Arvio: Mihin tarpeisiin verkko vastaa?

 

Johanna Sandberg: Yhteisönä verkossa. Miten rakennat digiseurakuntaa? Kirjapaja 2021. Nid. 160 s. 

 

Yksi tämän päivän ajankohtaisimmista aiheista on seurakunta ja some, ja juuri tähän tänä vuonna ilmestynyt Yhteisönä verkossa -teos tarttuu. Koronan vuoksi verkko on tullut tutuksi ympäristöksi seurakunnille. Sandbergin uutuuskirjassa kerrotaan, millaisia toimintatapoja erilaiset luterilaiset seurakunnat ovat kokeilleet ja todenneet toimiviksi. Sandberg itse toimii muun muassa Hengen uudistus kirkossamme -yhdistyksen yhteisöinspiraattorina, mentorina sekä raamatunopettajana. 

Sandberg kysyy heti kirjan alkupuolella, mikä seurakunta on ja mikä on sen tehtävä. Vastaukset näihin kysymyksiin ohjaavat sitä, miten seurakunta on verkossa eli esimerkiksi miten eri verkkoalustat valitaan, jotta toiminta voi palvella seurakuntaa ja sen missiota, ja kuinka keskeisen sijan verkkotoiminta seurakunnan laajemmassa toiminnassa saa. 

Mikäli seurakunnan tehtävä on olla yhteisö, on mietittävä, miten yhteyttä voidaan parhaiten rakentaa verkkoympäristössä; toisin sanoen mitkä alustat sekä toimintamuodot palvelevat yhteyden rakentamista ja ylläpitoa. Lisäksi jos pyrkimyksenä on vaikkapa tavoittaa ei-seurakuntalaisia, on pohdittava, miten se sujuu parhaiten. 

Verkko on oma maailmansa, jossa on erilaisia tiloja ja keinoja, joilla voidaan saavuttaa erilaisia tavoitteita. Yksi malli, alusta tai työkalu ei toimi kaikkien kohdalla, aivan kuten yksi menetelmä tai toimintamuoto ei vastaa seurakunnan lähitoiminnassakaan kaikkiin tarpeisiin. 

Teos antaa käytännön vinkkejä, miten eri tavoin somessa voi toimia, ja useat kirjan antamat vinkit on jo kokeiltu jossakin päin Suomea. On esimerkiksi iltavirsihetkiä Facebookissa, jumalanpalvelusten ympärille rakennettuja etkoja ja jatkoja Zoomissa sekä privaattirukouspalvelua. Kirjassa on jopa niinkin käytännöllistä opastusta kuin miten Facebookin ryhmiä kannattaa suunnitella ja moderoida. 

Yhteisönä verkossa ei ole varsinaisesti mikään ”hypekirja” verkon hienouksien puolesta, vaikka kirjassa toistuukin ajatus siitä, että verkko on tullut jäädäkseen ja seurakunnan on oltava siellä missä ihmiset ovat eli verkossa(kin). Kirja toteaa verkon rajoitteet ja sanoo esimerkiksi ääneen – vaikkakin lyhyesti – että ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu kehollinen ulottuvuus. Ihminen kokee toisen ihmisen läsnäolon kaikkien aistien kautta, ja tähän verkko vastaa puutteellisesti. 

Helluntaiherätyksen lehdissä on kuluneen vuoden aikana kiitelty siitä, että seurakunnat ovat ottaneet digiloikan, ja loppujakin vitkuttelijoita on kehotettu loikkaamaan. Suosittelen verkkointoilijoita, pastoreita, vapaaehtoistyöntekijöitä ja muitakin seurakuntalaisia tutustumaan tällaiseen kirjallisuuteen, jossa annetaan ohjeita ja pohditaan, mitkä ovat verkossa toimimisen mahdollisuudet ja rajoitteet. 

On muistettava, että pitkän ajan kuluessa sellainen digiloikka, jossa pelkästään striimataan tilaisuudet verkkoon ja teetetään nettisivut, on köyhä. Mikä on seurakunta ja mikä on ihminen? Näistä kysymyksistä kannattaa lähteä liikkeelle, ja nämä kysymykset onneksi Sandbergkin kysyy. Digiloikka voi olla tarpeellinen, mutta sitä ei kannata tehdä sokeasti. 

 

Sara Saarela




47/2021

PuheenaiheOletko pysähtynyt miettimään, miten voisit olla mukana evankeliumin työssä myös eläkkeelle jäätyäsi? Tässä on yksi näkökulma.
Aurinkorannikon Turistikirkko täyttyy päivittäin ak...
ArtikkelitNäin nuorena kitaristi Jimi Hendrixin konserttitaltioinnin 1970-luvulta. Pohdimme seuraavana päivänä konsertin rumpusooloa soitonopettajani kanssa. Rumpalilla oli halua ja intoa, mu...
PuheenaiheIlma on kuin masentunut morsian. Puut seisovat alasti rivissä, ranta niiden takana on likaisenharmaa. Taivaalta sataa nenäliinan kokoisia räntäriekaleita.
Tähän aikaan vuodesta...
OpetusSydän.



Siellä se pompottaa hellittämättä sisällämme, päivin ja öin, ilman pieninta...
Joitakin aikoja sitten katsoin pysäyttävän dokumentin. Siinä kerrottiin yhdysvaltalaisesta valokuvaajasta, joka oli tallettanut parinkymmenen vuoden aikana lukioikäisten nuorten el...
ArviotJohanna Sandberg: Yhteisönä verkossa. Miten rakennat digiseurakuntaa? Kirjapaja 2021. Nid. 160 s.

Yksi tämän päivän ajankohtaisimmista aihe...
UutisetPastori Mika Yrjölä on lopettamassa Helsingin Saalem-seurakunnan johtajan tehtävissä. Yrjölän pesti päättyy maaliskuussa 2022. Hän johti seurakuntaa kymmenen vuoden ajan, vuodesta 2012.
– Olemme...
UutisetPerjantaina 19.marraskuuta Kuopiossa pidetyssä Suomen Helluntaikirkon syyskokouksessa saatiin lopulta maaliin jo pitkään valmisteltu Hyvä Sanoma ry:n yhdistyminen Suomen Helluntaikirkoon.
Suo...
PikavisiittiAsun mieheni Miikan ja kolmen tyttäremme kanssa San Javierissa, Espanjan itärannikolla. Muutimme tänne Toivakasta, Keski-Suomesta, reilut kaksi vuotta sitten lähetystyöhön. Seu...
MielipideHuomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa. Tarkoitan naturalismia ja siihen liittyviä uskomuksia sekä siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttavat voimakkaas...
UutisetLähetystyöntekijät ympäri Eurooppaa kokoontuivat vuoden tauon jälkeen Fida-päiville Espanjan Alcazeriin. Päivillä 69 henkilöä kohtasi yhteyden teemalla, joka näk...
UutisetLuther-säätiön hiippakuntadekaani Juhana Pohjolan syyte hänen avioliittoa ja seksuaalisuutta koskevasta kirjasestaan on saanut näkyvyyttä Yhdysvalloiss...
UutisetLibanon elää vakavan talousromahduksen kourissa. Jo noin puolet libanonilaisista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella.
Maan kristityt ovat kymmenen viime vuo...
UutisetEspanjan rannikolla toimivien suomalaisseurakuntien mukaan suomalainen ihminen tuntuu edelleen olevan avoimempi hengellisille asioille astuessaan kotimaan rajojen ulkopuolelle.
– Ete...
UutisetSyyskuussa espoolainen lakimies Esko Nurminen teki harhaoppisuuskantelun arkkipiispa Tapio Luomasta tuomiokapitulille. Lakimiesasessori Matti Mäkinen Turun arkki...
PuheenaiheKeväällä 2013 Hanne Laitinen oli uuden edessä. Nuorimman lapsen isä oli kuollut muutamaa vuotta aiemmin, ja vanhin kolmesta lapsesta oli muuttanut...
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja