittaa useimmissa tapauksissa Jumalaan ihmisten apuna. Hierarkkinen hallintasuhde on peräisin syntiinlankeemuksen kirouksesta. Kristus tuli kuitenkin korjaamaan synnin lisäksi lankeemuksen rakenteellisia seurauksia. Keskeisimpänä huomiona on myös, että ensimmäisen ja toisen sukupolven seurakunnassa oli naisjohtajia. He olivat 12 apostolin jälkeen valittuja johtajia, joihin nykyjohtajia voidaan monessa suhteessa rinnastaa. Paavali viittaa apostoli Juniaan (Room. 16:7), joka oli vieläpä arvostettu apostoli.

Juniasta ei voi tehdä miestä eikä hänestä voi tehdä muuta kuin apostolin. Yli vuosituhannen vallitsi yksimielisyys Junian naiseudesta, ja jopa ”naispappeutta” vastustanut Johannes Krysostomos (k. 407 jKr.) tunnusti Junian olleen naisapostoli. Keskeinen erimielisyys kirkkoisillä oli lähinnä siitä, oliko Junian nimi Junia vai Julia. Miehen nimi Junias tulee mukaan vasta myöhäisellä keskiajalla.

Myös Junian apostoliutta on vaikea kyseenalaistaa. Kreikankielisessä tekstissä on rakenne, jossa on sisäsijaa ilmaiseva prepositio ja monikon datiivi, joten se jäsentyy mielekkäimmin niin, että Andronikus ja Junia ovat itse apostoleita. Kohta ei voi tarkoittaa, että ”apostolit arvostavat heitä”, sillä tällöin Paavali olisi käyttänyt passiivin agenttirakennetta.

Junia käytti naisapostolina valtaa myös miesten yli, sillä on vaikea kuvitella arvostettua apostolia ilman auktoriteettia. Uudessa testamentissa on myös diakoni Foibe (Room. 16:1) sekä opettaja Prisca, jota Paavali yhdessä tämän miehen kanssa kehuu työtoverikseen, ja  Jonka hän jopa mainitsee kahdesti ennen miestä (Room. 16:3; 2. Tim. 4:19). Lisäksi Jeesuksen seuraajien joukossa on naisia, jotka evankeliumien tarkemman analyysin perusteella toimivat alkuseurakunnassa arvostettuina silminnäkijätodistajina.

Näiden huomioiden jälkeen on hyvä luoda katse niihin raamatunkohtiin, joilla yleensä perustellaan naisten alisteinen asema seurakunnassa. Vaatimus ”yhden vaimon miehenä” olemisesta (1. Tim. 3:2) selvenee siinä, että Paavalille Foibekin täyttää vaatimuksen. Kyse on siis ilmeisimmin yksiavioisuudesta.

Samoin 1. Kor. 14:34–35 näyttää vaientavan naiset, mutta koska Paavali muualla ei näytä olevan pahoillaan naisten puhumisesta profetoinnin muodossa (1. Kor. 11:5) tai Junian auktoriteetista, joka ilmiselvästi sisälsi puhumista, kohta ilmeisimmin puuttuu paikalliseen väärinkäytökseen.

Myös usein viitatussa kohdassa 1. Kor. 11:7–10 Paavali korostaa sukupuolten vastavuoroisuutta ja keskinäistä tasaveroisuutta Jumalan edessä (jakeet 11–12). Lisäksi Ensimmäisen Timoteuskirjeen toisen luvun monimutkainen tekstikohta kitkee seurakunnasta harhaoppia eikä rakenna johtajuushierarkioita.

Lopputulokseksi jää siis ymmärrys siitä, että Uusi testamentti avaa johtajuuden molemmille sukupuolille. Oli asia perheessä miten päin tahansa, seurakunta oli auki myös naisten johtajuudelle. Ajatuksemme eivät ole helluntailaisuudelle vieraita. Naiset ovat perustaneet pioneereina seurakuntia, kantaneet liikkeen kasvua harteillaan evankelistoina ja toimineet lähetystyössä vastuuasemissa. Pidämme siis luterilaisesta kirkosta tuotua  ukupuolittunutta pappisteologiaa vieraana tuontiaineksena helluntailaisuuteen, sillä yleisen pappeuden periaatetta noudattaen helluntailaisuudessa kyse ei ole erillisestä pappissäädystä, vaan Jumalan armoituksesta.

Suomen helluntailaisuudessa naisten vaikuttamismahdollisuudet ovat eri seurakunnissa erilaisia. Toisaalla naiset voivat palvella kaikissa toimissa aina pastoreina sekä johtotiimeissä asti, mutta toisaalla naiset rajataan pois palvelupaikoilta teologialla, jota on vaikea perustella. Toisissa paikoissa naisten johtajuuden kyseenalaistaminen lähentelee jo työpaikkakiusaamista.

Tilanteessa valitettavinta lienee epäjohdonmukaisuus: naiset saavat opettaa, toimia pastoreina  sekä täysjohtajina lähetyskentällä, mutta samalla ”ylin johtajuus” halutaan säilyttää miesten käsissä. Tämä saattaa johtaa akrobaattisiin malleihin, jossa paperilla johtajaksi määritelty mies pyhittää valtarakenteet, oli tällä vaikutusta käytäntöön tai ei. Johtajuus ei ole vain sitä, mitä vanhimmisto tekee, vaan jokainen vastuussa oleva on johtaja. Valtarakenteen ylin Y-kromosomi ei riitä pyhittämään malleja, vaan kyse on kokonaisuudesta.

Itse olemme nähneet aiheen voimakkaan esillä pitämisen tärkeänä, sillä pidämme asiaa merkittävänä kutistumaan kääntyvän helluntailiikkeen tulevaisuuden kannalta. Emme aja naiskiintiöitä vanhimmistoihin, vaan tahdomme, että seurakunnat avaisivat ovet johtajuuteen jokaiselle, jonka Jumala on sukupuoleen katsomatta valtuuttanut.

Kuitenkin toivomme aiheen käsittelyyn kaikilta nöyryyttä ja kunnioitusta: nöyryyttä siinä, että jokaisen, myös meidän, tulee olla valmiita muuttamaan käsityksiään, jos perusteet näin vaativat. Kunnioitusta siinä, että eri tavalla ajattelevat eivät ole vihollisia, vaan veljiä ja sisaria.

Kunnioituksella edelleen

Tuomas Harri, Keuruu
Jonna Havukainen, Keuruu
Tuomas Havukainen, Keuruu
Sirkku Hoikkala, Kerava
Matti Kankaanniemi, Tyrvää
Anna Lehmuskoski, Tampere
Hanna Malinen, Tampere
Markus Mäenpää, Keuruu
Pilvikki Viitanen, Rovaniemi


45/2016

UutisetEpäkohtaan havahtuneet poliitikot ja Helluntaikirkko kiirehtivät lakimuutosta.
UutisetPastori oppi rakastamaan isäänsä, jota oli vihannut.
KolumniLokakuun alussa Kotkassa järjestetyt helluntaiseurakuntien Syyspäivät olivat sympaattiset osin siksi, että ne järjesti pitkästä aikaa keskikokoinen seurakunta. Oli myös mukavaa olla urheiluhallissa: p...
PääkirjoitusVuoden 2016 kristillinen kirja -kilpailun voittajateos kiinnittää huomion isän merkitykseen. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen valitsi voittajaksi vaasalaisen sosiaalipsykologin ja...
Miten onSosiaali- ja terveysministeriö myönsi lokakuussa 765 000 euroa valtion tukea ruokaapua jakaville yhdistyksille, jotka Samaria rf:n koordinoimana hakivat avustusta toimintaansa. Tuen saajien joukossa o...
UutisetAntti Tuisku ja helluntaiseurakuntien kuoroväki täyttivät sävelillään Viking Linen laivamatkan – tosin eri puolilla laivaa ja eri yleisöille.
UutisetKristinuskon Jumalaan uskovien määrä on noussut hieman neljän viime vuoden aikana. Gallup Ecclesiastica 2015 -mittauksen mukaan suomalaisista 33 prosenttia uskoo kristinuskon opettamaan Jumalaan. Nelj...
UutisetSuomen vapaakristillinen neuvosto viettää ensi vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Juhlinta huipentuu yhteiseen konferenssipäivään juhannusaattona Keuruulla. Tapahtuman teemana on Suomalainen usko, ja mukana o...
UutisetSuomen teologisen opiston rehtori Simo Lintinen on kuollut. Lintinen, 63, menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään viime viikolla.

Monipuolisen uran Suomen Vapaakirkossa tehnyt Lintinen tunnettiin...
UutisetInnostavassa opetuksessa kehotettiin unelmoimaan suuria.
UutisetTukoholman Friends-areenalla järjestetty Awake Europe -tapahtuma kokosi jopa 22 000 kävijää toissa viikonloppuna. Mukana oli myös kymmeniä suomalaisia.

Pastori Ville Pitkäsen mukaan tapahtuma o...
UutisetVuoden kristillinen kirja on Saara Kinnusen kirjoittama Isän kaipuu (Perussanoma 2016).

– Hyvä isäsuhde on voimavara sekä tytölle että pojalle. Isä näyttelee merkittävää osaa ihmisen itsetunnon...
UutisetVenäjään kuuluvalla Tyynenmeren entisellä vankilasaarella on nykyään tuhansia uskovia.
UutisetUniversal Church of the Kingdom of God -helluntaiseurakunnan piispa Marcelo Crivella valittiin lokakuun lopussa olympiakaupunki Rio de Janeiron kaupunginjohtajaksi. Crivella sai vaaleissa 59 pro...
UutisetRunsaat 540 000 ihmistä on allekirjoittanut kansalaisadressin, jolla pyritään saamaan Pakistanin hallitus kumoamaan kristitylle äidille langetettu hirttotuomio.

Viiden lapsen äiti Asia Bibi sai...
UutisetRoomalaiskatolisen kirkon ylin johtaja Paavi Franciscus linjasi viime viikolla, että kirkon kanta naispappeuteen tulee pysymään kielteisenä. Toimittajat tenttasivat paavia aiheesta lentomatkalla Ruots...
MielipideRistin Voiton palstoilla on keskusteltu naisten johtajuudesta seurakunnissa. Aihe on tärkeä, ja meidän väitteemme on ollut, että seurakunnassakaan johtajuudessa ei ole kyse sukupuolesta vaan Jumalan a...
MielipideYhdyn Ari Pihlajamaan kirjoitukseen, jossa hän kritisoi TV7:n ohjelmissa esiteltyjä tapauksia, joissa ihmisiä paranee tuhansittain tuosta vain.

Luin jostain, että Amerikassa on pyydetty tai jop...
MielipideOn ollut ilo ja kiitollinen mieli lukea Sanna Urvaksen asiallisia ja nöyrällä mielellä kirjoitettuja tekstejä miehen ja naisen rooleista seurakunnassa (RV 42). Iloitsen ja siunaan häntä rohkeudesta ki...
MielipideRistin Voiton Miten on -palstalla (RV 43) minulta kysyttiin, mitä eroa on Patmos Lähetyssäätiön Joulun Lapsi- ja Fidan Toivon kipinä -kampanjoilla. Vastauksessani mainitsin, että Joulun Lapsi -keräyks...
MielipidePyydän saada ystävällisesti tarkentaa Ristin Voiton numerossa 43 (27.10.) ollutta kirjoitusta, jossa Toivon kipinä -kampanjan koordinaattori Janne Harjukoskelta kysyttiin, mikä ero on Toivon kipinä -k...
MielipideHelena Närvä kirjoitti mielipiteessään somen häiritsevän seurakuntien tilaisuuksia (RV 43). Luulisin kuitenkin, että hyvin harva kuulija katselee tilaisuuksissa some-päivityksiä. Älypuhelimesta haetaa...
MuutHengellinen vanhempi luottaa toisiin mieluummin liian paljon kuin liian vähän.
MuutSeurakunnan soittokunnassa oli periaatteena aloittaa yhteissoitto aina ”täydestä hiljaisuudesta”. Toisaalta edes nukkumiseen ei tarvita täyttä hiljaisuutta: jonkin määritelmän mukaan häiriötön yöuni o...
Uutiset"Liian amerikkalaisena" ja "liian maallisena" pidetystä Global Leadership Summit -tapahtumasta on tullut Suomessa suosittu.
MuutVastaanottokeskuksen arkeen kuuluu myös Suomen kulttuurista kertominen ja Maahanmuuttoviraston luennot elämän eri aloilta, kuten Suomen yhteiskunnasta ja vähän historiastakin.

Sodista kertoessa...
MuutPäivi Rinne soittaa isälleen Seppo Rajamäelle, kun haluaa pohtia asioita.
MuistolleEdesmennyt lauluntekijä halusi välittää musiikillaan evankeliumin kaikille suomalaisille.
MuutVaasan seurakuntayhtymän perheneuvojana pitkään toiminut sosiaalipsykologi, psykoterapeutti Saara Kinnunen jäi virastaan eläkkeelle viime keväänä. Perustyönsä ohella ja siihen liittyen hän on te...
MuutIslamilainen maailma kuohuu. Yhteiskunnallisten mullistusten keskellä moni muslimi etsii toivoa ja totuutta. Yhä useampi on löytänyt sen Jeesuksessa. On sadonkorjuun aika.

Toimittaja, TM Daniel...
MuutMikko Vario on ymmärtänyt sanojen suuren merkityksen, joten hän haluaa puhua ja rukoilla hyviä asioita poikansa elämään.
MuutAnna minulle tänä päivänä minun jokapäiväinen ideani, rukoilee tunnettu kirjanmerkkien tekijä, joka on tuttu mies myös kirkkokuntien vaikuttajille.
PikavisiittiMarkku Holmi liikkuu paljon ja kannustaa muitakin ylös sohvalta varsinkin sosiaalisessa
mediassa.

En koskaan unohda hetkeä, jolloin rakastuin vaimooni. Hurmaannuin hänen valloittavaan olemuk...
MuutLaulaja Reijo Blommendahl on tarttunut toivottuun haasteeseen ja levyttänyt Aimo Huttusen tekemiä laulua. Pastorina ja lauluntekijänä tunnettu Huttunen (1916–2003) on säveltänyt ja osin myös runoillut...
MuutTM Sarastus Hietanen tarjosi kristillistä rukouspalvelua Hengen ja Tiedon messuilla (Sana 43/16).

Mies tuntee molemmat maailmat, uushenkisyyden ja kristillisyyden.

– Minulla on halu kert...
MuutPerheneuvojana toimiva lauluntekijä Jari Kekäle ei kaihda teksteissään vaikeitakaan aiheita.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan