Miksi olen helluntailainen?

Viime vuosina useat blogistit, tubettajat ja podcastaajat ovat kertoneet julkisuudessa syitä, miksi he ovat jättäneet helluntailiikkeen. Jokaisella on ollut oma tarinansa. Suorituskeskeinen ja ahdistava ilmapiiri, henkilökohtainen elämänkriisi sekä kritiikin ja muutoksen vastustaminen olivat joitakin syitä, joita Sanja Fält löysi kirkkososiologian pro gradunsa tutkimusaineistosta vuonna 2016.

 

Allekirjoitan, että anteeksiantamattomuus, pelottelu, armottomuus ja suorituskeskeisyys ovat muovanneet ilmapiiriämme. Mutta kuten Fält totesi: ”Eroamiseen johtaneet syyt eivät synny tyhjiössä, vaan siihen vaikuttavat monet tekijät. Yhteisöstä eroamiseen päätyminen on riippuvainen esimerkiksi yksilön persoonallisuudesta, taustasta, sosiaalisista suhteista ja elämäntilanteesta. Nämä tekijät myös selittävät, miksi toinen kokee ongelmallisena tietyt käytännöt ja toisille samat käytännöt tuovat turvaa ja ne koetaan hyviksi.”

 

Miksi sitten kukaan haluaisi olla tällaisessa liikkeessä? Miksi minä olen helluntailainen – ja vähän jopa ylpeä siitä? Ensisijainen ja varsin luonnollinen syy varmasti on se, että olen syntynyt tähän liikkeeseen – kolmannen ja jopa neljännen polven helluntailaisuus ei vähällä karise. Lapsena syntynyt usko ja omaksuttu polku ovat antaneet hyvät eväät ja selkeän alkusuunnan. Kriisit on kriiseilty ja välillä on usko meinannut loppua, mutta tässä seison, enkä muuta voi. Enkä haluaisikaan.

 

Mutta miksi seison? Helluntaiseurakunnat pitävät yhä Jumalan sanaa ylimpänä auktoriteettina ja yrittävät sen mukaisesti kilvoitella vaihtelevalla menestyksellä. Välillä kilvoitellaan ihan melkein kipeäksi lain alle, mutta yleensä heittäydytään takaisin armon varaan.

 

Liike, joka korostaa Pyhän Hengen aktiivista, jokapäiväistä yliluonnollista ja luonnollista toimintaa, on minua varten. Pyhä Henki on lähetetty tätä päivää varten. Koen sen sisälläni ja näen sen vaikutukset seurakunnassa ja tässä maailmassa.

 

Helluntailaisuus on kirjava ja värikäs maallikkoliike, jossa uskotaan, että Jumala haluaa ja  voi käyttää ketä tahansa. Vaikka johtajuusrakenteemme ovat välillä hakusessa, Pyhä Henki ei ole jättänyt valtuuttamatta ja käyttämättä meitä. Tähän sisältyy myös minun seuraava syyni: helluntailiikkeellä on valtava kasvupotentiaali. Koska uskomme, että Jumala voi käyttää ketä tahansa, on maailmanvalloitus täysin mahdollinen.

 

Kun synnyin vuonna 1971, maailmassa oli 3,8 miljardia asukasta, ja heistä arviolta noin 57 miljoonaa oli henkikasteen kokeneita kristittyjä (1,6 prosenttia maapallon väkiluvusta). Minun elinaikanani, alle 50 vuodessa, on tapahtunut valtava mullistus: maapallon väkiluku hipoo kahdeksaa miljardia, eli se on tuplaantunut, mutta hengellä täyttyneiden kristittyjen määrä on yli kymmenkertaistunut – 650 miljoonaan, joka on 8,3 prosenttia maapallon asukkaista!

 

Monia syitä on varmasti lähteä, mutta on myös hyviä syitä jäädä. Mikä on sinun syysi?

 

 

Mika Yrjölä

 

Kirjoittaja on Helluntaikirkon ja Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.




42/2019

UutisetOman teini-ikäisen lapsen menetys on luonut Markku Sandbergin elämään pohjavireen, jossa soi kaipaus.
PääkirjoitusTsiibenes Jank lauloi aikanaan Kyösti Rothin johdolla siitä, että olemme matkalla suureen huomiseen ja siksi voimme laulaa hymyillen. Noina aikoina moni muukin levytti lauluja, jotka puhuiva...
UutisetMonipuolisuus soi jälleen eduskunnan avustuksen Samarian koalitiolle. Järjestelmä saattaa kaivata uudistamista.
UutisetFarsinkielinen konferenssi keräsi lauantaina 21. syyskuuta Malmin Saalemiin yli 160 henkilöä.

Seurakunnan farsinkielisessä ryhmässä on sekä iranilaisia että afgaaneja, ja siksi ko...
UutisetPuunistutusta tekee Nepalissa myös Fida - painopiste on ympäristötietouden lisäämisessä.
UutisetTurkissa vangittu amerikkalaispastori Andrew Brunson on puhunut vankeutensa hyvistä vaikutuksista Christianitytoday.comin lainaamassa Jaclyn S. Parrishin haastattelussa.

A...
KolumniViime vuosina useat blogistit, tubettajat ja podcastaajat ovat kertoneet julkisuudessa syitä, miksi he ovat jättäneet helluntailiikkeen. Jokaisella on ollut oma tarinansa. Suorituskeskeinen...
MuutMitä on kutsumus? Miten se toteutuu omassa elämässäsi? Usein kutsumukseen saattaa liittyä sekä intoa että haavoittuvuutta.
ArtikkelitKuuntelin Syyspäivillä raskautettujen työntekijöiden juttuja ja syntyi ajatuksia. Onko niin, että seurakuntasysteemimme on jollakin tapaa sairas ja ihmiset käyttäytyvät terveesti, kun he sairastuvat?...
PikavisiittiEveliina Mulenga toteutti tänä vuonna pitkäaikaisen haaveensa ja julkaisi ensimmäisen romaaninsa.
MielipideOlen mielenkiinnolla mutta lisääntyvästi huolestuneena seurannut niin kansainvälisten kuin kotimaammekin vapaiden suuntien ja uudempien karismaattisten seurakuntien
toimintakulttuuria ja sen mu...
MuistolleKanadasta saapui suruviesti laajasti arvostetun sananjulistajan ja laulajan Herman Blomeruksen kuolemasta. Hän toimi toistamiseen Toronton suomalaisen helluntaiseurakunnan pastorina. Mon...
MuutElämän kiireen keskeltä noussut oivallus synnytti Susanna Sinivirran käsissä kolmen vuoden päiväkirjan.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja