Vanhemmuuden heikkeneminen näivettää seurakuntia

Kolme vuotta seurakunnanistuttajana on ollut raskasta mutta ihanaa aikaa. Suurin ilon aihe Jokelan Stationilla ovat olleet uskoon tulleet ihmiset.

 

Seurakunnan hyvinvoinnissa ja kasvussa keskeisenä tekijänä on se, että joukosta löytyy hengellisiä vanhempia. Lukijakin muistaa varmasti omalta uskontaipaleeltaan niitä tärkeitä isiä ja äitejä, joilla on ollut kyky ottaa nuorempi uskova lähelleen.

 

Halauksia ja hymyjä on riittänyt, oman kodin ovet ovat olleet auki, puhelimeen on vastattu öisinkin. Hengellinen vanhempi on usein omalla esimerkillään osoittanut, miten tärkeitä ovat sellaiset asiat kuin seurakunta, Raamattu, rukous ja lähetystyö. Hengelliset vanhemmat tunnistaa jälkeenpäin siitä, että voi todeta, ettei oma usko olisi sitä mitä se on ilman näitä suuria, joskin edesottamuksiltaan usein vaatimattomiakin henkilöitä.

 

Kolmen vuoden jälkeen uskaltaa jo kokemuksella sanoa, ettei hengellistä vanhemmuutta voi kompensoida oikein millään. Seurakunnan ajanmukainen ulkoasu, menevä musiikki,  johdonmukainen opetussuunnitelma, kahvitarjoilut ja yleispositiivinen meininki ovat kaikki tavoiteltavia asioita, mutta ihmissuhteita ja etenkään vanhemmuussuhteita ne eivät korvaa. Jotta seurakunta tuntuisi kodilta, siellä on oltava isiä ja äitejä paikalla.

 

Hengellinen vanhemmuus kohtaa ajassamme seuraavia haasteita:

 

1) Johtajuuspuheen yliote. Vanhemmuus on eri asia kuin johtajuus, joka sekin on aivan keskeinen tekijä hyvinvoivassa seurakunnassa. Ajassamme ei vain ole hirveän muodikasta puhua vanhemmuudesta. Se koetaan helposti vanhanaikaisena ja kenties liian intiiminä käsitteenä – aivan suotta.

 

2) Yksilökeskeisyys. Jos ihminen käyttää paljon kapasiteettia vain oman hyvinvointinsa pohdiskeluun, muiden tarpeet eivät välttämättä nouse koskaan mieleen. Tunnistamaton itsekkyys estää potentiaalisia hengellisiä vanhempia kasvamasta kasvattajarooliin.

 

3) Yhä vanhemmat kaipaavat hengellistä vanhemmuutta. Kyse ei ole enää nuorten tai hiljattain uskoon tulleiden tarpeesta. Elämme sirpaloituneessa ajassa, jossa juurtuminen ja asettuminen on yhä haastavampaa. Hengellinen kodittomuus yleistyy kaiken aikaa. Käsissämme on tavallaan kaksi toisiaan kiihdyttävää ongelmaa: hengellistä vanhemmuutta kaipaa yhä useampi – samalla kun isiä ja äitejä on koko ajan vähemmän.

 

Vanhemmuus on kutsumuksen asia. Oma rooli tulee tiedostaa. Vanhemmuus ei ole välttämättä erityisen raskasta, mutta kuten tavallisen perhevanhemman, myös hengellisen vanhemman on asetettava lapsen tarpeet omiensa edelle. Lapsi tarvitsee myös kokemuksen ehdottomasta rakkaudesta, joka ei mene katkolle mokien ja kompasteluiden hetkellä.

 

Vanhemman unelmana tulee olla, että lapsi saisi kasvaa suuremmaksi kuin hän itse. Tämä edellyttää syvää pyyteettömyyttä ja itselleen kuolemista, myös silloin, kun suunnitellaan, miltä seurakunta näyttää ja kuulostaa. Intohimoisena tavoitteena tulee olla, että jonain päivänä tämän päivän hengellinen lapsi astuu itse hengelliseen vanhemmuuteen.

 

 

Anssi Tiittanen

 

Kirjoittaja on 37-vuotias RV:n toimituspäällikkö ja vanhemmuuteen kasvava seurakunnanistuttaja.




29-30/2017

UutisetUrastaan tunnustettu työhyvinvoinnin ammattilainen Marja-Leena Kemppainen kehottaa lomalaisia kiiruhtamaan hitaammin.
UutisetSeinäjoelle ei toivota ”kokouskaappauksia”. Puhujia informoidaan Suomen kulttuurista ja seurakunnan tarpeista.
UutisetPyhäkoululaisia on jopa 70 prosenttia vähemmän kuin 1990-luvulla.
UutisetNilsiän herättäjäjuhlilla koettiin lauantaina 8. heinäkuuta harvinaista kristittyjen yhteyttä, kun paikallisen helluntaiseurakunnan rukoushuoneella järjestettiin ekumeeninen teemailta. I...
UutisetHelsingin yliopiston dosentti Kati Tervo-Niemelä arvioi Ylen uutisessa eri syitä, miksi kirkosta on erottu eri vuosikymmeninä.


Uskonnonvapauslain tultua voimaan...
UutisetKeuruun helluntaiseurakunnassa koettiin harvinainen jumalanpalvelus sunnuntaina 9. heinäkuuta, kun 16 kehitysvammaista Ison Kirjan leiriläistä oli vastuussa sen ohjelmasta. Leirillä oli t...
UutisetYhteiskunnan marginaalista löytyy upeita ihmisiä, Fidan kumppanijärjestössä on huomattu.
MuutSuurkokoukset, pienryhmätoiminta ja aktiiviset maallikot olivat metodistisen herätyksen menestystekijöitä.
PuheenaiheKun kiire riepottaa eikä aikaa tunnu riittävän, on tehtävä tietoisia valintoja kääntyä edes hetkeksi Jumalan puoleen.
PuheenaiheKipuiletko rukoilemiseen liittyvän saamattomuutesi kanssa – tai tuntuuko näkymättömälle Jumalalle puhuminen muuten vaikealta? Muiden kristittyjen kokemukset voivat auttaa.
PuheenaiheRistin Voitto kysyi kolmelta uskovalta rukouksen merkityksestä, rukouselämän muuttumisesta ja heidän saamistaan rukousvastauksista.
MuutKun kirja käsittelee Pohjois-Koreaa – yhtä maailman suljetuimmista maista – lukijan mielenkiinto herää oitis. Odotuksena on saada kiinnostavaa silminnäkijätietoa maasta, jonne itsellä ei...
UutisetYK:n erityisjärjestö Unesco on nimennyt palestiinalaisalueella sijaitsevan Hebronin vanhan kaupungin ja kantaisien haudan vaarassa oleviksi palestiinalaisten maailmanperintökohteiksi.
...
UutisetAustralialainen evankelista, syntymästään asti raajaton Nick Vujicic julkaisee ensimmäisen musiikkialbuminsa. Vujicic kertoi asiasta Facebookissa yli yhdeksälle miljoonalle seuraajalleen...
Miten onIK-opistolla Keuruulla järjestetään suosittuja valtakunnallisia Fifteen-leirejä rippikouluikäisille helluntaiseurakuntien nuorille. Suosion kääntöpuolena jotkut seurakuntakentän toimijat k...
PääkirjoitusSeurakunnissa eletään nyt vuoden hiljaisinta aikaa. Kesävieraat sekä loma- ja mökkireissut ovat rikkoneet seurakuntalaisten rutiinit, ja usein sunnuntaijumalanpalvelus jää väliin. Ark...
KolumniKolme vuotta seurakunnanistuttajana on ollut raskasta mutta ihanaa aikaa. Suurin ilon aihe Jokelan Stationilla ovat olleet uskoon tulleet ihmiset.


Seurakunnan hyvinvoinnissa...
MuutJoensuulainen Aila Tiilikka on tottunut viemään sairaudet ensin Jumalan tietoon.
MuutTeuvo Toivanen viettää mielellään aikaa perheen mökkimaisemissa Ruoveden rannalla. Sinne hän ajelee usein kotoa Tampereelta vaimonsa Pirjon kanssa. Siirtyminen vapaaherraksi suuren kansa...
MuutJuhani Waarna syntyi Kiuruvedellä 22.7.1947. Uudestisyntymisen hän koki pyhäinpäivänä 1983 Kiuruveden helluntaiseurakunnan uudessa temppelissä.


Juhanin elämä oli...
UutisetLapin Jippii-kuorot jatkoivat aktiivisesti konserttivierailuja koko viime kevään. Ja jatkoa seuraa syksyllä.
PikavisiittiHelluntaiherätyksen virallinen väsynyt pastori Ari Vehosmaa haluaisi vielä laulaa kuorossa.
MuutJeesus ei hötkyillyt, bloggaa Tapio Luoma-aho (seurakuntalainen.fi 4.7.2017).


Vielä hetki sitten elämä oli vähän erilaista. Työurat olivat varsin pysyviä. TV:ssä oli kolme k...
MielipideJuha Partasen haastattelu Ristin Voitossa (RV 23) herätti keskustelua (RV 25) Jeesuksen sanoista ”Tämä sukupolvi ei katoa, ennen kuin tämä kaikki tapahtuu” (Matt. 24:34; Luuk. 21:32).
...
MielipideJulle Partanen mainitsee Israel-juttua koskeneessa vastineessaan Risto Kujalalle, että ”Kaarlo Syväntö vakuutti aikoinaan lukuisat suomalaiset Israelin kävijät siitä, että hän ei koe kuo...
MielipideMarokkolainen Mustafa ottaa yhteyttä Juhannuskonferenssin isäntään Marko Halttuseen saadakseen pystyttää tapahtumaalueelle kokousteltan. Konsepti ei noudata konferenssin protokollaa, pyynt...
UutisetAurinko, meri ja hyvä musiikki virittävät Park 7 -yhtyeen kesäfiilikseen. Kesän kohokohtiin kuuluvat ulkomaan keikat.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan