Saippuakuplaa jahtaamassa

- Menestyksen saippuakupla oli näyttänyt upealta lentäessään taivaalla, mutta kun siihen tarttui, se poksahti käsiin märkänä saippuatahrana, Ruut Ahonen kirjoittaa.
- Menestyksen saippuakupla oli näyttänyt upealta lentäessään taivaalla, mutta kun siihen tarttui, se poksahti käsiin märkänä saippuatahrana, Ruut Ahonen kirjoittaa.
Joitakin aikoja sitten katsoin pysäyttävän dokumentin. Siinä kerrottiin yhdysvaltalaisesta valokuvaajasta, joka oli tallettanut parinkymmenen vuoden aikana lukioikäisten nuorten elämää Los Angelesissa ja havainnut merkittävän muutoksen. Muutos koski sitä, mitä nuoret pitivät tavoiteltavana ja miten he pyrkivät tähän elämässään.

 

   "Osa oli ryhtynyt karmeisiin juttuihin näkyvyyttä saadakseen."

 

Kiteytettynä kyse oli amerikkalaisesta unelmasta. Aiemmin amerikkalainen unelma tarkoitti, että kovan työnteon kautta tullut menestys on mahdollinen kenelle tahansa. Ajan mittaan nuorten mielissä tämä unelma oli päivittynyt. Jostakin syystä, ehkä median ja somen myötä, tavoitteeksi oli alkanut nousta huipulle pääsy ilman yritteliäisyyttä ja hinnalla millä hyvänsä. 

Dokumentissa seurattiin eri henkilöitä, joista osa oli ryhtynyt karmeisiin juttuihin näkyvyyttä saadakseen. Mieleeni jäi esimerkiksi noin parikymppinen nainen, josta oli tullut toistuvien pornokuvausten myötä ihmisraunio. Huomion hintalappu oli ollut kova. 

Filmi toi esiin myös muita hieman erilaisia tarinoita, joissa käytännössä kävi samoin. Menestyksen saippuakupla oli näyttänyt upealta lentäessään taivaalla, mutta kun siihen tarttui, se poksahti käsiin märkänä saippuatahrana. 

 

Dokumentissa kuvattu arvojen kehitys ei rajoitu vain Yhdysvaltoihin. Suomessakin kulutamme Los Angelesin Hollywoodissa tehtyjä elokuvia ja seuraamme tunnettuja artisteja ja muita vaikuttajia. Näin aivan samat arvomaailmat huuhtovat myös meidän mieliämme, vaikka voikin olla niin, että menestyksen alueellakin ”Amerikassa kaikki on suurempaa”. 

Ihmiseen on aina vedonnut olla suosittu, hyväksytty ja näkyvä. Nykyään kuka tahansa voi pyrkiä näihin päämääriin helpommin sosiaalisen median kautta. Toisaalta jonkinlainen luonnonlaki näyttää olevan, että siellä, missä tapahtuu nopeita nousuja, myös alamäistä tulee jyrkempiä ja liukkaampia. Huipulla ei myöskään voi välttyä kilpailijoilta ja kriitikoilta, jotka tuovat elämään oman rasituksensa. Kaikkea tätä miettiessä alkaa yhtäkkiä olla onnellinen tavallisuudesta. 

 

Mutta mitä kristittynä pitäisi ajatella pakkomielteestä menestyä? Ehkä ainakin seurausten miettimistä etukäteen. Ja varmasti myös sitä, millaiseen arvomaailmaan Jumala, jolla on hyvä tahto meitä kohtaan, ohjaa. 

Loppujen lopuksi vain harvat pyrkivät menestykseen, jossa on uhrattava elämänsä ja persoonansa henkilöbrändäyksen alttarille. Kuitenkin menestyksen ja voiton halu vaikuttaa arkisemminkin, esimerkiksi haluna turvata taloudellista tulevaisuuttaan. Tämä näkyy muun muassa sijoittamisen suosion kasvuna myös kristittyjen parissa. 

Materialistinen yhteiskunta ruokkii meissä nousujohteista ajattelua niin varallisuuden kuin muunlaisen menestyksen osalta. Tämä virta vie varmasti mukanaan, ellemme kristittyinä tartu saippuakuplien sijasta Jumalan ikuiseen sanaan, joka ei kiellä ihmiseltä hyvää, mutta joka auttaa säännöllisesti tarkistamaan omia arvoja. 

 

Ruut Ahonen 

 

Kirjoittaja on Aikamedian toimituspäällikkö. 




47/2021

PuheenaiheOletko pysähtynyt miettimään, miten voisit olla mukana evankeliumin työssä myös eläkkeelle jäätyäsi? Tässä on yksi näkökulma.
Aurinkorannikon Turistikirkko täyttyy päivittäin ak...
ArtikkelitNäin nuorena kitaristi Jimi Hendrixin konserttitaltioinnin 1970-luvulta. Pohdimme seuraavana päivänä konsertin rumpusooloa soitonopettajani kanssa. Rumpalilla oli halua ja intoa, mu...
PuheenaiheIlma on kuin masentunut morsian. Puut seisovat alasti rivissä, ranta niiden takana on likaisenharmaa. Taivaalta sataa nenäliinan kokoisia räntäriekaleita.
Tähän aikaan vuodesta...
OpetusSydän.



Siellä se pompottaa hellittämättä sisällämme, päivin ja öin, ilman pieninta...
Joitakin aikoja sitten katsoin pysäyttävän dokumentin. Siinä kerrottiin yhdysvaltalaisesta valokuvaajasta, joka oli tallettanut parinkymmenen vuoden aikana lukioikäisten nuorten el...
ArviotJohanna Sandberg: Yhteisönä verkossa. Miten rakennat digiseurakuntaa? Kirjapaja 2021. Nid. 160 s.

Yksi tämän päivän ajankohtaisimmista aihe...
UutisetPastori Mika Yrjölä on lopettamassa Helsingin Saalem-seurakunnan johtajan tehtävissä. Yrjölän pesti päättyy maaliskuussa 2022. Hän johti seurakuntaa kymmenen vuoden ajan, vuodesta 2012.
– Olemme...
UutisetPerjantaina 19.marraskuuta Kuopiossa pidetyssä Suomen Helluntaikirkon syyskokouksessa saatiin lopulta maaliin jo pitkään valmisteltu Hyvä Sanoma ry:n yhdistyminen Suomen Helluntaikirkoon.
Suo...
PikavisiittiAsun mieheni Miikan ja kolmen tyttäremme kanssa San Javierissa, Espanjan itärannikolla. Muutimme tänne Toivakasta, Keski-Suomesta, reilut kaksi vuotta sitten lähetystyöhön. Seu...
MielipideHuomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa. Tarkoitan naturalismia ja siihen liittyviä uskomuksia sekä siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttavat voimakkaas...
UutisetLähetystyöntekijät ympäri Eurooppaa kokoontuivat vuoden tauon jälkeen Fida-päiville Espanjan Alcazeriin. Päivillä 69 henkilöä kohtasi yhteyden teemalla, joka näk...
UutisetLuther-säätiön hiippakuntadekaani Juhana Pohjolan syyte hänen avioliittoa ja seksuaalisuutta koskevasta kirjasestaan on saanut näkyvyyttä Yhdysvalloiss...
UutisetLibanon elää vakavan talousromahduksen kourissa. Jo noin puolet libanonilaisista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella.
Maan kristityt ovat kymmenen viime vuo...
UutisetEspanjan rannikolla toimivien suomalaisseurakuntien mukaan suomalainen ihminen tuntuu edelleen olevan avoimempi hengellisille asioille astuessaan kotimaan rajojen ulkopuolelle.
– Ete...
UutisetSyyskuussa espoolainen lakimies Esko Nurminen teki harhaoppisuuskantelun arkkipiispa Tapio Luomasta tuomiokapitulille. Lakimiesasessori Matti Mäkinen Turun arkki...
PuheenaiheKeväällä 2013 Hanne Laitinen oli uuden edessä. Nuorimman lapsen isä oli kuollut muutamaa vuotta aiemmin, ja vanhin kolmesta lapsesta oli muuttanut...
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja